Overslaan en naar de inhoud gaan

We spreken uit ervaring: een vakantie met jonge kinderen staat of valt met de kindvriendelijkheid van je bestemming. De klassiekers zijn dichtbij huis ongetwijfeld Spanje, Portugal en Italië. Maar noordwaarts, in het veelzijdige Zweden, zijn kinderen zeker óók volwaardige burgertjes. De faciliteiten en aandacht voor kinderen zijn er zo opvallend dat klein en groot er vrolijk van worden! Tel daar nog eens de prachtige natuur en uiteenlopende (outdoor)activiteiten bij op en Zweden komt als vanzelf bovenaan je wishlist te staan. 12 redenen waarom Zweden dé bestemming is voor kinderen! 

1. Water, strand en duinen

Duinen zoals we ze ons herinneren van onze kindertijd, verlaten stranden aan de kust of aan de oever van een meer en (koud) water om in te spelen of pootje te baden. Ook de ferrytochtjes vormen in Zweden een spannende afwisseling voor jonge kinderen!

2. Kastelen en legendes

Elke reisgids pakt gretig uit met legendes die allerhande natuurfenomenen verklaren. Wij klommen naar rotsformaties die volgens de legende eigenlijk versteende trollen waren, vertelden onze kinderen onderweg de legende en legden samen de link met de omgeving. Of wat dacht je van een bezoek aan een goed bewaarde kasteelruïne waar ridders zo tevoorschijn kunnen springen?

3. Speeltuinen

In steden, op campings, bij een kerk, meer of strand: ineens hoor je je kinderen ongetwijfeld “Speelpleintje!!” roepen en zie je ze een sprintje inzetten richting een kindvriendelijke pauze in je dagprogramma.

4. De Zweden zelf

De filosofie van veel Zweden is “lagom”: niet te veel, niet te weinig. Ze weten inderdaad op een natuurlijke manier de balans te vinden tussen die twee. Op rondreis in Zweden merk je het aan alles, maar dan op een manier dat het niet opvalt. In ieder geval, die “lagom-houding”, maakte dat we alles vonden wat we nodig hadden en overbodige zaken ons geen keuzestress konden bezorgen. 10 op 10 voor de Zweden!

5. Musea

In de musea die wij bezochten, waren kinderen volwaardige museumbezoekers (ondanks de gratis inkom). Er is meestal een parcours voor kinderen, een speel- of snoezelruimte, kindertoiletten, parking voor je buggy… Dat alles zonder vermanende blikken bij een te enthousiaste kinderstem!

6. Comfortabele campings

Scandinavische campings staan met stip bovenaan wat ongeveer alles betreft: speeltuintjes met gigantische springkussens, compleet uitgeruste keukens, familiedouches (met regendouche!), praktisch kindersanitair, klantvriendelijk onthaal. En aangenaam rustig! In het laagseizoen is reserveren voorlopig niet nodig.

7. Het allemansrätten

Wil je het toch nog iets rustiger, ga dan wildkamperen. Dat mag als je de regels van het allemansrätten volgt. Don’t destroy, don’t disturb: dat kan iedereen met een beetje gezond verstand. En zo stap je 's morgens met een fleece over je pyjama uit je tent of camper, voor een breakfast with a view aan een verlaten steiger. 

8. Restaurants

Uit eten gaan met kleine kinderen is in Zweden een fluitje van een cent: kinderen in alle maten en humeurtjes zijn er wélkom! Wij kozen om allerlei redenen, maar vooral budgettaire, voor de gevarieerde lunchmenu’s: saladbar, hoofdgerecht (meestal à volonté), water, koffie of thee en een koekje voor zo’n 70 à 90 kronen of 7 à 9 euro (volwassenen). Voor de kinderen is er bijna altijd een kindermenu, en anders stellen ze wel een portie samen. Je bent snel en vriendelijk bediend, eet goed voor weinig geld en speelhoekjes of tekenmateriaal waren in de meeste restaurants binnen of buiten aanwezig. Weetje waar kinderen doorgaans oor naar hebben: koekje in het Zweeds is kaka. Wat wil een kleuter nog meer?

9. Fietsen

Malmö en Göteborg zijn erg fietsvriendelijk en langs de routes van de Sverigeleden – een netwerk van fietspaden doorheen Zweden – en het Götakanaal kan je lekker doorrijden zonder concurrentie op de baan.

10. Picknicken en grillen

Tuur je de horizon af op zoek naar een picknicktafel, dan vind je er meestal wel eentje. Openbare grillplaatsen zijn er ook bij de vleet, zélfs in de pret- of dierenparken!

11. Dieren spotten

Een ree die in de zachte avondgloed gracieus door het hoge gras beweegt, een kudde schapen die je wandeling kruist of je eerste eland spotten!

12. Kanovaren

Niet iets dat we meteen deden met onze kinderen van 2 en 4, maar nog even wachten en ook zij zijn oud genoeg voor een meerdaagse kanotocht over de Zweedse meren. Proviand en tent gaan mee in de kano en varen maar! In de late namiddag sla je je kamp op aan de oever om ’s nachts de geluiden proberen thuis te brengen, of als een blok in slaap te vallen.

Inspiratie nodig voor een reis naar Zweden?

Een trip (met kinderen) naar Zweden zonder zorgen? Onze reisexperts weten er wel raad mee! Een vlucht, huurwagen en gezellige hotels? Een kant-en-klaar programma met overnachtingen in houten hoeves, blokhutten of zelfs in een tipi op een eilandje? Wat je reisplannen ook zijn, we helpen je graag verder! Contacteer onze Joker-reisexperts per mail of telefonisch, of spring even binnen in een Joker-reiskantoor in je buurt

Empty

Misschien is dit ook interessant voor jou?