Overslaan en naar de inhoud gaan

Tanzania staat garant voor dieren- en natuurpracht van de bovenste plank! We dompelen ons onder in het dagelijkse leven van de Masaï, spotten talrijke wilde dieren op jeepsafari in de minder toeristische zuidelijke nationale parken, gaan enkele dagen trekken in de groene Usumbara Mountains en genieten als afsluiter van het exotische eiland Zanzibar.

De hoogtepunten van deze reis

groepsreis Tanzania safari Joker Zanzibar

Geniet van de ondergaande zon tussen de dieren in Ruaha National Park

groepsreis Tanzania safari Joker Zanzibar

De 2-daagse trekking in de groene Usambara Mountains, stappen langs pittoreske dorpjes en het leven aanschouwen zoals het is. 

groepsreis Tanzania safari Joker Zanzibar

Verschillende kruiden proeven en genieten van parelwitte stranden op Zanzibar

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-8
Op safari in het zuiden

Na een dagje Dar Es Salaam vertrekken we met jeeps voor een tocht door het weidse landschap van het zuiden. We overnachten in een Masaidorp waar we ons samen met de bewoners rond het kampvuur nestelen. Voor dag en dauw staan we paraat voor een verkwikkende ochtendwandeling in het dorp, waar we het dagelijkse leven kunnen gadeslaan.

Met de jeeps rijden we naar en door de natuurparken Mikumi National Park en Ruaha National Park en gaan er op zoek naar impala’s, olifanten, giraffen, leeuwen. ’s Nachts luisteren we in onze tent of banda naar de geluiden van de savanne

2 Dag 9-12
Trekken in de Usumbara Mountains

Een dag rijden brengt ons naar Lushoto in het midden van de Usambara Mountains. Deze groene, vruchtbare bergstreek is uniek in Oost-Afrika en biedt tal van wandelmogelijkheden. We wisselen een dagtocht af met een meerdaagse, ontspannende trekking, waarbij we in zeer eenvoudige guesthouses slapen. De tocht leidt door bossen en langs dorpjes en trakteert ons geregeld op mooie uitzichtpunten en fijne ontmoetingen.

We begroeten meisjes die in kleurige kanga’s naar de markt trekken met manden vol rijpe mango’s, perziken en bananen of zwaaien naar de vrouwen die naast de rivier hun wasgoed te drogen leggen. En de talloze kinderen, die lopen maar wat graag met ons mee...! 

3 Dag 13-16
De kust van Bagamoyo

Na de onderdompeling in de natuur van de Usamabara Mountains nemen we de bus richting kust en het pittoreske Bagamayo, een stad met een rijk historisch verleden. In het charmante museum leren we dat dit ooit ‘free town’ was, de eerste plaats in Oost-Afrika waar slaven weer vrij gekocht werden.

Maar Bagamoyo is ook een centrum van hedendaagse kunst, dat blijkt wanneer we het College of Art bezoeken. Ook een fietstocht naar Kaole Ruines of een workshop in de Art School kan!

Op dag 16 steken we de zee over naar onze laatste stop, Zanzibar.

4 Dag 17-21
Zanzibar, het idyllische kruideneiland

Zanzibar ligt in de Indische Oceaan op zo’n 35 km van het vasteland van Tanzania en was in de 19 de eeuw één van de grote slavenhandelcentra. Nu is Zanzibar een exotisch en kleurrijk eiland. De witte stranden en kokospalmen zijn geen cliché ,maar de heerlijke waarheid.

We verliezen ons in de smalle straatjes van het Arabisch gekleurde Stone Town, snorkelen in de appelblauwzeegroene oceaan en proeven 1001 vreemde kruiden. Een uitstap naar de zeldzame Colobusaapjes of duiken (facultatief), maken het geheel compleet. Dit is heerlijk languit genieten aan het strand!

5 Dag 22-23
Afsluiten in Stone Town

We sluiten af in Stone Town, waar we in een wirwar van oude straatjes op jacht gaan naar de laatste souvenirs.

Op dag 22 nemen we de vlucht terug naar Brussel waar we op dag 23 aankomen.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 04/07/2021
Terug: 26/07/2021
Basisprijs: €1.612
+ 1.595 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-252, met 1 als optie.
26-359
36-452
Geslacht
mannen6
vrouwen7, met 1 als optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2020
Volzet
Vertrek: 01/08/2021
Terug: 23/08/2021
Basisprijs: €1.718
+ 1.595 USD budget
al 10 boekingen, waarvan 1 optie. (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-253
26-353
36-451
46-551, met 1 als optie.
56-652
Geslacht
mannen3
vrouwen7, met 1 als optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2020
Vertrek: 05/09/2021
Terug: 27/09/2021
Basisprijs: €1.565
+ 1.595 USD budget
al 6 boekingen (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-352
36-452
46-551
Geslacht
mannen1
vrouwen5
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2021
Vertrek: 04/06/2022
Terug: 26/06/2022
Basisprijs: €1.884
+ 1.670 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/10/2021
Vertrek: 03/07/2022
Terug: 25/07/2022
Basisprijs: €2.244
+ 1.670 USD budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021
Vertrek: 06/08/2022
Terug: 28/08/2022
Basisprijs: €2.340
+ 1.670 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Dar es Salaam en Zanzibar- Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor visum, activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. De afwisseling binnen de reis maakt dat we van het ene 'avontuur' in het andere rollen: een ritje in de lokale busjes, een boottocht om van Tanzania naar Zanzibar over te steken, de stoffige ritten in de safarijeeps, ... Qua transport kan dat tellen! Een safari, een trektocht, ... en toch wat luieren aan het strand. Voor elk wat wils!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Rekening houdende met de 3 P's (people, planet en profit) proberen we op een zo duurzame manier te reizen. Lokale transporten zorgen voor de people (veel contacten op lokale bussen) en de profit (lokale en kleine busjes leveren de lokale bevolking meer op). Tijdens de safari proberen we de dieren (planet) niet te storen in hun dagelijkse bestaan en tijdens de trektocht betonen we op alle manieren respect voor de planten, bomen, dieren, ...We proberen zoveel mogelijk in kleine restaurantjes (profit) of bij de mensen zelf (people) te gaan eten.

Sinds 1/6/2019 bant Tanzania het gebruik van plastic zakjes. Om ook ons duurzaam steentje hieraan bij te dragen willen we je vragen geen plastic zakjes in je bagage mee te nemen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Al meteen na de aankomst worden we ondergedompeld in de leefgewoonten van de lokale bevolking met een bezoek aan en een overnachting in een Masaïdorp. We worden hartelijk ontvangen door de inwoners en we leggen meteen intense contacten. We leren hun dagelijkse gewoontes kennen, wandelen in het dorp, gaan mee water halen, ... Tijdens de trekking, in het tweede stuk van de reis, passeren we verschillende dorpjes waar de mensen en vooral heel veel kinderen ons komen opzoeken om te kijken, praten, spelen, ...

Documenten

Voor Tanzania heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden lang geldig is. We kopen op Joker-reizen het visum aan bij onze aankomst in Tanzania, in de luchthaven of aan de grens. Het kost 50 USD. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. De eerste dagen maken we gebruik van jeeps die ons naar het Masaïdorp, Mikumi National Park, Ruaha National Park en de Usambara Mountains vervoeren. Met deze jeeps gaan we ook op safari in de parken. Vanuit Dar Es Salaam nemen we de ferry naar Zanzibar. Op Zanzibar maken we vooral gebruik van kleine busjes om ons van de ene locatie naar de andere te brengen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

De logementen variëren van Joker-tenten tot banda's (kleine hutjes) en kleine hostels. Voor de overnachtingen in de tenten (ca. 7 nachten) nemen we onze eigen slaapmatjes en slaapzakken mee. In de banda's en hostels is een goed bed beschikbaar.

Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 200 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - genieten van de degelijkheid ervan! Wij willen graag - in het kader van duurzaam reizen - het hergebruik van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van 50 euro per tent.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Doorheen de ganse reis is er een grote variatie aan maaltijden. Bij de Masaï eten we mee met de inwoners en tijdens de safari's en de trekking zorgt een kok voor wat lekkers op ons bord. Vanaf Bagamoyo tot en met Zanzibar nemen we ons ontbijt in de hostels zelf en 's middags en 's avonds kiezen we uit kleine restaurantjes met een ruim aanbod aan eten (kip, vlees, vis, vegetarisch, ...). De keuken op Zanzibar is overheerlijk, vooral de delicaat gekruide visgerechten. Klaar voor het culinaire avontuur?

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - rugzak of soepele reistas (o.w.v. vervoer – geen koffer)

 • dagrugzak

 • 'travelbag' (ruimte voor tenten laten – 1 per 2 personen)

 • heuptasje of buiktasje (geld en documenten, voldoende geld en eventueel creditcard

 • klein zaklampje en reservebatterijen, een externe batterij of solar charger kan ook zeer handig zijn want je hebt niet overal de kans op je gsm/fototoestel op te laden

 • verrekijker

 • zakmes

 • regenjas

 • katoenen zomerkledij (het is warm in Tanzania): luchtige broek (eventueel afritsbaar), T-shirts, luchtig hemd of bloes

 • T-shirt of hemd met lange mouwen (bescherming tegen muggen ’s avonds)

 • lange broek/lange rok (bescherming tegen muggen ’s avonds + op islamitisch Zanzibar)

 • reservekleding in handbagage i.v.m. temperatuurverschil bij aankomst (warmer)

 • fleece (in handbagage: nuttig in airco-omgeving, als hoofdkussen bij vervoer, …), warme kledij voor 's nachts in onze tent want het kan soms heel koud worden

 • ondergoed

 • gemakkelijke (ingewandelde) stapschoenen

 • sandalen en/of strandslippers (gemakkelijk i.v.m. warm weer en handig voor te douchen)

 • zwemgerief en strandkleding

 • handdoek(en)

 • toiletgerief (douchegel, shampoo, tandenborstel en tandpasta, kam, scheergerief, …)

 • zonnebescherming: bril, pet of sjaaltje, crème, aftersun

 • lichte slaapzak

 • matje

 • flesje deet (anti-muggenmelk)

 • oordopjes

 • enkele rollen toiletpapier of papieren zakdoekjes (voor sanitaire noodgevallen + niet overal te koop)

 • flesje ontsmettingsgel (handig om handen te ontsmetten voor het eten)

 • wasproduct voor kleren (liefst biologisch afbreekbaar) indien je niet te veel kleren wil meenemen

 • fotomateriaal

 • portemonnee

 • gezelschapsspelletjes (kaarten, dambordje, opblaasbare strandbal, frisbee…)

 • goed boek (tijdens rustmomenten en in busje)

 • pen + notitieboekje

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Tanzania is de officiële munteenheid de Tanzania Shilling (TZS) Richtprijs (op 24/10/2020): 10.000 TZS = € 3,61

Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem je budget mee liefst in cash dollar. Dollarbiljetten met uitgiftedata van voor 2011 worden niet ontvangen. Ook krijg je een slechtere wisselkoers voor biljetten kleiner dan 50 dollar. Kredietkaarten worden weinig gebruikt, enkel in geval van nood kan je ermee terecht in banken of internationale hotels. In Arusha en op Zanzibar zijn ATM automaten waar je met en Maestrokaart geld kan afhalen.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is aanbevolen, Tanzania is low risk area maar tenzij je een medische contra-indicatie hebt, is het aanbevolen. Het vaccin is levenslang geldig.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit soort water te zwemmen of pootje te baden.

Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Belangrijk zijn een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, de vermoeidheid van het reizen.

De trekking in de Usumbara Mountains is voor iedere deelnemer met een basisconditie haalbaar. Het aantal uren stappen per dag ligt tussen de 3u en 6u. We stappen met enkel een dagrugzak en we slapen in een klooster en in een eenvoudige, lokale overnachtingsplaats met bedden. De nachtrust is dan ook gegarandeerd.

Een schets hoe de trekking in de Usumbara Mountains er normaal uitziet:

We vertrekken met een minibusje naar lokale dorpjes waar de Sambaa, de Kilindi, de Zigua en de Mbugu wonen. Na de busrit maken we een wandeling van zo’n 3 uur over verharde wegen (1600-1900m), een stevige trek maar we worden beloond met prachtige uitzichten! We komen kameleons en aapjes tegen. We zien echt de ‘couleur locale’: mannen en vrouwen zijn druk bezig op het veld, kindjes komen ons in grote getale gedag zeggen….Na de lunch in één van de dorpjes nemen we een lokale bus. Daarna stappen we richting onze slaapplaats, een plaatselijk klooster, waar de nonnen ons gastvrij ontvangen.

De tweede dag kan je als je wil de mis in het klooster bijwonen, een leuke belevenis. Vandaag wandelen we zo’n 6 tot ‘Mtae The World view point’. Van hier zie je bij helder weer de Kilimanjaro en Kenia. We lunchen in het plaatselijke dorpje, daarna wandelen we verder naar ons logies van die nacht, een eenvoudig guesthouse.

Op de derde dag nemen we al vroeg de bus naar Lushoto. Zodra we zijn uitgestapt, begint onze wandeling van die dag (+/- 4u) langs bossen, paadjes, een schooltje, …. We lunchen aan het 'Yogi view point' op een rots waar we genieten van de fantastische vergezichten. ’s Nachts verblijven we op de farm van onze lokale gids.

Reisperiode en klimaat

Hoewel Tanzania binnen de tropische klimaatgordel ligt, wordt de temperatuur eerder door de hoogte dan door het seizoen bepaald. Een groot gedeelte van het land is hoogplateau waar de temperaturen gematigder zijn dan aan de kuststreek of de eilanden (Zanzibar, gemiddeld 25°C). Op vele plaatsen kan het daardoor ‘s nachts vrij koel zijn (10°C tot 15°C). Het grote regenseizoen valt in april en mei, de kleinere regenval in november en december.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Tanzania ligt in Oost-Afrika en bestaat uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar, Pemba en de archipel Mafia. Tot 1964 was Zanzibar een apart land. Hoofdstad is Dodoma maar Dar es Salaam is de grootste stad. Tanzania grenst in het noorden aan Kenia en Oeganda, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia, in het westen aan de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi en in het oosten aan de Indische Oceaan. Grote stukken van Tanzania's grenzen lopen door meren of rivieren: in het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi en de rivier de Rovuma. Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika, met 945.087 km2, 31 keer zo groot als België.

Het vasteland van Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap. De Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt, tekent ook in Tanzania het landschap. De westelijke arm van de slenk komt via Oeganda het land binnen, de oostelijke arm loopt via Kenia naar Tanzania. Beide armen komen weer samen in Malawi. Deze breuk in de aardkorst bestaat uit woestijn, meren en slapende vulkanen waarvan de Kilimanjaro met zijn 5.895 m de hoogste van Afrika is en Mount Meru op nummer 4 staat (4.566 m). Er is nog 1 actieve vulkaan, in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai of ‘Berg van God’. Lake Victoria is dan weer het 3de grootste meer ter wereld, maar ook Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika maken deel uit van dit gebied. De kustvlakte is laag en smal en verder bestaat Tanzania vooral uit savanne. Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels. Het hoogste punt is 120 m.

Fauna en flora

Het wildbestand van Tanzania is spectaculair. Er zijn 14 nationale parken en reservaten waarvan Serengeti en de Ngorongorokrater het meest bekend zijn. In het onbekendere zuiden liggen 2 bijzondere natuurparken: Ruaha en Selous Game Reserve, het grootste natuurpark in Afrika. Voor alle natuurparken in Tanzania geldt dat er geen hekken rondom de natuurgebieden staan. Zo kunnen de dieren zich nog vrij bewegen. Tanzania kent voornamelijk een savannelandschap met bijhorende dieren: talrijke antilopen, buffels, wrattenzwijnen, giraffen, nijlpaarden, zebra's, neushoorns, olifanten, leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena's, hyenahonden, en vele andere. Tanzania is ook het perfecte land om op zoek te gaan naar de 'big 5', leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Deze 5 diersoorten werden in koloniale tijden door jagers beschouwd als het moeilijkst te schieten. Naast deze 'grote 5' is het even boeiend om de grote kuddes gnoes en zebra's gade te slaan. Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit de Masaï Mara in Kenia naar de Serengeti in Tanzania op zoek naar vers gras, met in hun kielzog grote kuddes zebra's en gazellen. Of waarom niet op zoek gaan naar de 'little 5' (olifantspitsmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelvogel)? In de bossen leven verschillende apensoorten en in het westen kan je chimpansees observeren. Ook de vogelwereld is zeer gevarieerd met meer dan 1000 soorten, een plezier voor het oog. Ook de flora van Tanzania is heel divers. Met ongeveer 10.000 geregistreerde soorten zijn er bloemen en bomen in alle formaten, met de gigantsiche baobabboom als meest opvallende en de acacia tortilis of parapluboom als meest herkenbare.

Staatsvorm

Tanzania is een republiek met een federale structuur die sinds 1964 Tanganyika en Zanzibar met elkaar verbindt. De naam Tanzania is dan ook een samentrekking van beide delen: Tan - Zan - ia. Tot de eenmaking was Zanzibar een sultanaat dat tot Oman behoorde. Tanganyika daarentegen was eerst in Duitse handen om na WOI Brits mandaatgebied te worden.
Lange tijd was Tanzania een communistische eenpartijstaat met Julius Nyere als president. Hij werd in 1985 opgevolgd door Ali Hassan Mwinyi, die in 1992 het meerpartijenstelsel invoerde. Aan het hoofd van het land staat dus een verkozen president met telkens een mandaat van 5 jaar. Meestal komt hij van het vasteland. In 2010 werd Jakaya Kikwete voor een tweede keer herkozen. In 2015 werd John Pompe Magufuli verkozen, zijn bijnaam: de Bulldozer. Afkomst: boerenzoon. Opleiding: gedoctoreerd chemicus. Status: getrouwd, vijf kinderen. Ambitie: weg met corruptie en verkwisting. Opvallendste actie na een maand presidentschap: zelf afval ruimen op Onafhankelijkheidsdag in Dar es Salaam. Kortom: een leider die niet te beroerd is om zijn eigen handen vuil te maken om er zijn land schone te geven. Of nog: de onafrikaanse president, zoals hij al werd genoemd. Voor de binnenlandse aangelegenheden heeft Zanzibar echter een eigen gekozen president en parlement. Het Tanzaniaanse parlement bestaat uit 1 kamer en telt 274 leden. 5 leden van het parlement van Zanzibar hebben zitting in dat van Tanzania.

Bevolking

Er wonen ongeveer 52 miljoen mensen in Tanzania, verdeeld over 130 stammen. Het grootste deel van de bevolking heeft een Bantoe-achtergrond. Deze stammen leven in vrede naast elkaar, ondermeer te danken aan president Nyerere, die het belang van de stam naar de achtergrond schoof en het nationalisme bevorderde. Zo maakte hij Swahili tot nationale taal. Ook het feit dat geen enkele stam meer dan 10% van de totale bevolking uitmaakt, speelt allicht mee bij dit vreedzame samenleven. De bekendste stam zijn de Masaï die vasthouden aan hun traditionele gewoonten en kleding. Op Zanzibar wonen Arabieren en Afrikanen en een mix van beiden. 27% van de mensen wonen in een stad. Dar es Salaam is de grootste met 5.1 miljoen inwoners. 1,4 miljoen Tanzanianen zijn besmet met het HIV-virus. 64% van de bevolking is jonger dan 25 jaar en slechts 6,5% is ouder dan 55 jaar.

Economie

Tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw gold Tanzania als een model-ontwikkelingsland, onder andere door de grote bedragen aan ontwikkelingshulp uit het buitenland. Aan het begin van de jaren tachtig sloeg het economisch verval echter toe door prijsdalingen op de wereldmarkt van belangrijke exportproducten als koffie en katoen en een onderontwikkelde transport- en communicatiesector. Echter na de socialistische periode onder president Nyerere werd de Tanzaniaanse economie geleidelijk aan geliberaliseerd en de laatste jaren kende de economie een gestage groei van gemiddeld 7%. Toch is Tanzania nog steeds afhankelijk van hulpgelden en steunt ze vooral op landbouw. 80 % van de beroepsbevolking werkt in de landbouw en op het platteland is nog steeds veel armoede. Exportproducten zijn koffie, katoen, thee en cashewnoten. Op de eilanden Zanzibar en Pemba worden kruiden en specerijen verbouwd, zoals kruidnagel, kaneel, peper en nootmuskaat. In het Victoriameer worden nijlbaars en tilapia gevangen en ook de bloemteelsector is in opkomst, voornamelijk in het vruchtbare gebied rond Arusha. Tenslotte is Tanzania ook een belangrijke producent van goud, zijn de verschillende gasvondsten voor de kust veelbelovend en speelt toerisme een belangrijke rol.

Religie

Op het Tanzaniaanse vasteland is 30% christen, 35% moslim en hangt 35% traditionele, animistische natuurgodsdiensten aan. Zanzibar is hoofdzakelijk islamitisch. De Masaï hebben een eigen god 'Engai' en de belangrijkste heilige plaats is vulkaan Ol Doinyo Lengai, 'de Berg van God'. Indische immigranten zorgen in Dar es Salaam voor een beperkte hindoegemeenschap.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Respect betonen voor ouderen vinden Tanzanianen heel belangrijk. En dus worden kinderen geleerd ouderen aan te spreken met 'shikamoo', wat letterlijk betekent: 'ik houd u voeten vast'.

 • De familie staat centraal in het leven in Tanzania. Binnen dezelfde clan springen mensen voor mekaar bij.

 • Mensen in Tanzania hechten veel belang aan mekaar uitgebreid begroeten. Voor je iemand een vraag stelt zal je altijd eerst uitgebreid moeten informeren hoe het met de andere persoon gaat.

 • Met zang en dans worden vreugde en verdriet geuit, maar evengoed boze geesten verjaagd.

Tijdsverschil

In onze wintertijd is het in Tanzania 2 uur later dan in België, in de zomer is dat verschil 1 uur.

Elektriciteit

In Tanzania wordt de Engelse stekker met 3 vierkante pinnen gebruikt. Een wereldstekker is dus nodig.

Veiligheid

Het Belgische Ministerie van Buitenlandse zaken stelt:

'Mits inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen, kan doorgaans veilig gereisd worden in Tanzania.'

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Tanzania en Zanzibar

Wat andere reizigers vinden

"Mijn beeld van Afrika is nu ruimer dan ooit. Pole Pole hoort er tot de basiswoordenschat."

Dirk Plessers

"Tijdens het snorkelen plots tussen dolfijnen belanden, een jeep in panne in the middle of nowhere, Jeff Buckley zingen vooraan in een gospelkerk: de meest onvergetelijke momenten zijn vaak eerder de ongeplande!"

Annemie Truyens

Na deze reis ben ik nog meer pole pole, akuna matata en kan ik meer stress achterwege laten.

Nicole Bosmans

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.