Overslaan en naar de inhoud gaan

Op een steenworp van Rome liggen de Sabijnse heuvels, een maagdelijke streek van oude dorpjes en olijfgaarden in een oogstrelend heuvelachtig landschap. In zes wandeldagen trek je van de vallei van Rieti tot bij de abdij van Farfa. Vaak wandel je over Romeinse heirbanen en volg je de beroemde 'strade bianche', in een decor van verstilde dorpjes en machtige abdijen. 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Roccantica

Roccantica

Gastronomisch vegetarische agriturismo in Mompeo.

Een oogstrelend heuvelachtig landschap

Een oogstrelend berglandschap

Programma

Programma

A
Greccio

Het ommuurde Greccio, met een uitzicht op de Valle Santa van Rieti, geeft meteen een goed beeld van wat deze wandelreis je gaat bieden: vriendelijke dorpjes en intieme stadjes waar toeristen nog zeldzaam zijn. Je logeert er in een gerestaureerd historisch gebouw uit de 17de eeuw.

Hotelovernachting.  (A)

O = ontbijt     L = lunch     A = avondmaal

B Dag 2
Vacone

Van Greccio klim je omhoog langs een mooi steil pad tot aan een kapelletje waar Franciscus van Assisi zich terug trok om te mediteren. Waarom? Dat zal je snel begrijpen, je geniet hier van een grandioos zicht op de Valle Santa en de omliggende bergen. Langs een mooi beukenbos daal je af naar Prati di Cottanello, een heerlijke plek van bergweilanden waar koeien, varkens, paarden en schapen grazen. Overnachting in een agriturismo in Vacone.

Etappe van 14,8 km. 6 uur stappen. Hoogteverschil + 835 m / - 1174m.

Overnachting in een agriturismo. (O, L, A)

C Dag 3
Casperia

Over een oud pad trek je naar Madonna di Collefonte. Vanaf hier zijn er twee opties. Voor de dappersten is er een bergroute langs bossen en bergweilanden met Maremmana koeien. Boven krijg je een mooi panorama over de Tiber-vallei, de vulkanische bergen van Viterbo en de Soratteberg. Langs plattelandswegen daal je af naar het historische Casperia waar je te gast bent in een klein palazzo uit 1500. De lichte optie gaat via Montasola, langs olijf- en wijngaarden. 

Lichte optie: 10,4 km, 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 422 m / - 425 m.
Zware optie: 17,8 km, 8 uur stappen. Hoogteverschil: + 1196 m / -1199 m.

Overnachting in een B&B. (O, L)

D Dag 4
Monte San Giovanni

Opnieuw zijn er twee wandelopties. De zware tocht is prachtig maar vergt wel wat uithouding; gestaag gaat het omhoog langs een dicht eikenbos en uitgestrekte weilanden met zicht op het vulkanische meer van Bracciano, de Monti Cimini en op de voorgrond de Monte Soratte in de Tibervallei, bezongen door Horatius. Je bereikt het hart van de Monti Sabini, een ongerept landschap, met koeien die grazen in het wild. De medium optie leidt langs het kleine versterkte dorpje Roccantica en vervolgens licht klimmend in de Valle de Galantina. 

Medium optie: 16,5 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil:  + 1143 m / - 956 m.
Zware optie: 18,5 km, 9 uur stappen. Hoogteverschil:  + 1150 m / - 942 m.

Overnachting in een agriturismo. (O, A)

E Dag 5-6
Mompeo

Door mooie eikenbossen bereik je Montenero, een middeleeuws dorp dat erg goed bewaard is gebleven. Je wandelt naar Mompeo waar je wordt verwelkomd door een Belgisch - Italiaans koppel in hun prachtig gelegen biologische agriturismo. Het zicht vanuit het zwembad is adembenemend en in de keuken* maakt men heerlijke vegetarische gerechten klaar voornamelijk met producten uit eigen tuin. ’s Anderdaags kan je de mooie vallei van de rivier Farfa ontdekken, een kleine canyon van 2,5 km met schitterende eeuwenoude olijfbomen en overblijfselen uit de Romeinse tijd.

* van maandag t.e.m. donderdag wordt er gekookt in Mompeo, als je er verblijft op een vrijdag of tijdens het weekend eet je in de lokaal restaurantje.

Etappe van 14,8 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil: + 609 m / - 882 m.

2 x overnachting in een agriturismo met zwembad. (O, 1 x L, 2 x A)

F Dag 7
Fara Sabina

Een gevarieerde dag, met steile stukken richting Castelnuovo di Farfa en de heuvel van San Martino. Niets laat vandaag de dag nog vermoeden dat de mooie abdij van Farfa ooit de machtigste en rijkste van Europa was, de stilte is hier nu heer en meester. Als het weer meezit zie je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in het zuiden. Farfa bezat indertijd de meeste landerijen in de streek en promootte de olijfbouw. Door de vele twisten tussen ridders en boeren ontstonden de ommuurde bergdorpjes van de Sabina, wat dit schitterende wandellandschap opleverde. Je overnacht in een agriturismo op 4 km van de abdij van Farfa.

Etappe van 11 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil van + 642 m / - 692 m.

