Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd al de uitdaging willen aangaan om de hoogste berg van Afrika te beklimmen? Dan is dit jouw kans! Samen gaan we op pad om in 6 dagen tijd de mythische Kilimanjaro te beklimmen, een unieke ervaring die je voor altijd zal bijblijven. 

Tanzania staat ook bekend voor indrukwekkende safari's. We gaan dus niet weg alvorens we de beestenpracht met eigen ogen te kunnen aanschouwen in de bekendste nationale parken van Tanzania. Jambo!

De hoogtepunten van deze reis

TZAK

Het bereiken van de top van de Kilimanjaro! 

Tanzania Kilimanjaro Machamve

De diversiteit qua landschappen op weg naar de top van het dak van Afrika

Tanzania groepsreis olifant

De safari: wildlife up close and personal spotten.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Een eerste kennismaking met Tanzania

Om de hoogste berg in Afrika te beklimmen, is het goed om even te acclimatiseren en het land rondom die berg wat beter te begrijpen. Hiervoor nemen we de tijd na aankomst in Arusha. Met een lokale gids zoeken we een markt op of gaan we wandelen langs plantages. Tijdens een fietstocht in Mto wa Mbu zien we de eerste zebra’s grazen, proeven exotische vruchten op de markt en zien we hoe men hier bananenbier brouwt. Schol!

2 Dag 4-7
Wildlife spotten in de grootste natuurparken van Tanzania

Als men Tanzania zegt, dan denkt men direct aan grote kuddes gnoes, opgejaagd door leeuwen of het silhouet van een olifant en giraf bij ondergaande zon. En laat dat nu net onze volgende stop zijn!

In Serengeti National Park lonken grote vlaktes vol beestenpracht ons. Na te keuvelen rond het kampvuur worden we ’s nachts wakker gehouden door buffels die naast onze tenten staan te herkauwen.

Ook stoppen we in de Ngorongoro Krater. Deze krater, het overblijfsel van een dode vulkaan, herbergt enorme hoeveelheden leeuwen en hyena’s. Ook andere beesten zijn er in overvloed want door de hoge kraterwanden vindt hier geen migratie plaats. Een unieke safari-kans!

3 Dag 8-10
Mentale voorbereiding op de beklimming

Na de safari trekken we richting de toegangspoorten van de Kilimanjaro. We nemen hier onze tijd voor, want we willen zeker zijn dat we er volledig klaar voor zijn. Een kleine voorbereidende wandeling, wat cultuur opsnuiven of even je spieren masseren in een warmwaterbron, het is nu het moment!

4 Dag 11-16
6-daagse beklimming van de hoogste berg van Afrika

We beklimmen de Kilimanjaro langs de Machameroute (Whiskey route) en overnachten in tenten. Samen met een ploeg dragers stappen we de ca. 60 km lange beklimming vanaf +/- 1.500 m tot de 5.895 m hoge Uhuru Peak, het dak van Afrika.

Het landschap verandert van vochtig regenwoud, in alpenweiden met reusachtige lobelia‘s, tot het ijs op de ijle top. Onderweg is er dus meer dan genoeg te zien! Door de grote hoogte en de sterke temperatuurverschillen is deze trektocht fysiek en mentaal veeleisend, maar klimervaring heb je niet nodig. ‘Pole, pole’ -Swahili voor ‘langzaam, langzaam’- is nog altijd de beste remedie tegen hoogteziekte. Omdat we er de tijd voor nemen, bereikt 80% van de deelnemers de top.

Boven op de top nemen we de tijd om een groepsfoto te nemen en te vieren dat we de top hebben bereikt. Als aandenken krijgen we zelfs een certificaat van onze prestatie. Het perfecte aandenken om boven je bed te hangen en een herinnering aan dat machtige gevoel van succes!

5 Dag 17-18
Afscheid van de berg

Nu de adrenaline wat begint uit te werken, is het tijd om afscheid te nemen van de berg. Wat zijn we blij dat we met zo’n hoogtepunt hebben kunnen eindigen! Vanuit Kilimanjaro Airport nemen we het vliegtuig terug naar België. Hakuna matata!

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 03/09/2023
Terug: 20/09/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Kilimanjaro en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 6-daagse Kilimanjarotrekking (tenten)
 • 4-daagse tocht met jeeps, incl. alle kampeergelden, maaltijden, tenten en parkfees
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, luchthaventaksen ter plaatse, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Bijkomende info

Deze reis is een expeditie omwille van een beperkt comfort, de meerdaagse trektocht(en) met min. 6u/dag stappen op grote hoogte, het slapen in tenten.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis:

Deze reis is een mooie mix waar je van alles kan proeven... Natuurbeleving en dieren spotten tijdens een prachtige safari. Grenzen verleggen en genieten van de natuur tijdens de beklimming van de Kilimanjaro, het 'dak' van Afrika. Tussendoor genieten we nog van enkele uitstapjes om te proeven van het leven in Tanzania.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis:

Via onze uitstapjes steunen we de lokale economie. Door de toegangsgelden van de parken steunen we het onderzoek en behoud van het ecosysteem en de scholing van de lokale gemeenschap. Voor de Kilimanjarotrekking en de safari kiezen we voor een lokale partner die goede werkomstandigheden en lonen voor de dragers, gidsen, koks... waarborgt.

Sinds 1/6/2019 bant Tanzania het gebruik van plastic zakjes. Om ook ons duurzaam steentje hieraan bij te dragen willen we je vragen geen plastic zakjes in je bagage mee te nemen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. We maken gebruik van lokale gidsen. Zij nemen ons mee op ontdekking naar plaatsen waar we de lokale bevolking ontmoeten en kunnen zien hoe het echte Tanzaniaanse leven er aan toe gaat. Tijdens de safari en de trekking is er voldoende tijd om af en toe een praatje te slaan met de gidsen, dragers, drivers en koks en zo te weten te komen hoe zij in het leven staan, wat hun verwachtingen zijn en hoe zij hun toekomst zien.

Tijdens de safari proberen we de dieren (planet) niet te storen in hun dagelijkse bestaan en tijdens de trektocht betonen we op alle manieren respect voor de planten, bomen, dieren, ...We proberen zoveel mogelijk in kleine restaurantjes (profit) of bij de mensen zelf (people) te gaan eten.

Documenten

Voor Tanzania heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden lang geldig is vanaf moment van visumaanvraag. Er is ook een visum vereist. Het kost 50 USD. Op de vertrekvergadering krijg je hiervoor alle info. Na de vertrekvergadering is er nog tijd om dit in orde te brengen.

Zorg dat je tegen de vertrekvergadering reeds een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts hebt, aangezien dit nodig is om Zanzibar binnen te geraken. Zeker in juni, juli en augustus moet je soms lang wachten op een afspraak.

Je dient het visum online aan te kopen via https://eservices.immigration.go.tz/visa/start. Hou er rekening mee dat het goedkeuren van de aanvraag zo'n 10 dagen (soms iets langer) kan duren. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

Meestal charteren we privé-vervoer omwille van de lange afstanden. Wegen zijn naar Europese normen meestal slecht. Lange transporttijden van 4 tot 8 uur zijn niet te vermijden. In Arusha maken we gebruik van de daladala (een gedeelde minibus/taxi), afhankelijk van de activiteiten die we kiezen. Tijdens de safari huren we 4x4 terreinwagens, deze hebben 5 tot 7 passagierszitplaatsen. Deze kunnen gedeeld worden met andere toeristen. Dit is duurzamer voor iedereen. Het feit dat we terreinwagens nodig hebben, geeft een idee over de staat van de weg. Tijdens het safarigedeelte van de reis brengen we de dag door in die wagens. Dit lijkt eentonig maar dat is het geenszins. Daarvoor valt er teveel te zien en te beleven!

Uiteraard gaan we te voet de Kilimanjaro op: ‘pole pole’ (of ‘langzaam langzaam’ in het Swahili) is de goede raad die we krijgen van onze gidsen en dragers bij de aanvang van de beklimming. Op die manier wandelen we makkelijk 6 tot 8 uur per dag.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

Tijdens de safari slapen we in 2-persoonstenten en ook bij de beklimming van de Kilimanjaro kiezen we voor tenten. Het kampeermateriaal wordt voorzien door de partner. Enkel voor de safari is er een extra slaapzak nodig. Sanitair is op de Kilimanjari beperkt tot toilet, wel krijg je er -warm- water om jezelf op te frissen. Tijdens de safari zijn er sanitaire blokken, maar deze zijn vrij basic.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

De Tanzaniaanse keuken is vrij eentonig maar wel ‘vullend’. Het nationale gerecht is ‘ugali’: maïsmeel met kip of geit. Gewoonlijk krijgen we een vele ruimere keuze: vis, vlees, of kip met rijst of ugali. Groenten en fruit krijgen we zowel tijdens de safari als tijdens de beklimming van de Kilimanjaro meer dan voldoende. We worden als het ware culinair ‘verwend’ door een lokale kok. In grote steden zijn er ook restaurants met een iets ‘internationalere’ keuken.

Er worden veel vruchtensappen gedronken. Tanzania heeft zelf een aantal brouwerijen (Safari- en Kilimanjarobier). Het bier is van goede kwaliteit. Konyaki is de bekendste likeur.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Algemeen trekkingsmateriaal:

 • dagrugzakje
 • bergschoenen: degelijk profiel, enkelsteun! Zorg dat deze ingelopen zijn!
 • slaapzak voor de safari (het kan ’s nachts koud zijn)
 • hoofdlamp en reserve batterijen
 • drinkzak en/of drinkfles -> totaal minimum 3 liter
 • zonnebril: degelijk (hoogtezon!)
 • persoonlijke extraatjes voor trekking (powerbar, studentenhaver, chocolade, - druivensuiker...)
 • camelbag (en eventueel isolatie rond de slang, want deze bevriest op weg naar de top)

Kleding e.d.:

 • goede wandelsokken
 • thermisch ondergoed
 • t-shirts met korte en lange mouwen (tegen hoogtezon en muggen), geen blote schouders op Zanzibar
 • skibroek of zeer warme trekkingbroek (voor topbeklimming), broek lang en kort of afritsbaar, geen jeans tijdens de trekking; eventueel regenbroek
 • 2 truien (wol) of fleece
 • regenjas: degelijke en warme!
 • hard shell jas om boven je kleding aan te trekken
 • zonnepet, muts, warme degelijke (ski)handschoenen
 • zwemgerief

Voor de beklimming van de Kilimanjaro kan het erg koud worden. Laagjes dragen is dan het best.

Eventueel ook handig maar denk aan gewicht!

 • wandelstokken
 • lakenzak
 • rugzakhoes (regenhoes – cargobag)
 • sjaaltje als stofmasker (safari)
 • teenslippers/sandalen (om nog aan te doen na bv. het wandelen)
 • wereldstekker (UK)
 • verrekijker
 • zakmes
 • oordopjes
 • een mini gezelschapsspelletje, een boek, kaarten...
 • andere schoenen
 • hotpack

Opgepast! Het is verboden plastic zakken mee te nemen naar Tanzania!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Tanzania is de officiële munteenheid de Tanzania Shilling (TZS) Richtprijs (op 24/10/2020): 10.000 TZS = € 3,61

Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem je budget mee liefst in cash dollar. Dollarbiljetten met uitgiftedata van voor 2011 worden niet ontvangen. Ook krijg je een slechtere wisselkoers voor biljetten kleiner dan 50 dollar. Kredietkaarten worden weinig gebruikt, enkel in geval van nood kan je ermee terecht in banken of internationale hotels. In Arusha zijn ATM automaten waar je met een Maestrokaart geld kan afhalen.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is aanbevolen, Tanzania is low risk area maar tenzij je een medische contra-indicatie hebt, is het aanbevolen. Het vaccin is levenslang geldig.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit soort water te zwemmen of pootje te baden.

HOOGTEZIEKTE: In gebieden boven 2500 meter kunt u last krijgen van hoogteziekte. Symptomen hiervan zijn zwakte, duizeligheid en misselijkheid. Door te snel stijgen is er onvoldoende tijd om te acclimatiseren en ontstaat binnen enkele uren tot twee dagen hoogteziekte.

Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.wanda.be

Conditie

Deze reis is alleen geschikt voor personen met een goede lichamelijke conditie. De beklimming van de Kilimanjaro is zwaar door de grote temperatuurverschillen (van +30°C naar –20°C), 60 km over bergachtig terrein, 6 tot 8 uur stappen per dag en vooral de hoogte. Een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist. We dragen zelf onze dagrugzak met essentiële spullen: watervoorraad, picknick, jas, muts, handschoenen, e.d. De rest van de reis, de safari en de tijd in Arusha en Moshi, is meer 'easy going'.

Een schets hoe de Machame-beklimming van de Kilimanjaro er normaal uitziet:

Dag 1: Moshi (1.650m) – Machame Camp (2.850m): De bagage die je niet wilt meenemen, kan je veilig achterlaten in ons logies. Na dik anderhalf uur rijden arriveer je aan de Machame Gate, op een hoogte van ongeveer 1.650 meter. Aan het kantoortje van het National Park, helpt de gids met enkele registratieformaliteiten, maar daarna kan de beklimming echt van start gaan. De eerste etappe van de beklimming gaat door tropisch regenwoud, dat de voet van de berg vormt. Door de hoge vochtigheid en de veel voorkomende mist, hangt hier een zeer mysterieus sfeertje. Na enkele uren wandelen wordt het pad smaller en gaat het steiler omhoog langs een bergkam. Naarmate je hoger klimt, wordt het bos minder dicht begroeid en kom je terecht in een soort heidegebied. Nog even doorlopen en je kan genieten van een stevig diner en een verdiende nachtrust in het Machame Camp. Trekking van ca. 5 à 7uur, 10km

Dag 2: Machame Camp (2850m) – Shira Camp (3810m): Vanuit het Machame Camp zet je de beklimming verder. Langs een steile rotswand steek je de vallei en het riviertje over en wandel je langs de westoever verder bergop. De grote vegetatie verdwijnt meer en meer en zand en heide nemen de overhand. Trekking van ca. 5 à 7uur, 6km

Dag 3: Shira Camp (3810m) – Barranco Camp (3975m): Vanaf het Shira Plateau, ga je via een heuvelrug verder naar het oosten. Je passeert de afslag naar de top van de Kibo, die je een groot stuk van de dag ziet liggen. Na de afslag zet je je koers verder naar het zuidoosten richting Lava Tower. Na een hele dag stijgen, gaat het laatste stukje van de route bergafwaarts tot aan de Barranco Valley. In deze schitterende vallei ligt het Barranco Camp, waar je gaat overnachten. Terwijl het diner voor je wordt klaargemaakt, kan je met een beetje geluk genieten van een prachtige zonsondergang. Op het einde van de dag logeer je bijna op dezelfde hoogte als bij het begin van de dag. Deze dag is dan ook vooral belangrijk om je lichaam te laten acclimatiseren zodat het zo goed mogelijk voorbereid is op de top-dag. Trekking van ca. 6 à 8 uur, 10km

Dag 4: Barranco Camp (3975m) – Karanga Camp - Barafu Camp (4675m): Bij het ontbijt geniet je nog even van het wondermooie zicht op de Barranco Wall, een prachtige rotsmuur vlakbij de campsite. Het eerste deel van de dag ga je via deze rotsmuur zigzaggend omhoog en passeer je de Heim Glacier. Vervolgens loop je de route naar de Karanga Valley. Op dit stuk van de beklimming heb je één van de mooiste uitzichten op de Kilimanjaro. In deze vallei komt de Umbwe route samen met de Mweka route, welke je blijft volgen tot aan het Karanga Camp.

Daarna klim je verder naar het Barafu Camp. Barafu betekent 'ijs' in Swahili en het kan hier behoorlijk koud zijn op deze smalle rots engte. Op deze hoogte werken de natuurkrachten genadeloos op je in. De koude en de harde wind, de afstand zorgt dat dit niet te onderschatten is. De top ligt nog 1.214 meter hoger en voor je op tijd in je bed kruipt, maak je je rugzak klaar om het laatste stuk aan te vatten. In je rugzak neem je enkel mee wat je op de finale beklimming naar de top nodig zal hebben. Trekking van ca. 8 à 10u, 9km

Dag 5: Barafu Camp (4675m) – Uhuru Peak (5895m) – Mweka Camp (3070m): Na enkele uren slapen word je rond middernacht gewekt. Enkele koekjes en een kopje warme thee moeten je helemaal klaar maken voor de finale beklimming naar de top. De klim van 6 uur naar Stella Point (5.739m) is voor de meeste klimmers een hele uitdaging. Als het weer het toelaat, rust je hier even, en als de weergoden ons goed gezind zijn, zie je vanaf hier de meest fantastische zonsopgang ooit. Vanaf dit punt ligt er waarschijnlijk sneeuw, alhoewel dit door de klimaatsveranderingen niet altijd meer het geval is. Op je eigen tempo bereik je uiteindelijk de Uhuru Peak, de majestueuze top op 5.895m. Na deze loodzware, fysieke uitdaging kan je genieten van je overwinning op het dak van Afrika. Dit is een dag om nooit meer te vergeten! Om niet teveel af te koelen, begin je snel aan de afdaling in 3 uur tot Barafu. Het materiaal dat je ’s ochtends hebt achtergelaten, pik je hier opnieuw op en na een korte rust daal je verder af naar de Mweka Hut. Trekking van ca. 12u à 14u, 12km

Dag 6: Mweka Camp (3070m) – Mweka Gate – Moshi: Na een deugddoende nacht en een lekker ontbijt volgt vandaag een steile maar pittoreske afdaling naar de Mweka Gate. De route loopt bijna de hele dag door het tropisch regenwoud, waardoor de temperatuur opnieuw de hoogte ingaat. Aangekomen aan de Mweka Gate worden alle formaliteiten in orde gebracht en ontvang je een gouden certificaat bij een succesvolle beklimming. Vervolgens is het nog een klein uurtje wandelen over een modderig pad tot aan het dorpje Mweka. Vanuit het dorpje rijden we opnieuw naar Moshi, hier staat er een warme, deugddoende douche op ons te wachten! Trekking van ca. 4u, 4km

Reisperiode en klimaat

Hoewel Tanzania binnen de tropische klimaatgordel ligt, wordt de temperatuur eerder door de hoogte dan door het seizoen bepaald. Een groot gedeelte van het land is hoogplateau waar de temperaturen gematigder zijn dan aan de kuststreek of de eilanden (Zanzibar, gemiddeld 25°C). Op vele plaatsen kan het daardoor ‘s nachts vrij koel zijn (10°C tot 15°C). Het grote regenseizoen valt in april en mei, de kleinere regenval in november en december. Het weer op de Kilimanjaro verschilt van dat van het laagland. Eenmaal boven de wolkengrens is het overdag zeer aangenaam, maar de nachten zijn koud. Op grote hoogte kunnen de temperaturen dalen tot -10°C en door de ijzige wind daalt de gevoelstemperatuur tot -30°C en lager.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Tanzania ligt in Oost-Afrika en bestaat uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar, Pemba en de archipel Mafia. Tot 1964 was Zanzibar een apart land. Hoofdstad is Dodoma maar Dar es Salaam is de grootste stad. Tanzania grenst in het noorden aan Kenia en Oeganda, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia, in het westen aan de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi en in het oosten aan de Indische Oceaan. Grote stukken van Tanzania's grenzen lopen door meren of rivieren: in het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi en de rivier de Rovuma. Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika, met 945.087 km2, 31 keer zo groot als België.

Het vasteland van Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap. De Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt, tekent ook in Tanzania het landschap. De westelijke arm van de slenk komt via Oeganda het land binnen, de oostelijke arm loopt via Kenia naar Tanzania. Beide armen komen weer samen in Malawi. Deze breuk in de aardkorst bestaat uit woestijn, meren en slapende vulkanen waarvan de Kilimanjaro met zijn 5.895 m de hoogste van Afrika is en Mount Meru op nummer 4 staat (4.566 m). Er is nog 1 actieve vulkaan, in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai of ‘Berg van God’. Lake Victoria is dan weer het 3de grootste meer ter wereld, maar ook Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika maken deel uit van dit gebied. De kustvlakte is laag en smal en verder bestaat Tanzania vooral uit savanne. Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels. Het hoogste punt is 120 m.

Fauna en flora

Het wildbestand van Tanzania is spectaculair. Er zijn 14 nationale parken en reservaten waarvan Serengeti en de Ngorongorokrater het meest bekend zijn. In het onbekendere zuiden liggen 2 bijzondere natuurparken: Ruaha en Selous Game Reserve, het grootste natuurpark in Afrika. Voor alle natuurparken in Tanzania geldt dat er geen hekken rondom de natuurgebieden staan. Zo kunnen de dieren zich nog vrij bewegen. Tanzania kent voornamelijk een savannelandschap met bijhorende dieren: talrijke antilopen, buffels, wrattenzwijnen, giraffen, nijlpaarden, zebra's, neushoorns, olifanten, leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena's, hyenahonden, en vele andere. Tanzania is ook het perfecte land om op zoek te gaan naar de 'big 5', leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Deze 5 diersoorten werden in koloniale tijden door jagers beschouwd als het moeilijkst te schieten. Naast deze 'grote 5' is het even boeiend om de grote kuddes gnoes en zebra's gade te slaan. Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit de Masaï Mara in Kenia naar de Serengeti in Tanzania op zoek naar vers gras, met in hun kielzog grote kuddes zebra's en gazellen. Of waarom niet op zoek gaan naar de 'little 5' (olifantspitsmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelvogel)? In de bossen leven verschillende apensoorten en in het westen kan je chimpansees observeren. Ook de vogelwereld is zeer gevarieerd met meer dan 1000 soorten, een plezier voor het oog. Ook de flora van Tanzania is heel divers. Met ongeveer 10.000 geregistreerde soorten zijn er bloemen en bomen in alle formaten, met de gigantsiche baobabboom als meest opvallende en de acacia tortilis of parapluboom als meest herkenbare.

Staatsvorm

Tanzania is een republiek met een federale structuur die sinds 1964 Tanganyika en Zanzibar met elkaar verbindt. De naam Tanzania is dan ook een samentrekking van beide delen: Tan - Zan - ia. Tot de eenmaking was Zanzibar een sultanaat dat tot Oman behoorde. Tanganyika daarentegen was eerst in Duitse handen om na WOI Brits mandaatgebied te worden.
Lange tijd was Tanzania een communistische eenpartijstaat met Julius Nyere als president. Hij werd in 1985 opgevolgd door Ali Hassan Mwinyi, die in 1992 het meerpartijenstelsel invoerde. Aan het hoofd van het land staat dus een verkozen president met telkens een mandaat van 5 jaar. Meestal komt hij van het vasteland. In 2010 werd Jakaya Kikwete voor een tweede keer herkozen. In 2015 werd John Pompe Magufuli verkozen, zijn bijnaam: de Bulldozer. Afkomst: boerenzoon. Opleiding: gedoctoreerd chemicus. Status: getrouwd, vijf kinderen. Ambitie: weg met corruptie en verkwisting. Opvallendste actie na een maand presidentschap: zelf afval ruimen op Onafhankelijkheidsdag in Dar es Salaam. Kortom: een leider die niet te beroerd is om zijn eigen handen vuil te maken om er zijn land schone te geven. Of nog: de onafrikaanse president, zoals hij al werd genoemd. Voor de binnenlandse aangelegenheden heeft Zanzibar echter een eigen gekozen president en parlement. Het Tanzaniaanse parlement bestaat uit 1 kamer en telt 274 leden. 5 leden van het parlement van Zanzibar hebben zitting in dat van Tanzania.

Bevolking

Er wonen ongeveer 52 miljoen mensen in Tanzania, verdeeld over 130 stammen. Het grootste deel van de bevolking heeft een Bantoe-achtergrond. Deze stammen leven in vrede naast elkaar, ondermeer te danken aan president Nyerere, die het belang van de stam naar de achtergrond schoof en het nationalisme bevorderde. Zo maakte hij Swahili tot nationale taal. Ook het feit dat geen enkele stam meer dan 10% van de totale bevolking uitmaakt, speelt allicht mee bij dit vreedzame samenleven. De bekendste stam zijn de Masaï die vasthouden aan hun traditionele gewoonten en kleding. Op Zanzibar wonen Arabieren en Afrikanen en een mix van beiden. 27% van de mensen wonen in een stad. Dar es Salaam is de grootste met 5.1 miljoen inwoners. 1,4 miljoen Tanzanianen zijn besmet met het HIV-virus. 64% van de bevolking is jonger dan 25 jaar en slechts 6,5% is ouder dan 55 jaar.

Economie

Tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw gold Tanzania als een model-ontwikkelingsland, onder andere door de grote bedragen aan ontwikkelingshulp uit het buitenland. Aan het begin van de jaren tachtig sloeg het economisch verval echter toe door prijsdalingen op de wereldmarkt van belangrijke exportproducten als koffie en katoen en een onderontwikkelde transport- en communicatiesector. Echter na de socialistische periode onder president Nyerere werd de Tanzaniaanse economie geleidelijk aan geliberaliseerd en de laatste jaren kende de economie een gestage groei van gemiddeld 7%. Toch is Tanzania nog steeds afhankelijk van hulpgelden en steunt ze vooral op landbouw. 80 % van de beroepsbevolking werkt in de landbouw en op het platteland is nog steeds veel armoede. Exportproducten zijn koffie, katoen, thee en cashewnoten. Op de eilanden Zanzibar en Pemba worden kruiden en specerijen verbouwd, zoals kruidnagel, kaneel, peper en nootmuskaat. In het Victoriameer worden nijlbaars en tilapia gevangen en ook de bloemteelsector is in opkomst, voornamelijk in het vruchtbare gebied rond Arusha. Tenslotte is Tanzania ook een belangrijke producent van goud, zijn de verschillende gasvondsten voor de kust veelbelovend en speelt toerisme een belangrijke rol.

Religie

Op het Tanzaniaanse vasteland is 30% christen, 35% moslim en hangt 35% traditionele, animistische natuurgodsdiensten aan. Zanzibar is hoofdzakelijk islamitisch. De Masaï hebben een eigen god 'Engai' en de belangrijkste heilige plaats is vulkaan Ol Doinyo Lengai, 'de Berg van God'. Indische immigranten zorgen in Dar es Salaam voor een beperkte hindoegemeenschap.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Respect betonen voor ouderen vinden Tanzanianen heel belangrijk. En dus worden kinderen geleerd ouderen aan te spreken met 'shikamoo', wat letterlijk betekent: 'ik houd u voeten vast'.

 • De familie staat centraal in het leven in Tanzania. Binnen dezelfde clan springen mensen voor mekaar bij.

 • Mensen in Tanzania hechten veel belang aan mekaar uitgebreid begroeten. Voor je iemand een vraag stelt zal je altijd eerst uitgebreid moeten informeren hoe het met de andere persoon gaat.

 • Met zang en dans worden vreugde en verdriet geuit, maar evengoed boze geesten verjaagd.

Tijdsverschil

In onze wintertijd is het in Tanzania 2 uur later dan in België, in de zomer is dat verschil 1 uur.

Elektriciteit

In Tanzania wordt de Engelse stekker met 3 vierkante pinnen gebruikt. Een wereldstekker is dus nodig.

Veiligheid

Het Belgische Ministerie van Buitenlandse zaken stelt:

'Mits inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen, kan doorgaans veilig gereisd worden in Tanzania.'

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Tanzania Kilimanjaro

Wat andere reizigers vinden

"We hebben samen de top van de Kilimanjaro gehaald. Je overstijgt jezelf in groep en onderweg neem je de top van de Kilimanjaro erbij. Samen afzien, hoesten, snotteren, schept een band... Uiteraard werd er ook veel gelachen met elkaar en om elkaar...Hakuna matata, pole pole, no problem!"

Marijn Remaut

Heel de reis was geweldig. We hebben de volledige big five en alle Afrikaanse katten gezien op safari, veel interactie gehad met de lokale bevolking en als kers op de taart hebben we met heel de groep de top van de Kilimanjaro bereikt dankzij onze geweldige gids Julius John Whitey.

Jelle Umans

De reis kan niet omschreven worden in woorden, het was een zeer intense ervaring die enkel de mensen van de groep kunnen begrijpen. Het was een hele tocht.

Suzanna Praet

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".