Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze doorgaande tocht leidt van bij het Italiaanse Zuid-Tirol helemaal tot bij het prachtige Gardameer. Langs turquoise meren, diep ingesneden valleien en idyllische bergdorpen tussen wijngaarden en fruitbomen trek je dag na dag door betoverende landschappen. De karakteristieke pieken van de Dolomieten zijn daarbij nooit ver weg. De alpiene sfeer van bergweiden en toppen, gecombineerd met de  mediterrane geneugten van cappuccino en gelato aan het Gardameer: dit is echt het beste van twee werelden.

Voor deze reis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Van Zuid-Tirol tot het Gardameer

Wandelen op grote hoogte met prachtige bergpanorama’s

Van Zuid-Tirol tot het Gardameer

Bezoeken van charmante dorpen

Van Zuid-Tirol tot het Gardameer

Genieten van de mediterrane sfeer van het Gardameer

Programma

Programma

A Dag 1
Meran

Je komt aan in Meran (of Merano in het Italiaans), een mooi spa- en cultuurstadje in het hart van de drietalige regio Zuid-Tirol. Terwijl je de charmante straatjes verkent, hoor je Italiaans, Duits, en misschien ook Ladinisch, een oude Romaanse taal die hier een officiële status heeft. Vandaag is er een welkomstbriefing gepland om het verloop van de week te bespreken.

Hotelovernachting. (A)

O= ontbijt, A = avondmaal

B Dag 2
Meran – Nals

Op pad! Vandaag volg je de typische 'waal'-paden: voetwegen langs oude waterkanaaltjes die tot op vandaag de boomgaarden in deze streek bevloeien. Langs appelbomen (lees: bloesempracht in het voorjaar) en een indrukwekkende waterval trek je naar Tisens, bekend voor zijn kastanjes. Daarna wandel je door mooi bosland, van waar je diep in de Etsch-vallei kan kijken. De tocht eindigt vandaag in het charmante dorpje Nals, dat tussen appelbomen en wijngaarden ligt.
Tocht van 20 km, 5 tot 6 stapuren. + 560 m / - 550 m.

Hotelovernachting. (O, A)

C Dag 3
Nals – Kaltern

Vandaag volg je een route langs forten en kastelen. Steile paden brengen je naar deze historische plekken, waar je telkens weer andere architectuurstijlen ontdekt. In de namiddag loopt je pad langs verschillende 'ijsgaten'. Zelfs in het midden van de zomer kan je in deze spleten en grotten ijspegels zien, een bijzonder natuurfenomeen. Na een stevige tocht met veel hoogtemeters kom je uiteindelijk aan bij het meer van Kaltern.
Tocht van 18 km, 5,5  stapuren. + 710 m. / - 600 m.

Hotelovernachting. (O, A)

D Dag 4
Kaltern – Coredo

Na het ontbijt neem je de kabeltrein naar de Mendelpas, op 1350 meter hoogte. Het is een prachtige rit waar je kan genieten van spectaculaire zichten alvorens je de veters aanstrikt voor de tocht over het bergplateau. In het Nonstal (of Val di Non) verlaat je Zuid-Tirol en wandel je de provincie Trentino binnen. Dit is trouwens ook de taalgrens. Via indrukwekkende kloven kom je bij het pelgrimsoord van Sint-Romedio. Vanavond overnacht je in Coredo, een plaasje waar je de italiaanse sfeer al wat meer begint te proeven dan tijdens de eerste dagen van je tocht.
Tocht van 17 km, 5 stapuren. + 200 m. -700 m.

Hotelovernachting. (O, A)

E Dag 5
Coredo - Molveno

De dag begint met een korte transfer door het landschap van het Nonstal. Daar begin je je dagtocht langs een pelgrimspad dat deel uitmaakt van het grote Europese netwerk van paden naar Santiago de Compostella in Spanje. Je klimt naar de hoogvlakte van de Paganella tot Cavedago, bekend voor zijn brug met drie bogen. Uiteindelijk kom je aan in Molveno, aan de voet van de Brenta-Dolomieten die zich spiegelen in het turquoise water van het Molveno-meer, dat wel eens het mooiste meer van Italië genoemd wordt.
Tocht van 15 km, 4,5 tot 5,5 stapuren. + 700 m. / - 400 m.

Hotelovernachting. (O, A)

E Dag 6
Molveno

Vandaag neem je de kabellift om de pieken van de Brenta-keten van nog dichterbij te beleven. Je maakt een lusvormige wandeling, een van de mooiste routes in deze streek. Onderweg kan je halt houden in een refugio (Italiaans voor berghut) en genieten van een Italiaanse lunch terwijl je de indrukwekkende uitzichten op de bergtoppen in je opneemt. Daarna daal je af naar het kristalheldere Nembia-meer, waar je bus terug neemt naar Molveno.
Luswandeling van max 15 km, 3 tot 5 stapuren (afhankelijk van de gekozen route). + 390 m. / - 900 m.

Hotelovernachting. (O, A)

F Dag 7
Molveno – Riva del Garda

Korte transfer tot Malga Lomasone waar je de dag start met een rustige passage door de ongerepte weilanden van de Lomason-vallei.  Je klimt tot de berghut Monte San Pietro en dan… Ah! Het Gardameer ligt aan je voeten. Door kronkelende straatjes daal je af naar het kasteel van Tenno. De laatste kilometers van je wandelweek lopen tussen olijfbomen en cipressen, tot je de oever van het Gardameer bereikt. Bij de waterval van Varone neem je de bus naar Riva del Garda. Tijd voor die welverdiende gelato!
Tocht van 10 km, 3 tot 4 stapuren. + 400 m. / - 800 m.

Hotelovernachting. (O)

G Dag 8
Einde

Einde van het programma na het ontbijt. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies
 • ontbijt
 • 6 x avondmaal (niet in Riva del Garda)
 • bagagevervoer
 • welkombriefing
 • informatiepakket met gedetailleerde wandelbeschrijvingen 
 • gratis gebruik van een wandel-app
 • ticket voor de kabellift op dag 4 en 6
 • transfers respectievelijk op dag 5 en 7
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • avondmaal in Riva
 • lunches
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. extra transfers
 • openbaar vervoer
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering
   

Toeslagen

Toeslag eenpersoonskamer: € 240

Extra overnachtingen Riva seizoen 1 en 2 in kamer en ontbijt: € 105
Extra overnachtingen Riva seizoen 3 in kamer en ontbijt: € 115
Extra overnachtingen Merano seizoen 1 en 2 in kamer en ontbijt: € 100
Extra overnachtingen Merano seizoen 3 in kamer en ontbijt: € 115

Extra overnachtingen Riva seizoen 1 en 2 in eenpersoonskamer met ontbijt: € 160
Extra overnachtingen Riva seizoen 3 eenpersoonskamer met ontbijt: € 170
Extra overnachtingen Merano seizoen 1 en 2 eenpersoonskamer met ontbijt: € 130
Extra overnachtingen Merano seizoen 3 eenpersoonskamer met ontbijt: € 145

Vervoer transfer terug naar Merano per persoon: € 90

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 4 mei tot/met 6 oktober 2024.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

 

Heen- en terugreis

Met de trein

Heenreis

Merano is vlot te bereiken per trein. Trein Brussel – Bolzano met 2 x overstap in Frankfurt en München. Reistijd: ongeveer 11u. Van Bolzano spoor je in 40 min. rechtstreeks naar Merano. Van aan het treinstation van Merano neem je de bus of een taxi naar het stadscentrum.

Terugreis

Het dichtstbijzijnde station is Rovereto. Voor de reis tot Rovereto: zie terugreis voor reizen met de wagen. Vanuit Rovereto terugreis naar België met de trein of het vliegtuig. De luchthaven van Bolzano ligt het dichtst bij Merano (80 km). Ook de luchthavens van Innsbruck (110 km) en Verona (180 km) zijn eventueel een optie. Van in de luchthaven kan je je reis verderzetten per trein/bus/taxi, zie hierboven.

Voor tickets en uurregelingen trein, zie Thetrainline.

Met de wagen

Heenreis

Afstand Brussel – Merano: ca. 1000 km. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen bij de hotels in Merano. Daar kan je je auto achterlaten voor de duur van de wandelweek. Bij sommige hotels is dit gratis, bij de meeste wordt een bedrag van € 10 à 20 per dag in rekening gebracht, ter plaatse te betalen.

Er is ook een publieke betaalparking in Merano, nl. bij de Merano-Arena, deze parking ligt ongeveer 1 km van het centrum. Je betaalt ca. € 50 tot € 80 /week (info@meranarena.it of +39 (0)473 236982). Meer informatie over betalend parkeren in Merano vind je hier.

Terugreis

Van Riva per bus tot Rovereto (ritduur: 45 min., dagelijks regelmatige verbinding) en dan per trein via Bozen naar Meran (ritduur: 1u42’, dagelijks regelmatige verbinding). Er is ook dagelijks een Flixbus-verbinding met vertrek in Rovereto om 11u55 met aankomst in Meran om 13u30 (ritduur: 1u35’). Voor het seizoen 2024 is de flixbusverbinding echter nog niet bevestigd. 

Een transfer met een minibus kan geregeld worden op zaterdag, zondag, maandag en dinsdag, je betaalt hiervoor € 90 per persoon. Deze transfer wordt meestal enkel 's ochtends uitgevoerd (rond 8 uur), onder voorbehoud van wijzingen van de lokale transporteur. Als je reist met een hond moet je hiervoor ook een toeslag betalen tijdens de transfer.

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.
 

Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn een aantal korte transfers noodzakelijk, respectievelijk:

dag 4: kabellift (“funicolare”) Kaltern – Mendelpass (incl.)
dag 5: korte transfer naar het startpunt van de tocht (incl.)
dag 6: kabelbaan (incl.) naar Pradel en eventueel na de wandeling bus (excl.) van Lago Nembia terug naar Molveno
dag 7: korte transfer naar het startpunt van de tocht (incl.) + stadsbus aan het einde van de tocht naar Riva del Garda (excl.)

Tijdens de wandelingen is het vaak mogelijk om de route in te korten door een gedeelte (of zelfs alles) af te leggen met openbaar vervoer. Er zijn meestal goede bus- of treinverbindingen beschikbaar.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis met niveau 2 stappertjes.

Wandelingen van uiteenlopend niveau, gemiddeld 15 km stappen per dag, met hoogteverschillen tot 700 meter stijgen en 900 meter afdalen. Zie dagschema voor details. De tocht gaat over goed onderhouden wandelpaden en boswegen, die soms steil kunnen zijn of lange tijd stijgen. Typisch zijn de paden langs oude waterkanaaltjes.

De wandelpaden zijn vrij goed gemarkeerd met rood-witte tekens, en zijn over het algemeen makkelijk te volgen. Je vindt onderweg ook veel wegwijzers en aanduidingen. Desondanks komen er ook trajecten voor waar markering ontbreekt of schaars is.

Bagagevervoer

Wordt vervoerd, je draagt enkel je dagrugzakje.
 

Logies

Je slaapt in verzorgde en comfortabele ***-hotels of pensions, soms met zwembad.
 

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunch is niet inbegrepen.
 • 6 x avondmaal inbegrepen (niet in Riva). Soms wordt het avondmaal in een nabijgelegen restaurant genomen, je ontvangt hiervoor dan een voucher.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren