Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor wie dol is op fietsen, is de combinatie fietsen en reizen vaak een evidentie. Je beoefent je hobby en ontdekt nieuwe bestemmingen. Maar ook voor wie niet zo vaak op de fiets springt, is een fietsvakantie absoluut een aanrader. Het laat je immers toe om het land op een heel andere manier te ontdekken.
 

Op fietsvakantie: wat mag je verwachten?

Joker-medewerkers Wendy, Nikita, Ken en Lesley trokken met onze partner Exodus op fietsreis naar Cuba. Een sportieve maar toch ook relaxte ervaring, want de huur van je fiets is meestal inbegrepen, een ervaren gids stippelde de perfecte route uit, je bagage wordt voor je getransporteerd en vaak is er ook een volgwagen. Zij kozen voor een programma dat haalbaar is voor iedereen, met een heerlijke combinatie van fietsen door de adembenemende natuur en culturele highlights.

Dat vond ook Wendy: “Even wennen aan de hitte, langzaamaan beginnen met gemakkelijke wegen langs mooie stranden. Daarna kuiten insmeren voor enkele stevige beklimmingen! De beloning? Wondermooie uitzichten!

Proeven van de lokale keuken, cocktails, auto’s en muziek. Een culturele tussenstop in Havana, Cienfuegos en Trinidad. Kortom, deze vakantie was de ideale mix!”
 

Reizen met de fiets voor een intensere beleving

Op de fiets beleef je je reis heel anders. Het is de sleutel tot een nog intensere trip, met veel contact met de lokale bevolking.

Ken vertelt: “Fietsen door Cuba geeft een heel andere beleving van reizen dan met het busje van punt A naar B rijden. Je neemt meer op van de omgeving en de lokale bevolking . Zeker als je met de fiets door een dorp of klein stadje rijdt is contact leggen veel gemakkelijker. Het uitkijkpunt bovenaan de heuvel/berg is nog mooier nadat je de klim getrotseerd hebt!”

Sportieve uitdaging voor elk niveau

Fietsen is goed voor je gezondheid, en vormt het een welkome break van je (bureau)job! Je vakantie is immers het ideale moment voor wat fysieke actie. Of je nu een beginnende fietser of doorwinterde mountainbiker bent, er zijn fietsvakanties voor elk niveau. Al blijft het wel steeds een toffe uitdaging!

Nikita beaamt: “Een fietsvakantie is eigenlijk een perfecte combinatie van sport en cultuur. Als ik op vakantie ga, wil ik de cultuur en het landschap leren kennen, allerlei musea en parken bezoeken en op mijn gemak door de straatjes lopen waar de toeristen normaal gezien niet komen. Dat is precies wat we gedaan hebben, maar dan met de fiets. We reden tussen de groene heuvels en bergen en verkenden een dagje Havana met de fiets. Met al dat fietsen, ook al waren het maar een paar dagen, voelde ik uiteindelijk wel dat ik fitter was geworden. En dat is een geweldig gevoel!”
 

Grenzen verleggen én genieten op fietsreis

Bijna elke dag kilometers trappen vergt natuurlijk wel wat inspanning. Maar je gaat sneller dan al wandelend waardoor je meer ziet, en je beleeft je bestemming ook een pak intenser. Zo is de voldoening achteraf des te groter!

Lesley vat het mooi samen: “Al fietsend beleef je een land uiteraard anders! Je kijkt niet naar een landschap vanuit een airco busje, je ondergaat het landschap aan den lijve! Wil dat zeggen dat je moet zwoegen en zweten? Uiteraard! Maar de kans dat je immense voldoening haalt uit de grenzen die verlegd worden, is wel reëel! Enne… die mojito bij aankomst brengt alle vochttekorten direct terug op peil!”

Zelf ook op fietsreis?

De fietsreizen van onze internationale partner Exodus zijn echte aanraders. Je reist met je eigen reisgezelschap (vanaf 2 personen) of in kleine internationale groepen (gemiddeld 12 personen) waarbij Engels de voertaal is. Er zijn fietsvakanties voor elk niveau en je kiest of je graag over de weg fietst, offroad gaat met een mountainbike of snelheid maakt met je koersfiets.

Dit blogartikel kwam tot stand met dank aan Joker-medewerkers Wendy (Luchtvaart), Nikita (Luchtvaart), Ken (Boekhouding) en Lesley (Individuele Reizen).

Zelf op reis naar Cuba, maar niet op fietsreis?

Misschien is dit ook interessant voor jou?