Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze reis met duurzame twist brengt je in en rond Washington DC. Na je stadsbezoek ontdek je de rijke diversiteit van de staten Virginia en Maryland op een boogscheut van de hoofdstad: de diepe bosgebieden van het Shenandoah National Park, de wijngebieden rond Charlottesville, streetart en city-rafting in Richmond, het prille begin van de VS in Williamsburg, de uitgestrekte stranden van Virginia Beach, de wilde paarden op het desolate Assateague Island, het charmante Annapolis, de duurzame heropleving van Baltimore, enz. Dit allemaal met een knipoog naar duurzaamheid. 

De hoogtepunten van deze reis

Washington DC
Washington DC

Washington DC: Ontdek de vele gratis musea, bekende monumenten en unieke buurten van de hoofdstad van Amerika.

Annapolis
Annapolis

Maryland: Geniet van de historische straatjes van Annapolis en ontdek de grootste collectie van Henri Matisse in het Baltimore Museum of Art.

Charlottesville
Charlottesville

Virginia: Verdwaal in de bossen en grotten van het Shenandoah NP, ga kajakken met dolfijnen in Virginia Beach, bezoek Thomas Jeffersons Monticello en de koloniale steden Williamsburg, Yorktown & Jamestown.

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Washington DC

Na aankomst op de luchthaven van Washington DC brengt Silver Line je van het gloednieuwe metrostation in Dulles Airport tot in het District of Columbia. Installeer je in je hotel en trek dan naar het historische Georgetown. Rust uit in het verfrissende Waterfront Park en flaneer langs de vele boetieks op M-Street. Trek de achterliggende straten in en laat je charmeren door de rustige uitstraling van de koloniale rijhuizen. Dineer in één van de gemoedelijke restaurantjes zoals Clyde's of Georgetown, één van de eerste in Washington DC om lokaal geteeld en duurzaam voedsel te koken.

B Dag 2
Washington DC: National Mall - The Wharf - Virginia - Adams Morgan

Spring deze voormiddag de fiets op voor een bezoek aan de National Mall. Fietsen kan begeleid of op eigen houtje met een gehuurde fiets (optioneel). Begin aan de voet van het Washington Monument, de hoogste obelisk ter wereld en werp een blik op de Oval Office van het Witte Huis. Rij daarna via het WO II Memoriaal langs de Reflecting Pools. Poseer op de magniefieke trappen van het Lincoln Memorial waar Martin Luther King zijn overweldigende 'I have a dream' speech gaf. Ontdek de verhalen achter de adembenemende memorialen van Vietnam en Korea en vervolg je rit langs de memorialen voor Martin Luther King, Franklin Delano Roosevelt en Thomas Jefferson. Slenter nog wat rond in The Wharf, een nieuwe hippe buurt aan het water, en neem je lunch op de vismarkt.

In de namiddag neem je de Metro en snel je de Potomac rivier onderdoor naar de staat Virginia, waar je meteen oog in oog staat met het Pentagon. Aan het 9/11 Pentagon Memorial wordt je herinnerd aan de tragedie van 11 september 2001, toen een vliegtuig de westkant van het gebouw inboorde. Bezoek daarna het omvangrijke Arlington Cemetery, waar honderduizenden militairen en vele notoire figuren, zoals de Kennedy's, begraven liggen. Laat je ‘s avonds in Adams Morgan verrassen door de multiculturele keuken. Sluit af met een geanimeerde avond in Madam’s Organ of duik het nachtleven in aan Dupont Circle of tussen de graffiti-muren in U Street.

Optionele excursie: Met de fiets door Washington DC

Trek met de fiets langs naar de vele toppers van Washington DC, één van de meest fietsvriendelijke steden van de VS. 

Optionele excursie: Washington DC Citytour

Verken de highlights van Washington DC tijdens een volledig begeleide bustour. Kies voor een uitgebreide dagtour, een charmante avondtour wanneer alle monumenten prachtig belicht zijn, of een intrigerende African American History Tour. 

C Dag 3
Washington DC: Musea - Downtown - Capitol Hill - Washington by night

Vandaag maak je tijd voor de vele topmusea van Washington DC. Aan de National Mall bevinden zich vele Smithsonian musea, die bekend staan om hun uitgebreide collecties en hun gratis toegang! Maak je keuze uit de hele geschiedenis van de lucht- en ruimtevaart in het Air & Space Museum, de herkomst van mens en dier in het Natural History Museum, de tragedie van WOII in het Holocaust Museum, de meest uitgebreide kunstcollectie in de Gallery of Art, en véél meer.

's middags maak je je lunchkeuze uit de culinaire diversiteit van het kosmopolitische downtown. Via het Black Lives Matter Plaza ga je naar Lafayette Square, je staat hier slechts op enkele tientallen meters van het Witte Huis. Marcheer over Pennsylvania Avenue waar het FBI hoofdkwartier statig staat te pronken. Trek dan naar het historische Capitol Hill. Ga binnen in de weelderige Library of Congress en wandel door het aards paradijs van de gratis Botanische tuinen van het Capitool. Volg ook een gratis rondleiding in het Capitool (vooraf te boeken op de website van het Capitool).

Voor je diner moet je op Barrack's Row zijn. Tot de vroege avond kan je ook in de historische markthal Eastern Market terecht voor een overvloed aan smaken. Geniet van een rustige avond langs de prachtig belichte monumenten tijdens een begeleide fietstocht (optioneel), bustour (optioneel) of te voet.

Optionele excursie: Washington DC's monumenten bij maanlicht

Wanneer de avond over de hoofdstad neerdaalt, wordt elk van de monumenten en memorials prachtig belicht, waardoor ze nóg intrigerend worden en tegelijk een vereeuwigde rust uitstralen. Fiets mee langs de National Mall by night of kies voor een begeleide bustour.

D Dag 4
Washington DC - Shenandoah NP

Pik deze ochtend je huurwagen op en vervang je ‘urban feel’ door je natuurbegeerte. Na een korte rit  sta je al op de Skyline Drive, de panoramische weg die de volgende dagen je gids zal zijn doorheen het Shenandoah National Park. Je eerste stop is het Dickey Ridge Visitor, vul je drinkenbus, praat met de rangers en neem je wandelkaarten mee. De Skyline Drive slingert je verder langs de mooiste uitzichtpunten en wandelingen. Onze aanrader is de wandeling naar Compton Peak, door de diepe bossen, met een schitterend zicht over de bergen en langs vreemde rotsen die als basaltkolommen de heuvels uitsteken.

’s Middags maak je een korte side trip naar Luray. De charmante stad met unieke winkels en restaurants is nog maar een voorproefje voor de adembenemende schoonheid van de Luray Caverns. Zoek weer de idyllische Skyline Drive op en hike naar de top van Stony Mountain, met één van de beste uitzichten in Shenandoah National Park.

Na je diner in de Skyland Lodge geef je je zoete zonde vrij spel met een lokale specialiteit, de Blackberry Ice Cream pie. Wanneer de zon ondergaat in Shenandoah National Park, opent het doek voor één van de donkerste hemels aan de oostkust met een schouwspel van miljoenen sterren.

E Dag 5
Shenandoah NP

Wanneer de rest van de wereld nog slaapt, ga jij al naar Buck Hollow Overlook voor een wondermooie zonsopgang. Van zodra de zon wakker is, neemt de Skyline Drive de show over. Maak je selectie aan wandelingen voor vandaag, de beste manier om je te laten omringen door natuurschoon en de beste kans om wildlife te spotten! Kies uit een hele schoonheidswedstrijd van watervallen, zoals de Lewis Falls, de Rose River Falls en de Doyles River Falls. Klim ook naar beste top-of-the-world uitzichten, zoals Hawksbill Summit, Hightop Peak en Blackrock Summit. Meer uitdaging nodig? Old Rag Mountain zal met plezier je fysieke conditie en klautervaardigheden testen. Na je diner geniet je nog van een wonderlijke sterrenhemel vanuit Big Meadows.   

F Dag 6
Shenandoah - Charlottesville
170 km  -  02u30

Zit er al een ‘nickel’ tussen je kleingeld? Kijk dan goed naar de afbeelding op de munt, want dit Unesco Werelderfgoed ga je vandaag in real life zien. Van zodra je de bossen van Shenandoah National Park uitgewuifd hebt, leidt de weg naar Monticello. Monticello was het landgoed van Thomas Jefferson, de schrijver van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, de derde president van de Verenigde Staten en stichter van de Universiteit van Virginia. Monticello is gebouwd in 1772 naar Jeffersons eigen ontwerp in wat men 'jeffersoniaanse' architectuur noemt. Proef ’s middags nog meer van de 18e eeuw in de old-style Michie Tavern. 

Virginia is de sterkst groeiende wijnregio van de Verenigde Staten. Tour door deze adembenemend mooie regio met overheerlijke wijnen. Aarzel niet om te gaan proeven in één van de vele ‘organic wineries’ van de regio, zoals Loving Cup of Jefferson Vineyard. De wijnboeren weten dat er geen topwijn is zonder een gezond ecosysteem. Geen wijnliefhebber? Pluk dan je eigen fruit in Carter Mountain Orchard, met de mooie Blue Ridge Mountains op de achtergrond.

Trek tegen valavond het autoloze downtown van Charlottesville in, waar de vele lokale winkels, bars en restaurants je hart veroveren. Duik in een farm-to-table restaurant als C&O en rond je avond af in de hippe bar The Whiskey Jar.

G Dag 7
Charlottesville - Richmond
120 km  -  01u20

Haal deze ochtend je ontbijt bij het black-owned koffiehuisje Petit MarieBette in downtown en wandel nog even over de terreinen en langs de historische gebouwen van de Universiteit van Virginia. Zet je rit verder naar Richmond, de hoofdstad van Virginia, of kort RVA! Bezoek het Virginia Museum of Fine Arts, één van de grootste uitgebreide kunstmusea in de Verenigde Staten, of leer meer over de gruwel van de Amerikaanse Burgeroorlog in het American Civil War Museum. Trakteer jezelf op een duurzame lunch van The Daily Kitchen & Bar in het gezellige Carytown, en kuier nog wat rond langs lokale shops in Cary Street.

Trek in de namiddag downtown RVA in, haal nog snel je organic coffee in de Urban Farmhouse in downtown voor je op stadstour vertrekt. Laat de urban feel van Richmond binnensijpelen, met streetart, historische hotspots en lokale natuur, allemaal op een milieuvriendelijke stadstour, met de fiets of met een elektrische Tuk Tuk!

H Dag 8
Richmond - Williamsburg
120 km  -  01u30

Ga de uitdaging aan met de bulderende James River die door deze River City stroomt. Een echte whitewater raft in het midden van de stad? Dit kan alleen in Richmond zijn! Of probeer je eerste SUP-ervaring op een begeleide SUP-Eco Tour, je zal versteld staan hoe het hier wemelt van natuur en wildlife.

Geen waterrat? Trek deze voormiddag dan naar Shirley Plantation, het eerste plantagehuis van Virginia. Sta oog in oog met de duistere geschiedenis van het Zuiden, want hier hebben bijna 90 slaven moeten werken.

Een korte rit brengt je naar het jaar 1607, in het historische Jamestown, de allereerste Engelse nederzetting in Noord-Amerika! De innovatieve tentoonstellingsruimtes en het perfect gereconstrueerde dorp vertellen je de echte verhalen van kolonisten en lokale indiaanse volkeren, met Pocahontas als bekendste inwoner!

In de late namiddag slingert de Colonial Parkway je verder door de tijd, naar Colonial Williamsburg. Kuier door de straten van de eerste koloniale hoofdstad, langs de huizen en winkels die sinds de 18e eeuw bleven stilstaan. Sluit je avond af met een heerlijk diner in een plaatselijke ‘Tavern’ in één van de historische huizen.   

I Dag 9
Williamsburg - Virginia Beach
120 km  -  01u40

Maak de driehoek van de Historic Triangle af met een bezoek aan het American Revolution Museum in het gezellige Yorktown. Je middag breng je door in het iconische Norfolk, waar je tussen een groot aanbod aan curiositeiten zal hoppen. Ontdek de geschiedenis van de grootste marinebasis ter wereld. Ondervind de complexiteit van het glasblazen in één van de grootste collecties aan glaskunst in de wereld. Zoek je lunch in ‘Restaurant Row’ in het hart van de stad. Probeer een ijsje van Doumar’s, de enige echte uitvinder van de ijshoorntjes. En tour langs de 19e eeuwse huizen in de buurt met een prominente naam, Ghent!

Na de middag kom je aan in Virginia Beach. Trek je slippers aan, zwier je strandhanddoek over je schouder en geniet van een heerlijke namiddag langs de kilometers lange stranden van deze populaire beach town. Leef je uit als een toerist, maar dineer vanavond wel als een local, zoals in het outdoor farm-to-beach restaurant Harvest.    

J Dag 10
Virginia Beach

Ga vandaag mee op tocht met een lokale oesterboer. Laat de verhalen van Captain Chris over oesters en hun bijdrage aan de lokale ecologie wegsmelten langs al je zintuigen. Spring mee het water in om de oesters uit de netten te vissen en proef waarom enkel de meest luxueuze restaurants hun oesters bij deze kleine oesterboer aankopen. Lunch met een heerlijke crabcake op je bord langs de Lynnhaven Bay en maak je klaar voor nog meer marien avontuur. Trek naar een afgelegen strand om met een lokale gids te gaan zee-kajakken. De dolfijnen die hier wonen komen heel graag naar je toe gezwommen tijdens je eco-kajaktocht! Droog je voeten, trek je wandelschoenen aan, en maak nog een wandeling tussen de moerassen in het First Landing State Park. De cipressen die zo idyllisch uit de moerassen rijzen tonen je dat je je hier in Virginia al in het Amerikaanse Diepe Zuiden bevindt.

K Dag 11
Virginia Beach - Easton
375 km  -  04u15

Rij deze ochtend nog even door het Arts District van Virigina Beach en bewonder de vele muurschilderingen. Haal je koffie in het charmante Bad Ass koffiehuisje en maak je klaar voor je rit over de immense Chesapeake Bay, langs een 27 km lange brug die plots onder water duikt. Je komt aan op Assateague Island, een barrière-eiland dat dagelijks herschapen wordt door oceaanwind en golven. Verken ongerepte zandstranden en maritieme bossen, en wandel langs uitgestrekte moerassen en kustbaaien. De bekendste eilandbewoners zijn de honderden wilde paarden, hou je camera klaar als ze je passeren, maar blijf op afstand.

In Cambridge kan je het Harriet Tubman Museum bezoeken. Harriet Tubman was een ontsnapte slavin die "conductor" werd bij de beruchte Underground Railroad. Overnachten doe je in het charmante Easton. Wandel door het historische downtown, neem je beste insta-shots van de prachtige renaissance huizen, ontdek eigenzinnige boetieks en kunstgalerijen achter elke hoek, verken de culinaire geheimen van de regio en ga daarna naar een comedyshow, concert of klassieke film in het Avalon Theatre.

L Dag 12
Easton - Annapolis
75 km  -  01u00

De Chesapeake Country Road weeft zich een weg door bossen, weilanden en kleine steden van de Chesapeake East Shore. Haal je proviand in een lokale Amish minimarket, of snuister tussen de ambachtelijke specialiteiten van de Old Wye Mill.

Je komt aan in het Chesapeake Bay Environmental Center, een lokale organisatie die zich sterk inzet voor de ecologische duurzaamheid van de Chesapeake Bay. Ga langs het bezoekerscentrum, huur een kajak, ga mee op begeleide wandeling of graai een kaartje mee en trek er alleen op uit. Wandel rond de vijvers, zie en hoor inheemse dieren en geniet van prachtige uitzichten vanaf observatiedekken op elk pad!

Na een heerlijke krabomelet of andere lokale specialiteit langs de waterkant in Kent Narrows, zet je je reis verder naar de overkant van de Chesapeake Bay. De warmhartigheid van Annapolis zuigt in je in geen tijd het koloniale stadscentrum in. Ontdek hoe Annapolis in de prille beginjaren zorgde voor de oprichting van de Verenigde Staten in het Museum of Historic Annapolis. Wandel daarna door de historische stadskern uit de 18e eeuw, het ‘Museum zonder Muren’! Tuur ook eens binnen, vele van deze oude gebouwen zijn nu gevuld met vintage winkels als ‘Roberta Bell’, home made ice cream shops zoals Annapolis Ice Cream Company en restaurants met een knipoog naar het milieu, zoals ‘Level, a small plates lounge’.  

M Dag 13
Annapolis - Baltimore
60 km  -  01u00

Ontdek waarom deze voormalige hoofdstad van de Verenigde Staten nog meer op Amerikaanse handen gedragen wordt. De redbricks van het stadscentrum van Annapolis worden geflankeerd door de grote US Naval Acadamy. Je US Naval gids neemt je mee langs de terreinen en gebouwen van de academie en doet je ogen openen over de doorgedreven trainingen die de toekomstige mariniers ondergaan. 

Je reis gaat verder naar Baltimore, een authentieke Amerikaanse stad met een enorme gentrificatie door het hergebruik van historische structuren en duurzame innovatie, met gerenoveerde food markets, winkels en restaurants in oude pakhuizen en groene ruimtes in de Inner Harbor. Aan de waterkant van de Inner Harbor ontdek je Historic Ships of Baltimore en de National Aquarium. Met een missie om klimaatverandering tegen te gaan, wilde dieren en hun habitat te redden en vervuiling te bestrijden, staat deze non-profit organisatie in de top drie van de beste aquaria van het land.

Woon ‘s avonds een echte Amerikaanse baseball wedstrijd bij in de Camden Yards, of geniet van het natuurlijke schouwspel van de ondergaande zon vanuit The Top of the World Observation Level. Intussen staan de koks in de culinaire stadsbuurten Fells Point en Little Italy al in het zweet om een verrukkelijk menu voor je klaar te stomen. De lokale specialiteit Maryland Blue Crab staat hier steeds hoog op de kaart!

N Dag 14
Baltimore - Hagerstown
150 km  -  02u00

Maak deze ochtend je keuze tussen de vele intrigerende trekpleisters van Baltimore. Maak kennis met grote helden in het National Great Blacks in Wax Museum, ontdek duizenden kunstwerken - waaronder 's werelds grootste collectie van Henri Matisse - in het The Baltimore Museum of Art, verken het Fort McHenry National Monument and Historic Site met oorlogsverhalen van de Amerikaanse Burgeroorlog tot de Tweede Wereldoorlog, of leer over de ongelooflijke prestaties en worstelingen van Afro-Amerikaanse Marylanders in het Reginald F. Lewis Museum.

Een korte rit brengt je naar het historische Frederick. Na je gezonde lunch in de Hippy Chick Hummus of het Orchard restaurant in het charmante downtown, wandel je naar Carroll Creek waar waterlelies en boogbruggetje je in een romantische filmscène toveren.

Rij verder door het rustgevende landschap van Maryland en stop nog even aan één van de overdekte bruggen van de regio, zoals de historische Utica Mills Covered Bridge. Duik de natuur in en hike naar de betoverende Cunningham Falls in het gelijknamige staatspark,

Rond je dag af in het gezellige Hagerstown. Tussen je diner en late night drink wandel je langs de artistieke creaties van de cultural trail.

O Dag 15
Hagerstown - IAD Airport
150 km  -  01u30

Je laatste rit leidt langs oude locks van het historische C&O Canal en over old school bruggen die de Potomac River overspannen. Verken het Antietam Battlefield, waar één van de bloedigste strijden van de Amerikaanse Burgeroorlog heeft plaatsgevonden. Bezoek Marshall's Manor, het voormailige huis van "Greatest American of the twentieth century" dat nu dienst doet als museumhuis. Je laatste lokale lunch vind je in de gezellige settings van de Cowbell Kitchen of Southstreet Under in downtown Leesburg, of haal nog wat vliegtuigvoorraad in Neighbors: A Local Market.

Aviation geeks moeten zeker nog het gratis museum Steven F. Udvar-Hazy Center bezoeken, de grote broer van het Air & Space Museum in Washington DC. Neem de lift naar de luchtverkeerstoren van het museum, en kijk uit over het landschap van Virginia met Dulles Airport in de voorgrond, waar je niet veel later weer afscheid zal moeten nemen van de Capital Region. 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 2: Optionele excursie
Optionele excursie: Met de fiets door Washington DC Prijs op aanvraag
Optionele excursie: Washington DC Citytour Prijs op aanvraag
Dag 3: Optionele excursie
Optionele excursie: Washington DC's monumenten bij maanlicht Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in de vermelde hotels of gelijkwaardig:
  • Bij 2 personen - op basis van een tweepersoonskamer          
  • Bij 3 personen - op basis van een driepersoonskamer
  • Bij 4 personen - op basis van een vierpersoonskamer
 • 1 reisgids
 • 1 Joker manual met duurzaamheidstips
 • Plaatselijke taksen
 • Bijdrage aan het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale en/of binnenlandse vluchten en luchthaventaksen
 • Huurwagen (richtprijzen):
  • 2 pers. - Nissan Versa (CDAR) - tussen €65 en €95 per huurdag
  • 3 pers. - Toyota RAV 4 (IFAR) - tussen €75 en €105 per huurdag
  • 4 pers. - Ford Expedition (FFAR) - tussen €100 en €130 per huurdag 
 • Benzine en eventuele kosten voor parking, one-way en tolwegen
 • Eventuele Resort fees
 • Maaltijden en dranken
 • Optionele excursies
 • Toegangsgelden parken
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • ESTA (Visum Verenigde Staten - https://esta.cbp.dhs.gov/esta/)
 • Reis- en annulatieverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

 • Wens je dit programma op één of andere manier te wijzigen? Geen probleem, wij kunnen elk programma op maat uitwerken!
   
 • Prijzen van accommodaties in de Verenigde Staten zijn afhankelijk van vraag en aanbod. De prijs kan van dag tot dag wijzigen. De prijs van een offerte kan dus hoger of lager liggen dan de bovenstaande richtprijzen per reisperiode. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je rondreis! Wil je de scherpste prijs en de grootste keuze op vlak van accommodaties? Boek dan in oktober-november-december wanneer je wilt reizen in juli of augustus.

Hotels

Comfort

Washington DC: Melrose Georgetown Hotel
Shenandoah NP: Skyland Resort
Charlottesville: Hilton Garden Inn Charlottesville
Richmond: Linden Row Inn
Williamsburg: Williamsburg Lodge
Virginia Beach: DoubleTree Virginia Beach Oceanfront South
Easton: Hummingbird Inn
Annapolis: Hampton Inn & Suites Annapolis
Baltimore: SpringHill Suites Baltimore Inner Harbor
Hagerstown: Homewood Suites by Hilton Hagerstown

Praktisch

Klimaatinfo

De temperatuur wordt in de USA uitgedrukt in graden Fahrenheit. Om deze om te rekenen naar graden trek je eerst 26° af en deel je de uitkomst dan door 2. Bijvoorbeeld, 86°F is ongeveer 30°C.

De westkust

 • Californië

In het grootste gedeelte van Californië heb je eigenlijk het hele jaar door een aangenaam, mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers. Langs de kust heb je te maken met een gematigd klimaat met in het noorden natte winters. In de Sierra Nevada-bergketen in het oosten valt regelmatig sneeuw, terwijl in de woestijnachtige gebieden in het zuiden de temperaturen hoog kunnen oplopen. Er valt het hele jaar door relatief weinig neerslag, zeker in het zuiden. De meeste neerslag valt tijdens de wintermaanden.

 • Washington & Oregon

Het klimaat van deze noordwestelijke staten is onder te verdelen in drie delen. Langs de kustlijn van Washington en Oregon is een mediterraan klimaat te vinden met warme, relatief droge zomers en natte, milde winters. Centraal in Washington en Oregon ligt het Cascade-gebergte, waar je een bergklimaat vindt. Dit gebergte vormt de barrière tussen het oosten en het westen van dit gebied. Ten oosten van het Cascade-gebergte vind je meer een landklimaat. Het is er veel droger en de temperaturen zijn extremer, zowel voor de zomer als de winter. Hoewel in dit gebied over het algemeen minder neerslag valt, is er toch meer kans op sneeuwval in de winter.

Het zuidwesten

 • Nevada

Nevada is de droogste staat in de VS en wordt gekenmerkt door zijn steppe- en woestijnklimaat. Winters zijn er koud in het noorden van de staat en mild in het zuiden. De zomers zijn er warm tot heet. Er is over het algemeen weinig neerslag. In de bergen valt er tijdens de winters veel sneeuw.

 • Arizona, Utah & Colorado

Dit gebied bestaat voornamelijk uit bergen en woestijngebied met een overwegend landklimaat. In de berggebieden zijn de temperaturen het hele jaar door lager en er valt meer neerslag dan de lagergelegen, drogere gebieden. In de woestijngebieden, vooral in het zuiden, zijn de winters mild en kunnen de zomers heel heet zijn.

Het zuiden

 • Texas tot Florida

Van Texas in het westen, langs Mississippi en Louisiana tot Florida in het oosten vind je een vochtig subtropisch klimaat met zachte, koele winters en hete zomers. Vooral de gebieden langs de kust aan de Golf van Mexico kunnen enorm vochtig worden, met het meeste neerslag in de vorm van regen tijdens de zomer. Verder landinwaarts, richting centraal USA, is het koeler en valt er in de winter lichte sneeuw. Het westelijke deel van dit gebied maakt deel uit van ‘Tornado Alley’. Tijdens de lente en de vroege zomer is er hierdoor verhoogde kans op sterke winden en tornado’s.

 • Zuid-Florida

In het meest zuidelijke deel van Florida heerst een tropisch klimaat. Het is er vochtig en altijd warm. Dit gebied kent slechts twee seizoenen, een nat en een droog seizoen. Het droge seizoen loopt ongeveer van eind oktober tot eind maart en is koeler dan het regenseizoen. Tijdens de zomermaanden regent het er bijna dagelijks. Elk jaar krijgt Florida te kampen met één of meerdere orkanen. Er is dan ook een officieel orkaanseizoen van 1 juni tot 30 november. Een orkaan kan soms behoorlijk huishouden.

Het noordoosten

Het noordoosten bestaat uit twee grote regio’s: New England in het uiterste noordoostelijke deel van de VS, en de Midden-Atlantische staten, van New York tot Virginia. Deze regio kent hete, zwoele zomers waar de temperaturen stijgen hoe zuidelijker je bent. In de winter kan het erg koud worden en valt er neerslag in de vorm van regen, sneeuw of een combinatie. Hoe verder naar het noorden je bent in de regio hoe kouder het zal zijn. In deze regio staat er in de winter een strakke koude wind uit het noordoosten. Deze winden kunnen stevige sneeuwstormen veroorzaken die ‘blizzards’ genoemd worden.

Rocky Mountains & noordelijke Great Plains

In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat, met sneeuw als neerslag hoofdzakelijk in de winter. Ten oosten van de Rockies is vooral droog steppegebied te vinden met een landklimaat en extreme temperaturen. Winters kunnen er heel koud zijn met gemiddelden onder het vriespunt. Zomers zijn er heel warm en droog. In deze gebieden mag je je verwachten aan sterke winden. Hoe meer je naar het (zuid)oosten gaat, hoe dieper je in ‘Tornado Alley’ terecht komt waar er, zeker tijdens de lente en de vroege zomer, verhoogde kans is op tornado’s.

Alaska

Het klimaat van Alaska is grofweg op te delen in 5 zones: het zuidoosten, het zuiden, het westen, het noorden en het binnenland. Het zuidoosten kent een zacht zeeklimaat met milde winters en aangename zomers. Door de ligging aan de oceaan kent het gebied een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag het hele jaar door. In het zuiden van Alaska is het al een stuk kouder als het zuidoosten. De zomers zijn gematigder en de winters langer. Er valt ook minder neerslag, maar de neerslag die er valt is meer in de vorm van sneeuw. Er waait een strakke zuidoostenwind door dit gebied, die zeker in de winter ijzig koud aanvoelt. In het westen zijn te temperaturen redelijk gematigd, door de ligging langs de Beringzee, gezien hoe noordelijk dit gebied ligt. De zomers zijn er kort en de winters lang met weinig neerslag doorheen het jaar. Het noorden van Alaska kent korte koele zomers en een lange, zeer strenge winter. Sneeuw kan er vallen gedurende het hele jaar, zelfs in de zomer. Tot slot heeft het binnenland van Alaska een arctisch landklimaat dat gekenmerkt wordt door extremen. In de zomer lopen temperaturen op tot boven de 30°C en ’s winters daalt het kwik met gemak tot -45°C. Er valt relatief weinig neerslag: tijdens de winter bijna uitsluitend in de vorm van sneeuw en tijdens de zomer regent het meer.

Hawaï

Op de eilanden van Hawaii heerst een tropisch klimaat. De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar overdag tussen de 24 en 32°C, de hoge bergpieken waar het koeler kan zijn vormen hierop de uitzondering. Op de hoogste bergtoppen kan het in de wintermaanden sneeuwen. Door de vochtige lucht die vanuit het noordoosten tegen de bergen wordt geblazen, is er erg veel neerslag aan de oostelijke zijde van de eilanden. De berg Wai'ale'ale is door dit effect de natste plek op aarde. In totaal valt er gemiddeld zo'n 12.000 millimeter neerslag per jaar op de eilanden van Hawaï, wat bijna vijftien keer zoveel is als in België. Als het regent dan zijn het vooral korte, soms intense, buien. Aan de andere kant van de bergen is het juist weer vrij droog.

Goed om weten
 • Reizigers met de Belgische nationaliteit die de USA willen bezoeken moeten een elektronische reistoestemming aanvragen via het web. Zie verder op https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ voor de te volgen procedure.

 • De vermelde hotels kunnen wijzigen naargelang de beschikbaarheid. Dit kan ten allen tijde een prijswijziging met zich meebrengen.

 • Over het algemeen zijn de hotelkamers in Amerika vrij ruim. Grootsteden zijn hier de uitzondering op de regel.

 • Special requests zoals connecting kamers, 2 aparte bedden, kamer toegankelijk voor rolstoelgebruikers,… kan bij de reservatie doorgegeven worden, maar wordt nooit gegarandeerd.

 • Sommige van de door ons aangeboden hotels bieden een gratis continentaal ontbijt aan. Dit betreft, voor Belgische begrippen, een zeer eenvoudig ontbijt.

 • Sommige hotels hanteren een resort fee (verblijfstaks). Wij stellen zo veel mogelijk hotels voor waar deze resort fee is inbegrepen. Indien van toepassing is dit ter plaatse te betalen.

 • Vele hotels vragen bij check-in een kredietkaart voor de betaling van eventuele “incidentals”. Hiermee bedoelt men de extra zaken die je in het hotel mogelijk zou consumeren zoals maaltijden of drankjes uit de minibar. Om te vermijden dat klanten zouden uitchecken zonder hun rekening te betalen, vraagt men de kredietkaart als garantie. Ook in het dagelijkse leven is de kredietkaart niet weg te denken. Zelfs kleine bedragen worden hier gemakkelijk mee geregeld.

