Overslaan en naar de inhoud gaan

De beklimming van de Mount Meru in Tanzania, het kleine broertje van de Kilimanjaro, is een schitterende 4-daagse trekking in groep op een uitgedoofde vulkaan.

Je start in het Arusha National Park, waar je met een beetje geluk een olifant, buffel of een giraf tegenkomt. Vervolgens wandel je langs savanne, tropisch regenwoud, venen en alpien landschap richting de top. Bij goed weer heb je een uniek uitzicht op de Kilimanjaro, de Rift vallei en de omliggende savannes. Je overnacht in berghutten en wordt door een professioneel team begeleid zodat de expeditie naar de top van de Mount Meru in de beste omstandigheden kan plaatsvinden. Een heel unieke ervaring voor een zachter prijsje dan de beklimming van de Kilimanjaro. 
 

 

De hoogtepunten van deze reis

Beklimming Mount Meru Kilimanjaro Tanzania Afrika

Wildlife spotten aan de voet van Mount Meru.

Kilimanjaro Mount Meru beklimming Tanzania Afrika Rift vallei

Prachtige panorama's over de Rift vallei, de uitgestrekte savannes en de majestueuze Kilimanjaro.

Beklimming Mount Meru Kilimanjaro Tanzania vulkaan berg

Van savannevegetatie langs tropisch woud naar het alpiene landschap aan de top.

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomstdag: Arusha

Karibu! Aankomst op de luchthaven van Kilimanjaro, aan de voet van Afrika’s hoogste berg. Na het ophalen van de bagage en het regelen van je visum word je aan de uitgang van de luchthaven opgewacht en met een privétransfer naar Arusha gebracht. Na een uurtje rijden kom je aan in je lodge in Arusha.

B Dag 2
Arusha - Momela Gate (1640m) - Miriakamba Hut (2515m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt word je opgehaald aan je lodge in Arusha voor de rit van 1 à 2u naar het startpunt van de beklimming van de Mount Meru. Samen met een parkranger, je gids, kok en enkele dragers start je de beklimming ter hoogte van de Momela Gate. Het eerste deel loopt door het Arusha National Park waar je met wat geluk nog wat wildlife kunt spotten zoals giraffen, zebra's, olifanten en buffels. Het landschap varieert van savanne bij de start naar regenwoud bij de hut. Avondmaal en overnachting in de Miriakamba Hut.

Ca. 875m stijgen (+/- 14km)
Totale wandeltijd: 4 à 6u

C Dag 3
Miriakamba Hut (2515m) - Saddle Hut (3565m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt gaat het richting Saddle Hut, een traject van een dikke drie à vier uur. In de namiddag kan je optioneel nog een beetje verder klimmen naar de Little Meru (3820 m) voor een prachtig uitzicht op Arusha National Park en het ‘dak van Afrika’, de Kilimanjaro. Deze extra wandeling is sowieso een goed idee in functie van extra acclimatisatie.  Avondmaal en overnachting in de Saddle Hut, morgen is een zeer pittige wandeldag, dus zoek op tijd je bed op.

Ca. 1285m stijgen & 235m dalen (+/- 11km)
Totale wandeltijd: 3 à 4u

D Dag 4
Saddle Hut (3565m) - Top Mount Meru (4566m) - Miriakamba Hut (2515m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Kort na middernacht vertrek je in het donker naar de top van de Mount Meru vooraleer de wolken de kans krijgen om het uitzicht te beperken. De klim vandaag is steil en technisch moeilijker dan de voorbije dagen omwille van het losse vulkanische gesteente onderweg. Via Rhino en Cobra point klim je verder tot de top, die zich op de westelijke kraterrand bevindt. Geniet van het machtige uitzicht op de omgeving en de kraterrand. Afhankelijk van de bewolking, zie je met een beetje geluk de Kilimanjaro en Mount Kenya als enige topjes boven de wolkenzee uitpriemen. Na een korte pauze daal je naar de Saddle Hut, waar je halt houdt om te lunchen. Vervolgens wandel je verder bergafwaarts naar de Miriakamba Hut voor een smakelijk diner en deugddoend bed.

Ca. 1001m stijgen & 2051m dalen (+/- 5km naar de top , +/- 13km naar de Miriakamba Hut)
Totale wandeltijd: 12 à 15u

E Dag 5
Miriakamba Hut (2515m) - Momela Gate (1640m) - Arusha

Inbegrepen: ontbijt-lunch

Na het ontbijt daal je verder af tot aan de Momela Gate, waar je chauffeur je opwacht voor de transfer naar je verblijf in Arusha. Een ding is zeker: het zwembad, een douche en een comfortabel bed gaan vanavond deugd doen.

Ca. 875m dalen (+/- 14km)
Totale wandeltijd: 3 à 5u

F Dag 6
Arusha: vertrekdag

Inbegrepen: ontbijt

Transfer (optioneel) naar de luchthaven van Kilimanjaro voor de terugvlucht huiswaars of verleng je vakantie in Tanzania met één van onderstaande mogelijkheden

Optionele verlenging: safari

Ga op zoek naar de Big 5 tijdens een safari in de indrukwekkende Ngorongoro Crater en de uitgestrekte Serengeti.

Optionele verlenging: Zanzibar
Optionele verlenging: Slaap in een unieke Masai boma

Ervaar de Maasai cultuur met zicht op de Kilimanjaro, tijdens een verblijf in de Original Maasai Lodge.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Dag 6: Verleng je reis
Optionele verlenging: safari Prijs op aanvraag
Optionele verlenging: Zanzibar Prijs op aanvraag
Optionele verlenging: Slaap in een unieke Masai boma Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Luchthaventransfer op dag 1
 • 2 overnachtingen in Arusha of Usa River
 • 3 overnachtingen in eenvoudige hutten tijdens de beklimming
 • Vermelde maaltijden
 • Water, koffie & thee
 • Park Ranger (één gemeenschappelijke ranger verantwoordelijke voor alle klimmers)
 • Aantal gids(en), Assistent gids, dragers en kok afhankelijk van je reisgezelschap (privé voor jouw reisgezelschap)
 • Nationaal park entry fees, Hut fees, rescue fees
 • Transfer naar de gate en terug naar Arusha
 • Bijdrage voor het Garantiefonds

 

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Transfer op de laatste dag
 • Overige maaltijden
 • Overige dranken
 • Snacks voor tijdens de beklimming
 • Slaapzak (Comfort Temperatuur -10°C) en hoofdkussen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien (Belangrijk! zie fooien en geldzaken verderop)
 • Verzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Belangrijk! De beklimming van de Mount Meru is steeds in groep. De grootte van je groep wordt bij de start van de trekking door de park rangers vastgelegd en weten we niet op voorhand. Je beschikt wel over je eigen gids, assistentgids, kok en dragers. Deze worden door onze lokale partner voorzien en zijn exclusief voor jullie voorzien. Het eerste deel van de trekking loopt door het Arusha National Park waar je kans maakt om oa. buffels tegen te komen. Daarom gaat er omwille van de veiligheid, een gewapende park ranger mee.

Onze reizigers in Tanzania

Praktisch

Klimaatinfo

De maanden december tot februari en juni tot september zijn perfect voor een rondreis in Tanzania.

Wij raden ook het korte regenseizoen aan, dat loopt van midden oktober tot midden december. Er valt in die periode wel af en toe een bui, maar er zijn veel minder toeristen in de nationale parken en je safari-programma wordt er niet door beïnvloed. Minder geschikt is het lange regenseizoen, dat loopt van midden maart tot eind mei. Wildlife is in die periode moeilijker te spotten en wegen kunnen zeer modderig zijn ten gevolge van de felle regen.

De beste periode om de Great Migration in het Serengeti National Park te spotten? Die verschilt van plaats tot plaats. Meestal trekken de enorme kuddes gnoes en zebra’s op deze manier verder:

 • in juni en juli in het noordwesten van het park
 • in augustus en september in het noorden
 • in december tot maart in de zuidelijke Serengeti

Door de klimaatverandering wordt de grens tussen het droge seizoen en het regenseizoen in Tanzania elk jaar minder duidelijk. Daarom baseren we ons advies voor de beste reisperiode op de afgelopen reisseizoenen. Dit is onze ervaring met de beste reisperiode voor een safari in Tanzania en het spotten van de Great Migration. Meer details over de beste reisperiode en advies per maand vind je hier >>

Goed om weten
 • De campsites, lodges en nationale parken zijn niet omheind in Tanzania. Dieren kunnen in principe tot bij je tent of lodge. Dit kan akelig lijken, maar maakt het safari avontuur alleen maar compleet. Indien je met kinderen reist, moet er uiteraard extra opgelet worden.
 • Je paspoort moet minimum 6 maanden langer geldig zijn dan de geldigheid van het visum. Vraag je paspoort op tijd aan.  Regelmatig horen we berichten dat het weken kan duren om een afspraak te krijgen bij je stad of gemeente. De aanvraag zelf 
 • Aan de Ngorongoro krater kan het na zonsondergang flink afkoelen. Daarom raden we je aan om in elk seizoen toch een warme trui en jas mee te nemen. 

 • Waarom je safari safari boeken bij Joker? Lees hier ons duurzame safariverhaal.
 • De Toyota Landcruisers die worden gebruikt tijdens de safari beschikken over een pop-up dak, een elektrische koelkast en stopcontact voor het opladen van je smartphone of fototoestel

 • Voor je op safari vertrekt, wordt er nog even halt gehouden aan een supermarktje. Zo kan je zelf nog wat snacks of drankjes kopen voor tijdens de safari.
Fooien en geldzaken

Fooien

Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Tanzania vormt de fooi een groot deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:

Kampeersafari

 • Chauffeur/Gids : tussen $15 en $25 USD per dag per voertuig
 • Kok: Tussen de $15 en $20 per dag per voertuig

 Lodgesafari :

 • Chauffeur/Gids: tussen $15 en $25 per dag per voertuig

 Beklimmingen:

 • Hoofdgids : tussen de $15 en $25 per dag per groep
 • Assistantgids:  tussen de $15 en $20 per assistantgids per dag per groep
 • Kok: tussen de $15 en $20 per dag per groep
 • Dragers: tussen $10 en $15 per drager per dag per groep


Geldzaken

In Tanzania kan er zowel in Amerikaanse dollar (USD) als in Tanzaniaanse shilling (TZS) betaald worden. Daarom raden we aan om voldoende grote biljetten in USD mee te nemen en een deel hiervan te ruilen bij aankomst in TZS. Grote biljetten (USD50 of USD100) krijgen een betere wisselkoers naar TZS dan kleinere USD biljetten. In Tanzania en Zanzibar kan je eenvoudig met kredietkaart terecht bij een bankautomaat (ATM) om TZS af te halen. Drankjes, maaltijden en souvenirs worden meestal betaald in TZS, optionele excursies daarentegen worden vaak in USD afgerekend.  1€ = +/- 2.000TZS

Wanneer je USD bestelt bij je bank, zorg er dan zeker voor dat je USD bestelt uitgegeven na het jaar 2006. Biljetten van vóór het jaar 2006 worden in Tanzania niet aanvaard.

Een diner kost gemiddeld tussen 20.000TZS en 50.000TZS (€10 en €25 pp zonder drankjes)

Een biertje kost gemiddeld  tussen 3.000TZS en 5.000TZS (€1,50 en €2,50)

Frisdrank kost gemiddeld 1.500TZS (€0,75 cent tot €1)

Een fles wijn op restaurant kost gemiddeld tussen 20.000 TZS en 50.000TZS (€10 en €25 euro voor een fles)

 

Credit Card wordt in de meeste hotels, lodges en restaurants aanvaard maar reken op een extra 5% tot 10% als transactie fee. Daarom kan het interessanter zijn om voldoende cash in USD te voorzien, aangezien dit het meest gebruikt wordt en je geen extra kost moeten betalen zoals bij de Credit Card.

Medische info

Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Alle andere up-to-date informatie over reisgeneeskunde voor Tanzania kan je terugvinden op de website of de app van Wanda.

Waarom je safari boeken bij Joker? Ons duurzame safariverhaal.

Wanneer je een safari boekt, is de prijs belangrijk. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Bij Joker vinden we de kwaliteit van de service erg belangrijk, net als een duurzame insteek en een eerlijk loon voor alle medewerkers. We leggen je graag uit waarom je een safari beter boekt bij Joker dan bij een spotgoedkope lokale touroperator.

In een land als Tanzania – waar we heel wat safari's aanbieden – zijn er honderden safari-operators die allemaal beweren de beste, de veiligste, de betrouwbaarste en de goedkoopste te zijn én het meeste ervaring te hebben. Het is dus helemaal niet moeilijk om online of ter plaatse een safari-touroperator te vinden die enkele dollars goedkoper is of toch meer lijkt te bieden dan het programma van Joker. Boeken dan maar? Liever niet, want de werkelijkheid is toch net iets gecompliceerder.

Op safari in Afrika: service en veiligheid zijn belangrijk! Om te beginnen staat of valt je safarivakantie met de service die je geboden wordt. Wanneer je echter on- of offline rechtstreeks boekt bij een lokale touroperator, heb je geen idee van het materiaal (jeeps, kampeermateriaal,…) waar ze mee werken, je kent de achtergrond van de gidsen niet, krijgt vaak geen informatie over de exacte route die jullie zullen rijden…

 

3 veelvoorkomende problemen met goedkope safari-touroperators

Wanneer een safari-aanbieder goedkoper wil zijn dan de anderen, is dat voor hem een koud kunstje. Veelvoorkomende praktijken zijn onder andere:

Besparen op loonkost. Helemaal niet fair voor de locals, en het zorgt ervoor dat je vaker met weinig gemotiveerde en slecht opgeleide gidsen te maken kan krijgen.

Besparen op brandstof. Sterk ingekorte gamedrives door de parken beperken de brandstofkosten, maar natuurlijk heb jij dan ook veel minder wildlife kunnen zien. Onze driver/guides krijgen de vrijheid om zelf teWil je nog een extra foto bij zonsondergang vanop die heuvel? Toch nog een extra foto

Besparen op het essentiële onderhoud van de jeeps. Op die manier kan je veiligheid sterk in het gedrang komen. Een gevaarlijke situatie dus! Deze drie veelvoorkomende problemen bij safari-aanbieders in Tanzania willen we als duurzame reisorganisatie natuurlijk niet stimuleren. Daarom kiezen we bij Joker bij de individuele reizen en de meeste groepsreizen resoluut om samen te werken met een safari-operator die zelf een zo duurzaam mogelijk beleid voert en volledig transparant werkt.

 

Safari met Joker: kwalitatief materiaal & opgeleide gidsen.
De safari-aanbieder waar we voor onze individuele reizen en groepsreizen mee samenwerken heeft meer dan 20 jaar ervaring en beschikt over een eigen wagenpark en eigen kampeermateriaal. Ze hebben personeel in dienst dat instaat voor het onderhoud van de jeeps en de kampeer- benodigdheden, zodat er altijd degelijk en goed onderhouden materiaal klaarstaat om je een onvergetelijke safari te bezorgen. Alle personeelsleden bij onze safari-touroperator krijgen een eerlijk loon voor hun werk, dat zelfs een stuk boven het Tanzaniaanse gemiddelde ligt. Alle gidsen hebben massa’s ervaring en zijn meestal opgeleid door de Professional Tour Guide School (PROTS) in Arusha. Deze school, waar Joker zeer intensief mee samenwerkt, geeft lokale jongeren een kwalitatieve opleiding tot safari-, natuur- of trekkinggids.

Kies tijdens je safari voor een duurzame touroperator en steun de lokale economie Door tijdens je reis (naar Afrika of andere continenten) te kiezen voor een duurzame touroperator ben je niet alleen zeker van een kwaliteitsvolle ervaring, je steunt er ook de lokale economie mee. Geld storten voor een goed doel is altijd een nobel idee, maar als je toch ter plaatse op reis bent is er geen betere manier om de lokale bevolking te steunen dan hen een eerlijk loon betalen na een geleverde dienst. Dit zorgt voor een gezonde economie waar klant en leverancier snel samen tot een win-win-situatie komen. Wanneer je kiest voor een safari met Joker weet je zeker dat de lokale touroperator zijn personeel een eerlijk loon betaalt, waardoor vele lokale families zelf in hun eigen basisbehoeften kunnen voldoen. Bovendien doet het personeel op hun beurt aankopen met hun salaris, wat dan weer de lokale economie aanzwengelt. Natuurlijk helpen ook fooien en andere uitgaven van tevreden reizigers een handje.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren