Overslaan en naar de inhoud gaan

De Machame of Whiskey route leidt je in 6 dagen naar de top van de Kilimanjaro en terug. Je beklimt de berg via de zuidwestkant en daalt af via de zuidelijke Mweka route. Onder professionele begeleiding van een gids, een kok en een klein legertje dragers bedwing je Afrika's hoogste bergtop! Tijdens deze privébeklimming overnacht je telkens in een tent en geniet je van vol pension. Het eerste deel van de trekking wandel je door tropisch regenwoud, vervolgens verandert het landschap naar een veen-/moerasgebied om af te sluiten met een ruw, alpien houden van landschap tijdens de laatste 1500 hoogtemeters. Je kan deze route ook in 7 dagen lopen, zodat je nog een extra acclimatisatiedag hebt.

De hoogtepunten van deze reis

Machame route Kilimanjaro Tanzania beklimming
Machame route

Uitdagende route waarbij je klimt en daalt langs twee verschillende routes

Top Kilimanjaro Tanzania beklimming berg Afrika
Machame route

Geniet van een onvergetelijke zonsopgang vanop het dak van Afrika

Beklimming Kilimanjaro Tanzania beklimming Afrika
Machame route

Gids, assistent gidsen, kok en dragers zorgen voor professionele, logistieke ondersteuning

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomstdag Moshi

Aankomst op Kilimanjaro Airport. Onthaal op de luchthaven en transfer naar het stadje Moshi, voor overnachting in een lodge aan de rand van de stad. Bij goed weer kan je al genieten van een prachtig zicht op de Kilimanjaro.

B Dag 2
Moshi - Machame Camp (2.850m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

De bagage die je niet wilt meenemen, kan je veilig achterlaten in de lodge. Na dik anderhalf uur rijden arriveer je aan de Machame Gate, op een hoogte van ongeveer 1.650 meter. Aan het kantoortje van het National Park, helpt de gids met enkele registratieformaliteiten, maar daarna kan de beklimming echt van start gaan. De eerste etappe van de beklimming gaat door tropisch regenwoud, dat de voet van de berg vormt. Door de hoge vochtigheid en de veel voorkomende mist, hangt hier een zeer mysterieus sfeertje. Na enkele uren wandelen wordt het pad smaller en gaat het steiler omhoog langs een bergkam. Naarmate je hoger klimt, wordt het bos minder dicht begroeid en kom je terecht in een soort heidegebied. Nog even doorlopen en je kan genieten van een stevig diner en een verdiende nachtrust in het Machame Camp.

Trekking van ca. 5 à 7uur, 10km

C Dag 3
Machame Camp (2850m) - Shira Camp (3810m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Vanuit het Machame Camp zet je de beklimming verder. Langs een steile rotswand steek je de vallei en het riviertje over en wandel je langs de westoever verder bergop. De grote vegetatie verdwijnt meer en meer en zand en heide nemen de overhand.
Trekking van ca. 5 à 7uur, 6km

D Dag 4
Shira Camp (3810m) - Barranco Camp (3975m)

Inbegrepen: ontbijt-lucnh-diner

Vanaf het Shira Plateau, ga je via een heuvelrug verder naar het oosten. Je passeert de afslag naar de top van de Kibo, die je een groot stuk van de dag ziet liggen. Na de afslag zet je je koers verder naar het zuidoosten richting Lava Tower. Na een hele dag stijgen, gaat het laatste stukje van de route bergafwaarts tot aan de Barranco Valley. In deze schitterende vallei ligt het Barranco Camp, waar je gaat overnachten. Terwijl het diner voor je wordt klaargemaakt, kan je met een beetje geluk genieten van een prachtige zonsondergang. Op het einde van de dag logeer je bijna op dezelfde hoogte als bij het begin van de dag. Deze dag is dan ook vooral belangrijk om je lichaam te laten acclimatiseren zodat het zo goed mogelijk voorbereidt is op de top-dag.

Trekking van ca. 6 à 8 uur, 10km

E Dag 5
Barranco Camp (3975m) - Karanga Camp - Barafu Camp (4675m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Bij het ontbijt geniet je nog even van het wondermooie zicht op de Barranco Wall, een prachtige rotsmuur vlakbij de campsite. Het eerste deel van de dag ga je via deze rotsmuur zigzaggend omhoog en passeer je de Heim Glacier. Vervolgens loop je de route naar de Karanga Valley. Op dit stuk van de beklimming heb je één van de mooiste uitzichten op de Kilimanjaro. In deze vallei komt de Umbwe route samen met de Mweka route, welke je blijft volgen tot aan het Karanga Camp. Hier zal je vanavond dineren en overnachten.

Daarna klim je verder naar het Barafu Camp. Barafu betekent 'ijs' in  Swahili en het kan hier behoorlijk koud zijn op deze smalle rots engte. Op deze hoogte werken de natuurkrachten genadeloos op je in. De koude en de harde wind, de afstand zorgt dat De top ligt nog 1.214 meter hoger en voor je op tijd in je bed kruipt, maak je je rugzak klaar om het laatste stuk aan te vatten. In je rugzak neem je enkel mee wat je op de finale beklimming naar de top nodig zal hebben.

Trekking van ca. 8 à 10u, 9km

F Dag 6
Barafu Camp (4675m) - Uhuru Peak (5895m) - Mweka Camp (3070m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na enkele uren slapen word je rond middernacht gewekt. Enkele koekjes en een kopje warme thee moeten je helemaal klaar maken voor de finale beklimming naar de top.

De klim van 6 uur naar Stella Point (5.739m) is voor de meeste klimmers een hele uitdaging. Als het weer het toelaat, rust je hier even, en als de weergoden ons goed gezind zijn, zie je vanaf hier de meest fantastische zonsopgang ooit. Vanaf dit punt ligt er waarschijnlijk sneeuw, alhoewel dit door de klimaatsveranderingen niet altijd meer het geval is. Op je eigen tempo bereik je uiteindelijk de Uhuru Peak, de majestueuze top op 5.895m. Na deze loodzware, fysieke uitdaging kan je genieten van je overwinning op het dak van Afrika. Dit is een dag om nooit meer te vergeten! Om niet teveel af te koelen, begin je snel aan de afdaling van +/- 3 uur tot Barafu Camp. Het materiaal dat je ’s ochtends hebt achtergelaten, pik je hier opnieuw op en na een korte rust daal je verder af naar de Mweka Hut. 

Trekking van ca. 12u à 14u,  12km

G Dag 7
Mweka Camp (3070m) - Mweka Gate - Moshi

Inbegrepen: ontbijt-lunch

Na een deugddoende nacht en een lekker ontbijt volgt vandaag een steile maar pittoreske afdaling naar de Mweka Gate. De route loopt bijna de hele dag door het tropisch regenwoud, waardoor de temperatuur opnieuw de hoogte ingaat. Aangekomen aan de Mweka Gate worden alle formaliteiten in orde gebracht en ontvang je een gouden certificaat bij een succesvolle beklimming. Vervolgens is het nog een klein uurtje wandelen over een modderig pad tot aan het dorpje Mweka. Vanuit het dorpje rij je opnieuw naar je lodge in Moshi. Hier staat er een warme, deugddoende douche op je te wachten! 

Trekking van ca. 4u, 4km

H Dag 8
Vertrekdag Moshi

Inbegrepen: ontbijt

Na het ontbijt is het tijd voor je transfer naar Kilimanjaro Airport (optioneel) of je kan kiezen om richting Arusha te trekken voor een safari in de schitterende parken van Noord-Tanzania. (optioneel)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Luchthaventransfer Kilimanjaro Airport - Moshi
 • 2 overnachtingen (kamer met ontbijt) in de Honey Badger Lodge in Moshi
 • 5 overnachtingen in tenten tijdens de beklimming
 • 3 maaltijden per dag tijdens de beklimming
 • Aantal gids(en), Assistent gids, dragers en kok afhankelijk van je reisgezelschap
 • Park Entry fees
 • Rescue fees, camping fees
 • Tenten, matrassen, tafel en campingstoelen
 • Privé chemisch toilet en toilet tent tijdens de beklimming
 • Zuurstof cilinder
 • Alle vermelde transfers
 • Bijdrage voor het Garantiefonds

 

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden in Moshi
 • Overige dranken (frisdrank en alcoholische dranken)
 • Slaapzak (te huur voor $5 per dag)
 • Snacks voor tijdens de beklimming
 • Verzekering
 • Medicatie en toilet artikelen
 • Transfer weg uit Moshi op de laatste dag
 • Fooien
 • Reisbijstandsverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

De beste reistijd voor Tanzania zijn de maanden december, januari, februari en juni, juli, augustus, september. De regenseizoenen vinden over het algemeen plaats van begin oktober tot eind november en van begin maart tot eind mei. Maar door de klimatografische veranderingen wordt het steeds moeilijker een lijn te trekken tussen het droog- en regenseizoen.

Goed om weten
 • De campsites, lodges en nationale parken zijn niet omheind in Tanzania. Dieren kunnen in principe tot bij je tent of lodge. Dit kan akelig lijken, maar maakt het safari avontuur alleen maar compleet. Indien je met kinderen reist, moet er uiteraard extra opgelet worden.
 • Het visum voor Tanzania kan bij aankomst op de luchthaven aangekocht worden.
  De kostprijs van dit visum bedraagt USD50 en is meteen ter plaatse te betalen, zorg dus dat je reeds USD meeneemt vanuit België.
 • Je paspoort moet minimum 6 maanden langer geldig zijn dan de geldigheid van het visum.
 • Aan de Ngorongoro krater kan het na zonsondergang flink afkoelen. Daarom raden we je aan om een warme trui en jas mee te nemen.

 • Waarom je safari safari boeken bij Joker? Lees hier ons duurzame safariverhaal.
 • Geheugenkaartjes voor je fototoestel zijn moeilijk verkrijgbaar in Tanzania. Daarom raden we je aan om deze op voorhand voldoende te voorzien.

 • De Toyota Landcruisers die worden gebruikt tijdens de safari beschikken over een pop-up dak, een elektrische koelkast en stopcontact voor het opladen van je smartphone of fototoestel

 • Voor je op safari vertrekt, wordt er nog even halt gehouden aan een supermarktje. Zo kan je zelf nog wat snacks of drankjes kopen voor tijdens de safari.
Fooien en geldzaken

Fooien

Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Tanzania vormt de fooi een groot deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:

Kampeersafari

 • Chauffeur/Gids : tussen $15 en $25 USD per dag per voertuig
 • Kok: Tussen de $15 en $20 per dag per voertuig

 Lodgesafari :

 • Chauffeur/Gids: tussen $15 en $25 per dag per voertuig

 Beklimmingen:

 • Hoofdgids : tussen de $15 en $25 per dag per groep
 • Assistantgids:  tussen de $15 en $20 per assistantgids per dag per groep
 • Kok: tussen de $15 en $20 per dag per groep
 • Dragers: tussen $10 en $15 per drager per dag per groep


Geldzaken

In Tanzania kan er zowel in Amerikaanse dollar (USD) als in Tanzaniaanse shilling (TZS) betaald worden. Daarom raden we aan om voldoende grote biljetten in USD mee te nemen en een deel hiervan te ruilen bij aankomst in TZS. Grote biljetten (USD50 of USD100) krijgen een betere wisselkoers naar TZS dan kleinere USD biljetten. In Tanzania en Zanzibar kan je eenvoudig met kredietkaart terecht bij een bankautomaat (ATM) om TZS af te halen. Drankjes, maaltijden en souvenirs worden meestal betaald in TZS, optionele excursies daarentegen worden vaak in USD afgerekend.  1€ = +/- 2.000TZS

Wanneer je USD bestelt bij je bank, zorg er dan zeker voor dat je USD bestelt uitgegeven na het jaar 2006. Biljetten van vóór het jaar 2006 worden in Tanzania niet aanvaard.

Een diner kost gemiddeld tussen 20.000TZS en 50.000TZS (€10 en €25 pp zonder drankjes)

Een biertje kost gemiddeld  tussen 3.000TZS en 5.000TZS (€1,50 en €2,50)

Frisdrank kost gemiddeld 1.500TZS (€0,75 cent tot €1)

Een fles wijn op restaurant kost gemiddeld tussen 20.000 TZS en 50.000TZS (€10 en €25 euro voor een fles)

Medische info

Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode.

Alle up-to-date informatie voor Tanzania kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?wpid=789&miid=679&L=n&Country=Tanzania

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit soort water te zwemmen of pootje te baden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren