
Tanzania en Zanzibar
Tanzania staat garant voor dieren- en natuurpracht van de bovenste plank! Tijdens deze reis voor 18- tot 26- jarigen dompelen we ons onder in het leven van de Maasai, spotten talrijke wilde dieren op jeepsafari in de minder toeristische zuidelijke nationale parken, gaan trekken in de groene Udzungwa Mountains en genieten als afsluiter aan de tropische stranden van Zanzibar.
De hoogtepunten van deze reis

Oog in oog staan met een olifant tijdens safari's
Samen met de groep de top bereiken tijdens onze trekking in de Udzungwa Mountains

Het exotische eiland Zanzibar doorkruisen en zo het echte leven ter plaatse ontdekken
Deze reis is iets voor jou als je...
-
wildlife voor je neus wil zien staan in verschillende minder bekende en bezochte -maar nog steeds erg indrukwekkende!- nationale parken.
-
het leuk zou vinden om kennis te maken met de Maasai.
-
kamperen een prima idee vindt.
-
wonderlijk en exotisch Zanzibar wilt verkennen.
-
niet bang bent van enkele leuke transporten: stoffige busritten en jeeptochten, met een ferry naar Zanzibar,...
-
houdt van stevige staptochten.





























Programma
Programma
Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.
Na aankomst in de voormalige hoofdstad Dar Es Salaam vertrekken we met jeeps voor een tocht door het weidse landschap van het zuiden. Een lange rit, maar eentje die niet snel zal vervelen. We stoppen dan ook in Mikumi National Park. Hier zijn we zo goed als alleen, als je de beestenpracht rondom ons niet meetelt. Nadat we de eerste keer oog in oog hebben gestaan met een olifant zijn we er zeker van: dit smaakt naar meer!
's Nachts wiegen de geluiden van de savanne ons in onze tent in slaap. Een droom, of toch niet?!
We rijden verder richting het zuiden, naar het land van de Maasai. Hier laten ze reizigers graag zien hoe zij leven. Voor dag en dauw staan we paraat voor een verkwikkende ochtendwandeling, waar we geïntroduceerd worden in hoe de Maasai hun rituelen beleven.
Daarna is het tijd voor een indrukwekkende safari. Hiervoor gaan we naar het zuiden van het land: Ruaha National Park of Selous Game Reserve. Impala’s, olifanten, giraffen en hyena's zien we in overvloed tijdens onze safari! Terwijl we aan het kampvuur keuvelen, horen we op de achtergrond de roep van de leeuw.
We trekken verder landinwaarts op weg naar de Udzungwa Mountains en verkennen het typische dorpsleven in het groene binnenland. In het dorpje Mang’ula slaan we onze mondvoorraad in en beginnen we aan de klim naar de Mwanihanapiek.
De korte maar stevige trekking naar de piek (2 halve en 1 volledige dag) is beslist geen lachertje, maar gelukkig moeten we enkel onze dagrugzak dragen en vergezelt een heel team van dragers ons op onze tocht.
Op dag 1 van de trekking maken we de tocht naar het 'basiskamp', vanaf hier zien we de piek al liggen die we morgen zullen trotseren. We slapen in tenten onder een fantastische sterrenhemel.
De volgende dag staan we al vroeg op om onze beklimming te starten. Wat een zalig gevoel als we samen, na heel wat puffen, de top bereiken! Als beloning genieten we van een uniek stuk regenwoud met betoverende vergezichten.
Op dag 3 wandelen we terug naar de bewoonde wereld waar we de trekking eindigen met een frisse duik in de Sanjewatervallen. Heerlijk verfrissend!
Met de bus trekken we naar Bagamoyo, een stad met een rijk historisch verleden. We verdiepen ons in de geschiedenis van de voormalige slavenhandel en ook een bezoek aan de kunstenschool behoort tot de mogelijkheden. De muzikaal geïnteresseerden kunnen zich dan weer helemaal uitleven tijdens een djembé-initiatie op het strand. Heerlijk toch, dat ritme van de opzwepende Tanzaniaanse muziek!
Na een bezoek aan een typische Tanzaniaanse houtsnijmarkt, maken we de oversteek per ferry naar Zanzibar. Goed kijken of je geen dolfijnen kan spotten!
Vandaag maken we de oversteek naar Zanzibar, het Kruideneiland waar we aan het tweede deel van onze reis beginnen. Dat dit eiland erg verschilt van het vasteland merken we gauw genoeg!
Als één van de meest tot de verbeelding sprekende droombestemmingen stelt Zanzibar nooit teleur! De bevolking, cultuur, taal en keuken van dit eiland zijn doordrongen van Afrikaanse, Perzische en Indische invloeden. 99 % van de bewoners is er moslim. Het verschil met het grotendeels katholieke vasteland is groot, maar zeker de moeite waard om te ervaren! Terwijl we het eiland doorkruisen komen we in contact met de gewone Zanzibari en krijgen we zicht op hoe de mensen, weg van de exotische stranden, leven.
In Stone Town verdwalen we in de smalle steegjes en worden we helemaal ondergedompeld in de eeuwenoude Swahilicultuur. We testen onze geur- en smaakpapillen tijdens een rondleiding op één van de vele spice farms en we krijgen er een typische Swahililunch voorgeschoteld. Als gewild kunnen we op zoek gaan naar red colobus monkeys in het Jozani Forest. Een ernstig bedreigde apensoort die we hier kunnen bewonderen.
Tussendoor genieten we van parelwitte stranden. Snorkelen en duiken zijn facultatief mogelijk.
We sluiten af in Stone Town, waar we op jacht gaan naar de laatste souvenirs. Bij een cocktail nemen we afscheid en springen we op het vliegtuig terug naar Brussel waar we op dag 22 aankomen. Asante sana, Tanzania!
Vertrekdata en prijzen
Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen.
Inbegrepen in de basisprijs
- Lijnvlucht Brussel - Dar es Salaam en Zanzibar - Brussel
- Voorafbetaalde luchthaventaksen
- Gebruik van Joker-tenten
- Karavaan-lidmaatschap
- Organisatiekosten
- De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
- KBC-reisbijstandsverzekering
- Bijdrage Garantiefonds
- Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+
Inbegrepen in het budget
- Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
- Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.
Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis
Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Specifiek voor deze reis De afwisseling binnen de reis maakt dat we van het ene 'avontuur' in het andere rollen: een ritje in de lokale busjes, een boottocht om van Tanzania naar Zanzibar over te steken, de stoffige ritten in de safari-jeeps, ... Qua transport kan dat tellen! Een safari, een trektocht, ... en toch wat luieren aan het strand. Voor elk wat wils! Tenslotte: de trektocht is beslist actief!
Er zijn tal van transport-mogelijkheden in Tanzania! Zo is er een fietsuitstap voorzien in de vroegere hoofdstad Bagamayo. Een 4x4 jeep is je enige vervoersmiddel tijdens de safari de eerste week, maar de 3-daagse trektocht aan de Udzungwa Mountains zorgen ervoor dat deze reis je ook op fysiek vlak het beste in jezelf naar boven doet halen. In Zanzibar zijn er ook snorkeltochten en diepzeeduiken (facultatief) in open zee voorzien.
Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.
Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.
Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Specifiek voor deze reis Rekening houdende met de 3 P's (people, planet en profit) proberen we op een zo duurzame manier te reizen. Tijdens de safari proberen we de dieren (planet) niet te storen in hun dagelijkse bestaan en tijdens de trektocht betonen we op alle manieren respect voor de planten, bomen, dieren, ... We proberen zoveel mogelijk in kleine restaurantjes (profit) of bij de mensen zelf (people) te gaan eten. We schakelen eveneens lokale gidsen in (people). Dit gebeurt zowel tijdens de safari's, de trektocht, het bezoek aan Bagamoyo en tijdens enkele dagexcursies in Stonetown, dit alles om meer te weten te komen over Tanzania en Zanzibar.
Lokale transporten zijn tegenwoordig minder aangewezen tijdens deze reis, wel worden er regelmatig charterbusjes ingelegd die je naar je plaats van bestemming brengen. Zo worden er twee 4x4 jeeps gehuurd tijdens de safari, die je ook naar de start van de trektocht in Udzungwa Mountains brengen. Daarbij wordt ook respect naar de dieren getoond, er wordt niet uitgestapt, niet gevoederd noch afval achtergelaten. Tevens wordt er voor het vervoer terug naar Bagamoyo en op het eiland Zanzibar gebruik gemaakt van gecharterde busjes. Er zijn tijdens de lange busritten wel regelmatig stops gepland waar je gebruik van kan maken door met de plaatselijke jeugd een spelletje te spelen of gewoon een hartelijk gesprek te hebben op een lokaal marktje. Eten doen we vrijwel altijd in een lokaal etablissement zodat je de traditionele maaltijden (ugali en pilau) zeker kan proeven. Slapen gebeurt zowel in de meegebrachte tenten als in kleine, lokale pensionnetjes, hostels of guesthouses.
Sinds 1/6/2019 bant Tanzania het gebruik van plastic zakjes. Om ook ons duurzaam steentje hieraan bij te dragen willen we je vragen geen plastic zakjes in je bagage mee te nemen.
Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Specifiek voor deze reis Aangezien we bij vrijwel elk gedeelte in de reis een lokale gids zullen inschakelen, krijg je zeker en vast de mogelijkheid om kennis te maken met de Tanziaanse bevolking, hun gebruiken en gewoonten. Voed je nieuwsgierigheid naar het Afrikaanse continent door een gesprek te voeren met je safarigids, de kok (die we kunnen helpen) en je gids tijdens de trektocht!
Ook kom je al na enkele dagen in contact met Maasai. De lokale mensen hebben zelf enkele dorpen gecreëerd om zo toeristen te kunnen ontvangen. In deze 'dorpen' tonen ze hun traditionele gebruiken en rituelen. Een prima deal: wij leren bij en zij hebben een alternatieve bron van inkomsten.
Ook zijn er verschillende stops voorzien tijdens de lange bustrajecten waarbij je mogelijkheid krijgt om kennis te maken met de plaatselijke jeugd door bv met hen een spelletje te spelen (een aanrader voor wie graag met kindjes omgaat!) of een praatje te maken terwijl je snel enkele flessen water aankoopt. In het dorp Iringa, het tussenstation na de de safari en voor aanvang van de driedaagse trektocht, is hét moment om je handelaarsvaardigheden aan te tonen op het lokale marktje bij het inkopen van het eten en drinken voor de hele groep (de kok die je zal vergezellen tijdens de trektocht, gaat wel met je mee). Ook in Bagamoyo en Stone Town zijn er tal van momenten waar je in aanraking komt met de Tanzaniaanse bevolking. Een glimlach plus de woorden 'jambo' (hallo) en 'asana sante' (dank je) zullen je alvast op weg helpen.
Voor Tanzania heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden lang geldig is vanaf moment van visumaanvraag. We raden echter aan dat het internationaal paspoort nog geldig is 6 maanden na aankomst in Tanzania, aangezien dit anders voor problemen kan zorgen bij een overstap. Er is ook een visum vereist. Het kost 50 USD. Op de vertrekvergadering krijg je hiervoor alle info. Na de vertrekvergadering is er nog tijd om dit in orde te brengen.
Zorg dat je tegen de vertrekvergadering reeds een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts hebt, aangezien dit nodig is om Zanzibar binnen te geraken. Zeker in juni, juli en augustus moet je soms lang wachten op een afspraak.
Je dient het visum online aan te kopen via De tekst voor de link.... Hou er rekening mee dat het goedkeuren van de visumaanvraag soms langer dan 10 dagen kan duren, dus begin er vroeg genoeg aan na de vertrekvergadering. Meer info op diplomatie.belgium.be.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.
Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Ter plaatseWe streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.
Tijdens de safari huren we 4x4 terreinwagens. De jeeps hebben 6 tot 8 passagierszitplaatsen. Het feit dat we terreinwagens nodig hebben, geeft een idee over de staat van de weg. Tijdens het safarigedeelte van de reis brengen we de dag door in die wagens. Dit lijkt eentonig maar dat is het geenszins. Er valt zoveel te zien en te beleven!
Uiteraard gaan we ook te voet: ‘pole pole’ (of ‘langzaam langzaam’ in het Swahili) is de goede raad die we krijgen van onze gidsen bij de trekking. Op die manier wandelen we makkelijk 8 tot 10 uur per dag. De trektocht is trouwens niet te onderschatten. Vooral het gedeelte naar de top is een inspanning en vergt een zekere lichamelijke fysieke paraatheid van de deelnemers!
In de vroegere hoofdstad doen we een uitstap met de fiets en bezoeken we enkele culturele sites. Vanuit Dar es Salaam doen we de overzet met een ferry richting Zanzibar. Op Zanzibar rijden er 'daladala's' rond. Dat zijn minibusjes die dienst doen als collectieve taxi's. Een Afrikaanse belevenis! Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag, kan het charteren van een daladala een alternatief zijn. Snorkelen en diepzeeduiken zijn eveneens een optie op Zanzibar.
Eerlijkheidshalve dienen we toe te geven dat onze Joker-groepen tijdens deze reis de laatste jaren weinig tot geen gebruik meer maken van transport met openbaar vervoer. We kiezen ervoor om sneller op de verschillende bestemmingen te geraken, wat op zich al een hele onderneming is (deze reis bevat enkele dagen met verplaatsingen van 6 tot 8 uur rijden).
We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.
Specifiek voor deze reis:
De logementen variëren van Joker-tenten waar je met 2 personen in slaapt (in het eerste deel van de reis in de nationale parken zijn er bovendien weinig sanitaire voorzieningen) tot lokale familiepensions en kleinere hotels. In de kleinere pensions slapen we per twee, drie of vier personen, ontbijt is meestal inbegrepen. Warm water of stromend water in toilet/douche is daarentegen niet altijd een zekerheid. Vaak wordt er op het Afrikaanse continent in dergelijke hotels met een generator gewerkt, die slechts enkele uren per dag actief is. Voor de duidelijkheid: we slapen nooit in luxeresorts, wel kiezen we voor logementsplaatsen waar we in het verleden vaker een goede ervaring mee hebben gehad.
We slapen tijdens de reis zo'n 8 à 9 nachten in tenten, deze worden voorzien door Joker. De tent- en kamerverdeling gebeurt meestal on the spot. Een van de ingrediënten van een Joker-reis is ook kennismaken met je medereizigers, dus de kamerverdeling wijzigt normaal gezien op regelmatige basis.
Voor de overnachtingen in de tenten nemen we wel onze eigen slaapmatjes, kussens en slaapzakken mee. Deze dragen we voornamelijk samen met de hoofdbagage in de voertuigen. Enkel tijdens de trektocht zal je zelf je eigen slaapzak en -matje plus de tent moeten dragen. Let wel: we huren tijdens deze tocht zowel koks, gidsen als dragers in die ons hierbij kunnen helpen.
Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 200 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij -genieten van de degelijkheid ervan! Wij willen graag - in het kader van duurzaam reizen - het hergebruik van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van €65.
Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Een ding is duidelijk tijdens deze reis: de Europese keuken (met frietjes, patatjes of pasta op elke hoek) ga je hier niet vaak tegenkomen! De Tanzaniaanse keuken is vrij eenvoudig maar wel ‘vullend’. Het nationale gerecht is ‘ugali’: maïsmeel, dat voor de meeste mensen dagelijkse kost is, gecombineerd met groenten en wat vlees. Natuurlijk laten we ons herhaaldelijk culinair verrassen in gezellige restaurantjes. Tijdens de beklimming van de Udzungwa Mountains en tijdens de jeepsafari worden we vergezeld door een kok, maar deze kan zeker een handje hulp gebruiken. Klaar voor het culinaire avontuur?
Belangrijke tip: vertel de kok die je vergezelt zeker dat je geen Europees eten wenst maar wel de plaatselijke keuken wenst te ontdekken. De man zal je met veel plezier zijn eigen recepten laten proeven, het eindresultaat is lekkerder en bovendien, sneller bereid!
Vooral in de havensteden Bagamoyo, Dar es Salaam en op Zanzibar moet je zeker gebruik maken van het uitgebreide vis- en schelpdierenaanbod in de restaurantjes. Vaak heb je een 'catch of the day', waarbij de vis rechtstreeks vanuit de zee op je bord terechtkomt!
Opgelet: mensen met allergieën voor bepaalde voedingssoorten melden dit best zo snel mogelijk! Er bestaan in Tanzania weinig tot geen alternatieve maaltijden voor vegetariërs of deelnemers met een gluten-allergie, je dient dit ook duidelijk te vermelden indien je ergens een gerecht bestelt in een restaurantje. Voorzie zeker zelf snacks/fingerfood tijdens de reis, en bespreek dit met je begeleider.
Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.
Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:
- een hervulbare drinkbus
- herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
- indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
- indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
- zakasbakje (voor rokers)
Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>
Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
1 rugzak of soepele reistas (omwille van vervoer – geen koffer met trolley). Voorzie 60 à 70 liter zakinhoud. Het maximum gewicht bij het inchecken van je grote bagage schommelt meestal rond 23 kg. De grote rugzak zal steeds worden vervoerd en zal je zelden zelf dienen te dragen (enkel korte afstanden, niet tijdens trektocht)
dagrugzak (30 liter of meer), vooral tijdens driedaagse trektocht te gebruiken! Let op de afmetingen van je dagrugzak, zodat je deze kan meenemen als handbagage op het vliegtuig! (geen mini-suitcase + rugzak voorzien)
'travelbag' (ruimte voor tenten in te steken/ook handig als bescherming van je hoofdbagage op het vliegtuig – 1 per 2 personen)
heuptasje of buiktasje (geld en documenten, voldoende geld en eventueel creditcard
klein zaklampje en reservebatterijen, liefst Petzel-licht voor je voorhoofd
verrekijker (enkel tijdens de safari, de gidsen hebben dit ook mee)
beker, bord, mes en vork
zakmes
regenjas
katoenen zomerkledij (het is overdag warm in Tanzania): luchtige broek (eventueel afritsbaar), T-shirts, luchtig hemd of bloes
T-shirt of hemd met lange mouwen (bescherming tegen muggen ’s avonds)
lange broek/lange rok (bescherming tegen muggen ’s avonds + op islamitisch Zanzibar)
best geen jeans! (je zweet er teveel in!)
reservekleding in handbagage i.v.m. temperatuurverschil bij aankomst (warmer)
fleece (in handbagage: nuttig in airco-omgeving, als hoofdkussen bij vervoer, …)
ondergoed
gemakkelijke (ingewandelde) stapschoenen
sandalen en/of strandslippers (gemakkelijk i.v.m. warm weer en handig voor te douchen), watersandelen met een stevige tip zijn eigenlijk een must gezien de rotsige ondergrond in de zee/rivieren
zwemgerief en strandkleding
handdoek(en)
toiletgerief (spiegeltje, douchegel, shampoo, tandenborstel en tandpasta, kam, scheergerief, …)
zonnebescherming: bril, pet of sjaaltje, crème, aftersun
lichte slaapzak
matje
flesje deet (anti-muggenmelk)
drinkbus/veldfles (milieuvriendelijk)
oordopjes
enkele rollen toiletpapier of papieren zakdoekjes (voor sanitaire noodgevallen + niet overal te koop)
flesje ontsmettingsgel (handig om handen te ontsmetten voor het eten)
wasproduct voor kleren (biologisch afbreekbaar) indien je niet te veel kleren wil meenemen
fotomateriaal
portemonnee
gezelschapsspelletjes (kaarten, weerwolven, opblaasbare strandbal, frisbee, zeepbellengerief en ballonnen voor contact met de kindjes…)
pen + notitieboekje
eerste-hulp-bij-ongevallen-gerief (pleisters, ontsmettingsmiddel, verbanden, etc): af te spreken op vertrekvergadering met begeleider en andere deelnemers
medisch gerief: medicatie tegen hoofd/keel/buik/darmen waarvan je mogelijk last kan krijgen tijdens een tropische reis
Opgepast! Het is verboden plastic zakken mee te nemen naar Tanzania!
Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Tanzania is de officiële munteenheid de Tanzania Shilling (TZS). Richtprijs (op 24/10/2020): 10.000 TZS = € 3,61 Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/
Sinds 2016 kan je enkel nog met VISA of MasterCard betalen bij aanvang van de trektocht. Dit houdt in dat er best enkele deelnemers een VISA-kaart meenemen op reis om de kosten van de trektocht door meerdere personen te laten dekken.
Neem je budget liefst mee in cash Amerikaanse dollars zowel in grote als kleine coupures. Briefjes uitgegeven voor 2011 worden niet meer aanvaard. Voor briefjes van 50 dollar of hoger krijg je de beste wisselkoers. Kredietkaarten worden in het binnenland weinig gebruikt, enkel in geval van nood kan je ermee terecht in banken of internationale hotels. Vooral in Dar es Salaam en Zanzibar zijn ATM automaten waar je met en Maestrokaart geld kan afhalen. VISA-kaarten zijn eventueel te gebruiken op het eiland Zanzibar.
Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!
FooienIn veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.
De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.
De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is aanbevolen, Tanzania is low risk area maar tenzij je een medische contra-indicatie hebt, is het aanbevolen. Het vaccin is levenslang geldig. Voor toegang tot Zanzibar is een vaccinatie verplicht.
Om Zanzibar binnen te geraken wordt sowieso een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts gevraagd. Zorg dat je dit reeds hebt tegen de vertrekvergadering. Zeker in juni, juli en augustus moet je soms lang op een afspraak wachten.
Als jouw vlucht naar Tanzania een tussenstop van 12u of meer heeft in een land met risico op gele koorts (zie WHO) dan kan er bij binnenkomst in Tanzania een vaccinatiecertificaat tegen gele koorts worden gevraagd.
MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.
BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit soort water te zwemmen of pootje te baden.
CORONA (op 13/03/'23): De Tanzaniaanse overheid heeft beslist dat reizigers bij binnenkomst op het vasteland niet langer een negatief COVID-19-testresultaat of vaccinatiecertificaat moeten voorleggen. De overheid van Zanzibar vraagt dit ook niet meer.
Raadpleeg zeker het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen voor de meest recente informatie mbt Tanzania en Zanzibar. Zij zijn gespecialiseerd in wat nodig is op medisch vlak als je naar een meer exotisch gebied op reis vertrekt: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.wanda.be
Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede conditie. De trekking in de Udzungwa Mountains vraagt daarentegen wel een stevige, fysieke inspanning en veel doorzettingsvermogen. Dat houdt in dat je je hierop dus best vooraf wat voorbereidt indien je niet 100% zeker bent van je eigen lichamelijke conditie.
Tijdens de driedaagse tocht overbruggen we een hoogteverschil van (ongeveer) 1.850 m. Stevige, hoge wandelschoenen zijn noodzakelijk. Een gids, ranger, kok en dragers vergezellen ons op dit avontuur. We dragen tijdens de trekking enkel onze dagrugzak. Dag 1 brengt ons, beladen met een deel van onze bagage (tenten, slaapzak, matje, kledij,... ), tijdens een 6 uur durende staptocht over 13,5 km naar het 'Nija Ya Panda'-kamp waar we de tenten opzetten. We overnachten hier 2 maal. Dit kamp is erg basic en heeft zeer beperkte sanitaire voorzieningen. Op dag 2 vertrekken we vrij vroeg richting top langs erg steile paadjes, een tocht van 5,5 km die ongeveer 5 à 6 uur in beslag neemt. Deze tocht is continu klimmen, van savanne doorheen jungle richting bergtop! Boven op de Mwanihana-top (2.265 m) genieten we gedurende een klein uurtje van onze lunch met een fantastisch uitzicht. De terugkeer van de top naar het kamp neemt ongeveer 4 uur in beslag. Wie wil, kan aansluitend na de trekking nog een bezoek brengen aan de Sanjewatervallen, dit gebeurt op dag 3 na de beklimming van de Mwanihana-top en na de wandeltocht vanuit het 'Panda'-kamp naar de start van de trekking. Een jeep brengt ons dan naar een wandelpad en na een staptocht van ongeveer 1 uur komen we aan de voet van de Sanjewatervallen (170 m hoog!)waar het heerlijk zwemmen is.
Het belangrijkste is echter een goede, mentale ingesteldheid. Een gezonde dosis openheid en flexibiliteit wapent je tegen het feit dat je minder comfort zult hebben dan je in België gewoon bent, dat niet alles gestroomlijnd en zoals gepland zal verlopen, dat je andere dingen op je bord krijgt dan thuis. Een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid kunnen wonderen doen.
Ook het feit dat je tijdens deze reis in tentjes per twee personen dient te slapen plus een minimum aan stromend water/elektriciteit/warm water in de pensions is een punt waar je rekening mee dient te houden.
Hoewel Tanzania binnen de tropische klimaatgordel ligt, wordt de temperatuur eerder door de hoogte dan door het seizoen bepaald. Een groot gedeelte van het land is hoogplateau waar de temperaturen gematigder zijn dan aan de kuststreek of de eilanden (Zanzibar, gemiddeld 25°C). Op vele plaatsen kan het daardoor ‘s nachts vrij koel zijn (10°C tot 15°C). Het grote regenseizoen valt in april en mei, de kleinere regenval in november en december.
De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.
De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.
In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).
Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.
Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.
De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...
Tanzania ligt in Oost-Afrika en bestaat uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar, Pemba en de archipel Mafia. Tot 1964 was Zanzibar een apart land. Hoofdstad is Dodoma maar Dar es Salaam is de grootste stad. Tanzania grenst in het noorden aan Kenia en Oeganda, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia, in het westen aan de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi en in het oosten aan de Indische Oceaan. Grote stukken van Tanzania's grenzen lopen door meren of rivieren: in het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi en de rivier de Rovuma. Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika, met 945.087 km2, 31 keer zo groot als België.
Het vasteland van Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap. De Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt, tekent ook in Tanzania het landschap. De westelijke arm van de slenk komt via Oeganda het land binnen, de oostelijke arm loopt via Kenia naar Tanzania. Beide armen komen weer samen in Malawi. Deze breuk in de aardkorst bestaat uit woestijn, meren en slapende vulkanen waarvan de Kilimanjaro met zijn 5.895 m de hoogste van Afrika is en Mount Meru op nummer 4 staat (4.566 m). Er is nog 1 actieve vulkaan, in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai of ‘Berg van God’. Lake Victoria is dan weer het 3de grootste meer ter wereld, maar ook Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika maken deel uit van dit gebied. De kustvlakte is laag en smal en verder bestaat Tanzania vooral uit savanne. Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels. Het hoogste punt is 120 m.
Het wildbestand van Tanzania is spectaculair. Er zijn 14 nationale parken en reservaten waarvan Serengeti en de Ngorongorokrater het meest bekend zijn. In het onbekendere zuiden liggen 2 bijzondere natuurparken: Ruaha en Selous Game Reserve, het grootste natuurpark in Afrika. Voor alle natuurparken in Tanzania geldt dat er geen hekken rondom de natuurgebieden staan. Zo kunnen de dieren zich nog vrij bewegen. Tanzania kent voornamelijk een savannelandschap met bijhorende dieren: talrijke antilopen, buffels, wrattenzwijnen, giraffen, nijlpaarden, zebra's, neushoorns, olifanten, leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena's, hyenahonden, en vele andere. Tanzania is ook het perfecte land om op zoek te gaan naar de 'big 5', leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Deze 5 diersoorten werden in koloniale tijden door jagers beschouwd als het moeilijkst te schieten. Naast deze 'grote 5' is het even boeiend om de grote kuddes gnoes en zebra's gade te slaan. Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit de Masaï Mara in Kenia naar de Serengeti in Tanzania op zoek naar vers gras, met in hun kielzog grote kuddes zebra's en gazellen. Of waarom niet op zoek gaan naar de 'little 5' (olifantspitsmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelvogel)? In de bossen leven verschillende apensoorten en in het westen kan je chimpansees observeren. Ook de vogelwereld is zeer gevarieerd met meer dan 1000 soorten, een plezier voor het oog. Ook de flora van Tanzania is heel divers. Met ongeveer 10.000 geregistreerde soorten zijn er bloemen en bomen in alle formaten, met de gigantsiche baobabboom als meest opvallende en de acacia tortilis of parapluboom als meest herkenbare.
Tanzania is een republiek met een federale structuur die sinds 1964 Tanganyika en Zanzibar met elkaar verbindt. De naam Tanzania is dan ook een samentrekking van beide delen: Tan - Zan - ia. Tot de eenmaking was Zanzibar een sultanaat dat tot Oman behoorde. Tanganyika daarentegen was eerst in Duitse handen om na WOI Brits mandaatgebied te worden.
Lange tijd was Tanzania een communistische eenpartijstaat met Julius Nyere als president. Hij werd in 1985 opgevolgd door Ali Hassan Mwinyi, die in 1992 het meerpartijenstelsel invoerde.
Aan het hoofd van het land staat dus een verkozen president met telkens een mandaat van 5 jaar. Meestal komt hij van het vasteland. In 2010 werd Jakaya Kikwete voor een tweede keer herkozen. In 2015 werd John Pompe Magufuli verkozen, zijn bijnaam: de Bulldozer. Afkomst: boerenzoon. Opleiding: gedoctoreerd chemicus. Status: getrouwd, vijf kinderen. Ambitie: weg met corruptie en verkwisting. Opvallendste actie na een maand presidentschap: zelf afval ruimen op Onafhankelijkheidsdag in Dar es Salaam. Kortom: een leider die niet te beroerd is om zijn eigen handen vuil te maken om er zijn land schone te geven. Of nog: de onafrikaanse president, zoals hij al werd genoemd. Voor de binnenlandse aangelegenheden heeft Zanzibar echter een eigen gekozen president en parlement. Het Tanzaniaanse parlement bestaat uit 1 kamer en telt 274 leden. 5 leden van het parlement van Zanzibar hebben zitting in dat van Tanzania.
Er wonen ongeveer 52 miljoen mensen in Tanzania, verdeeld over 130 stammen. Het grootste deel van de bevolking heeft een Bantoe-achtergrond. Deze stammen leven in vrede naast elkaar, ondermeer te danken aan president Nyerere, die het belang van de stam naar de achtergrond schoof en het nationalisme bevorderde. Zo maakte hij Swahili tot nationale taal. Ook het feit dat geen enkele stam meer dan 10% van de totale bevolking uitmaakt, speelt allicht mee bij dit vreedzame samenleven. De bekendste stam zijn de Masaï die vasthouden aan hun traditionele gewoonten en kleding. Op Zanzibar wonen Arabieren en Afrikanen en een mix van beiden. 27% van de mensen wonen in een stad. Dar es Salaam is de grootste met 5.1 miljoen inwoners. 1,4 miljoen Tanzanianen zijn besmet met het HIV-virus. 64% van de bevolking is jonger dan 25 jaar en slechts 6,5% is ouder dan 55 jaar.
Tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw gold Tanzania als een model-ontwikkelingsland, onder andere door de grote bedragen aan ontwikkelingshulp uit het buitenland. Aan het begin van de jaren tachtig sloeg het economisch verval echter toe door prijsdalingen op de wereldmarkt van belangrijke exportproducten als koffie en katoen en een onderontwikkelde transport- en communicatiesector. Echter na de socialistische periode onder president Nyerere werd de Tanzaniaanse economie geleidelijk aan geliberaliseerd en de laatste jaren kende de economie een gestage groei van gemiddeld 7%. Toch is Tanzania nog steeds afhankelijk van hulpgelden en steunt ze vooral op landbouw. 80 % van de beroepsbevolking werkt in de landbouw en op het platteland is nog steeds veel armoede. Exportproducten zijn koffie, katoen, thee en cashewnoten. Op de eilanden Zanzibar en Pemba worden kruiden en specerijen verbouwd, zoals kruidnagel, kaneel, peper en nootmuskaat. In het Victoriameer worden nijlbaars en tilapia gevangen en ook de bloemteelsector is in opkomst, voornamelijk in het vruchtbare gebied rond Arusha. Tenslotte is Tanzania ook een belangrijke producent van goud, zijn de verschillende gasvondsten voor de kust veelbelovend en speelt toerisme een belangrijke rol.
Op het Tanzaniaanse vasteland is 30% christen, 35% moslim en hangt 35% traditionele, animistische natuurgodsdiensten aan. Zanzibar is hoofdzakelijk islamitisch. De Masaï hebben een eigen god 'Engai' en de belangrijkste heilige plaats is vulkaan Ol Doinyo Lengai, 'de Berg van God'. Indische immigranten zorgen in Dar es Salaam voor een beperkte hindoegemeenschap.
Respect betonen voor ouderen vinden Tanzanianen heel belangrijk. En dus worden kinderen geleerd ouderen aan te spreken met 'shikamoo', wat letterlijk betekent: 'ik houd u voeten vast'.
De familie staat centraal in het leven in Tanzania. Binnen dezelfde clan springen mensen voor mekaar bij.
Mensen in Tanzania hechten veel belang aan mekaar uitgebreid begroeten. Voor je iemand een vraag stelt zal je altijd eerst uitgebreid moeten informeren hoe het met de andere persoon gaat.
Met zang en dans worden vreugde en verdriet geuit, maar evengoed boze geesten verjaagd.
In onze wintertijd is het in Tanzania 2 uur later dan in België, in de zomer is dat verschil 1 uur.
In Tanzania wordt de Engelse stekker met 3 vierkante pinnen gebruikt. Een wereldstekker is dus nodig.
Het Belgische Ministerie van Buitenlandse zaken stelt:
'Mits inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen, kan doorgaans veilig gereisd worden in Tanzania.'
Meer info vind je hier.
Over deze reisformule
Reizen met Joker, dat is
-
méér beleven, durven en doen
-
op een duurzame manier
-
met een reisexpert die je reis ter harte neemt
-
om via onze contacten thuis te komen in de wereld
-
en als een betere versie van jezelf terug te keren

Wat andere reizigers vinden
De reis was echt fantastisch en had mogen blijven duren. Zowel het land, de bevolking als de activiteiten waren super. Maar het meest van al was het uniek om dit met deze geweldige groep te beleven.
Telkens iemand mij vraagt hoe de reis geweest is kan ik eigenlijk niet echt antwoorden op de vraag. Er flitsen vele verschillende momenten door mijn hoofd en het is onmogelijk om al die beelden, emoties, geuren, ervaringen,... aan woorden toe te kennen. Dus, dan zou ik zeggen, ONBESCHRIJFELIJK!
Deze reis was voor mij een ervaring die ik zal blijven meenemen. Onze tijd daar werd maximaal benut om zoveel mogelijk te kunnen proeven van de lokale cultuur, waarbij vooral de niet-toeristische plekken opgezocht werden, die een pure indruk gaven! De groepssfeer was meer dan in orde, die ook een groot deel van uw reis bepaalt!
Reistips
Veelgestelde vragen
Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?
Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.
Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
- We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
- Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
- Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:
- Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
- Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.
In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.
Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
- Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
- Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
- We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
- Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
- Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
- Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?
Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.
Duurzaam reizen, hoe doe je dat?
Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen).
Wat betaal je voor je reis?
Prijs + budget
Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.
Prijs
De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.
Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.
Budget
Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!
Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.
Wat is niet inbegrepen?
Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.
Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.
Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?
Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.
Zijn er verborgen kosten?
Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".