Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom op de ultieme safari-reis! Deze reis bundelt ’s werelds beroemdste wildparken in Tanzania en Kenia. Dit is een wereld vol olifanten, leeuwen, exotische vogels, reptielen, en met een beetje geluk, de Grote Trek van gnoes en zebra's!

De hoofdingrediënten van deze trip zijn dan ook safari, weidse savannelandschappen met in de verte de typische Afrikaanse acaciabomen, majestueuze baobabs en een flinke geut couleur locale. Waar wachten we nog op? 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Kenia Maasai Mara cheetah of jachtluipaard

Op safari in enkele van de meest indrukwekkende parken van Oost-Afrika

Tanzania

Meer leren over de Masaï en hun manier van leven

Groepsreis Kenia wandelen

Af en toe ook de benen strekken, zoals tijdens de beklimming van de Menengai Crater

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Beestenboel aan Lake Nakuru

Vanuit Nairobi duiken we Afrika’s Grote Slenk in, ook wel de Rift Valley genaamd, een continentale breuklijn die van Jordanië tot in Mozambique loopt. Onze eerste halte is Lake Nakuru, waar we op game drive gaan en speuren naar witte en zwarte neushoorns, luipaarden, leeuwen, zebra’s en antilopen. Met een grote populatie aan flamingo’s en pelikanen is Lake Nakuru ook een hotspot voor vogelliefhebbers. Eventueel kunnen we de nabijgelegen Menengai Crater beklimmen.  De klim duurt zo’n 4 uur, we overbruggen zo’n 500 m. Boven hebben we een mooi vergezicht over het Nakuru meer.

2 Dag 5-8
Masai Mara National Park: het mooiste park van Kenia

Over hobbelige wegen zetten we met een safarivan koers naar het weidse Masai Mara National Reserve. In de uitgestrekte grasvlakten en langs eenzame acacia’s gaan we op zoek naar de 'big five': leeuw, olifant, luipaard, buffel en neushoorn.

Maar hét hoogtepunt van dit park is het unieke schouwspel van gigantische kuddes gnoes (ook wel wildebeest genoemd) en zebra’s die jaarlijks tussen juli en oktober (met als toppunt in augustus) vanuit de Serengeti migreren naar het mildere klimaat in Kenia. Hopelijk zijn we hier op het juiste moment!

3 Dag 9-15
Tanzania’s beroemdste parken: Serengeti, Ngorongoro en Tarangire

We hebben de Masai Mara nog maar net achter de rug of daar zijn we twee nationale parken van formaat. Via Isibania rijden we naar buurland Tanzania (want helaas is rechtstreekse grensoversteek tussen de 2 parken niet mogelijk). Een rustpauze lassen we even in aan de oevers van Lake Victoria.

Daarna gaat het in jeeps-met-open-dak richting Serengeti. Rijdend door de uitgestrektheid van dit gigantische park wanen we ons in het decor van De Leeuwenkoning. Met onze camera’s in aanslag proberen we opnieuw de majestueuze beestenpracht van Tanzania te spotten. ’s Avonds genieten we van een prachtige Tanzaniaanse zonsondergang.

Voor de volgende safari dalen we langzaam af in de beroemde Ngorongorokrater. Het unieke ecosysteem van deze inactieve vulkaan herbergt immers een ongelofelijke hoeveelheid aan dieren: zebra’s, gnoes, olifanten, leeuwen, nijlpaarden, hyean's,... Indrukwekkend! Een ware ‘lost world’ dus!

De volgende dag staat Tarangire National Park op het programma. Dit park staat synoniem voor olifanten, olifanten en nog eens olifanten! Reken ook op prachtig landschappen waar de baobab boom heer en meester is.

4 Dag 16-17
Op adem komen in Arusha

In Arusha komen we even op adem. Hoewel veel toeristen hier gewoon voorbijrijden, bljiven wij toch even stilstaan.

We verkennen de stad, kunnen even langsgaan op de markt en wie weet wat er nog allemaal te doen is als je verder kijkt dan je neus lang is.

We bezoeken ook, via een community based tourism-organisatie, de Masai. Een interessante ontmoeting!

5 Dag 18-19
Afsluiten in Tanzania

Met een laatste pintje en een fototoestel vol herinneringen nemen we afscheid van twee prachtige landen. Wat een reis!

We landen op dag 19 terug in Brussel.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 27/07/2023
Terug: 14/08/2023
Basisprijs: €2.615
+ 2.660 EUR budget
Nog maar 1 vrije plaats (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-353
36-456
46-551
Geslacht
mannen6
vrouwen4
Vertrekvergadering op: 09/07/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Vertrek: 30/07/2024
Terug: 17/08/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Nairobi en Kilimanjaro - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, luchthaventaksen ter plaatse, logies, visum Tanzania, transport (we verplaatsen ons gedurende de hele reis met eigen 4x4 jeeps en minibusjes), toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken, visum Kenia en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Tijdens deze reis staat voornamelijk safari en dieren spotten in de nationale parken spotten centraal. Het bezoek aan en het verblijf in een Afrikaans natuurpark is een topbeleving op mentaal en fysiek vlak! En dit niet alleen tijdens de avontuurlijke game drives maar evenzeer tijdens de overnachting op de campsite te midden van het park waar de natuur letterlijk naar je toekomt. We doorbreken de safari's met de beklimming van de Menengai Crater, stadswandeling/tour, relaxen aan Lake Victoria,.... Voor elk wat wils!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Rekening houdende met de 3 P's (people, planet en profit) proberen we op een zo duurzaam mogelijke manier te reizen. Tijdens de safari proberen we de dieren (planet) niet te storen in hun dagelijkse bestaan. We proberen zoveel mogelijk in kleine restaurantjes (profit) of bij de mensen zelf (people) te gaan eten. Voor de safari's doen we beroep op een jarenlange lokale partner en ook onze koks zijn jarenlange lokale contacten.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Dankzij onze lokale gidsen tijdens de safari's en uitstappen komen we nog meer in contact met locals.

Documenten

Voor Kenia heb je een internationaal paspoort nodig, dat tenminste nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Kenia. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Bezoek je Kenia in combinatie met Oeganda en/of Rwanda en begin je de reis in Kenia, dan kan je best een East African Visum aanvragen. Op dit moment is dit enkel aan de grens of in de ambassade mogelijk, maar hopelijk kan dit ook snel online. Bezoek je enkel Kenia, dan heb je een visum nodig dat je online kan aanvragen via https://evisa.go.ke/evisa.html. Neem ook het uitgeprinte visum mee op reis.

Begin op tijd aan je visum-aanvraag, het kan even duren. De vertrekvergadering wordt zo ingepland dat er na de vergadering nog genoeg tijd is om de visumaanvragen in te dienen. Voor Tanzania heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden lang geldig is vanaf moment van visumaanvraag. Er is ook een visum vereist. Het kost 50 USD. Op de vertrekvergadering krijg je hiervoor alle info. Na de vertrekvergadering is er nog tijd om dit in orde te brengen.

Zorg dat je tegen de vertrekvergadering reeds een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts hebt, aangezien dit nodig is om Zanzibar binnen te geraken. Zeker in juni, juli en augustus moet je soms lang wachten op een afspraak.

Je dient het visum online aan te kopen via https://eservices.immigration.go.tz/visa/start. Hou er rekening mee dat het goedkeuren van de visumaanvraag soms langer dan 10 dagen kan duren, dus begin er vroeg genoeg aan na de vertrekvergadering. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Kenia heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is. ook moet je voor je naar Kenia vertrekt een elektronische visum-toestemming aanvragen (ca. 51 USD) via de volgende website: http://evisa.go.ke/evisa.html.

Hulp bij invullen van het visumformulier voor Kenia: - Ga naar www.ecitizen.go.ke - Klik op 'Create an account' rechts bovenin en selecteer 'eVisa Visitors' - Vul de gegevens in - Je krijgt een e-mail om je account te bevestigen - Als je bent ingelogd selecteer je 'Department of Immigration Services' - Selecteer 'Make Application' - Selecteer 'Kenyan Visa' - Selecteer ‘Apply for a Single Entry Visa’ - Lees de instructies goed door en selecteer ‘Apply now’ - Vul bij tabblad 1 ‘Traveler information’ je persoonlijke gegevens in volgens je paspoort - Vul bij tabblad 2 ‘Nationality and Residence’ je nationaliteit en je adres in - Vul bij ‘place of issue’ de plaats van afgifte van je paspoort in - Vul bij ‘date of issue’ de datum van afgifte van je paspoort in - Vul bij ‘issued by’ de instantie/persoon van afgifte van je paspoort in - Vul bij ‘Reason for Travel' in: 'Tourism' - Vul bij ‘Proposed date of entry’: begindatum reis - Vul bij ‘Proposed date of departure’ : einddatum reis - Vul bij 'Full names and addresses of Hotels...' : deze info krijg je op je vertrekvergadering van je reisbegeleider - Je komt aan op het Jomo Kenyatta Airport in Nairobi - Vul het volgende tabblad 5 ‘Travel History’ naar waarheid in - Uploaden van benodigde documenten: Een scan van je paspoort in kleur Het document ‘Travel Itinerary’ (deze krijg je ook van je reisbegeleider) Een pasfoto (mag niet dezelfde foto zijn als degene die in je paspoort staat, maximaal 500 bij 500 pixels) - Je kan het bedrag betalen met je creditcard - Je krijgt geen bevestiging van de aanvraag, dus log een dag of twee hierna opnieuw in op www.ecitizen.go.ke om te kijken of de aanvraag is goed gekeurd, ook kan je dan je visum downloaden. Print dit uit en neem het mee op reis.

Sommigen zullen geen bevestiging/visum krijgen. Voor hen is het voldoende om een betaalbewijs af te drukken en mee te nemen als bewijs. Dit betaalbewijs kan je afdrukken op de bevestigingspagina van je aanvraag.

Voor Tanzania heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden lang geldig is. We kopen op Joker-reizen het visum aan bij onze aankomst in Tanzania, in de luchthaven of aan de grens. Het kost ca. 50 USD. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 27/07/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 27/07/23 - 19:55
ADDIS ABABA - BOLE INT. 28/07/23 - 06:00
ADDIS ABABA - BOLE INT. 28/07/23 - 10:45
NAIROBI - JOMO KENYATTA INT. 28/07/23 - 12:55
KILIMANJARO - INTERNATIONAL 13/08/23 - 17:35
ADDIS ABABA - BOLE INT. 13/08/23 - 20:05
ADDIS ABABA - BOLE INT. 14/08/23 - 01:00
BRUSSELS - BRU AIRPORT 14/08/23 - 07:15
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We verplaatsen ons gedurende de hele reis met eigen 4x4 jeeps (meestal landcruisers) en minibusjes. Naar Longido gaan we met gecharterde dala dala.

De wegeninfrastructuur in Centraal-Kenia, de Rift Valley en rond Arusha (Tanzania) is uitstekend. In de andere delen van het land is de toestand van de wegen matig tot zeer slecht. Op bepaalde plaatsen langsheen Lake Victoria is een hoofdweg slechts een strookje asfalt vol met diepe gaten.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

Buiten de steden en in de parken verblijven we voornamelijk op campsites en overnachten we voornamelijk in tenten. Waar mogelijk kan het zijn dat we ook eens in banda’s of lokale huisjes slapen. De tenten zijn ruime 2-persoonstenten van Joker die we vanuit België meenemen. Ander kampeermateriaal zoals kookgerei wordt ter plaatse voorzien.

Binnen stedelijke agglomeraties en in dorpen overnachten we in kleine hotels met meestal 2 of 3-persoonskamers en familiepensions (ca.6 nachten). Het comfortniveau van deze voorzieningen is eenvoudig. De kamers zijn netjes. We streven altijd naar een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.

Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 200 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - genieten van de degelijkheid ervan! Joker wil graag - in het kader van duurzaam reizen - het hergebruik van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van 65 euro per tent.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Dee Keniaanse en Tanzaniaanse keuken is vrij eentonig maar wel vullend. Op lokale marktjes proeven we allerlei soorten fruit (zoals mango, papaja, avocado, bananen, kokosnoten, guave, ananas, sinaasappelen…) en wagen we ons aan de lokale ingrediënten om gedurende een paar dagen en op bepaalde locaties zelf ons potje te koken. Kookgerief wordt daarvoor ter plaatse ter beschikking gesteld. Overheerlijke vis, zoals Tilapia en nijlbaars, vinden we aan Lake Victoria.

Traditionele gerechten zijn: samosa (gevulde koekjes met kip, vlees of groenten), mandazi (oliebollen), chapati (pannenkoek), sukuma wiki (soort spinazie), mboga (groenten), kuku (kip), ugali (maïspap - nationale gerecht), nyama choma (geroosterd vlees)...

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • soepele reistas of rugzak

 • klein dagrugzakje

 • (lichtvolume) fleece slaapzak of dunne slaapzak

 • lakenzak

 • slaapmatje (self inflatable)

 • wind- en regenjack (van het ademende ‘type’)

 • warme trui en/of fleece voor ’s avonds

 • comfortabele stapschoenen

 • sandalen (type Teva)

 • lichte katoenen zomerkledij die ruim zit

 • minstens 1 lange broek en T-shirt met lange mouwen (contact islamitische bevolking + malariabescherming)

 • verrekijker

 • reisapotheek, incl. muggenmelk (met DEET)

 • handdoek

 • zonnebescherming

 • drinkbus

 • beker

 • bord, gamel en bestek

Opgepast! Het is verboden plastic zakken mee te nemen naar Kenia en Tanzania!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Kenia is de officiële munteenheid de Keniaanse Shilling (KES). In Tanzania is de officiële munteenheid de Tanzania Shilling (TZS). Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem het grootste deel van je budget cash mee in euro’s. Enkel voor de inkom van de nationale parken heb je nog cash USD nodig. Kredietkaarten worden alleen in grote steden zoals Nairobi en Arusha aanvaard (enkel meenemen voor noodgevallen). We kunnen wisselen in grotere steden. Bij bankbriefjes met een hoge waarde krijg je in het algemeen een betere wisselkoers. Zorg dat de briefjes niet gescheurd zijn (ook geen hoekje af) en dat er niet op werd geschreven. Voor USD is het goed dat de briefjes niet te oud zijn (best uitgegeven na 2009), anders kunnen ze geweigerd worden.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld af te halen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Neem je deel aan een Jokerreis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Als jouw vlucht naar Tanzania een tussenstop van 12u of meer heeft in een land met risico op gele koorts (zie WHO) dan kan er bij binnenkomst in Tanzania een vaccinatiecertificaat tegen gele koorts worden gevraagd.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een antimuggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Deze ziekte wordt veroorzaakt door parasieten waarvan zoetwaterslakken de belangrijkste dragers zijn. Bij besmetting dringen parasieten door de huid. Er wordt aanbevolen om het baden in natuurlijk zoet water, zoals rivieren, meren en plassen, te vermijden. Alvorens te zwemmen, informeer steeds bij de locals naar de toestand van het water. Volg steeds hun raadgevingen! Op bepaalde tijdstippen, afhankelijk van de windrichting en stroming, is zelfs voorzichtigheid geboden aan het Lake Victoria.

HONDSDOLHEID (rabiës): Uit allerhande informatie blijkt dat hondsdolheid nog steeds voorkomt in vele sub- & tropische landen (i.c. sub-Saharaans Afrika). Deze (bij ons) zeldzame ziekte is in 100% van de gevallen dodelijk. Raak daarom geen dieren aan (zelfs geen huisdieren zoals honden en katten).

HEPATITIS A (geelzucht): Reizigers die avontuurlijke reizen (kamperen) maken of tropische gebieden bezoeken, lopen een risico op deze infectieziekte. Besmetting is mogelijk via besmet voedsel, drank, bezoedeld water of voorwerpen die onvoldoende gereinigd zijn.

ONGEMAKKEN DOOR HOOGTE EN DROOGTE: Vooral tijdens de eerste 2 weken van de reis, in de Rift Valley en de regio van Lake Victoria, kan je last hebben van een bloedneus, uitgedroogde lippen en neus. Dit komt door het verblijf op een gemiddelde hoogte van 1.900 m. In het noorden van de Rift Valley (omgeving van Lake Baringo en Lake Bogoria) speelt ook de zeer droge omgeving een rol.

Voorkom VERBRANDING en een zonnesteek: Blijf niet te lang in de zon of tracht tijdens de warmste uren de zon te vermijden. Gebruik een aangepaste zonnecrème met een hoge beschermingsfactor, draag een lichtgekleurde zonnehoed, drink geregeld water.

**Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0900/88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be**
Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. We maken enkele wandelingen naar eigen keuze. Een ietwat sportieve ingesteldheid is hiervoor voldoende. Wel belangrijk is een ‘open mind’ en positieve mentale ingesteldheid. Zo verteer je beter het gebrek aan comfort & privacy, de andere voedingsgewoonten, de andere cultuur en de vermoeidheid na het leveren van een inspanning bij grote hitte en hoge luchtvochtigheid. Ook een open groepsgeest en aanpassingsbereidheid worden op de reis verwacht. Tijdens het kamperen wordt van iedereen een actieve inbreng verwacht. Uiterst belangrijk is ook dat je uitgerust aan deze reis begint! Joker-reizen zijn per definitie actieve reizen!

Reisperiode en klimaat

Hoewel Kenia aan en Tanzania vlakbij de evenaar liggen, wordt de temperatuur eerder door de hoogte dan door het seizoen bepaald.

Nairobi is gelegen op een hoogte van 1.820 m en het is er beduidend frisser. De temperatuur in de Rift Valley ligt meestal nog rond de 20°C, maar kan van juni tot augustus dalen tot 10 à 15°C. In de maanden september tot maart kan deze oplopen tot 25°C. De meeste regenval is van maart tot mei, en de droogte is van juni tot oktober/november.

In de centrale Rift Valley, de regio van Kericho en Kisii, de westelijke hooglanden (Nandi Escarpment) en de Masai Mara is het ‘s avonds fris en kan men best een trui dragen. ’s Nachts koelt het er ook vrij sterk af. In de noordelijke Rift Valley (omgeving van Lake Baringo) blijft het ’s avonds aangenaam zacht.

Het klimaat rond Lake Victoria is warm en meestal vochtig. Deze streek ligt op een hoogte van meer dan 1.000 m. De temperatuur ligt meestal rond de 25°C, maar kan in sommige streken oplopen tot 35°C, of ook dalen tot 18°C. De vochtigste periode is van maart tot mei, de droogste maanden zijn juli tot oktober. Neerslag komt normaal niet boven 200 mm. Van juli tot oktober komen er in de late namiddag wel frequent onweders voor.

Temperatuur: voor onze reizen in deze periode: een warme fleece is een noodzaak (maar ook voldoende). Overdag is het warm tot heel warm. ’s Nachts kan het, afhankelijk van de plaats, fris worden. (dunne fleeceslaapzak is dan ook aangewezen).

Meestal is het ’s morgens vroeg omstreeks 05.30 uur klaar. ’s Avonds daarentegen is het uiterlijk om 19.00 uur donker.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Kenia ligt in het oosten van Afrika, pal op de evenaar. In het zuidoosten grenst het land aan de Indische Oceaan, met voor de kust enkele koraaleilanden. Verder heeft Kenia grenzen met Somalië in het oosten, Ethiopië en Soedan in het noorden, Oeganda in het westen en Tanzania in het zuiden. Nairobi is de hoofdstad. Het landschap is zeer gevarieerd. De Grote Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt, tekent ook in Kenia het landschap. Deze breuk in de aardkorst bestaat uit woestijn, meren en slapende vulkanen waarvan in Kenia, Mount Kenya met zijn 5.199 m de hoogste is. Lake Victoria is dan weer het 3de grootste meer ter wereld, maar ook Lake Turkana, Lakde Navaisha en Lake Nakuru maken deel uit van dit gebied. Het noorden van Kenia bestaat voornamelijk uit een hete, droge en stoffige (semi)woestijn. De kustlijn is gekenmerkt door mangroven, brede palmstranden, rotsen en kliffen.

Fauna en flora

Het wildbestand van Kenia is spectaculair. Zo zijn er meer dan 80 wilde diersoorten. Er zijn 49 nationale parken en reservaten, en allen zijn ze een bezoek meer dan waard. Kenia is het perfecte land om op zoek te gaan naar de 'big five', leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Deze 5 diersoorten werden in koloniale tijden door jagers beschouwd als het moeilijkst te schieten. Naast deze 'grote vijf' is het even boeiend om de grote kuddes gnoes en zebra's gade te slaan. Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit Tanzania naar Masai Mara op zoek naar vers gras, met in hun kielzog grote kuddes zebra's en gazellen. Of waarom niet op zoek gaan naar de 'little five' (olifantspitmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelvogel)? Kenia is ook een topbestemming voor vogelaars en vogelliefhebbers, met bijna 1.000 verschillende soorten,waarvan 6 endemisch. Vogels kunnen het hele jaar worden gespot maar tijdens het regenseizoen zijn er ook nog migrerende vogels van en naar Europa te zien.

Ook de flora is heel divers. Kenia heeft meer dan 800 inheemse boomsoorten waarvan een aantal ook bekend staat om hun geneeskrachtige, giftige of stimulerende eigenschappen. Helaas vindt in Kenia ook ontbossing plaats door illegale houtkap. Hardhoutbomen worden veel gebruikt voor houtsnijwerk en om meubels van te maken. De bekendste bomen zijn de acacia, baobab, jacaranda (paarse bloemen), flame tree (rode bloemen) en sausage tree (met worstvormig fruit).

Staatsvorm

Kenia is een republiek met veel macht voor de president. Elke 5 jaar zijn er presidentsverkiezingen. Na de verkiezingen stelt de president zelf zijn kabinet samen uit de gekozen parlementsleden. Hij wijst tevens de vice-president en de overige parlementsleden aan. In 2010 werd een referendum gehouden over een nieuwe Keniaanse grondwet, die onder meer de macht van de president moet inperken ten gunste van het parlement en de regio's. Kenia is verdeeld in 8 provincies en 82 districten. Die staan echter onder direct gezag van de president waardoor de decentralisatie beperkt blijft. Elk dorp heeft een eigen chief, een vooraanstaand stamlid dat de belangen van de gemeenschap bij de overheid behartigt. Kenia wordt al jaren geplaagd door grootschalige corruptie. Alle lagen van de overheid zijn ermee besmet: van chanterende politieagenten via omkoopbare rechters tot politici die steekpenningen ontvangen.

De verkiezingen in maart 2013 verliepen zonder grote problemen, dit in tegenstelling tot die van 2007 die aanleiding gaven tot een golf van geweld. Al sinds de onafhankelijkheid in 1963 beconcurreren 2 stammen, de Kikuyyu en de Luo, mekaar om de macht. Beide zijn goed vertegenwoordigd in overheidskringen.

Eind oktober 2017 is Uhuru Kenyatta, zoon van Kenia's eerste president, Jomo Kenyatta, herverkozen als president. Hij is een Kikuyyu. Tijdens verkiezingen van augustus 2017 kwam Kenyatta ook als winnaar naar voren, maar dat resultaat werd aangevochten door oppositieleider Raila Odinga, volgens hem werd op grote schaal gefraudeerd tijdens de verkiezingen. Uiteindelijk verklaarde het hooggerechtshof de tweede verkiezingsronde van eind oktober toch geldig.

Bevolking

Kenia telt ongeveer 47 miljoen inwoners waarvan de meeste in het zuiden, het zuidwesten en de kuststrook langs de Indische Oceaan wonen. 24% woont in een stad. Nairobi is de grootste stad met 3,4 miljoen inwoners. De bevolking is erg jong met 61% jonger dan 25 jaar en slechts 6% ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 63 jaar, 65 jaar voor vrouwen, 62 jaar voor mannen. Aids is een belangrijk probleem.

Kenia is een land met een grote etnoculturele diversiteit. De ca. 47 miljoen mensen die in Kenia wonen behoren tot ongeveer 40 verschillende etnische groepen. De belangrijkste zijn: Kikuyu 22%, Luhya 14%, Luo 13%, Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii 6%, Meru 6%, andere Afrikanen 15%, niet-Afrikanen (Aziaten, Europeanen en Arabieren) 1%. De Masaï is de beroemdste stam (ca. 1,5%). Voor dit herdersvolk is het aantal stuks vee dat ze bezitten het allerbelangrijkste. De Samburu zijn wat cultuur en taal betreft verwant aan de Masaï. Zij wonen nog steeds zoals vroeger en ook hun levensstijl is nauwelijks veranderd. De Turkana (ca. 1,3%) wonen in Noordwest-Kenia en als echte nomaden zwerven ze nog steeds tussen het Turkanameer en de Rift Valley. Tot de Turkana behoort ook de El Molo. Qua aantal is het het kleinste volk van Kenia.

Economie

De Keniaanse overheid staat voor grote uitdagingen zoals het bestrijden van de corruptie, de hoge werkloosheid en het chronische begrotingstekort. Toch zijn er belangrijke ontwikkelingen: in maart 2012 stootte een Brits bedrijf op olie in het noorden van Kenia en in 2013 werd een enorm ondergronds waterbassin gevonden in het noordwesten, het gebied van de Turkana. Deze nieuwe waterbron zou het land de komende 70 jaar van water kunnen voorzien. (Volgens Unesco hebben 17 miljoen Kenianen vandaag geen toegang tot schoon drinkwater). Grootschalige distributie vereist echter het boren van gaten en het installeren van pompen in de regio. En dat vraagt geld, apparatuur en onderhoud. Ook om de olie commercieel te kunnen exploiteren zijn pijplijnen en een grote haven nodig.

De meerderheid van de beroepsbevolking werkt nog steeds in de landbouw. Kenia voorziet zichzelf volledig van voedsel uitgezonderd graan en kan nog veel uitvoeren naar het buitenland. Kenia’s belangrijkste landbouwproducten zijn: sisal, pyrethrum (grondstof voor een insectenbestrijdingsmiddel), tarwe, suiker, ananas, katoen, koffie,thee en bloemen. Enkele Nederlandse bedrijven hebben geïnvesteerd in de teelt van bloemen.

Ook toerisme is van enorm belang voor Kenia. Het is dan ook de snelst groeiende sector.

Religie

82% van de Keniaanse bevolking belijdt een of andere vorm van christendom en is dan ook lid van een van de vele kerkgenootschappen. 57% is protestant, 23% rooms-katholiek en verder zijn er nog presbyterianen, anglicanen, baptisten, methodisten, quakers en zeer veel afgeleiden, elk met een eigen kerk. 11% van de Keniaanse bevolking is moslim. De moslimpopulatie neemt snel toe en is in de laatste decennia verdubbeld. In het noordoosten bij de grens met Somalië en aan de kust wonen de meeste moslims. De inheemse religies verschillen per etnische groep. Tovenarij en voorouderverering komen overal voor. Naast een god die alles geschapen heeft kent men nog vele goede en kwade geesten en demonen. Animisme, met bomen en bergen als heilige plaatsen, is ook nog steeds belangrijk.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Tijdens onze zomer is het in Kenia 1 uur later, tijdens onze winter 2 uur.

Elektriciteit

In Kenia bedraagt de spanning 220-240 volt. De stopcontacten zijn naar Engels model, een wereldstekker is dus nodig.

Veiligheid

Reizen in Kenia vraagt specifieke veiligheidsmaatregelen. Meer info vind je hier.

Geografie

Tanzania ligt in Oost-Afrika en bestaat uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar, Pemba en de archipel Mafia. Tot 1964 was Zanzibar een apart land. Hoofdstad is Dodoma maar Dar es Salaam is de grootste stad. Tanzania grenst in het noorden aan Kenia en Oeganda, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia, in het westen aan de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi en in het oosten aan de Indische Oceaan. Grote stukken van Tanzania's grenzen lopen door meren of rivieren: in het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi en de rivier de Rovuma. Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika, met 945.087 km2, 31 keer zo groot als België.

Het vasteland van Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap. De Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt, tekent ook in Tanzania het landschap. De westelijke arm van de slenk komt via Oeganda het land binnen, de oostelijke arm loopt via Kenia naar Tanzania. Beide armen komen weer samen in Malawi. Deze breuk in de aardkorst bestaat uit woestijn, meren en slapende vulkanen waarvan de Kilimanjaro met zijn 5.895 m de hoogste van Afrika is en Mount Meru op nummer 4 staat (4.566 m). Er is nog 1 actieve vulkaan, in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai of ‘Berg van God’. Lake Victoria is dan weer het 3de grootste meer ter wereld, maar ook Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika maken deel uit van dit gebied. De kustvlakte is laag en smal en verder bestaat Tanzania vooral uit savanne. Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels. Het hoogste punt is 120 m.

Fauna en flora

Het wildbestand van Tanzania is spectaculair. Er zijn 14 nationale parken en reservaten waarvan Serengeti en de Ngorongorokrater het meest bekend zijn. In het onbekendere zuiden liggen 2 bijzondere natuurparken: Ruaha en Selous Game Reserve, het grootste natuurpark in Afrika. Voor alle natuurparken in Tanzania geldt dat er geen hekken rondom de natuurgebieden staan. Zo kunnen de dieren zich nog vrij bewegen. Tanzania kent voornamelijk een savannelandschap met bijhorende dieren: talrijke antilopen, buffels, wrattenzwijnen, giraffen, nijlpaarden, zebra's, neushoorns, olifanten, leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena's, hyenahonden, en vele andere. Tanzania is ook het perfecte land om op zoek te gaan naar de 'big 5', leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Deze 5 diersoorten werden in koloniale tijden door jagers beschouwd als het moeilijkst te schieten. Naast deze 'grote 5' is het even boeiend om de grote kuddes gnoes en zebra's gade te slaan. Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit de Masaï Mara in Kenia naar de Serengeti in Tanzania op zoek naar vers gras, met in hun kielzog grote kuddes zebra's en gazellen. Of waarom niet op zoek gaan naar de 'little 5' (olifantspitsmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelvogel)? In de bossen leven verschillende apensoorten en in het westen kan je chimpansees observeren. Ook de vogelwereld is zeer gevarieerd met meer dan 1000 soorten, een plezier voor het oog. Ook de flora van Tanzania is heel divers. Met ongeveer 10.000 geregistreerde soorten zijn er bloemen en bomen in alle formaten, met de gigantsiche baobabboom als meest opvallende en de acacia tortilis of parapluboom als meest herkenbare.

Staatsvorm

Tanzania is een republiek met een federale structuur die sinds 1964 Tanganyika en Zanzibar met elkaar verbindt. De naam Tanzania is dan ook een samentrekking van beide delen: Tan - Zan - ia. Tot de eenmaking was Zanzibar een sultanaat dat tot Oman behoorde. Tanganyika daarentegen was eerst in Duitse handen om na WOI Brits mandaatgebied te worden.
Lange tijd was Tanzania een communistische eenpartijstaat met Julius Nyere als president. Hij werd in 1985 opgevolgd door Ali Hassan Mwinyi, die in 1992 het meerpartijenstelsel invoerde. Aan het hoofd van het land staat dus een verkozen president met telkens een mandaat van 5 jaar. Meestal komt hij van het vasteland. In 2010 werd Jakaya Kikwete voor een tweede keer herkozen. In 2015 werd John Pompe Magufuli verkozen, zijn bijnaam: de Bulldozer. Afkomst: boerenzoon. Opleiding: gedoctoreerd chemicus. Status: getrouwd, vijf kinderen. Ambitie: weg met corruptie en verkwisting. Opvallendste actie na een maand presidentschap: zelf afval ruimen op Onafhankelijkheidsdag in Dar es Salaam. Kortom: een leider die niet te beroerd is om zijn eigen handen vuil te maken om er zijn land schone te geven. Of nog: de onafrikaanse president, zoals hij al werd genoemd. Voor de binnenlandse aangelegenheden heeft Zanzibar echter een eigen gekozen president en parlement. Het Tanzaniaanse parlement bestaat uit 1 kamer en telt 274 leden. 5 leden van het parlement van Zanzibar hebben zitting in dat van Tanzania.

Bevolking

Er wonen ongeveer 52 miljoen mensen in Tanzania, verdeeld over 130 stammen. Het grootste deel van de bevolking heeft een Bantoe-achtergrond. Deze stammen leven in vrede naast elkaar, ondermeer te danken aan president Nyerere, die het belang van de stam naar de achtergrond schoof en het nationalisme bevorderde. Zo maakte hij Swahili tot nationale taal. Ook het feit dat geen enkele stam meer dan 10% van de totale bevolking uitmaakt, speelt allicht mee bij dit vreedzame samenleven. De bekendste stam zijn de Masaï die vasthouden aan hun traditionele gewoonten en kleding. Op Zanzibar wonen Arabieren en Afrikanen en een mix van beiden. 27% van de mensen wonen in een stad. Dar es Salaam is de grootste met 5.1 miljoen inwoners. 1,4 miljoen Tanzanianen zijn besmet met het HIV-virus. 64% van de bevolking is jonger dan 25 jaar en slechts 6,5% is ouder dan 55 jaar.

Economie

Tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw gold Tanzania als een model-ontwikkelingsland, onder andere door de grote bedragen aan ontwikkelingshulp uit het buitenland. Aan het begin van de jaren tachtig sloeg het economisch verval echter toe door prijsdalingen op de wereldmarkt van belangrijke exportproducten als koffie en katoen en een onderontwikkelde transport- en communicatiesector. Echter na de socialistische periode onder president Nyerere werd de Tanzaniaanse economie geleidelijk aan geliberaliseerd en de laatste jaren kende de economie een gestage groei van gemiddeld 7%. Toch is Tanzania nog steeds afhankelijk van hulpgelden en steunt ze vooral op landbouw. 80 % van de beroepsbevolking werkt in de landbouw en op het platteland is nog steeds veel armoede. Exportproducten zijn koffie, katoen, thee en cashewnoten. Op de eilanden Zanzibar en Pemba worden kruiden en specerijen verbouwd, zoals kruidnagel, kaneel, peper en nootmuskaat. In het Victoriameer worden nijlbaars en tilapia gevangen en ook de bloemteelsector is in opkomst, voornamelijk in het vruchtbare gebied rond Arusha. Tenslotte is Tanzania ook een belangrijke producent van goud, zijn de verschillende gasvondsten voor de kust veelbelovend en speelt toerisme een belangrijke rol.

Religie

Op het Tanzaniaanse vasteland is 30% christen, 35% moslim en hangt 35% traditionele, animistische natuurgodsdiensten aan. Zanzibar is hoofdzakelijk islamitisch. De Masaï hebben een eigen god 'Engai' en de belangrijkste heilige plaats is vulkaan Ol Doinyo Lengai, 'de Berg van God'. Indische immigranten zorgen in Dar es Salaam voor een beperkte hindoegemeenschap.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Respect betonen voor ouderen vinden Tanzanianen heel belangrijk. En dus worden kinderen geleerd ouderen aan te spreken met 'shikamoo', wat letterlijk betekent: 'ik houd u voeten vast'.

 • De familie staat centraal in het leven in Tanzania. Binnen dezelfde clan springen mensen voor mekaar bij.

 • Mensen in Tanzania hechten veel belang aan mekaar uitgebreid begroeten. Voor je iemand een vraag stelt zal je altijd eerst uitgebreid moeten informeren hoe het met de andere persoon gaat.

 • Met zang en dans worden vreugde en verdriet geuit, maar evengoed boze geesten verjaagd.

Tijdsverschil

In onze wintertijd is het in Tanzania 2 uur later dan in België, in de zomer is dat verschil 1 uur.

Elektriciteit

In Tanzania wordt de Engelse stekker met 3 vierkante pinnen gebruikt. Een wereldstekker is dus nodig.

Veiligheid

Het Belgische Ministerie van Buitenlandse zaken stelt:

'Mits inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen, kan doorgaans veilig gereisd worden in Tanzania.'

Meer info vind je hier.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".