Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitsland is vlakbij en altijd een bezoek waard. Kies uit een citytrip Berlijn, rondreizen met wagen of camper of verken de natuur tijdens een fietsreis of wandelreis. Hier vind je ons aanbod begeleide reizen naar Duitsland, zowel in groep als privé. 

Groepsreizen

Individuele reis per campervan

Individuele fiets- en wandelreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Duitsland

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Berlijn

Berlijn Brussel Brussels Airlines 01/11/22 - 14/12/22
01/01/23 - 31/03/23
Boek tot 31/03/23 vanaf € 77 Boek of kies andere reisdata

Hamburg

Hamburg Brussel Brussels Airlines 01/11/22 - 14/12/22
01/01/23 - 31/03/23
Boek tot 31/03/23 vanaf € 102 Boek of kies andere reisdata

Partners

Over  Duitsland

Geografie

Duitsland is ongeveer 12 keer groter dan België. Hiermee is het 'slechts' het 6de grootste Europese land na Rusland, Oekraïne, Frankrijk, Spanje en Zweden. In het noorden, aan de Noordzee en de Oostzee liggen de laagst gelegen delen van Duitsland. Hoe meer men naar het zuiden reist, hoe hoger het wordt. De top van Duitsland is de Zugspitse en die ligt op een hoogte van 2.926 m.

Duitsland heeft ook enkele lange rivieren zoals de Rijn, de Elbe en de Donau.

Fauna en flora

Qua wilde dieren is Duitsland goed te vergelijken met België. Enkel in het Oosten van Duitsland, in de uitgestrekte bossen in de hooggebieden van de Alpen komen diersoorten voor die je in België niet in het wild tegenkomt. Voorbeelden zijn verschillende soorten herten zoals edelhert, damhert, sikahert en ook de moeflon in het oosten en beren, lynxen en steenbokken in het zuiden. Langs de kust kan je soms zeehonden, robben, bruinvissen en tuimelaars spotten.

Ongeveer 30% van de oppervlakte is bebost waarvan het grootste deel naaldwoud. Aan de kust vind je duinen en in het noorderlijk gebied van duitsland komen nogal wat moerasgebieden voor. Hoog in de Alpen kan je de mooie, en terecht beschermde, edelweiss vinden.

Staatsvorm

Het sinds 3 oktober 1990 eengemaakte Duitsland bestaat uit 16 federale staten of Bundesländer.

Het federaal parlement wordt de Bundestag genoemd en zetelt in de hoofdstad Berlijn. De Bundeskanzler of Bundeskanzlerin, sinds 2021 is Olaf Schulz. Hij staat aan het hoofd van de regering. Hij kiest ook de ministers in de regering.

Frank-Walter Steinmeier is sinds 2017 de Duitse president. Hoewel de president de wetten moet tekenen om ze geldig te maken, heeft hij geen vetorecht. Hij heeft vooral een ceremoniële functie en wordt verkozen door de bondsvergadering.

Bevolking

Duitsland is het grootste land van de EU naar bevolkingsaantal. Duitsland heeft ongeveer 81 miljoen inwonders. Net zoals de andere Europese landen kent Duitsland een vergrijzing van de samenleving. Momenteel is 22% van de bevolking boven de 65 jaar. Familie is heel belangrijk voor de Duitsers, zowel voor jong als voor oud. Sinds 2001 kunnen mensen van hetzelfde geslacht officieel samenwonen.

Economie

De Duitse economie is de belangrijkste van de Europese Unie. Tussen 2003 en 2008 was Duitsland zelfs de wereldkampioen op exportgebied met een waarde van meer dan 1 biljoen USD.

Buiten auto's produceren (VW, Audi, BMW, Daimler, Porsche en Opel) is Duitsland ook een gerenommeerde speler op gebied van biotechnologie en ICT. De grootste spelers op de markt zijn Volkswagen, Siemens, Allianz, SAP en BASF. In Frankfurt zetelt ook de Europese Centrale Bank.

Religie

In 2002 behoorde ca. 34% van de Duitse bevolking tot de protestante kerk, voornamelijk lutherse kerken en eveneens 34% tot de rooms-katholieke kerk; 3,7% behoorde tot het islamitische geloof.

De joodse gemeenschap telde in 1995 bijna 54.000 leden. In 1933, voordat Hitler de macht overnam, woonden er in Duitsland nog ca. 530.000 joden. De grootste joodse gemeenschappen bevinden zich in Berlijn, Frankfurt en München. In het voormalige DDR kunnen joden pas sinds de hereniging weer actief hun geloof belijden.

Lokale gebruiken en gewoonten

Dat Duitsers gestructureerd en punctueel zijn, is alom gekend. Ze houden er echter van om te feesten. Denk maar aan Oktoberfest of de wijnfeesten aan de Moezel.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Duitsland.

Elektriciteit

In Duitsland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Duitsland is, zoals België, een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden. Duitsland deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Het is aangeraden om waakzaam te zijn, strikt de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en grote bijeenkomsten en volksmassa’s te mijden.