Overnachting in een agriturismo met zwembad. (O, A)

G Dag 8
Einde

Einde van het programma. Transfer naar het station van Fara Sabina. (O)

Verlenging Rome

Combineer dit wandelprogramma met een bezoekje aan de eeuwige stad Rome. We boeken voor jou een kamer in een  kwaliteitshostel op 5 minuutjes wandelafstand van het Termini-station en in het centrum van de stad (Monti-wijk). Frisse, smaakvol ingerichte en gezellige kamers met parket, eigen badkamer en voorzien van airco. Ontbijt is niet inbegrepen maar er zijn voldoende barretjes in de onmiddellijke buurt. Prijs: zie toeslagen. In drukke periodes vaak enkel boekbaar met verblijf van minimum 2 nachten.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • 6 x avondmaal
 • 3 picknicks
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen en een originele wandelkaart
 • gps-tracks
 • transfer bij aankomst in het station van Greccio naar het eerste logies 
 • transfer van Fara Sabina naar het station op de laatste dag
 • BTW

 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. bijkomende transfers 
 • evt. reisverzekering

Toeslagen en kortingen

 • Toeslag eenpersoonskamer alleenreizend: € 465
 • Toeslag eenpersoonskamer samenreizend: € 255
 • Extra overnachtingen Mompeo in halfpension: € 145
 • Korting in driepersoonskamer per persoon: € -45
 • Vervoer op dag 8 naar Greccio per taxi (max. 4 personen): € 190

 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk tussen 1 april en 31 oktober 2024 met uitzondering van de maanden juli en augustus (het is dan veel te heet om te wandelen).

Prachtige natuur in het voor- en najaar met temperaturen rond de 20°C.

Heen- en terugreis

Met de wagen

Heenreis

Je laat de wagen in Greccio achter op de grote openbare parking vlak voor het plein en vlakbij het hotel.

Terugreis

De gastheer van het laatste logies brengt je naar het station van Fara Sabina. Deze transfer is inbegrepen. Hier neem je de trein naar Greccio neemt (regelmatige verbinding, ritduur ca. 2 uur met 1 of 2 x overstappen). In het station van Greccio kan men je komen afhalen tegen betaling (€ 10 p.p.).

Met het vliegtuig

Heenreis

Vlucht naar Rome Fiumicino waar je de trein neemt (iedere 20 min. – Leonardo Express – reistijd: 32 min.) naar Rome Termini. In Rome Termini neem je de trein naar Terni (ieder uur, reistijd: 1 uur). Termini – Terni

In Terni neem je de trein (slechts een aantal treinen per dag) naar Greccio (ritduur 25 min). Terni – Greccio. Totale reistijd: 2 à 3 uur. Je kan ook een een taxi nemen aan het station in Terni naar het hotel in Greccio (kost ca. € 50).

Terugreis

Je gastheer van het laatste logies brengt je naar het station van Fara Sabina, deze transfer is inbegrepen. De trein vanuit Fara Sabina gaat rechtstreeks naar Fiumicino (driemaal per uur, reistijd: 1u30’). Op zondag vertrekken er minder treinen, hou daar rekening mee. Fara Sabina – RomeFiumicino. Als je naar het centrum van Rome moet stap je af in Rome Tiburtina (40’) en neem je de metro naar Rome Termini in het centrum (4 haltes, richting Laurentina).
Om niet in tijdsnood te komen neem je best een vlucht met aankomst in Rome voor 15u00 en vertrek je ook best pas terug na 10u00 de laatste dag.

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 en 3 stappertjes. 

Tochten van uiteenlopend niveau qua lengte en hoogteverschillen (zie dagschema). Bij de meeste wandelingen heb je de keuze tussen een lichte, medium en soms ook een zware wandeling. Je kan je op die manier de zwaarte van de reis aanpassen al naargelang je conditie. Als je kiest voor de zwaarste wandelingen, neigt het niveau naar drie stappertjes.

Vele paden zijn gemarkeerd maar in het voorjaar en vooral na een lange periode van regen geraken paden makkelijk overwoekerd en kan het lastiger zijn om je weg te vinden. We raden daarom het gebruik van een gps aan.

Wandelstokken zijn aangeraden als je kiest voor de zwaardere tochten.

Bagagevervoer

Wordt vervoerd. Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. 

Logies

Tijdens deze reis overnacht je in charmante agriturismo's, hotels en in B&B ’s die soms zijn ondergebracht in historische gebouwen. De agriturismo in Vacone is eenvoudiger dan de overige logementen en springt  daarmee wat uit het rijtje. De kamers zijn aan de ouderwetse kant maar netjes. We kiezen voor deze agriturismo omdat deze perfect gesitueerd is op de wandelroute en we zo extra transfers vermijden die het doorgaand karakter van de tocht zouden doorbreken. Rond het huis grazen paarden en schapen. De eigenaar spreekt nauwelijks Engels maar doet zijn best om zich verstaanbaar te maken.

Standaard overnacht je in tweepersoonskamers met eigen sanitair. Wifi is meestal beschikbaar, soms enkel in gemeenschappelijke ruimtes.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • 3 lunchpakketten inbegrepen 
 • 6 x avondmaal inbegrepen (vastgelegd viergangenmenu).
 • Speciale aandacht verdient de keuken van het logies in Mompeo waar je van maandag tot en met donderdag kan genieten van een heerlijke vegetarische keuken. Met veel aandacht voor versheid en vaak met eigen geteelde ingrediënten tovert men schitterende gerechten op tafel: zelfgemaakte pasta, vers brood, huisgemaakte confituren, heerlijke huiswijn,...Op vrijdag, zaterdag en zondag is de maaltijd ook inbegrepen maar eet je in een lokaal restaurantje.

 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren