Overslaan en naar de inhoud gaan

In het noorden van Tanzania liggen dé safariparken van het land. Het Serengeti National Park en de Ngorongoro-krater zijn de bekendste. Iets kleiner zijn het Tarangire National Park en het Lake Manyara National Park. Op elke plek zal je wildlife te zien krijgen, maar omdat de parken zo verschillend zijn, geven we even een overzicht.

De beste manier om de parken te ontdekken, is de safariformule met een chauffeur die tegelijkertijd ook je gids is. In een privéjeep met uitklapbaar dak spot hij de dieren voor je, geeft uitleg en brengt je overal veilig en op tijd heen.

Ga je op safari met het gezin? Dan raden we deze parken aan vanaf ongeveer 8 jaar.

Snel naar:

De Ngorongoro-krater

Laat je overvallen door de indrukwekkende schoonheid op de bodem van deze vulkaankrater. Door de constante aanwezigheid van fris gras en water, vind je hier het hele jaar door gnoes, zebra’s, nijlpaarden, antilopen, leeuwen en hyena’s. Een relatief klein gebied, maar met de grootste concentratie aan wildlife ter wereld is deze plek absoluut de moeite! Nergens spot je makkelijker de Big 5. Zelfs de zeer bedreigde zwarte neushoorn kan je hier in z’n natuurlijke habitat zien.

De fotogenieke Ngorongoro-krater is het hele jaar toegankelijk. Een groot deel van de dieren leeft permanent in de krater. In vergelijking met de andere nationale parken is de Ngorongoro-krater redelijk compact waardoor één game drive op de kraterbodem doorgaans volstaat. Dit is de enige plek waar het echt druk wordt tijdens je safari.

Het Serengeti National Park

In Serengeti geniet je van uitgestrekte, groengele savannes met hier en daar een acaciaboom en de grootste kuddes wildlife van heel Afrika. Wees getuige van de Great Migration, de jaarlijkse grote trek van gnoes en zebra’s op zoek naar voedzame graslanden, die door de Serengeti trekt. Roofdieren zoals leeuwen, jachtluipaarden, hyena’s en gieren achtervolgen hun prooi aan hoge snelheden! Serengeti, dat is de Afrikaanse savanne zoals je je het altijd al voorstelde!

De Great Migration

2 miljoen gnoes, zebra’s en gazelles trekken jaarlijks door de eindeloze savannes van de Serengeti en het Masai Mara National Park in Kenia. Dit prachtige natuurwonder, de Great Migration, moét je gezien hebben! Oog in oog staan met zo’n grote kudde gnoes of zebra’s kunnen we bijna garanderen tijdens een safari in Serengeti. Wil je weten wanneer de dieren zich ophouden in de verschillende delen van het park, lees dan het gedetailleerde overzicht van de ideale reisperiodes in Tanzania.

Het Tarangire National Park

De grillige vormen van de baobabbomen, de moerassen en de meren maken een safari in dit kleinere nationale park absoluut de moeite waard. De Tarangire-rivier, die dwars door het park stroomt, trekt van juni tot oktober grote kuddes olifanten, kudu’s (een soort antilope), buffels en zebra’s aan. Leeuwen en luipaarden zijn uiteraard ook van de partij maar iets moeilijker te spotten door de weelderige vegetatie van het park.

Het Lake Manyara National Park

Op een tweetal uur rijden van Arusha vind je het Lake Manyara National Park. Dit mooie wildpark ligt genesteld aan de voet van de indrukwekkende hellingen van de Rift Valley en aan de oevers van het grote Manyara meer. Geniet van prachtige panorama’s en spot flamingo’s, zebra’s, buffels, nijlpaarden en bavianen tijdens je safari. Met wat geluk zie je een leeuw in een boom klimmen: erg speciaal!

Hoewel dit gebied relatief klein is, krijg je hier een heel afwisselend landschap voorgeschoteld. Denk aan de  typische Afrikaanse savanne, mahoniewouden, moerasland en het weidse meer. Met meer dan 400 vogelsoorten maakt dit park ook een goede beurt bij vogelliefhebbers.

Het beste moment voor je safari in Tanzania

De maanden december tot februari en juni tot september zijn perfect voor een rondreis langs de nationale parken van Tanzania. Wij raden ook het korte regenseizoen aan, dat loopt van midden oktober tot midden december. Er valt in die periode wel af en toe een bui, maar er zijn veel minder toeristen in de nationale parken en je safari-programma wordt er niet door beïnvloed.

Minder geschikt is het lange regenseizoen, dat loopt van midden maart tot eind mei. Wildlife is in die periode moeilijker te spotten en wegen kunnen zeer modderig zijn ten gevolge van de felle regen.

De beste reisperiode voor de Great Migration

De beste periode om de Great Migration in het Serengeti National Park te spotten? Die verschilt van plaats tot plaats. Meestal trekken de enorme kuddes gnoes en zebra’s op deze manier verder:

  • in juni en juli in het centrum en het noordwesten van het park
  • in augustus en september in het noorden
  • in december tot maart in de zuidelijke Serengeti

Door de klimaatverandering wordt de grens tussen het droge seizoen en het regenseizoen in Tanzania elk jaar minder duidelijk. Daarom baseren we ons advies voor de beste reisperiode op de afgelopen reisseizoenen. Dit is onze ervaring met de beste reisperiode voor een safari in Tanzania en het spotten van de Great Migration. Advies per maand!

Onze individuele rondreizen langs de safariparken

Onze groepsreizen naar Tanzania