Overslaan en naar de inhoud gaan

Na een uitgebreid bezoek aan het bruisende Buenos Aires, gaan we iets zuidelijker walvissen, zeeleeuwen, zeeolifanten en pinguïns spotten. In de nationale parken Los Glaciares en Torres del Paine vergapen we ons dan weer aan onmetelijke gletsjers en torenhoge bergen. Het gletsjer-toetje is de Perito Moreno. Patagonië ten top! Ook Vuurland mag uiteraard niet ontbreken, met ’s werelds meest zuidelijke stad en het Beaglekanaal.

De hoogtepunten van deze reis

bert houben

Wildlife spotten in en rond Peninsula Valdés: pinguïns, zeeleeuwen, zeeolifanten, walvissen, guanaco's, gordeldieren, ... 

perito moreno

De Perito Moreno-gletsjer bewandelen (ja, OP het ijs!), bewonderen en er ijs zien afdonderen

torres del paine

5 dagen stappen in Torres del Paine (W-circuit) door overweldigend prachtige natuur

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Bruisend Buenos Aires

Onze introductie in Argentinië begint in Buenos Aires, voor Argentijnen het Parijs van Zuid-Amerika. Gedurende enkele dagen verkennen we de stad - deels met een lokale gids - te voet en met de fiets en ervaren haar veelzijdigheid. Naast cultureel en sportief laten we ons ook culinair verwennen.

2 Dag 4
Zeeleeuwen, zeeolifanten, walvissen en pinguïns

We vliegen naar Trelew en dalen de kliffen van Punta Ninfas af om op het strand oog in oog te staan met zeeleeuwen en zeeolifanten die soms tot bloedens toe gevechten leveren om hun harem te verdedigen. Op het schiereiland Península Valdés maken we een boottocht op zoek naar walvissen (oktober en november) en in het pinguïnreservaat Punta Tombo lopen we tussen de pinguïns. 

3 Dag 5-11
Dwars door Patagonië

In drie dagen rijden we met een comfortabele minibus dwars door Patagonië en bezoeken onderweg een versteend bos en de Cueva de Las Manos. Ook genieten we van een typische asado.

In El Chaltén maken we enkele dagtochten in het imposante en met gletsjers doorkliefde gebied rond Cerro Torre en Monte Fitz Roy. Vanaf het Lago Del Desierto dalen we met mountainbikes af naar El Chaltén. Paardrijden kan hier ook (facultatief). 

4 Dag 12-14
Blauwe muur van ijs

In El Calafate nemen we de tijd om de Perito Moreno gletsjer, misschien wel de mooiste in zijn soort, te bewonderen. Verbaasd zien en horen we grote ijsblokken van de metershoge gletsjermuur naar beneden donderen. We willen de gletsjer écht beleven, dus een gletsjertocht op het ijs mag niet ontbreken. De mini ice trek heeft een maximumleeftijd van 65 jaar. De big ice trek heeft een maximumleeftijd van 50 jaar, de big ice trek is een facultatieve activiteit (richtprijs supplement big ice trek t.o.v. mini trek €250).

Tijdens een boottocht op het Lago Argentino varen we tussen de ijsschotsen naar een 3-tal gletsjers en aanschouwen we het fenomeen vanuit een compleet andere hoek (facultatieve activiteit richtprijs €200). 

5 Dag 15-19
5-daagse trektocht in Torres del Paine

We steken de grens met Chili over om vanuit Puerto Natales, waar we het overtollige deel van onze bagage achterlaten, het nationaal park Torres del Paine te betreden. Hier maken we een 5-daagse trektocht met beperkte bagage. Wandeldagen van 4 à 5 uur - wie wil kan die hier en daar uitbreiden tot 8 uur - via een licht golvend bij wijlen sterk stijgend maar voor iedereen haalbaar pad, in een imposant gebied met een spectaculair landschap.

Overnachten doen we in 2-persoonstenten op de comfortabele campingsites. Het eten wordt voor ons voorzien in de refugios. 


 

6 Dag 20-24
Ushuaia, meest zuidelijke stad ter wereld

Na een lange busrit rijden we Vuurland of Tierra del Fuego binnen. Uiteindelijk bereiken we Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld. Als het weer het toelaat, varen we over het Beagle Canal met veel sealife en stappen we in het Parque Nacional Tierra del Fuego. Hier ben je op het einde van de wereld! Alvorens naar België terug te vliegen verwerken we de opgedane indrukken van deze fascinerende reis in Buenos Aires waar we ons voor de laatste keer culinair laten verwennen. 

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 31/10/2023
Terug: 23/11/2023
Basisprijs: €3.695
+ 2.600 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-353
36-455
56-653
Geslacht
mannen4
vrouwen7
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2023
Volzet
Vertrek: 17/11/2023
Terug: 10/12/2023
Basisprijs: €3.915
+ 2.600 EUR budget
al 2 boekingen, waarvan 1 optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/03/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel – Buenos Aires en terug
 • Binnenlandse vluchten Buenos Aires – Trelew en Ushuaia – Buenos Aires
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 4 overnachtingen (in tenten) en maaltijden tijdens 5-daagse trektocht Torres del Paine (van diner op dag 1 tot lunch op dag 5)
 • Welkomstdiner in ViaVia Joker Reiscafé Buenos Aires
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 02 / 03 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Buenos Aires verkennen we te voet en per fiets, de beste manier om een stad aan te voelen. Aan Punta Ninfas dalen we een steile klif af en lopen langs het strand.
Vanaf El Chaltén begint het meest sportieve gedeelte van deze reis met enkele pittige wandelingen, die je zo lang maakt als je zelf wil, en een mountain bike tocht. Wie wil kan er facultatief gaan paardrijden.

In Torres del Paine begint onze vijfdaagse trekking. Het standaardprogramma voorziet wandelingen van 4 à 5 uur maar die kan je naar believen uitbreiden tot 8 à 9 uur. De zwaarte van de wandelingen wordt niet alleen bepaald door de aard van de paden, van licht golvend tot soms steil, maar vooral door de weersomstandigheden, een vaak striemende wind.

In Ushuaia kunnen we een laatste wandeling maken in het Parque Nacional Tierra del Fuego.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Gezien de uitgestrektheid van Patagonië hebben we qua vervoer een keuze gemaakt tussen deels een gecharterde minibus en deels lokale bussen. Overnachten doen we steeds comfortabel in kleine hostals of hotelletjes die bijna altijd uitgebaat worden door de familie zelf. In Torres del Paine slapen we vier nachten in tenten.

Wanneer we oog in oog komen te staan met zeeleeuwen en zeeolifanten houden we ons aan de ongeschreven regels: we maken ons zo klein mogelijk en lopen nooit te dicht bij de dieren. Wat de wandelingen betreft spreekt het voor zich dat we ons steeds houden aan de parkregels, op de aangeduide wandelpaden blijven en ons 'vuilnis' met ons meedragen tot op een plaats waar we het kunnen achterlaten.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Contact met de lokale bevolking is eerder beperkt aanwezig op deze reis. Het is vooral met onze lokale gidsen en uitbaters van onze logies waarmee we contact hebben.

Documenten

Je hebt voor Argentinië een internationale reispas nodig die geldig is tot en met je terugkeer (datum retourticket).

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Voor Chili heb je een internationale reispas nodig die nog 6 maanden geldig is na terugkomst.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 17/11/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 17/11/23 - 20:15
ZURICH - INT. AIRPORT 17/11/23 - 21:20
ZURICH - INT. AIRPORT 17/11/23 - 22:45
BUENOS AIRES - EZEIZA M.P. INT 18/11/23 - 11:50
BUENOS AIRES - EZEIZA M.P. INT 20/11/23 - 05:40
TRELEW - ALMIRANTE M.A.ZAR 20/11/23 - 07:45
USHUAIA - MALVINAS ARGENTINAS 08/12/23 - 18:00
BUENOS AIRES - J. NEWBERY APT. 08/12/23 - 21:25
BUENOS AIRES - EZEIZA M.P. INT 09/12/23 - 14:40
ZURICH - INT. AIRPORT 10/12/23 - 10:30
ZURICH - INT. AIRPORT 10/12/23 - 12:50
BRUSSELS - BRU AIRPORT 10/12/23 - 14:05

Reis met vertrek op 31/10/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 31/10/23 - 20:15
ZURICH - INT. AIRPORT 31/10/23 - 21:20
ZURICH - INT. AIRPORT 31/10/23 - 22:45
BUENOS AIRES - EZEIZA M.P. INT 01/11/23 - 11:50
BUENOS AIRES - J. NEWBERY APT. 02/11/23 - 18:40
TRELEW - ALMIRANTE M.A.ZAR 02/11/23 - 20:45
USHUAIA - MALVINAS ARGENTINAS 21/11/23 - 19:00
BUENOS AIRES - J. NEWBERY APT. 21/11/23 - 22:25
BUENOS AIRES - EZEIZA M.P. INT 22/11/23 - 14:40
ZURICH - INT. AIRPORT 23/11/23 - 10:30
ZURICH - INT. AIRPORT 23/11/23 - 12:50
BRUSSELS - BRU AIRPORT 23/11/23 - 14:05
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We maken deels gebruik van een gecharterd minibusje, deels van het openbaar vervoer, dit zijn meestal bussen die stipt rijden en comfortabel zijn. Op deze reis gaan we natuurlijk ook vaak te voet, voor een korte wandeling, een fikse dagtocht of een vijfdaagse trekking.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in lokale en comfortabele familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is de ene keer al wat beter dan de andere maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding, dit volgens het aanbod aan logies. Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. De algemene hygiëne is goed. Tijdens de trekking slapen we in tweepersoonstenten (slaapzakken en slaapmatjes zijn daar voorzien).

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Lokale restaurantjes zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar te ruiken, te voelen en te proeven. Argentinië is het vleesland bij uitstek, vlees is voor de Argentijn het hoofdbestanddeel van elke warme maaltijd. Parrilla en asado, een soort BBQ/grill van verschillende vleessoorten waarbij je zoveel kan eten als je wil, is zeker een aanrader. ‘Al Asador’ is een benaming voor ‘aan het spit’ op Argentijnse wijze; dit is een vaak voorkomende bereidingswijze voor lam en varken. Groenten beperken zich tot een slaatje dat je bij het vlees besteld. In Ushuaia vinden we geregeld smakelijke visgerechten o.a. de overheerlijke centolla-krab! Ook zalm en andere vissoorten worden er heerlijk klaargemaakt. Vegetariërs komen hier minder aan hun trekken.

In Chili is een pittige ‘pisco sour’ de specialiteit. Deze nationale drank is een cocktail van pisco (35°), citroensap suiker, eiwit en veel geplet ijs. Lekker als aperitief, soms té lekker!

In de berghutten (refugios) naast waar we slapen in tenten, eten we eenvoudig maar lekker en voedzaam.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak (±70L) met inwendig frame
 • dagrugzak
 • warme slaapzak, liefst met kap – minimum comfort 0°
 • stevige reeds ingelopen bergschoenen met degelijk profiel en enkelsteun
 • goede wandelsokken
 • trekkingbroeken met afritsbare pijpen
 • regenjas en eventueel regenbroek, van het ‘ademende’ type
 • (thermisch) ondergoed
 • een of meerdere warme truien, liefst fleece
 • T-shirts, liefst van kunstvezel
 • hemd met lange mouwen
 • muts en handschoenen, een sjaal, eventueel in fleece
 • sandalen, type Teva
 • waterzak met drinkslang of een drinkbus van 2 liter
 • zakmes
 • eventueel periscopische wandelstokken en/of getten
 • zonnemelk met behoorlijke factor, zonnebril, zonnepet of sjaaltje
 • natuurlijk afbreekbare zeep, wc-papier
 • EHBO-set: met oa compeed, sporttape en persoonlijke medicatie
 • (trekkers)handdoek
 • oordoppen, zaklamp en reservebatterijen

Tijdens de 5-daagse trekking draag je je beperkte rugzak zelf; wat je niet nodig hebt voor deze trekking blijft in Puerto Natales achter en pikken we op het einde van de trekking terug op. Je wandelt dus NIET met volledige bepakking.

De tenten, matjes en slaapzakken zijn voorhanden op de campsites. Deze moet je dus niet zelf dragen. Een extra matje en lakenzak voor extra slaapcomfort kunnen aangeraden zijn. Ook het eten voor tijdens de trekking moet je niet dragen, er wordt volpension voorzien door de refugios.

Wat draag je wel tijdens de 5-daagse trekking: - kleding en schoeisel voor 5 dagen - toiletgerief, handdoek en ehbo - snacks voor tussendoor, lunch en water - persoonlijke spullen - ...

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

In ARGENTINIË is de officiële munteenheid de Argentijnse Peso (ARS)

Kredietkaarten zijn algemeen verspreid. Ook geldautomaten zijn gemakkelijk te vinden.

In CHILI is de officiële munteenheid de Chileense peso (CLP)

Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Afhankelijk van je eigen wil, neem je het volledige budget mee in euro of maak je gebruik van een krediet- of bankkaart. Op vele plaatsen zijn er ATM’s waar je geld kan pinnen. Vele ATM’s geven slechts een equivalent van 75 euro per afhaalbeurt waardoor de kosten die de bank aanrekent hoog kunnen oplopen. Houd hier rekening mee!

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Activiteiten die niet zijn inbegrepen:

 • Perito Moreno big ice trek tov Mini ice trek supplement 250 USD (maximumleeftijd 50 jaar)

Boottocht lago Argentino 200 USD

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

In het overgrote deel van Argentinië en Chili is er geen enkel risico voor malaria, en zijn dus geen antimalariamaatregelen nodig. Er is enkel een beperkte kans voor malaria van oktober tot mei in het uiterste noorden van Argentinië en dit enkel in sommige laaggelegen landelijke gebieden (<1200 m), uitsluitend met de goedaardige vivax-vorm.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Er zijn geen verplichte inentingen. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is alleen geschikt voor personen met een goede lichamelijke conditie. De meerdaagse trekking is betrekkelijk zwaar. Je draagt je beperkte rugzak zelf; wat je niet nodig hebt voor deze trekking blijft in Puerto Natales achter en pikken we op het einde van de trekking terug op. Stappen doen we 5 à 6 uur per dag over een parcours dat constant (sterk) klimt en daalt. Voor wie er niet genoeg van krijgt kan dat op sommige dagen uitgebreid worden tot 8 à 9 uur maar louter op vrijwillige basis, hierbij denken we dan aan de uitstap in de Valle Francés en de inspannende klim naar de drie Torres. De zwaarte van de trekking wordt voor een stuk ook bepaald door het grillige klimaat: keiharde winden komen regelmatig voor en zijn een belevenis op zich, voor het overige mag je je verwachten aan soms vier seizoenen op één dag … een sportieve en positieve ingesteldheid is dus zeker vereist.

Minstens zo belangrijk voor deze reis is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter de temperatuurschommelingen en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en grote flexibiliteit wordt op deze reis verwacht.

W-traject Torres del Paine

Algemeen: Bagage: enkel het nodige voor de trekking, de rest van je bagage blijft in Puerto Natales achter. Je travelt dus light.

Lange dagen: zon komt op om 6 uur en gaat onder om 21:00

Bewegwijzering: er is maar één pad, verkeerd lopen kan niet.

Weer: onvoorspelbaar. Het vriest niet maar ’s nachts kan het flink afkoelen, zeker in oktober.

Comfort: je slaapt in tweepersoons iglotentjes. De matjes die voorhanden zijn, zijn erg dun, best dus zelf een matje meebrengen. De slaapzakken zijn ok, breng wel een lakenzak mee.

Standaardprogramma is +/- 56 km, 20 uur stappen, 1200 meter stijgen en 1000 meter dalen. Er zijn twee plaatsen waar je de tocht kan uitbreiden.

Dag 1: camping Paine Grande (hoogte: 40m) – camping Grey (hoogte 90m): 12 km / 4 uur stappen

Stijgen: 260m Dalen: 210m

Vanaf camping Paine Grande loopt het zachtjes maar zeker omhoog, doorheen struikgewas en lage bossen. Het waait hier dikwijls keihard (Quebrada del Viento!). Het pad is aangeduid met oranje verfstrepen op paaltjes. Na anderhalf of twee uur stappen kom je aan een uitzichtspunt: zicht op het meer met drijvende ijsbrokken en in de verte de gletsjer Grey. Hierna gaat het stevig op en af waarna een pittige afdaling, met stukjes rotsachtig terrein, volgt. Indien regenachtig kan je hier wel wat tijd verspelen. Het laatste stukje naar de camping en de gletsjer is vlak en gaat door een bos.

Dag 2: camping Grey – camping Paine Grande: 12 km / 4 uur stappen

Stijgen: 210m Dalen: 260m

Je kan in de voormiddag( terug) naar het gletsjerfront van de Grey gletsjer, een kwartier stappen. Wie wil kan hier een gletsjertocht met ijsklimmen maken of kayakken (facultatief). Daarna wandel je dezelfde route als gisteren terug naar camping Paine Grande.

Dag 3: camping Paine Grande (hoogte: 40m) – camping Cuernos (hoogte: 80m): 13 km / 5 uur stappen of camping Francés (2,5 km minder)

Stijgen: 250m Dalen: 150m

Je stapt in 2 à 2 1/2u naar campamento Italiano. Het pad loopt glooiend langs beekjes en meertjes en op het einde stijgt het wat, campamento Italiano ligt op 210m hoogte. Van hieruit gaat het op en af, meer dalen dan stijgen, in 2 1/2u, langs Lago Nordenskjöld naar camping Cuernos. Een uur voor de camping kom je aan een stenen strand, bij zonnig weer kan je je hier neervlijen. Wie wil kan vanaf campamento Italiano de Valle Francés in trekken en verder lopen tot campamento Brittanico en terug naar campamento Italiano. Je stapt langs de met steengruis bedekte Francés gletsjer door een rotsig landschap. Deels gaat het door sprookjesbossen deels over stenige paden, steeds pittig omhoog. Het eerste uur is het moeilijkste, met veel boomwortels, stenen en een morene. Daarna stijgt het voortdurend tot aan campamento Brittanico waar je een uitzicht hebt op de achterkant van de cuernos en de torres. Alles samen zo’n 11 km stappen, te doen in 4u30’, 400 meter stijgen tot campamento Brittanico en verder nog een kwartier tot aan de mirador. De mirador ligt op 680m hoogte. Daarna keer je op je stappen terug. Dit traject behoort niet tot de standaard route en is enkel bestemd voor wie een goede conditie heeft en voor wie het wel wat meer mag zijn.

Wie dus het hele traject wil doen moet rekenen op een 24 km (21,5 km bij logeren in camping Francés) stappen gedurende 9 à 10 uur.

Dag 4: camping Cuernos (hoogte: 80m) (of camping Francés) – camping Chileno (hoogte: 450m): 12 km – 4½ uur (of 14,5 km - 5½ uur)

Stijgen: 550m Dalen: 150m

Het pad begint stijgend en al vlug volgt een forse klim naar paso Los Cuernos. Even later een even forse afdaling maar van dan af gaat het golvend. Je stapt verder tot aan de splitsing Chileno/Torres, duidelijk met een bord aangegeven. Je slaat linksaf omhoog richting Refugio Chileno. Het landschap verandert. Grasland, mossen en kleine meertjes. Het pad stijgt gestaag en blijft stijgen. Dit is het moeilijkste stuk, erg pittig. Wie naar de Torres wil stappen laat hier zijn rugzak achter en stapt in 2 ½ uur naar de drie torres. Het eerste anderhalf uur loopt op en af door een bos, het laatste uur is steeds stijgend en zigzaggend langs een morene. Daarna ga je in een kleine 2 uur terug naar camping Chileno. Op dit traject van 9 km, dat ook niet tot het standaard programma behoort, stijg en daal je 600 meter. Indien het te veel is om alles in één dag te doen, heb je de volgende morgen ook nog de gelegenheid om tot aan de torres te stappen, wel vroeg vertrekken dan.

Dag 5: camping Chileno – refugio/hotel torres: 7 km – 2 uur

Dalen: 250m In 1 ½ à 2 uur stap je, steeds dalend naar refugio Torres waar het minibusje vertrekt dat je naar de vertrekplaats van de bussen brengt.

Reisperiode en klimaat

Omdat het zo uitgestrekt is, kent Argentinië verschillende klimaatzones. In het noorden heb je een subtropisch klimaat, in het zuiden een poolklimaat met bijhorende lage temperaturen. De noordoostelijke regio rond Buenos Aires is warm en vochtig. De temperaturen in de winter (juni tot en met september) komen nauwelijks beneden de 0 °, terwijl het in de zomerperiode gemakkelijk 40 graden kan worden. De pampa in midden-Argentinië kent een steppeklimaat. Hier zijn de zomers heet en in de wintermaand juli is het op deze laagvlakte fris. In de bergen ligt er op de hoogste toppen altijd sneeuw.

In Chili is het in het noorden heel heet. In midden-Chili heb je een mediterraan klimaat en zijn de zomers warm en droog. In Patagonië bedraagt de gemiddelde temperatuur slechts 6-10 °C.

In Argentinië en Chili is het in onze winter ‘zomer’. Tijdens de reis doorkruisen we verschillende klimaatgebieden. In Buenos Aires zomert het. Patagonië wordt gekenmerkt door koele zomertemperaturen, een zeer wisselvallig klimaat met regelmatig hevige windvlagen en/of regenbuien.De gemiddelde temperatuur bedraagt er 10°C. We kunnen wel 4 seizoenen op één dag meemaken.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Argentinië
Geografie

Argentinië (Spaans: República Argentina) is een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. De totale oppervlakte van het land bedraagt 2.766.889 km², en daarmee is Argentinië na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika en grofweg 92 keer België. Argentinië grenst in het oosten aan Brazilië en Uruguay, in het noordoosten aan Paraguay, in het noorden aan Bolivia, en in het westen aan Chili waar de Andes de natuurlijke grens vormt. In het oosten en zuidoosten grenst Argentinië aan de Atlantische Oceaan. In het uiterste zuiden wordt Argentinië begrensd door het Beagle-kanaal. Het land is verder ruim 3500 km lang en maximaal 1400 km breed.

Argentinië kan, landschappelijk gezien, verdeeld worden in vier regio’s:

Het noordwesten met het Andesgebergte en de Puna (hooggebergte). De Aconcagua is met zijn 6.959 meter de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijk halfrond (het laagste punt van Argentinië is Salinas Chicas op het schiereiland Península Valdés, -40 meter). Andere hoge toppen zijn de Cerro Bonete (6.872 m), de vulkaan Llullaillaco (6.723 m) en verder nog tientallen bergen boven de 6.000 meter. De Andes kent ook grote gletsjers, waaronder de Perito Moreno, en verder enorme valleien en tientallen zoutmeren. De Puna (in Bolivië Altiplano genoemd) gaat langzaam over in de pre-cordillera, een bergketen met grote ravijnen. Iets meer naar het westen ligt El Chaco met eindeloze savannes bedekt met ondoordringbaar struikgewas.

Het noordoosten is één grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen, rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de Paraná, Uruguay en Paraguay het land binnen. Al deze rivieren monden uit in de grote delta van de Rio de la Plata. Hier bevinden zich ook de meeste bosgebieden van Argentinië, onder andere de regenwouden van de provincie Misiones, in het grensgebied met de buurlanden Brazilië en Paraguay. In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazú de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. De watervallen liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. Naar het zuiden toe verandert het landschap in één groot moerasgebied, Los Esteros del Iberá. Nog zuidelijker ligt Entre Rios met veel grasland.

In het midden van Argentinië liggen pampas. Ze beslaan een kwart van het totale grondgebied. Het noordelijke en middelste gedeelte vormen de vochtige Pampa Húmeda, het zuiden en westen vormen de droge Pampa Seca. De Pampa Húmeda is wat heuvelachtig met veel vegetatie en uitgestrekte weidevelden. De Pampa Seca is vlakker en droger. Ten noordwesten van het pampagebied ligt de Las Sierras de Córdoba, het centraal bergland. Hier ligt het grootste zoutmeer van het land, Salinas Grandes.

In het zuiden ligt Patagonië, met langs de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Van hieruit stromen twee grote rivieren, de Rio Colorado en de Rio Negro. Patagonië behelst het hele gebied ten zuiden van de Rio Negro (de provincies Rio Negro, Chubút en Santa Cruz) tot aan Tierra del Fuego. Verder kent dit gebied talrijke meren, enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers.

Patagonië loopt helemaal door tot Tierra del Fuego of Vuurland, een eiland aan de zuidpunt van Zuid-Amerika, verdeeld in twee delen: een oostelijk deel, behorend tot Argentinië, en een westelijk behorend tot Chili. De totale oppervlakte is 48.390 km2, waarvan 27.998 km2 tot Chili behoort.

Fauna en flora

Argentinië heeft een zeer diverse planten- en dierenwereld. De grootste dieren zijn de guanaco (soort lama), de poema, de grijze Andesvos en de nandú (een struisvogel). Je vindt er ook veel vogelsoorten zoals flamingo’s, zwarthalszwanen, condors, arenden, caracares (valken) en de Caiquenes of Patagonische ganzen. Zeeolifanten, zeeleeuwen en walvissen kan je spotten in de van Puerto Madryn en Peninsula Valdes (midden-Argentinië).

Een van de bekendste bomen uit Argentinië is de Quebracho. Rond het merendistrict vind je veel loof- en naaldbossen met zeldzame boomsoorten.

In Vuurland heb je het N.P. Parque Nacional Tierra del Fuego met bossen, meren, moerrasgebieden en bergen. Ook N.P. Los Glaciares in de buurt van El Calafate mag niet onderdoen met zijn gletsjers en meren. In El Chalten kan je genieten van indrukwekkende bergketens rond Cerro Torre en Monte Fitz Roy.

Staatsvorm

Sinds 9 juli 1816 is Argentinië onafhankelijk van Spanje. Het land kende verschillende militaire dictaturen, maar sinds 1980 geldt er de democratische staatsvorm. President is Alberto Ángel Fernández, die eind 2015 de verkiezingen won.

Argentinië bleef in het verleden niet gespaard van coups en dictaturen. De meest bekende was de coup van militair leider Juan Perón in 1943. Hij was vooral populair bij de arbeiders voor wie hij opkwam. Tijdens zijn regering steeg het aantal vakbondsleden en werden belangrijke industrieën genationaliseerd. Zijn vrouw Evita Perón die afkomstig was uit de arbeidersklasse had een grote invloed op de lagere en middenklasse en was een zeer geliefd figuur. Dankzij haar invloed werd in 1947 het kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Na de dood van Evita moest Peron aan populariteit inboeten en in 1952 werd hij door een nieuwe staatsgreep afgezet en verbannen naar Spanje. Toch bleef hij bij vele bevolkingsgroepen heel populair. In die mate dat hij in 1973 mocht terugkeren. Amper een jaar later overleed hij.

Zijn meest donkere periode kende Argentinië tijdens de Vuile Oorlog van 1976 tot 1983. In 7 jaar tijd verdwenen er meer dan 30.000 mensen, veelal studenten, politieke activisten en vakbondsmensen. Het is in die periode dat de ‘Dwaze Moeders’-beweging opgericht werd, moeders die opheldering vroegen over wat er met hun kinderen gebeurd was. (Elke donderdag verzamelt er nog steeds rond 15u een groep moeders aan de Plazo de Mayo in Buenos Aires om hun protest te uiten.) Het wereldkampioenschap voetbal van 1978 en de Falklandoorlog die van april tot juni 1982 woedde moeten ook in dit kader gezien worden: het oppoetsen van het blazoen zowel in buiten- als binnenland.

Argentinië bestaat uit 23 provincies en een federaal district, de stad Buenos Aires. Argentinië is een republiek met een federaal systeem en drie verschillende overheidsvormen: een uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. De president en de vice-president worden om de vier jaar gekozen.

Bevolking

Argentinië telt 44.3 miljoen inwoners. De meeste mensen (30% van de bevolking) wonen in de steden Buenos Aires, Córdoba, La Matanza (San Justo) en Rosario. Het dunstbevolkt is Patagonië (slechts 1%), het dichtstbevolkt is het La Platabekken.

Argentinië bestaat voornamelijk uit een blanke bevolking (80%) van Italiaanse en Spaanse afkomst. Ook zijn er veel Duitse, Engelse en Oost-Europese afstammelingen. Zo'n 5% van de totale bevolking bestaat uit mestiezen (indiaans-blank). De laatste decennia komen er veel immigranten uit Zuid-Korea en Japan. De grotere welvaart trekt ook veel Chilenen, Bolivianen en Paraguayanen aan.

De Argentijnse joodse gemeenschap (ca. 300.000) is de grootste van Latijns-Amerika en de vijfde belangrijkste ter wereld. Het aantal indianen (zo'n 300.000) neemt af, er leven momenteel nog 15 indianenvolken zoals de Guaraní-, Tehuelche-en Mapuche-indianen.

Economie

In Argentinië betaal je met de peso. Het land heeft één van de meest welvarende economieën in Zuid-Amerika dankzij een hoog opgeleide bevolking, natuurlijke reserves (olie, aardgas, soja, maïs, tarwe, gerst, zonnebloem, fruit en vlees ) en een groeiende export met andere Zuid-Amerikaanse landen.

Argentinië exporteert aanzienlijk veel olie naar Brazilië, Chili, Uruguay en de Verenigde Staten, het is de vierde grootste olieproducent en de tweede grootste aardgasproducent van Latijns-Amerika. Als gevolg van de grote voorraden olie en aardgas heeft Argentinië een sterke petrochemische industrie.

Die welvarende economie straalt zich echter niet op de bevolking af. Een continu verhoogde inflatie van bijna 30% (de regering beweert 10%) zorgt ervoor dat vele Argentijnen zeer veel moeite hebben de eindjes aan mekaar te knopen en onder de armoede grens leven. Toch zie je die armoede niet vaak in het straatbeeld. Eind 2015 koppelde de nieuwe president Macri de peso los van de US $ waardoor de peso meer dan 30% in waarde daalde. Of dit de toerist ten goede komt is nog maar zeer de vraag.

Religie

In Argentinië is 90% van de bevolking rooms-katholiek. Slechts twintig procent gaat regelmatig naar de kerk. Tot 1994 moesten presidentskandidaten katholiek zijn.

De overige Argentijnen zijn islamitisch of joods. Buenos Aires is de stad met de op één na grootste joodse gemeenschap, na New York. Er woont het grootste aantal moslims in Latijns-Amerika.

De beschermheilige van Argentinië is de Heilige Maagd Maria, La Virgen de Luján. Elke 8 mei en tijdens de eerste week van oktober trekken miljoenen pelgrims naar Luján (bij Buenos Aires) om te bidden tot de Maagd Maria.

Net zoals in vele Latijns-Amerikaanse landen zijn indianenfeesten verweven met het katholieke en dagelijkse leven. Zo heb je het feest van Pachamama, de godin van de aarde en vruchtbaarheid, dat op 1 augustus vooral op het platteland wordt gevierd. De Argentijnen hangen in hun huis bij het vuur twee potten, één met een feestmaaltijd en de andere met eten voor Pachamama. Voor hun huis openen ze daarna het gat van het vorige jaar, waar ze tevreden vaststellen dat Pachamama de aangeboden maaltijd van verleden jaar heeft opgegeten. Dan wordt het gat besprenkeld, kippen geofferd en zegenen ze alles en elkaar met wierook en de verzoening met Pachamama is weer voor een jaar bezegeld.

Lokale gebruiken en gewoonten

De Argentijnse tango is onlosmakelijk met Argentinië verbonden. De dans is op het einde van de 19e eeuw ontstaan in de armere wijken van Buenos Aires, La Boca en San Telmo. In de stad vind je dan ook verschillende tangoscholen die je allerlei lessen aanbieden. In de antiekwijk San Telmo wordt nog wel eens puur voor het plezier op het plein gedanst. Leuk om te kijken, vooral na de vlooienmarkt op zondag.

Ook typisch Argentijns zijn de gauchos, de Argentijnse cowboys. Zij leven op de pampas in ranches.

In Argentinië wonen veel immigranten uit Italië en Duitsland, die in de 19e eeuw naar Argentinië trokken op zoek naar een beter bestaan. Deze immigranten hebben de tradities van hun thuisland naar Argentinië gebracht. Zo heb je het dorpje Villa Belgrano, in de provincie Córdoba. In oktober maak je hier een echt Oktoberfest mee, inclusief bier en zuurkool. Ook hoor je hier veel Duits praten.

Overal in Argentinië zie je mensen door een metalen rietje uit een bekertje slurpen. Ze drinken maté, een soort thee gemaakt van Yerba matéblaadjes. Maté drinken is een algemeen verspreid gebruik dat alle sociale klassen overstijgt. Mogen deelnemen betekent aanvaard worden en daarom is het erg onbeleefd om de jou aangeboden cuia (potje van kalebas) te weigeren.

Argentijnse steaks zijn ook bekend in de hele wereld. Het vlees van Argentijnse runderen heeft meer smaak en is sappiger en zelfs doorbakken nog mals, omdat de runderen vrij kunnen genieten van grote en malse prairies. Probeer zeker de asado (gegrild rundsvlees)!

Argentinië begint zich meer en meer op te werpen als hét wijnland van Zuid-Amerika. Gedurende vele jaren richtten de wijnproducenten zich bijna uitsluitend op de binnenlandse markt maar daar is sinds een vijftal jaar verandering in gekomen. In het noorden, de streek van Cafayate, is de voornaamste druif de Torrontés, een bijzonder aromatische witte druif. Rode wijn wordt vooral geproduceerd in de streek rond Mendoza. De typisch Argentijnse druif in rood is de Malbec die krachtige, bloedrode wijnen voortbrengt.

Tijdsverschil

Reken tijdens onze wintertijd vier uur vroeger in Argentinië. In onze zomertijd is het er vijf uur vroeger.

Elektriciteit

In Argentinië hebben ze dezelfde voltage als bij ons (220 volt) maar niet al onze stekkers passen op hun stopcontacten. Neem daarom voor alle zekerheid een adapter mee.

Veiligheid

Alhoewel de armoede meer en meer toeneemt in Argentinië blijft het voor de toerist nog steeds een vrij veilig land om door te reizen zolang je je maar niet in de buitenwijken begeeft. Het meest te lijden heeft de toerist van de ‘vuilspuiters’ in Buenos Aires. Vanaf een balkon of vanachter je rug spuit er iemand een vuil goedje over je kleren. Er is altijd wel een, doorgaans goed geklede, man of vrouw in de buurt die je wil helpen je kleren te zuiveren maar vooral je van je kostbare spullen te ontdoen. Mocht je zo iets meemaken is er maar één regel: maak dat je zo vlug mogelijk weg bent. Voor het overige geldt de regel die overal geldt: draag je geld en paspoort steeds op je lichaam, onder je kleren.

Meer info vind je via Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl.

Geografie

Chili grenst aan Argentinië, Bolivië en Peru. Het is lang en smal van uitzicht. Je hebt er daarom verschillende landschappen: in het noorden vind je de droogste woestijn ter wereld, Atacama, terwijl in het oosten het machtige Andesgebergte verschijnt. Het centrale gedeelte van Chili is qua klimaat het meest gematigd. Hier wonen dan ook de meeste mensen. Nog verder naar het zuiden wordt het kouder en gaat het land over in eilanden, rivieren en meren. Het uiterste zuiden, tenslotte, bestaat uit fjorden en gletsjers. Tot het grondgebied van Chili behoren ook de Juan Fernandez Eilanden, Paaseiland en met buurland Argentinië wordt Tierra del Fuego gedeeld.

Fauna en flora

Chili kent dankzij zijn uitgestrekte ligging en klimaat verschillende dier- en plantensoorten. In de Atacamawoestijn leven de meeste dieren en kom je een pitíspecht en de incavogel tegen. Op de Chileense Altiplano (hooggebergte) zijn er nog wilde guanaco's (lama's). Ook kan je er vele flamingo’s spotten.

In het noorden komt in de Andes nog de brilbeer voor, de enige berensoort in Zuid-Amerika. Ook de condor, die nog steeds door de indianen wordt vereerd en de nationale vogel van Chili is, woont er.

In de bossen vind je hier en daar een zeldzame poedoe, een dwerghert met een onvertakt gewei. Verder nog de huemul, ook een zeldzame hertensoort. Algemeen voorkomend is de Patagonische specht, met een diepzwart verenkleed en felrode kop.

In Patagonië heb je de nandoe, de Zuid-Amerikaanse struisvogel.

Aan de kusten van Chili leven verschillende types pinguïns. In de oceanen rond Antarctica leven ongeveer 20 soorten walvissen (o.a. blauwe vinvis en orka) en negen soorten dolfijnen. Verder de zeeolifant, de zuidelijke zeeleeuw en de zuidelijke zeehond. Zeldzaam is de zeeotter of chungungo.

Staatsvorm

Chili is een presidentiële republiek en werd op 18 september 1817 onafhankelijk van Spanje. Huidig president is Sebastián Piñera, een Chileens politicus en zakenman. Sinds maart 2018 is hij voor de tweede keer president van Chili, een functie die hij eerder bekleedde tussen 2010 en 2014. In de jaren negentig was hij senaatslid. Piñera is miljardair en heeft een vermogen van om en nabij de 2 miljard euro.

Het land ging in het verleden gebukt onder militaire junta's zoals die van Pinochet. Van 1973 tot 1990 was Pinochet dictator van Chili. Met steun van de V.S. pleegde hij in 1973 een staatsgreep als antwoord op de economische en politieke malaise onder zijn voorganger, Allende. De regering Pinochet duldde geen tegenspraak en liet vele tegenstanders arresteren en zelfs martelen. Rond de drieduizend (extreem)linkse tegenstanders werden gedood of verdwenen; tienduizenden verlieten het land.

Het land is verdeeld in 13 regio's, inclusief de hoofdstad Santiago; de regio’s zijn weer onderverdeeld in vijftig provincies, variërend van twee tot zes per provincies. In 2014 waren er presidentsverkiezingen.

Bevolking

In Chili wonen 18 miljoen mensen. 65% van de bevolking is mesties, afstammelingen van Spaanse kolonisten en indiaanse vrouwen. De Spanjaarden kwamen vooral uit de Spaanse provincies Andalusië, Estremadura, Castilië, Léon en Baskenland. Zo'n 10% van de totale bevolking bestaat uit inheemse volken of pueblos indigenas. Door de vele gemengde huwelijken zijn er niet veel zuivere indianenrassen meer over.

Een 25% van de bevolking bestaat uit blanken, die sinds het einde van 19e eeuw naar Chili emigreerden vanuit Duitsland, Frankrijk, Joegoslavië, Italië, Zwitserland, Engeland en Nederland. Zo is Valdivia bijvoorbeeld bijna een ‘Duitse’ stad, met zelfs een Duitse krant. Doordat Chili in de koloniale tijd geen grootschalige plantages had, bleef het aantal zwarte Afrikaanse slaven heel klein. De weinige slaven gingen geleidelijk aan geheel op in de rest van de bevolking, zodat Chili geen zwarte cultuur kent.

Ongeveer 2000 Rapa Nui van Polynesische afkomst leven op het Paaseiland.

De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 34 jaar. In de Benelux is dit 40 jaar. Waar in België de vergrijzing overal zichtbaar is, zie je in Chili voornamelijk jonge mensen.

Economie

In Chili betaal je met Chileense peso. Er is veel export van voedingswaren zoals groenten, fruit, vis en wijn. Ook koper, zilver en goud worden op grote schaal ontgonnen en geëxporteerd. Chili is zelfs de grootste producent ter wereld en de onbetwiste leider wat de uitvoer van koper betreft. Chili is ook het belangrijkste visserijland van Zuid-Amerika en de grootste vismeel- en gekweekte zalmexporteur ter wereld. De grote zoutwoestijn van San Pedro is enorm rijk aan lithiumcarbonaat dat gebruikt wordt voor aluminiumproductie, glas- en keramiekproductie. De uitvoer gaat via de haven van Antofagasta, waarmee Chili tot de belangrijkste wereldexporteurs behoort.

Ondanks het feit dat Chili één van de meest stabiele economieën in Zuid-Amerika kent, blijft de kloof tussen rijk en arm groot.

Religie

80% is in Chili rooms-katholiek, 6% is protestants. Elke kerk viert wel elk jaar zijn heilige. Ook wordt de paasweek heel uitbundig gevierd met tal van processies. Eén van de grootste feesten is het Festival de la Virgen del Carmen. Dit feest wordt in juli gehouden in la Tirana, een klein dorpje in het noorden van Chili. Op 29 juni wordt Sint-Pieter in San Pedro De Atacama herdacht. 18 september is de nationale feestdag in Chili.

Sterk in opkomst is de pinksterbeweging. Tijdens de dictatuur van Pinochet hebben in Chili tal van protestantse sekten aan populariteit gewonnen: enkele voorbeelden zijn Jehova's getuigen, presbyterianen, mormonen en adventisten. In het leven van de Mapuche-indianen nemen sjamanen, voorouderverering en traditionele ceremonieën nog steeds een belangrijke plaats is.

Lokale gebruiken en gewoonten

Chili exporteert al jaren wijnen naar overal ter wereld. Vele wijnhuizen zijn er opgekocht door Franse en Amerikaanse wijnboeren die op die manier hun greep op het mondiale wijngebeuren niet willen verliezen. Waar Malbec de Argentijnse druif bij uitstek is, is dat de Carmenère in Chili, ook een druif die rode wijn voortbrengt.

Chili staat ook bekend om zijn poëtische en literaire artiesten zoals Pablo Neruda, Gabriela Mistral en Isabel Allende.

Een traditie in Chili is die van de huaso, de Chileense cowboys. Deze ruige mannen leven op estancias, boerderijen op het platteland. Ze voelen zich dan ook als een vis in het water op rodeo's en cowboyfeesten. Ze dragen ook het traditionele kostuum met brede platte Cordoba-strohoed, kleurige korte poncho en rijlaarzen met grote, zilveren sporen.

Tijdsverschil

Tijdens de zomer is het in Chili 6 uur vroeger dan bij ons, in de winter 5 uur vroeger.

Elektriciteit

In Chili gebruikt men hetzelfde stroomsysteem als bij ons, 220 Volt.

Veiligheid

In Chili is het veilig om te reizen. Let wel op voor straatcriminaliteit en bewaar je kostbare spullen in een kluis. Neem enkel officiële taxi's en controleer of de taximeter correct gebruikt wordt. Meer info vind je via Buitenlandse Zaken www.diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Leen Desmet

Wat andere reizigers vinden

Deze reis overtrof alle verwachtingen. Het was een combinatie van natuur, avontuur, grenzen verleggen en zoveel meer!

Emilie Noels

Het was een mooie reis in een prachtig land, met een leuke groep en een zeer goede begeleider.

Anoniem

Het reizen in kleine groep geeft je de kans nieuwe mensen te leren kennen en zorgt ervoor dat er altijd wel iets te beleven valt op reis.

Davy Marblie

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".