 • Het voltage varieert tussen 110 - 127 volt. De Belgische stekker van je elektrische apparatuur past ook niet in de aanwezige stopcontacten. Je kan een verloopstekker met een aansluiting voor een Belgisch apparaat naar het type A (of B) met een adapter of een wereldstekker gebruiken. Deze kan je tegenwoordig overal kopen. Breng ook eventueel een auto-oplader met één of meerdere usb-poorten mee waarop een gps kan aangesloten worden. Zo kan je in de wagen tijdens lange ritten ook je toestellen opladen.
Fooien en geldzaken

In de Verenigde Staten is de officiële munteenheid de Amerikaanse dollar (USD). De meest voorkomende biljetten zijn die van $1, $2, $5, $10 en $20. Briefjes van $50 en $100 zijn minder handig gezien het moeilijker is om wisselgeld terug te geven. De dollar heeft ook volgende munten: 1 cent (penny), 5 cents (nickel), 10 cents (dime), 25 cents (quarter). Honderd cent is een dollar die in de volksmond ook wel 'buck' wordt genoemd.

Aangezien de Amerikaan met zijn kredietkaart is getrouwd is het gebruik hiervan vanzelfsprekend. Zelfs heel kleine bedragen worden gemakkelijk met de kredietkaart betaald. Zorg ervoor dat je na gebruik telkens de kopie van de ondertekende sales-slip bijhoudt. Het vergemakkelijkt de controle van de afrekeningen die je later thuis ontvangt. Voor vertrek kan je best je bank contacteren om te informeren of je kredietkaart moet opengesteld worden zodat je deze kan gebruiken in de VS. Sommige banken blokkeren kredietkaarten standaard voor bepaalde landen als extra veiligheidsmaatregel om fraude te voorkomen. Indien je dit bent vergeten, kan je dit probleem verhelpen door ter plaatse geld af te halen aan een automaat (ATM genoemd).

Als je ter plaatse geld afhaalt, wordt hier steeds een service fee voor aangerekend. Neem ter plaatse contact op met je bank om betalingen wereldwijd alsnog open te stellen voor je kredietkaart. Als je wilt afrekenen met een kredietkaart dan moet je ‘credit’ kiezen en als je met bankkaart kan betalen dan is dit ‘debit’.

 • Kredietkaart

Je hebt een kredietkaart nodig om de ESTA te verkrijgen én als waarborg voor de huurwagen en de hotels. Verder kan je in de VS bijna alles met je kredietkaart betalen.

 • Taksen

Op aankopen, maaltijden,... wordt altijd een lokale heffing (Sales Tax) berekend. Hou hier rekening mee zodat je niet bij de kassa tot de ontdekking komt dat je meer geld kwijt bent dan je verwachtte. Het percentage van de heffing verschilt van staat tot staat en is afhankelijk van het soort product. Taksen variëren meestal tussen de 6 en 16%.

 • Fooien

In hotels verwachten vooral de bagagedragers en de parkeerwachters een fooi. Voor de bagagedrager is 2 dollar per koffer gepast terwijl dit voor de parkeerwachter zo’n 4 dollar is. Hetzelfde geldt trouwens voor kruiers op de luchthavens. In restaurants ligt het wat anders. De reden voor de vriendelijke bediening komt er voornamelijk omdat de kelner of serveerster een aardige fooi hoopt te krijgen. Ze verdienen het minimumloon en zijn voor de aanvulling van hun loon op fooien aangewezen. Gemiddeld wordt zo'n 15 à 20 percent van de totale rekening verwacht. Dit staat op de rekening vermeld als ‘Service charge’ of ‘Gratuity included’. Let er dan wel
op dat je dit geen 2 keer betaalt.

Medische info

Voor het reizen naar de Verenigde Staten zijn geen vaccinaties verplicht. In bijna iedere supermarkt of drugstore zijn geneesmiddelen te vinden die je probleemloos zonder voorschrift kan verkrijgen. We raden wel aan om speciale of noodzakelijke medicijnen van thuis mee te brengen. Medicatie op voorschrift is niet altijd even gemakkelijk aan te vullen, heeft een andere naam of is in de VS helemaal niet verkrijgbaar. Om die reden is een voorschrift vertaald naar het Engels wel handig voor noodgevallen. Vraag hiernaar bij je arts of apotheker indien nodig.

Zorg er in ieder geval voor dat je reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maagklachten en darmproblemen, pijnstillend en koortswerend middel, medicatie tegen reisziekte, muggenspray en de medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven. De geneeskundige verzorging in de VS is goed, maar erg duur. Als je normale ziektekostenverzekering geen of onvoldoende dekking geeft, is het heel belangrijk dat je een aanvullende reisverzekering afsluit. Bij ziekenhuisopname kan je best direct de verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen zodat zij voor de betaling kunnen zorgen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren