Overslaan en naar de inhoud gaan

Het zuiden van Argentinië is de droom van elke hiker. In Patagonië en Vuurland word je elke dag opnieuw verrast door ruwe berglandschappen, wit-blauwe gletsjers, ijskoude watervallen, verweerde pampa’s en uitgestrekte meren. Geef je ogen de kost en geniet mee van de mooiste en meest ongerepte plekken om de zomer op het zuidelijk halfrond door te brengen.

Trekking in Argentinië: El Chaltén en Fitz Roy

De bergen rond El Chaltén vormen de perfecte uitvalsbasis voor stevige trekkings, klimmen en paardrijden. Het kleine maar snelgroeiende dorpje El Chaltén is ideaal gelegen in een riviervallei midden in het Nationaal Park Los Glaciares. Reizigers van over de hele wereld worden aangetrokken door de met sneeuw bedekte toppen van de naburige Fitz Roy keten. Een waaier van hiking- en kampeertrips maken hier een paradijs voor outdoor liefhebbers van. Bereid je evenwel voor op wind, regen en koude temperaturen, zelfs in de zomer. Echter, met wat geluk geniet je van een stralende zon en dan is El Chaltén het paradijs op aarde.

Wandelpaden zijn hier in Patagonië goed aangeduid en wie zijn tent meeneemt, kan verschillende dagtrips combineren door gebruik te maken van de voorziene kampeerplaatsen. Laguna Torre is een mooie dagtocht die leidt naar het gelijknamige meer aan de voet van de indrukwekkende 3128 m hoge piek van Cerro Torre. Wie meer uitdaging wil, kan naar Laguna Capri en verder naar Laguna de Los Tres. Er zijn ook kortere hikes mogelijk naar Laguna Toro en de Chorillo El Salto waterval.

Tijdens de Joker-reis in Argentinië en Chili (formule Expeditie, dus een echte trekkingsreis) rijgen we al deze trips aan elkaar tot een driedaagse trekking. Zelfs een portie ijsklimmen en een wandeling met stijgijzers bovenop de Viedma gletsjer behoren tot de mogelijkheden.

De Perito Moreno gletsjer: het ‘levende’ ijs

Terwijl je uitkijkt over de brede Perito Moreno gletsjer hoor je dat de wit-blauwe massa continu kraakt en beweegt. Wanneer een ijsklomp van enkele tientallen tonnen afbreekt en zich met oorverdovend gedruis in het gletsjermeer stort, weet je: dit ijs leeft! De witte kolos verplaatst zich aan een tempo van twee meter per dag. Je kan tot vlakbij het schouwspel komen, maar zelfs van op grotere afstand is het een adembenemend zicht. De gletsjer strekt zich uit over een lengte van 30 kilometer en vormt een 5 kilometer brede muur die 60 meter hoog boven het meer uittorent.

Avontuur op en nabij het Lago Argentino

De indrukwekkende Perito Moreno zou je haast doen vergeten dat dit slechts een van de talloze gletsjers in het Nationaal Park Los Glaciares – gelegen in Argentinië en UNESCO werelderfgoed – is. Op het Lago Argentino maken we een boottocht die je tot vlakbij deze wonderen der natuur brengt: Spegazzini, Upsala en Onelli zijn maar enkele van de tientallen gletsjers in het park. Vanuit het nabijgelegen El Calafate heb je veel buitensport opties: rafting, trekking, klimmen en paardrijden, om er maar enkele te noemen. Een verblijf op een estancia, waar je de gaucho cultuur uit Patagonië van dichtbij leert kennen, kan ook.
 

Door Vuurland tot in Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld

Helemaal ten zuiden van Patagonië ligt Vuurland. Wie naar het eind van de wereld wil, moet eerst de straat van Magellaan oversteken. Ushuaia is ‘s werelds meest zuidelijke stad. Hier vertrekken expeditieschepen naar Antarctica. Met een zeiljacht varen we uit voor een verkenning van het Beagle-kanaal. De enige bewoners van de kleine eilanden zijn zeeleeuwen, zeeolifanten en aalscholvers.

Al is dat niet altijd zo geweest: tot in de 19de eeuw huisden hier de Yahgan-indianen, die de kou trotseerden met zeehondenvellen als enige bescherming. Textiel was onbruikbaar voor hen omdat ze hun leven grotendeels in kano’s op zee doorbrachten, waardoor gewone kleren alleen maar nat zouden worden. Daarom smeerden ze zich in met dierenvet om zich te beschermen tegen uitdroging en onderkoeling.

Een deel van Patagonië ligt in Chili. Wie naar de regio reist, combineert dan ook het best beide landen in één trip. Lees hier welke trekkings in het Chileense deel van Patagonië overweldigend mooi zijn en ontdek de troeven van de zuidelijkste stad ter wereld in Zuid-Argentinië!

Met Joker trekken we in het voorjaar op expeditie naar Patagonië en Vuurland; er bestaat ook een reis die niet focust op trekking.  Speciaal voor reizigers van 18 tot 26 jaar organiseren we een jongerenreis die alleen het Argentijnse deel van Patagonië verkent. Natuurlijk begint elke reis met een alternatieve citytrip in Buenos Aires!

Dit artikel werd geschreven door Joker-reisbegeleider Gert Dewaelheyns.

Zelf naar Patagonië?

Misschien is dit ook interessant voor jou?