Overslaan en naar de inhoud gaan

De juiste outdoorkleding is belangrijk op reis in Lapland. Meestal krijg je ter plaatse de belangrijkste zaken van de gids: een thermisch pak, sneeuwschoenen, muts, handschoenen, kousen... Maar beweging is even belangrijk. Laat dat nu de specialiteit zijn van onze avontuurlijke winterreizen naar Scandinavië! 

Concentratie en beweging houden je warm op wintervakantie

Beweging houdt je warm, dat is evident. Maar we hebben het niet alleen over fysiek bewegen. Als het -15°C of kouder is of als je snel moet opwarmen, dan is fysieke beweging natuurlijk het meest aangewezen. Maar als het wat minder koud en acuut is, dan helpt mentale activiteit ook. Zo krijg je het tijdens een hondensledetocht niet echt koud omdat je erg geconcentreerd met de honden bezig bent: of ze de lijnen strak houden, in welke gang ze lopen, of ze tekenen van vermoeidheid vertonen. Die concentratie houdt je warm.

Natuurlijk zijn ook andere winterse activiteiten geschikt om je geconcentreerd en in beweging te houden, denk bijvoorbeeld aan wandelen met sneeuwschoenen, langlaufen, snowboarden, rijden met een sneeuwscooter, cross-country ski enzovoort. Om deze allemaal uit te proberen, kijk dan eens in het aanbod actieve sneeuwreizen voor een alternatieve wintervakantie!

 

Warme outdoor kleding: essentieel maar niet altijd even fashionable

Op winterse reis maak je je maar beter niet te veel zorgen over je uiterlijk: degelijke outdoor kleding is vooral warm, niet noodzakelijk modieus. Het gaat vooral om:

  • Thermisch lang ondergoed

  • Fleecebroek

  • Thermisch pak (broek en jas)

  • Eén paar dunne en één paar dikkere kousen

  • Sneeuwlaarzen die uit verschillende lagen bestaan

  • Twee à drie fleece truien

  • Eén paar dunne handschoenen en één paar dikke wanten

  • Dikke muts

  • Draag geen te strakke kledij, want dat belemmert de bloedsomloop

Laagjes & wol

Je lichaam beschermen tegen de kou betekent eigenlijk ervoor zorgen dat je lichaam, dat een warmtebron is, zo veel mogelijk warmte vasthoudt. Een lagensysteem van verschillende dunne lagen boven elkaar werkt daarbij beter dan één dikke laag kleding. Dit komt doordat het niet de kleren zelf zijn die isoleren, maar de lucht die tussen de vezels van de kleren zit.

Katoenen outdoor kleding dragen valt absoluut af te raden. Katoen neemt vocht op, dat de isolerende lucht verdringt. Daardoor verdwijnt de isolerende werking van het kledingstuk. De meeste synthetische materialen, maar ook wol, laten vocht door en houden je warm, zelfs als je door lichamelijke activiteit begint te zweten.

Zelf goed voorbereid naar de sneeuw?

Misschien is dit ook interessant voor jou?