Overslaan en naar de inhoud gaan

Patagonië is een prachtig gebied in de zuidelijke punt van Zuid-Amerika en strekt zich uit over Chili en Argentinië. Helemaal onderaan ligt Vuurland, het desolate en tot de verbeelding sprekende einde van de wereld. De adembenemende nationale parken verken je het beste tijdens een stevige meerdaagse trekking. Hoogtepunten zijn de indrukwekkende gletsjers en de beroemde Torres del Paine, maar ook de koele meren, donderende watervallen, eindeloze vlaktes en de uiteenlopende diersoorten maken indruk.

Reizen in Chili: Nationaal Park Torres del Paine

Het meest bekende Nationaal Park van Chili is – terecht – Torres del Paine, genoemd naar de meest in het oog springende attractie: de drie 2000 m hoge granieten torens. Hier is trekking dé activiteit bij uitstek. De meeste hikers kiezen voor één van beide klassieke circuits: de 4 tot 5-daagse ‘W’-trekking of het 8 à 9-daagse ‘circuito’.

Het ‘W’-traject heeft de vorm van de letter en kan best afgelegd worden van west naar oost. Zo heb je het beste zicht op de Cuernos-toppen en bewaar je het zwaarste gedeelte tot het laatst, wanneer je rugzak al wat lichter weegt. Onderweg kan je slapen op goed uitgeruste campings of in lodges.

 

De beste trekking in Chili: circuito in Patagonië

Tijdens de Joker-reis in Argentinië en Chili (formule Expeditie, dus een echte trekkingsreis) kiezen we voor de volledige uitdaging: het circuit. In 8 dagen wandelen we tegenwijzerzin het hele park rond. We slapen in tenten en koken ons eigen potje. Eerst wandelen we aan de noordkant van de Torres naar het westen. Onderweg staan we oog in oog met de grijze andesvos en de huemul (een hert dat typisch is in de zuidelijke Andes); wilde guanacos en condors laten zich van dichtbij bewonderen. Wie geluk heeft kan zelfs puma’s waarnemen.

Nadat we het hoogste punt van de trek overgestoken hebben (Paso John Gardner, 1241 m) komt de majestueuze Grey-gletsjer in al zijn glorie tevoorschijn. Vanaf hier sluiten we oostwaarts aan op het W-traject, dat ons vier dagen later op het hoogtepunt brengt: de machtige Torres. Een avontuur dat je niet licht zal vergeten. Let wel: begin hieraan met een zeer goede fysieke conditie.

 

Tips voor je reis door Patagonië en Vuurland

Het weer in Patagonië en Vuurland is verraderlijk! Ook al trek je er maar voor een dag op uit, neem altijd warme en waterdichte kledij mee, en natuurlijk voldoende voedsel en water. Stevige stapschoenen zijn onmisbaar. Onthoud dat gletsjerwater in Patagonië drinkbaar is, maar het water in Vuurland niet. Zorg ervoor dat je tent bestand is tegen de krachtige Patagonische wind. En tot slot: maak nergens een open vuur, en gebruik je gas- of benzinebrander uitsluitend op de aangeduide kampeerplaatsen. De laatste tien jaar veroorzaakten onvoorzichtige toeristen in Torres del Paine tweemaal enorme bosbranden die gedurende weken oncontroleerbaar bleven en vele hectaren natuurgebied in de as legden.

Lees ook het blogartikel over de tocht door het Argentijnse deel van Patagonië!

Dit artikel werd geschreven door Joker-reisbegeleider Gert Dewaelheyns.

Zelf op trekking in Patagonië?

Misschien is dit ook interessant voor jou?