Overslaan en naar de inhoud gaan

Via de Rongai route beklim je de Kilimanjaro via de uitdagende noordoost kant. Gezien de afgelegen startlocatie aan de grens met Kenia, is de Rongai route het minst populair. De omgeving is minder spectaculair dan de overige routes maar heeft een ruige uitstraling. Deze route is geschikt voor klimmers die een alternatief zoeken voor de drukkere Machame Route. Gedurende het regenseizoen is aan deze zijde van de Kilimanjaro beduidend minder neerslag.

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomstdag Moshi

Aankomst op Kilimanjaro Airport. Onthaal op de luchthaven en transfer naar het stadje Moshi, voor overnachting in een lodge aan de rand van de stad. Bij goed weer kan je al genieten van een prachtig zicht op de Kilimanjaro.

B Dag 2
Moshi - Rongai Gate (1996m) - Simba Camp (2626m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Vanuit Moshi vertrek je voor een rit naar de Marangu Park Gate, waar je de formaliteiten voor de beklimming regelt. Daarna rij je nog een 2.5u via zandwegen naar de Rongai Gate vlakbij het dorpje Nale Moru Village. Hier begint de start van de beklimming. Je klimt vandaag nog zo’n 4tal uur naar het Simba Camp op 2626m hoogte. Je start te wandelen langs plantages en maisvelden waarna je het woud intrekt. Een rustige wandeldag zonder lange, steile stukken, ideaal om de benen te laten wennen.

C Dag 3
Simba Camp (2626m) - Kikelewa Camp (3679m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt wandel je vanuit het Simba Camp verder omhoog naar 3482m, waar je gaat lunchen aan de First Caves. Vervolgens stijg je verder naar het Kikelewa Camp op een hoogte van 3679m. Je laat de wouden achter je en het landschap begint meer in een veen/moeras landschap te trekken. Je gaat ook kunnen genieten van de eerste vergezichten naarmate de dag vordert en het gevoel van echt op de Kilimanjaro te zitten, komt je vandaag ongetwijfeld tegen.

D Dag 4
Kikelewa Camp (3679m) - Mawenzi Tarn (4330m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Vandaag is het een relatief korte wandeldag langs de flanken van de Kilimanjaro. Je komt boven de boomgrens en het veenlandschap wordt alpine met enkel nog rotsen. Vandaag krijg je al een aantal prachtige 360° panorama’s voorgeschoteld. In de vroege namiddag kom je aan in de Mawenzi Tarn, genesteld tussen de toppen van Mawenzi.

OPTIONEEL: Overweeg om een extra acclimatisatiedag in te bouwen. Dankzij deze extra dag boven de 4000 meter vergroot je de kans om de top te bereiken omdat je lichaam langer heeft kunnen wennen aan de hoogte. Je kunt vandaag een korte tocht maken naar Mawenzi. Afhankelijk hoe je je voelt, ben je 2 à 3 uur zoet vooraleer je terugkeert naar het Mawenzi Tarn.

E Dag 5
Mawenzi Tarn (4330m) - Kibo Hut (4730m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt wandel je westwaarts en stijg je via de oostkant van Kibo. Je wandelt via de kam tussen Mawenzi en Kibo zodat je na 4 à 5u de Kibo hut bereikt. De rest van de namiddag kan je je voorbereiden en rusten voor de finale beklimming naar de top.

F Dag 6
Beklimming naar de top: Kibo Hut (4700m) - Uhuru Peak (5895m) - Horombo Hut (3720m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Rond middernacht word je gewekt met wat thee en koekjes. Niet veel later ga je in het donker op pad en start je meteen met het moeilijkste stuk van de tocht. Het eerste deel bestaat uit een rotsachtig pad tot aan de Hans Meyer Cave (5150m), tevens een goed rustpunt. Het pad zigzagt dan tot Gillman's Point (5681m), gelegen op de kraterrand. Dit deel van de tocht is heel steil, met veel steenpuin, wat een sterk fysiek en mentaal uithoudingsvermogen vergt. Dit is het meest uitdagende deel van de route, neem je tijd en doe het rustig aan! Vanaf Gillman's Point kom je normaliter sneeuw tegen, helemaal tot aan de Uhuru peak (5895m), Afrika’s hoogste punt! Tijd voor complete extase en een overweldigende voldoening – you made it! De weersomstandigheden op de top zullen bepalen hoe lang je op de top kan blijven, maar uiteraard wil je zeker tijd maken voor jouw unieke foto’s op het dak van Afrika. De afdaling tot aan de Kibo hut neemt 3 uur in beslag, na een korte pauze verzamel je al je spullen die je had achtergelaten voor de beklimming naar de top en vervolg je de afdaling naar de Horombo hut (3 uur), waar je overnacht. De terugkeer naar de Horombo hut zal verrassend veel sneller gaan dan de beklimming, zoveel is zeker! ’s Avonds geniet je van je laatste avondmaal op de berg (er zijn soft drinks en bier te koop in de camp office), gevolgd door een deugddoende nacht slaap. 

Trekking van circa 8 uur klimmen – 6 uur dalen, ofwel 6 km klimmen – 15 km dalen 
Met in totaal 14 uur stappen is dit de zwaarste dag, waar je je best zowel fysiek als mentaal goed op voorbereidt.

G Dag 7
Horombo Hut (3720m) - Madara Hut (1980m) - Moshi

Inbegrepen: ontbijt-lunch

Na het ontbijt zet je je afdaling verder, langs de Mandara Hut gaat het 6 uur bergaf tot aan de Marangu gate. Aan deze gate wordt je geregistreerd, en indien je beklimming succesvol was, ontvang je hier een certificaat. Je wordt opgepikt voor de transfer naar je lodge in Moshi, waar een deugddoende douche op je wacht. Wedden dat je maaltijd vanavond dubbel en dik zal smaken? 

Trekking van circa 6 uur

H Dag 8
Vertrekdag Moshi

Inbegrepen: ontbijt

Na het ontbijt is het tijd voor je transfer naar Kilimanjaro Airport (optioneel) of je kan kiezen om richting Arusha te trekken voor een safari in de schitterende parken van Noord-Tanzania. (optioneel)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Luchthaventransfer Kilimanjaro Airport - Moshi
 • 2 overnachtingen (kamer met ontbijt) in de Honey Badger Lodge in Moshi
 • 5 overnachtingen in tenten tijdens de beklimming
 • 3 maaltijden per dag tijdens de trekking
 • Aantal gids(en), Assistent gids, dragers en kok afhankelijk van je reisgezelschap
 • Tenten, matrassen, tafel en campingstoelen
 • Zuurstof cilinder
 • Privé chemisch toilet en toilet tent tijdens de beklimming
 • Park Entry fees
 • Rescue fees, hut fees
 • Alle vermelde transfers
 • Bijdrage voor het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden in Moshi
 • Overige dranken (frisdranken en alcoholische dranken)
 • Slaapzak (te huur voor $5 per dag)
 • Snacks voor tijdens de beklimming
 • Verzekering
 • Medicatie en toilet artikelen
 • Transfer weg uit Moshi op de laatste dag
 • Fooien (Belangrijik! Zie verderop)
 • Reisbijstandsverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

De maanden december tot februari en juni tot september zijn perfect voor een rondreis in Tanzania.

Wij raden ook het korte regenseizoen aan, dat loopt van midden oktober tot midden december. Er valt in die periode wel af en toe een bui, maar er zijn veel minder toeristen in de nationale parken en je safari-programma wordt er niet door beïnvloed. Minder geschikt is het lange regenseizoen, dat loopt van midden maart tot eind mei. Wildlife is in die periode moeilijker te spotten en wegen kunnen zeer modderig zijn ten gevolge van de felle regen.

De beste periode om de Great Migration in het Serengeti National Park te spotten? Die verschilt van plaats tot plaats. Meestal trekken de enorme kuddes gnoes en zebra’s op deze manier verder:

 • in juni en juli in het noordwesten van het park
 • in augustus en september in het noorden
 • in december tot maart in de zuidelijke Serengeti

Door de klimaatverandering wordt de grens tussen het droge seizoen en het regenseizoen in Tanzania elk jaar minder duidelijk. Daarom baseren we ons advies voor de beste reisperiode op de afgelopen reisseizoenen. Dit is onze ervaring met de beste reisperiode voor een safari in Tanzania en het spotten van de Great Migration. Meer details over de beste reisperiode en advies per maand vind je hier.

Goed om weten
 • De campsites, lodges en nationale parken zijn niet omheind in Tanzania. Dieren kunnen in principe tot bij je tent of lodge. Dit kan akelig lijken, maar maakt het safari avontuur alleen maar compleet. Indien je met kinderen reist, moet er uiteraard extra opgelet worden.
 • Je paspoort moet minimum 6 maanden langer geldig zijn dan de geldigheid van het visum.
 • Aan de Ngorongoro krater kan het na zonsondergang flink afkoelen. Daarom raden we je aan om in elk seizoen toch een warme trui en jas mee te nemen. 

 • Waarom je safari safari boeken bij Joker? Lees hier ons duurzame safariverhaal.
 • De Toyota Landcruisers die worden gebruikt tijdens de safari beschikken over een pop-up dak, een elektrische koelkast en stopcontact voor het opladen van je smartphone of fototoestel

 • Voor je op safari vertrekt, wordt er nog even halt gehouden aan een supermarktje. Zo kan je zelf nog wat snacks of drankjes kopen voor tijdens de safari.
Fooien en geldzaken

Fooien

Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Tanzania vormt de fooi een groot deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:

Kampeersafari

 • Chauffeur/Gids : tussen $15 en $25 USD per dag per voertuig
 • Kok: Tussen de $15 en $20 per dag per voertuig

 Lodgesafari :

 • Chauffeur/Gids: tussen $15 en $25 per dag per voertuig

 Beklimmingen:

 • Hoofdgids : tussen de $15 en $25 per dag per groep
 • Assistantgids:  tussen de $15 en $20 per assistantgids per dag per groep
 • Kok: tussen de $15 en $20 per dag per groep
 • Dragers: tussen $10 en $15 per drager per dag per groep


Geldzaken

In Tanzania kan er zowel in Amerikaanse dollar (USD) als in Tanzaniaanse shilling (TZS) betaald worden. Daarom raden we aan om voldoende grote biljetten in USD mee te nemen en een deel hiervan te ruilen bij aankomst in TZS. Grote biljetten (USD50 of USD100) krijgen een betere wisselkoers naar TZS dan kleinere USD biljetten. In Tanzania en Zanzibar kan je eenvoudig met kredietkaart terecht bij een bankautomaat (ATM) om TZS af te halen. Drankjes, maaltijden en souvenirs worden meestal betaald in TZS, optionele excursies daarentegen worden vaak in USD afgerekend.  1€ = +/- 2.000TZS

Wanneer je USD bestelt bij je bank, zorg er dan zeker voor dat je USD bestelt uitgegeven na het jaar 2006. Biljetten van vóór het jaar 2006 worden in Tanzania niet aanvaard.

Een diner kost gemiddeld tussen 20.000TZS en 50.000TZS (€10 en €25 pp zonder drankjes)

Een biertje kost gemiddeld  tussen 3.000TZS en 5.000TZS (€1,50 en €2,50)

Frisdrank kost gemiddeld 1.500TZS (€0,75 cent tot €1)

Een fles wijn op restaurant kost gemiddeld tussen 20.000 TZS en 50.000TZS (€10 en €25 euro voor een fles)

 

Credit Card wordt in de meeste hotels, lodges en restaurants aanvaard maar reken op een extra 5% tot 10% als transactie fee. Daarom kan het interessanter zijn om voldoende cash in USD te voorzien, aangezien dit het meest gebruikt wordt en je geen extra kost moeten betalen zoals bij de Credit Card.

Medische info

Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B ook aangeraden. Een vaccinatie tegen gele koorts wordt aangeraden maar is niet verplicht. Een middel tegen malaria is zeker aan te bevelen aangezien malariamuggen voorkomen in Tanzania. Deze medicatie is enkel op doktervoorschrift verkrijgbaar, maak daarom tijdig een afspraak bij je huisarts.


Alle up-to-date informatie over reisgeneeskunde voor Tanzania kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?wpid=789&miid=679&L=n&Country=Tanzania


MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen. 

Waarom je safari boeken bij Joker? Ons duurzame safariverhaal.

Wanneer je een safari boekt, is de prijs belangrijk. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Bij Joker vinden we de kwaliteit van de service erg belangrijk, net als een duurzame insteek en een eerlijk loon voor alle medewerkers. We leggen je graag uit waarom je een safari beter boekt bij Joker dan bij een spotgoedkope lokale touroperator.

In een land als Tanzania – waar we heel wat safari's aanbieden – zijn er honderden safari-operators die allemaal beweren de beste, de veiligste, de betrouwbaarste en de goedkoopste te zijn én het meeste ervaring te hebben. Het is dus helemaal niet moeilijk om online of ter plaatse een safari-touroperator te vinden die enkele dollars goedkoper is of toch meer lijkt te bieden dan het programma van Joker. Boeken dan maar? Liever niet, want de werkelijkheid is toch net iets gecompliceerder.

Op safari in Afrika: service en veiligheid zijn belangrijk! Om te beginnen staat of valt je safarivakantie met de service die je geboden wordt. Wanneer je echter on- of offline rechtstreeks boekt bij een lokale touroperator, heb je geen idee van het materiaal (jeeps, kampeermateriaal,…) waar ze mee werken, je kent de achtergrond van de gidsen niet, krijgt vaak geen informatie over de exacte route die jullie zullen rijden…

 

3 veelvoorkomende problemen met goedkope safari-touroperators

Wanneer een safari-aanbieder goedkoper wil zijn dan de anderen, is dat voor hem een koud kunstje. Veelvoorkomende praktijken zijn onder andere:

Besparen op loonkost. Helemaal niet fair voor de locals, en het zorgt ervoor dat je vaker met weinig gemotiveerde en slecht opgeleide gidsen te maken kan krijgen.

Besparen op brandstof. Sterk ingekorte gamedrives door de parken beperken de brandstofkosten, maar natuurlijk heb jij dan ook veel minder wildlife kunnen zien. Onze driver/guides krijgen de vrijheid om zelf teWil je nog een extra foto bij zonsondergang vanop die heuvel? Toch nog een extra foto

Besparen op het essentiële onderhoud van de jeeps. Op die manier kan je veiligheid sterk in het gedrang komen. Een gevaarlijke situatie dus! Deze drie veelvoorkomende problemen bij safari-aanbieders in Tanzania willen we als duurzame reisorganisatie natuurlijk niet stimuleren. Daarom kiezen we bij Joker bij de individuele reizen en de meeste groepsreizen resoluut om samen te werken met een safari-operator die zelf een zo duurzaam mogelijk beleid voert en volledig transparant werkt.

 

Safari met Joker: kwalitatief materiaal & opgeleide gidsen.
De safari-aanbieder waar we voor onze individuele reizen en groepsreizen mee samenwerken heeft meer dan 20 jaar ervaring en beschikt over een eigen wagenpark en eigen kampeermateriaal. Ze hebben personeel in dienst dat instaat voor het onderhoud van de jeeps en de kampeer- benodigdheden, zodat er altijd degelijk en goed onderhouden materiaal klaarstaat om je een onvergetelijke safari te bezorgen. Alle personeelsleden bij onze safari-touroperator krijgen een eerlijk loon voor hun werk, dat zelfs een stuk boven het Tanzaniaanse gemiddelde ligt. Alle gidsen hebben massa’s ervaring en zijn meestal opgeleid door de Professional Tour Guide School (PROTS) in Arusha. Deze school, waar Joker zeer intensief mee samenwerkt, geeft lokale jongeren een kwalitatieve opleiding tot safari-, natuur- of trekkinggids.

Kies tijdens je safari voor een duurzame touroperator en steun de lokale economie Door tijdens je reis (naar Afrika of andere continenten) te kiezen voor een duurzame touroperator ben je niet alleen zeker van een kwaliteitsvolle ervaring, je steunt er ook de lokale economie mee. Geld storten voor een goed doel is altijd een nobel idee, maar als je toch ter plaatse op reis bent is er geen betere manier om de lokale bevolking te steunen dan hen een eerlijk loon betalen na een geleverde dienst. Dit zorgt voor een gezonde economie waar klant en leverancier snel samen tot een win-win-situatie komen. Wanneer je kiest voor een safari met Joker weet je zeker dat de lokale touroperator zijn personeel een eerlijk loon betaalt, waardoor vele lokale families zelf in hun eigen basisbehoeften kunnen voldoen. Bovendien doet het personeel op hun beurt aankopen met hun salaris, wat dan weer de lokale economie aanzwengelt. Natuurlijk helpen ook fooien en andere uitgaven van tevreden reizigers een handje.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren