Overslaan en naar de inhoud gaan

Op 24 dagen maar liefst vier Zuid-Amerikaanse landen doorkruisen? Geprikkeld worden door wereldsteden, maar ook rust vinden in de natuur? Deze reis heeft het allemaal! 

Na een bezoek aan wereldstad Buenos Aires trekken we naar Uruguay waar we de gaucho in onszelf naar boven halen en we het gezellige, koloniale stadje Colonia del Sacramento bezoeken. In Paraguay ontdekken we de Jezuïetenruïnes van Trinidad en Jesús de Tavarangue. In Brazilië vergapen we ons aan de watervallen van Iguazú en bewonderen we het regenwoud en het werelderfgoed van Paraty. Uitblazen doen we op Ilha Grande en als afsluiter van formaat hebben we het bruisende Rio de Janeiro!     

Kom meer te weten over deze reis tijdens de online reisvoorstelling >>                                           

 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Urugauy

Op de estancia bij Juan schapen en koeien drijven, samen met 2 gaucho's en Camilla, de hond

Favelatour in Rio de Janeiro

Favelatour in Rio de Janeiro

Groepsreis Argentinië

Waterexplosie aan de watervallen van Iguazú!

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Buenos Aires

Buenos Aires wordt niet zonder reden het Parijs van het Zuiden genoemd. Op de fiets en te voet ontdekken we de pittoreske en kleurrijke wijken. Het Latijnse ritme zal ons ook innerlijk vullen terwijl we genieten van een sappige steak, enkele empanadas of een typische maté.

Ook ’s avonds heeft Buenos Aires veel te bieden: sfeervolle Milonga's waar we heerlijk de beentjes kunnen uitslaan na het aanleren van de basis tangostapjes, een lekkere welkomstmaal in het ViaVia Joker Reiscafé en duizenden bars die niet sluiten voor de zon weer opkomt

2 Dag 4-8
Uruguay

Met de ferry naar Colonia del Sacramento, met zijn eeuwenoude huisjes voelt het alsof de tijd in dit dorpje is blijven stilstaan. Next up: de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo, waar we de beste wijnen van de streek proeven in een familiale en gezellige bodega.

We zetten koers richting Tacuarembó, er is hier geen enkele hindernis meer om de gaucho (Zuid-Amerikaanse cowboy) in ons los te laten! Paardrijden, schapen verzorgen, helpen bij het eten maken en vooral smullen van de lokale keuken: voor ieder wat wils deze 2 dagen! We sluiten deze ervaring af met een therapeutisch en ontspannend bezoek aan de warmwaterbronnen van Salto

3 Dag 8-12
Paraguay

We trekken de grens over naar Paraguay voor een stukje werelderfgoed: de Jezuïetenruïnes van Trinidad en Jesús de Tavarangüe.

We verblijven aan de rand van het Nationaal Park San Rafael, een bosgebied dat een enorm grote biodiversiteit kent. Omringd door grasland gaan we op zoek naar vogels die deze omgeving verkiezen, zoals de: Grass Wren, Capped Seedeater, Saffron-cowled Blackbird en Sharp-tailed Tyrant. Afhankelijk van het seizoen vervolgen we onze zoektocht naar reptielen en amfibieën.

4 Dag 13-15
Watervallen van Iguazú

Met meer dan 270 watervallen, en een breedte van bijna 3 km, zijn las Cataratas de Iguazú op de grens van Argentinië, Paraguay en Brazilië, de grootste waterval van Latijns-Amerika. We verkennen zowel de Argentijnse als Braziliaanse kant van de watervallen te voet en met speedboot. Droog blijven is geen optie tenzij je aan land blijft.

Langs de Braziliaanse zijde is het zicht op la Garganta do Diablo (Duivelsmond), een grote halfronde waterval waar het water oorverdovend in de diepte stort, het meest indrukwekkend. Hou je klaar voor een explosie van water!

5 Dag 16-19
Costa Verde

Een binnenlandse vlucht brengt ons naar Sao Paulo, waar we de bus nemen naar de Costa Verde, de groene kustregio van Brazilië. Vanuit Paraty, een charmant koloniaal stadje, trekken we naar een eco-farm en ontdekken er de tropische fauna en de flora in het regenwoud.

We verlaten de jungle om richting Ilha Grande te trekken, er wacht ons daar een unieke mix van lagunes, hagelwitte stranden en tropische eilandjes. Dolce far niente met een glas açai of caipirinha in de hand!

6 Dag 20-24
Rio de Janeiro

Deze mondaine stad is niet alleen spectaculair tijdens het jaarlijkse uitbundige carnavalsfeest, maar heeft een speciale vibe het hele jaar door. De Brazilianen zijn hartelijk en trots op ‘hun’ Rio, een plek vol contrasten die we meteen voelen wanneer we Copacabana, Ipanema en de favela’s bezoeken.

Geen beter zicht om van Rio te genieten dan vanop de Suikerbroodberg of de alombekende Corcovado aan de voeten van de imposante Cristo. Rio is ook een ideale plek om de reis af te sluiten: aan samba, picanha en cachaça geen gebrek.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 03/11/2023
Terug: 26/11/2023
Basisprijs: €2.310
+ 2.090 USD budget
al 8 boekingen, waarvan 2 opties. (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-356, met 1 als optie.
36-452, met 1 als optie.
Geslacht
mannen3, met 1 als optie.
vrouwen5, met 1 als optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/03/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Buenos Aires en Rio de Janeiro - Brussel
 • Binnenlandse vlucht Foz do Iguaçu - Sao Paulo
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomstdiner in ViaVia Joker Reiscafé Buenos Aires
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 02 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Deze reis is de ideale combinatie van prachtige natuur en authentieke beleving. Reeds in Buenos Aires snuif je de lokale sfeer op op de vele marktjes en maak je kennis met de Tango-cultuur in de Argentijnse hoofdstad. Ook in Tacuarembó trek je er op uit met lokale gidsen om de mooie omgeving te verkennen (te paard of te voet) van hartje Uruguay. Ten slotte biedt de reis ook de mogelijkheid om te fietsen, snorkelen, duiken of gewoonweg te genieten van een zalig moment op het strand... indien gewenst.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We gaan resoluut voor lokale partners en logies. Zo besteden we het reisbudget zeer lokaal en dragen we bij aan de lokale economie. We werken ook met lokale gidsen (Tacuarembó, Montevideo, Buenos Aires, Paraty, ...) om authentieke ervaringen en kennis te aanhoren.

We bouwen ook aan langdurige samenwerking met lokale organisaties om zo op een duurzame manier samen te werken en de nodige zekerheid te hebben over de kwaliteit van samenwerking.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Gegidst worden door een Gaucho in Tacuarembó. Samen met een Carioca Rio ontdekken of op favelatour gaan... Dat is pas echt contact met lokale bevolking, maar ook een praatje slaan met onze taxi-chauffeur of onze medepassagiers op de bus hoort daarbij. Tijdens deze reis zijn er tal van mogelijkheden om deze unieke contacten te leggen.

Tijdens onze dagen op de estancia maken onze gastheer en -vrouw, Juan en zijn vrouw Susanne, ons wegwijs in het gaucho leven, paardrijden en schapen hoeden en verzorgen. Verwacht wordt dat we meehelpen bij het zadelen van de paarden en de bereiding van het eten en de afwas. Een actief verblijf!

Documenten

Je hebt voor Argentinië een internationale reispas nodig die geldig is tot en met je terugkeer (datum retourticket).

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Voor Uruguay volstaat een geldig internationaal reispaspoort. Voor Paraguay volstaat een geldig internationaal reispaspoort dat nog minstens zes maanden geldig moet zijn. Je hebt voor Brazilië een internationale reispas nodig die nog 6 maanden geldig is na terugkeer.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 03/11/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 03/11/23 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 03/11/23 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 03/11/23 - 12:25
BUENOS AIRES 03/11/23 - 21:00
IGUASSU FALLS CATARATAS 18/11/23 - 09:50
SAO PAULO - GUARULHOS INT. 18/11/23 - 11:30
RIO DE JANEIRO 25/11/23 - 20:20
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 26/11/23 - 10:30
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 26/11/23 - 12:15
BRUSSELS - BRU AIRPORT 26/11/23 - 14:40
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. De bussen in Argentinië, Uruguay, Paraguay en Brazilië zijn zeer comfortabel en daardoor zijn langere ritten heel goed doenbaar. Voor plaatsen die moeilijker bereikbaar zijn, charteren we privé-vervoer.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in lokale familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Tijdens het verblijf op de estancia in Uruguay gaan we back to basics. verwacht hier geen luxe. Er is geen wifi, beperkte elektriciteit en verlichting, maar de grasgroene weilanden in de omgeving met paarden en schapen maken dit ruimschoots goed! De slaap- en badkamers zijn eenvoudig, maar proper.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Als dorstlessers vinden we verse fruitsappen, pils, coca-cola en frisdranken. Je vindt in Argentinië de meest heerlijke wijnen. Maté wordt overal en altijd genuttigd in Argentinië.

Picada: assortiment aperitiefhapjes, vergelijkbaar met Spaanse tapas Empanadas: deegflapje gevuld met vlees, kip of kaas – tussendoortje of voorgerecht Humitas: in maïsblad gestoomde maïspuree Tamales: humitas met vlees Milanesa: zeer dun gepaneerd runderlapje (schnitzel) opgediend met citroen en papas fritas (frietjes) Parrilla: verschillende soorten vlees, gegrild op een groot open vuur buiten – bestaat traditioneel uit chorizo (worst), morcilla (bloedworst), borstlappen en filetstuk. Asado wordt opgediend met sla, tomaat, ajuin, papas fritas en brood. De familiemaaltijd op zondag! Matambre: gemarineerd vlees dat wordt bedekt met gestoofde groenten en ei

De Uruguayaanse keuken heeft veel weg van de Argentijnse: een asado (barbecue), chorizo (kruidige worst) en morcilla (bloedworst) zijn enkele voorbeelden van wat er zoal gegeten wordt. Rundvlees is het populairst, maar ook kip, varkens- en schapenvlees is populair. Gedurende het gehele jaar, maar vooral populair op feesten en feestdagen, worden deze asados gemaakt en/of een parrillada (gegrilde organen). Maté wordt er net zoals in Argentinië veel gedronken.

Enkele snacks zijn: empanadas (bladerdeeg met vulling, meestal pittig gehakt of ham en kaas), panchos (hotdog met meestal gesmolten kaas er over in combinatie met mayonaise en mosterd) en torta (hartige taart met vulling, voornamelijk ham en kaas). Uruguay heeft ook zijn eigen hamburger, namelijk de chivito (letterlijk: kleine geit). In een chivito zit eigenlijk geen hamburger, maar een stuk rundvlees dat taaier is dan een hamburger. Chivitos zijn alleen in Uruguay te verkrijgen of in Argentinië onder de naam chivito Uruguayo.

De Braziliaanse gerechten zijn zeer smakelijk, met ‘feijão’ (zwarte bonen) als meest typische. Andere typische gerechten zijn: ‘Tutu a Mineira’, ‘Feijao Tropeiro’ en ‘Frango ao molho pardo’. Río biedt een internationale keuken, waarvan vooral de ‘churrascaria’ (vleesbuffet) één van de specialiteiten is. Soms kan je eten per kilo. Je betaalt het gewicht op je bord. Bier is excellent, maar de exotische smaken van bvb. ‘caipirinha’ en ‘batida’ zijn bekender. Bovendien kan je genieten van een overaanbod aan fruitsap (‘suco’). ‘Guarana’ is een populaire softdrink gemaakt van een vrucht uit het regenwoud. Klaar voor het culinaire avontuur?

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Volgende zaken zijn een aanrader:

 • rugzak, géén koffers

 • goede slaapzak

 • kledij voor uitersten : koud en warm (in de middagzon kan je meestal gewoon in T-shirt lopen, 's avonds vriest het)

 • windjack, regenjas (niet in juli)

 • stevige schoenen voor trekking (goed profiel)

 • bescherming tegen de zon (pet, bril, crème, lippenbalsem)

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voorzie een budget van USD 2030 voor uitgaven ter plaatse.

In ARGENTINIË is de officiële munteenheid de Argentijnse Peso (ARS) Richtkoers (op 22/10/2019): 1 Argentijnse Peso = € 0.015 en USD 0,017

In Brazilië is de officiële munteenheid de Real (BRL) Richtkoers (op 22/10/2019): 1 Brazilian Real = € 0,23 en USD 0,25

In Uruguay is de officiële munteenheid de Peso(UYU) Richtkoers (op 22/10/2019): 1 € = 41.6 Uruguayan pesos en 1 USD = 37.4 Uruguayan pesos

In Paraguay is de officiële munteenheid de Guarani(PYG) Richtkoers (op 22/10/2018): 1 € = 7.2 Guarani en 1 USD = 6,5 Guarani

Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart.

Neem tijdens de dagen op Ilha Grande genoeg cash zakgeld mee want op het eiland zijn er geen bankautomaten.

Facultatieve activiteiten die niet inbegrepen zijn:

 • hanggliden in Rio, richtprijs: 120 dollar

 • candomblésessie, richtprijs: 40 reais

 • voetbalwedstrijd, richtprijs: 50 reais

 • sambafuif, richtprijs 10 reais

 • capoeira workshop, richtprijs 50 reais

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Geen malariarisico voor deze landen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Streng aanbevolen voor Brazilië is de vaccinatie tegen gele koorts. Breng je certificaat (het zogenaamde gele boekje) zeker mee. Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast omdat het vaccin voor gele koorts tegenwoordig levenslang geldig is, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, de busritten en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Reisperiode en klimaat

Omdat het zo uitgestrekt is, kent Argentinië verschillende klimaatzones. In het noorden heb je een subtropisch klimaat, in het zuiden een poolklimaat met bijhorende lage temperaturen. De noordoostelijke regio rond Buenos Aires is warm en vochtig. De temperaturen in de winter (juni tot en met september) komen nauwelijks beneden de 0 °, terwijl het in de zomerperiode gemakkelijk 40 graden kan worden. De pampa in midden-Argentinië kent een steppeklimaat. Hier zijn de zomers heet en in de wintermaand juli is het op deze laagvlakte fris. In de bergen ligt er op de hoogste toppen altijd sneeuw.

De meeste delen kennen een tropisch klimaat. Omdat het grootste deel van Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan onze seizoenen. Al bij al blijven temperaturen ook in de winter (onze zomer) redelijk zacht.

De seizoenen zijn in deze 4 landen omgekeerd. Aan de Costa Verder en in Rio zijn het steeds aangename temperaturen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Argentinië
Over Brazilië
Geografie

Argentinië (Spaans: República Argentina) is een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. De totale oppervlakte van het land bedraagt 2.766.889 km², en daarmee is Argentinië na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika en grofweg 92 keer België. Argentinië grenst in het oosten aan Brazilië en Uruguay, in het noordoosten aan Paraguay, in het noorden aan Bolivia, en in het westen aan Chili waar de Andes de natuurlijke grens vormt. In het oosten en zuidoosten grenst Argentinië aan de Atlantische Oceaan. In het uiterste zuiden wordt Argentinië begrensd door het Beagle-kanaal. Het land is verder ruim 3500 km lang en maximaal 1400 km breed.

Argentinië kan, landschappelijk gezien, verdeeld worden in vier regio’s:

Het noordwesten met het Andesgebergte en de Puna (hooggebergte). De Aconcagua is met zijn 6.959 meter de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijk halfrond (het laagste punt van Argentinië is Salinas Chicas op het schiereiland Península Valdés, -40 meter). Andere hoge toppen zijn de Cerro Bonete (6.872 m), de vulkaan Llullaillaco (6.723 m) en verder nog tientallen bergen boven de 6.000 meter. De Andes kent ook grote gletsjers, waaronder de Perito Moreno, en verder enorme valleien en tientallen zoutmeren. De Puna (in Bolivië Altiplano genoemd) gaat langzaam over in de pre-cordillera, een bergketen met grote ravijnen. Iets meer naar het westen ligt El Chaco met eindeloze savannes bedekt met ondoordringbaar struikgewas.

Het noordoosten is één grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen, rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de Paraná, Uruguay en Paraguay het land binnen. Al deze rivieren monden uit in de grote delta van de Rio de la Plata. Hier bevinden zich ook de meeste bosgebieden van Argentinië, onder andere de regenwouden van de provincie Misiones, in het grensgebied met de buurlanden Brazilië en Paraguay. In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazú de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. De watervallen liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. Naar het zuiden toe verandert het landschap in één groot moerasgebied, Los Esteros del Iberá. Nog zuidelijker ligt Entre Rios met veel grasland.

In het midden van Argentinië liggen pampas. Ze beslaan een kwart van het totale grondgebied. Het noordelijke en middelste gedeelte vormen de vochtige Pampa Húmeda, het zuiden en westen vormen de droge Pampa Seca. De Pampa Húmeda is wat heuvelachtig met veel vegetatie en uitgestrekte weidevelden. De Pampa Seca is vlakker en droger. Ten noordwesten van het pampagebied ligt de Las Sierras de Córdoba, het centraal bergland. Hier ligt het grootste zoutmeer van het land, Salinas Grandes.

In het zuiden ligt Patagonië, met langs de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Van hieruit stromen twee grote rivieren, de Rio Colorado en de Rio Negro. Patagonië behelst het hele gebied ten zuiden van de Rio Negro (de provincies Rio Negro, Chubút en Santa Cruz) tot aan Tierra del Fuego. Verder kent dit gebied talrijke meren, enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers.

Patagonië loopt helemaal door tot Tierra del Fuego of Vuurland, een eiland aan de zuidpunt van Zuid-Amerika, verdeeld in twee delen: een oostelijk deel, behorend tot Argentinië, en een westelijk behorend tot Chili. De totale oppervlakte is 48.390 km2, waarvan 27.998 km2 tot Chili behoort.

Fauna en flora

Argentinië heeft een zeer diverse planten- en dierenwereld. De grootste dieren zijn de guanaco (soort lama), de poema, de grijze Andesvos en de nandú (een struisvogel). Je vindt er ook veel vogelsoorten zoals flamingo’s, zwarthalszwanen, condors, arenden, caracares (valken) en de Caiquenes of Patagonische ganzen. Zeeolifanten, zeeleeuwen en walvissen kan je spotten in de van Puerto Madryn en Peninsula Valdes (midden-Argentinië).

Een van de bekendste bomen uit Argentinië is de Quebracho. Rond het merendistrict vind je veel loof- en naaldbossen met zeldzame boomsoorten.

In Vuurland heb je het N.P. Parque Nacional Tierra del Fuego met bossen, meren, moerrasgebieden en bergen. Ook N.P. Los Glaciares in de buurt van El Calafate mag niet onderdoen met zijn gletsjers en meren. In El Chalten kan je genieten van indrukwekkende bergketens rond Cerro Torre en Monte Fitz Roy.

Staatsvorm

Sinds 9 juli 1816 is Argentinië onafhankelijk van Spanje. Het land kende verschillende militaire dictaturen, maar sinds 1980 geldt er de democratische staatsvorm. President is Alberto Ángel Fernández, die eind 2015 de verkiezingen won.

Argentinië bleef in het verleden niet gespaard van coups en dictaturen. De meest bekende was de coup van militair leider Juan Perón in 1943. Hij was vooral populair bij de arbeiders voor wie hij opkwam. Tijdens zijn regering steeg het aantal vakbondsleden en werden belangrijke industrieën genationaliseerd. Zijn vrouw Evita Perón die afkomstig was uit de arbeidersklasse had een grote invloed op de lagere en middenklasse en was een zeer geliefd figuur. Dankzij haar invloed werd in 1947 het kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Na de dood van Evita moest Peron aan populariteit inboeten en in 1952 werd hij door een nieuwe staatsgreep afgezet en verbannen naar Spanje. Toch bleef hij bij vele bevolkingsgroepen heel populair. In die mate dat hij in 1973 mocht terugkeren. Amper een jaar later overleed hij.

Zijn meest donkere periode kende Argentinië tijdens de Vuile Oorlog van 1976 tot 1983. In 7 jaar tijd verdwenen er meer dan 30.000 mensen, veelal studenten, politieke activisten en vakbondsmensen. Het is in die periode dat de ‘Dwaze Moeders’-beweging opgericht werd, moeders die opheldering vroegen over wat er met hun kinderen gebeurd was. (Elke donderdag verzamelt er nog steeds rond 15u een groep moeders aan de Plazo de Mayo in Buenos Aires om hun protest te uiten.) Het wereldkampioenschap voetbal van 1978 en de Falklandoorlog die van april tot juni 1982 woedde moeten ook in dit kader gezien worden: het oppoetsen van het blazoen zowel in buiten- als binnenland.

Argentinië bestaat uit 23 provincies en een federaal district, de stad Buenos Aires. Argentinië is een republiek met een federaal systeem en drie verschillende overheidsvormen: een uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. De president en de vice-president worden om de vier jaar gekozen.

Bevolking

Argentinië telt 44.3 miljoen inwoners. De meeste mensen (30% van de bevolking) wonen in de steden Buenos Aires, Córdoba, La Matanza (San Justo) en Rosario. Het dunstbevolkt is Patagonië (slechts 1%), het dichtstbevolkt is het La Platabekken.

Argentinië bestaat voornamelijk uit een blanke bevolking (80%) van Italiaanse en Spaanse afkomst. Ook zijn er veel Duitse, Engelse en Oost-Europese afstammelingen. Zo'n 5% van de totale bevolking bestaat uit mestiezen (indiaans-blank). De laatste decennia komen er veel immigranten uit Zuid-Korea en Japan. De grotere welvaart trekt ook veel Chilenen, Bolivianen en Paraguayanen aan.

De Argentijnse joodse gemeenschap (ca. 300.000) is de grootste van Latijns-Amerika en de vijfde belangrijkste ter wereld. Het aantal indianen (zo'n 300.000) neemt af, er leven momenteel nog 15 indianenvolken zoals de Guaraní-, Tehuelche-en Mapuche-indianen.

Economie

In Argentinië betaal je met de peso. Het land heeft één van de meest welvarende economieën in Zuid-Amerika dankzij een hoog opgeleide bevolking, natuurlijke reserves (olie, aardgas, soja, maïs, tarwe, gerst, zonnebloem, fruit en vlees ) en een groeiende export met andere Zuid-Amerikaanse landen.

Argentinië exporteert aanzienlijk veel olie naar Brazilië, Chili, Uruguay en de Verenigde Staten, het is de vierde grootste olieproducent en de tweede grootste aardgasproducent van Latijns-Amerika. Als gevolg van de grote voorraden olie en aardgas heeft Argentinië een sterke petrochemische industrie.

Die welvarende economie straalt zich echter niet op de bevolking af. Een continu verhoogde inflatie van bijna 30% (de regering beweert 10%) zorgt ervoor dat vele Argentijnen zeer veel moeite hebben de eindjes aan mekaar te knopen en onder de armoede grens leven. Toch zie je die armoede niet vaak in het straatbeeld. Eind 2015 koppelde de nieuwe president Macri de peso los van de US $ waardoor de peso meer dan 30% in waarde daalde. Of dit de toerist ten goede komt is nog maar zeer de vraag.

Religie

In Argentinië is 90% van de bevolking rooms-katholiek. Slechts twintig procent gaat regelmatig naar de kerk. Tot 1994 moesten presidentskandidaten katholiek zijn.

De overige Argentijnen zijn islamitisch of joods. Buenos Aires is de stad met de op één na grootste joodse gemeenschap, na New York. Er woont het grootste aantal moslims in Latijns-Amerika.

De beschermheilige van Argentinië is de Heilige Maagd Maria, La Virgen de Luján. Elke 8 mei en tijdens de eerste week van oktober trekken miljoenen pelgrims naar Luján (bij Buenos Aires) om te bidden tot de Maagd Maria.

Net zoals in vele Latijns-Amerikaanse landen zijn indianenfeesten verweven met het katholieke en dagelijkse leven. Zo heb je het feest van Pachamama, de godin van de aarde en vruchtbaarheid, dat op 1 augustus vooral op het platteland wordt gevierd. De Argentijnen hangen in hun huis bij het vuur twee potten, één met een feestmaaltijd en de andere met eten voor Pachamama. Voor hun huis openen ze daarna het gat van het vorige jaar, waar ze tevreden vaststellen dat Pachamama de aangeboden maaltijd van verleden jaar heeft opgegeten. Dan wordt het gat besprenkeld, kippen geofferd en zegenen ze alles en elkaar met wierook en de verzoening met Pachamama is weer voor een jaar bezegeld.

Lokale gebruiken en gewoonten

De Argentijnse tango is onlosmakelijk met Argentinië verbonden. De dans is op het einde van de 19e eeuw ontstaan in de armere wijken van Buenos Aires, La Boca en San Telmo. In de stad vind je dan ook verschillende tangoscholen die je allerlei lessen aanbieden. In de antiekwijk San Telmo wordt nog wel eens puur voor het plezier op het plein gedanst. Leuk om te kijken, vooral na de vlooienmarkt op zondag.

Ook typisch Argentijns zijn de gauchos, de Argentijnse cowboys. Zij leven op de pampas in ranches.

In Argentinië wonen veel immigranten uit Italië en Duitsland, die in de 19e eeuw naar Argentinië trokken op zoek naar een beter bestaan. Deze immigranten hebben de tradities van hun thuisland naar Argentinië gebracht. Zo heb je het dorpje Villa Belgrano, in de provincie Córdoba. In oktober maak je hier een echt Oktoberfest mee, inclusief bier en zuurkool. Ook hoor je hier veel Duits praten.

Overal in Argentinië zie je mensen door een metalen rietje uit een bekertje slurpen. Ze drinken maté, een soort thee gemaakt van Yerba matéblaadjes. Maté drinken is een algemeen verspreid gebruik dat alle sociale klassen overstijgt. Mogen deelnemen betekent aanvaard worden en daarom is het erg onbeleefd om de jou aangeboden cuia (potje van kalebas) te weigeren.

Argentijnse steaks zijn ook bekend in de hele wereld. Het vlees van Argentijnse runderen heeft meer smaak en is sappiger en zelfs doorbakken nog mals, omdat de runderen vrij kunnen genieten van grote en malse prairies. Probeer zeker de asado (gegrild rundsvlees)!

Argentinië begint zich meer en meer op te werpen als hét wijnland van Zuid-Amerika. Gedurende vele jaren richtten de wijnproducenten zich bijna uitsluitend op de binnenlandse markt maar daar is sinds een vijftal jaar verandering in gekomen. In het noorden, de streek van Cafayate, is de voornaamste druif de Torrontés, een bijzonder aromatische witte druif. Rode wijn wordt vooral geproduceerd in de streek rond Mendoza. De typisch Argentijnse druif in rood is de Malbec die krachtige, bloedrode wijnen voortbrengt.

Tijdsverschil

Reken tijdens onze wintertijd vier uur vroeger in Argentinië. In onze zomertijd is het er vijf uur vroeger.

Elektriciteit

In Argentinië hebben ze dezelfde voltage als bij ons (220 volt) maar niet al onze stekkers passen op hun stopcontacten. Neem daarom voor alle zekerheid een adapter mee.

Veiligheid

Alhoewel de armoede meer en meer toeneemt in Argentinië blijft het voor de toerist nog steeds een vrij veilig land om door te reizen zolang je je maar niet in de buitenwijken begeeft. Het meest te lijden heeft de toerist van de ‘vuilspuiters’ in Buenos Aires. Vanaf een balkon of vanachter je rug spuit er iemand een vuil goedje over je kleren. Er is altijd wel een, doorgaans goed geklede, man of vrouw in de buurt die je wil helpen je kleren te zuiveren maar vooral je van je kostbare spullen te ontdoen. Mocht je zo iets meemaken is er maar één regel: maak dat je zo vlug mogelijk weg bent. Voor het overige geldt de regel die overal geldt: draag je geld en paspoort steeds op je lichaam, onder je kleren.

Meer info vind je via Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl.

Geografie

Uruguay is na Suriname en Frans-Guyana het kleinste land van Zuid-Amerika. Uruguay is een laag land, de hoogste 'berg' is er amper 514 meter. In het zuidwesten ligt de bekende Río de la Plata ("Zilverrivier"), de uitmonding van de Uruguay die de westelijke grens vormt. Uruguay kent een gematigd klimaat, temperaturen onder het vriespunt zijn vrijwel onbekend. Wel komen er soms snelle weersveranderingen omwille van de pampero, een windvlaag vanuit de pampa's in Argentinië.

Fauna en flora

Uruguay bestaat voornamelijk uit grasland langs de rivieren, en daardoor lijkt het veel op de vegetatie van de Argentijnse pampa’s en Zuid-Brazilië. Je vindt in Uruguay voornamelijk struikgewas en niet zo'n hoge bomen, langs de kust staan nog kokospalmen. De nationale boom van Uruguay is de Peltophorum dubium. De nationale bloem is de bloem van de ceibo-boom (koraalboom). De Río de la Plata is enorm rijk aan vis en lokt vele visvangers. Uruguay telt vier nationale parken waaronder de zeehondenkolonie in de buurt van Punta del Este en Cabo Polonio.

Staatsvorm

Uruguay kent een parlementaire constitutie. De president is zowel staatshoofd als hoofd van de regering, hij wordt samen met de vicepresident gekozen voor een termijn van vijf jaar. Tot 2004 leidden de Nationale Partij en met name de Coloradopartij afwisselend het land. In 2004 kwam de Encuentro Progresista-Frente Amplio-Nueva Mayoría aan de macht, een coalitie van verschillende linksgeoriënteerde partijen. Dit leidde tot de verkiezing van de nieuwe president Tabaré Vázquez in 2005. In 2010 werd hij opgevolgd door zijn partijgenoot José Mujica, waarna Vázquez in 2015 weer president werd.

Bevolking

De oorspronkelijke bewoners van Uruguay waren de Charrúa-indianen, die door Europese kolonisten werden vermoord of geïntegreerd in de koloniale culturen. Toch zijn veel Uruguayanen afstammelingen van immigranten uit diverse Europese landen, zoals Spanje, Italië, Duitsland,... Uruguay heeft, net als Chili en Argentinië, een meer westerse cultuur dan andere Latijns-Amerikaanse landen. Uruguay telt 3.5 miljoen inwoners. Het land is in hoge mate geürbaniseerd; ongeveer 90% van de inwoners woont in steden, waarvan 50% in de hoofdstad. Het land heeft een hoge alfabetiseringsgraad (basisonderwijs is verplicht en gratis) en kent goede sociale structuren met een gemiddelde levensverwachting van 77 jaar, na Chili de hoogste van het continent.

Economie

Uruguay behoort tot één van de welvarendste landen van Zuid-Amerika. Het kent net zoals Zwitserland een banksysteem met een streng bankgeheim, en wordt ook wel het Zwitserland van Latijns-Amerika genoemd.

Religie

Er bestaat geen staatsgodsdienst in Uruguay dus er is sprake van volledige godsdienstvrijheid. De meesten inwoners zijn rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten

Uruguayanen zie je vaak op straat met hun bekertje maté-thee. Ze zijn, net zoals de buurlanden, dol op voetbal. Uruguay is dé nieuwste wijnhotspot van Latijns-Amerika. In Montevideo mag een bezoek en roverij aan een bodega natuurlijk ook niet ontbreken!

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Uruguay 5 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Uruguay 4 uur vroeger.

Elektriciteit

In Uruguay moet je geen speciale stekker bijhebben, 220 V is er ook de standaard.

Veiligheid

Uruguay is een volstrekt veilig land om in te reizen. Let wel op drukke plaatsen op voor pickpockets.

Geografie

Paraguay, officieel de Republiek Paraguay (Spaans: República del Paraguay), is vernoemd naar de Paraguay-rivier. Het is net zoals Uruguay een vlak land, de hoogste berg is de Cerro Peró (842 meter). De grootste rivieren heten Rio Paraguay en Paraná.

Fauna en flora

In Paraguay worden de reuzenmiereneter, reuzengordeldier, otter, Braziliaanse tapir, pampahert en moerashert met uitsterven bedreigd. Een klein succesje is geboekt met de Chaco-pekari, die al meer dan vijftig jaar niet meer was gesignaleerd in Paraguay. Halverwege de jaren zeventig werd het dier weer herontdekt. In Paraguay komen ca. 365 soorten vogels voor, waaronder 21 soorten papegaaien en parkieten, de jabirú en bosooievaars, gepluimde ibissen en verschillende watervogels. In het laagland wemelt het van de reptielen, waaronder twee soorten kaaimannen, anaconda’s en boa constrictors. De nationale bloem van Paraguay is de blauwe passiebloem, de nationale boom van Paraguay is de roze trompetboom.

Staatsvorm

Paraguay is een constitutionele republiek. De president is zowel staatshoofd als hoofd van de regering en wordt net als de vicepresident eenmaal in de vijf jaar gekozen. Sinds augustus 2018 is Mario Abdo Benítez de president. Hij is lid van de Coloradopartij (de conservatieven).

Bevolking

Paraguay telt 6.8 miljoen inwoners.De meeste Paraguyanen zijn afstammelingen van Europese kolonisten. De eerste arriveerden in het begin van de 16e eeuw en stichtten in 1537 de stad Asunçion. Er is ook een grote groep Guaraní-indianen. Daarnaast leven er mennonieten (soort van Amish). In verschillende golven emigreerden zij van de jaren 1920 vanuit Rusland, Canada en Europa naar Paraguay en stichtten er kolonies in het noordwesten van het land. Zij spreken Duits en kennen een hoge graad van autonomie.

Economie

In tegenstelling tot zijn buurlanden leeft 35% van de bevolking in Paraguay onder de armoedegrens. Landbouw is de grootste sector. De economie heeft nog steeds veel te lijden onder politieke instabiliteit, corruptie, gebrek aan structurele veranderingen en een slechte infrastructuur. De regering kondigde aan de overheidsuitgaven te verminderen, een aantal staatsbedrijven te privatiseren en een inkomstenbelasting in te voeren. Volgens de officiële cijfers was in 2015 5.8% van de beroepsbevolking werkloos.

Religie

In Paraguay is er godsdienstvrijheid, 90% van de bevolking is wel katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten

De Guaraní (oorspronkelijke bewoners van Paraguay) geloven in mythes. Bijvoorbeeld in Pombero, een mannetje met een gemene kop. Onverklaarbare gebeurtenissen worden door de Guaraní aan Pombero toegeschreven. Om hem gunstig te stellen, leggen de Paraguayanen 's nachts soms sigaretten en rum voor hem neer. De Paraguayanen drinken ook graag tereré. Dit is een soort maté-thee zoals je vind in buurlanden Argentinië en Uruguay, maar dan koud. Eigenlijk een soort ijsthee.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Paraguay 6 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Paraguay 4 uur vroeger.

Elektriciteit

Ook in Paraguay is de netspanning 220 V.

Veiligheid

Paraguay is veilig om in te reizen, wees wel waakzaam voor pickpockets op drukke plaatsen.

Geografie

Brazilië is met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer het grootste land in Zuid-Amerika en het vijfde grootste land ter wereld. Brazilië grenst aan alle Zuid-Amerikaanse landen met uitzondering van Chili en Ecuador. In het noorden grenst het land aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana en Venezuela, in het westen aan Colombia en Peru, in het zuidwesten aan Bolivia, Paraguay en Argentinië, en in het uiterste zuiden aan Uruguay. De kustlijn is ongeveer 8000 kilometer lang.

Brazilië bestaat vooral uit hoogvlaktes en laagvlaktes. Het is heel divers: je vindt er zowel jungle (Manaus, Amazone), bergen, woestijn, regenwoud (Amazone), watervallen (Iguaçu) pampa's als kust (Rio).

Een pareltje is Paraty, beroemd om zijn historisch centrum en koloniale gebouwen. Eén keer per jaar verwelkomt deze goed, geconserveerde stad het literaire festival FLIP, bezocht door nationale en internationale schrijvers.

Salvador verbindt heden en verleden, kleuren en geuren, culturen, geloven en allerlei etnische groepen. De rijke, exotische keuken is het resultaat van de samensmelting van haar wortels. Het historische centrum - een werelderfgoed- bestaat uit rijke, oude architectonische schatten.

Fauna en flora

Het Braziliaanse regenwoud is het grootste en belangrijkste van de wereld en dit dankzij de Amazonerivier, een bron van oogverblindende fauna en flora. Karakteristiek is de açai-palm. Açai is een anti-oxidant en rijk aan vitaminen, in Brazilië verkopen ze ook verschillende drankjes met açai.

De Pantanal, een vochtige savanne, ligt ten zuiden van het Amazonebekken en is een paradijs voor dier- en vogelfanaten. Je kan vele diersoorten van heel dichtbij bewonderen. Zo is de kolibrie de kleinste vogel van het land, hij is amper 6,5 cm lang en weegt 1,5 tot 2,8 g.

Tussen de Amazone en de Pantanal heb je een brede strook overgangsgebied, de Cerrado, waar je bos en gransland vindt. Hagedissen, slangen, herten en zelfs jaguars leven hier.

Aan de kustreek rond Fortaleza ligt de halfwoestijn Caatinga, een droge streek die bestaat uit tropisch bos en doornstruiken. Vele cactussen groeien hier.

Onder deze streek vind je het Atlantisch regenwoud dat helaas door industrie en bebouwing elk jaar in oppervlakte slinkt. Als laatste deel heb je de pampa, waar je vooral veeteelt tegenkomt, en dat lijkt op Midden-Europese weilanden.

De watervallen van Iguaçu (3 km breed en 82 m 'lang'), in het N.P. Iguaçu, staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Staatsvorm

Brazilië is sinds 1889 een federale presidentiële republiek en bestaat uit 26 deelstaten plus een federaal district rond de hoofdstad Brasilia. Een president wordt voor vier jaar gekozen en kan eenmaal worden herkozen. Het parlement bestaat uit twee kamers, één met 513 afgevaardigden en een senaat met 81 leden, drie uit elk van de 26 staten en uit het federale district Brasilia. Iedereen tussen de 18 en 70 jaar is verplicht te stemmen.

In oktober 2018 werd Jair Bolsonaro (Sociaal-Liberale Partij)verkozen tot 42ste president van Brazilië.

Bevolking

Brazilië telt 207,4 miljoen inwoners. 80% leeft in de steden Sao Paulo en Rio de Janeiro, waardoor er een hoge bevolkingsdichtheid is. 53% is blank, 41% van gemengde afkomst, 5% zwart en de overige 1% is van Aziatische of indiaanse afkomst. De oorsponkelijke inwoners waren indianen en momenteel leven er in Brazilië nog zo'n 200.000 Indianen (vooral in het Amazonewoud), verdeeld over 238 stammen. De officiële taal is Portugees. Brazilië kent vele immigranten die afkomstig zijn van Duitsland, Nederland, Italië, Japan,... Sommige Brazilianen spreken ook Spaans, Engels of Duits. Het wordt beschouwd als een jong land, met percentueel meer jongeren (tot 19 jaar) dan ouderen.

Economie

Waar dat Brazilië gekend was voor zijn oprukkende economische groei, is het vanaf 2014 in een economische crisis terechtgekomen. Dit zorgde voor onrust die extra gevoed werd door de organisatie van het (dure) WK en de Olympische Spelen. Verder waren er een hoop corruptieschandalen. De werkgelegenheid liep drastisch terug. Concreet zorgt dit ervoor dat de middenklasse stilaan ook terecht komt in armoede.

Brazilië is 's werelds grootste producent en uitvoerder van koffie, vlees, tabak, soja, suiker en sinaasappelsap. Brazilië heeft een onderling handelsakkoord (Mercosur) met buurlanden Argentinië, Uruguay, Paraguay en Chili. Afspraak is dat zo'n 90% van de onderlinge handelstransmissies vrij zijn van invoerrechten. Zo wordt de handel tussen hen gestimuleerd.

Belangrijke buitenlandse investeerders komen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Zwitserland en Groot-Brittannië. Helaas is er toch nog een grote kloof tussen rijk en arm. De meeste mensen moeten rondkomen met een klein inkomen. Momenteel zijn ongeveer 14 miljoen gezinnen afhankelijk van de Bolsa Familia, de sociale bijstand. Zij krijgen ongeveer 50 euro per maand om van te leven.

Religie

Met 75% katholieken is Brazilië het grootste rooms-katholieke land ter wereld. De rest van de bevolking zijn protestanten, orthodoxen, joden en boedhhisten. Ook zijn indiaanse tradities nog steeds belangrijk bij deze mensen. Het (ver)eren van hun voorouders is vitaal voor de indianen. De sjamaan is de religieuze leider en medicijnman. Hij voert rites uit die ziektes genezen of duivels uitdrijven. Hij gebruikt hiervoor vaak medicinale kruiden uit het oerwoud. Ook de indiaanse religies staan net als de indiaanse talen sterk onder druk en zijn met uitsterven bedreigd.

In het noordoosten van Brazilië is candomblé, een godsdienst uit Afrika overgebrachte slaven, populair. Afrikaanse goden, orixas, worden aanbeden. Aanhangers van candomblé geloven in een andere, parallelle wereld van geesten en maken contact met hen via zang, dans, muziek en offerandes. Het lichaam van de mens wordt gezien als een voertuig voor geesten.

Lokale gebruiken en gewoonten

Een topattractie in Brazilië is het carnaval in Rio dat jaarlijks duizenden mensen lokt. Brazilianen leven er een jaar naar toe om te kunnen pronken met hun oog verbluffende kostuums en idem dito sambapasjes. Ook capoeira, een Afrikaanse gevechtsdans, is er heel populair en zie je vaak op het strand door groepjes jongeren beoefend worden.

De Brazilianen besteden veel aandacht aan hun uiterlijk, en dan niet alleen aan hun kleding. Je bent wat je lijkt te zijn, dus iedereen doet zijn best er zo aantrekkelijk, jong en fit mogelijk uit te zien. Het is geen toeval dat enkele van de beste plastische chirurgen ter wereld hun praktijk in Brazilië hebben.

Brazilianen zijn ook dol op voetbal. Overal vind je voetballende kinderen. Ex-voetballer Pelé is dan ook een volksheld.

Voor Brazilianen is hun familie heilig. Grootouders helpen met de kleinkinderen, ouders zorgen voor kinderen die het huis al uit zijn, en als dat nodig is voorzien zonen en dochters hun ouders van een inkomen. De familie komt op de eerste plaats en er zijn veel familiebedrijven. Ook familierituelen, zoals de traditionele lunch op zondag, zijn belangrijk.

Tijdsverschil

Brazilië kent 3 tijdzones. Het tijdsverschil met Brazilië bedraagt 5 uur in de zomer en 4 uur in de winter (in Brazilië is het steeds zomertijd).

Elektriciteit

Meestal heeft Brazilië het systeem van 110 Volt, alhoewel je in sommige accommodaties stopcontacten met 220 Volt terugvindt. Neem best een adaptor of wereldstekker mee.

Veiligheid

In Brazilië komt vooral in Rio de Janeiro straatcriminaliteit voor. Vermijd in mate van het mogelijke transfers vanuit de internationale luchthaven laat tijdens de nacht of zeer vroeg in de ochtend via wegen die weinig gebruikt worden op deze momenten.

Tijdens de periode van de eindejaarsfeesten, nieuwjaar en carnaval ben je best extra voorzichtig. Vermijd om tijdens een taxirit ramen of deuren te openen, zelfs voor een onschuldig lijkende vraag van een omstaander en bij druk verkeer.

Sinds 2012 is er opnieuw spanning ontstaan tussen criminele bendes en de politie, waarbij ook burgerslachtoffers vielen. De vuurgevechten tussen politie en misdaadbendes beperken zich tot op heden tot de favelas en industriedomeinen in de randstad.

Vermijd het toonbaar dragen van waardevolle juwelen, kledij of voorwerpen en neem enkel het hoogst noodzakelijke mee op straat en vooral op het strand. Bewaar kostbare bezittingen (paspoort!) in een kluis van je logies en neem fotokopieën van deze documenten mee. Aanvaard geen drankjes van vreemden en laat je glas niet onbewaakt achter.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Brazilië

Wat andere reizigers vinden

De reis is een wervelwind van uiteenlopende indrukken. Wat in het ene land compleet verboden is, is in het andere land een normale zaak. Wat alle landen echter verbindt, is de prachtige natuur en de
warme mensen.

Karel Pottier

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".