Overslaan en naar de inhoud gaan

Op een steenworp van Rome liggen de Sabijnse heuvels, een maagdelijk mooie streek van middeleeuwse dorpjes en oude olijfgaarden in een oogstrelend heuvelachtig landschap. Een 8-daagse wandelreis start bij Greccio in de vallei van Rieti. Kies je voor de 11-daagse reis dan start je iets noordelijker,  in Spoleto  regio Umbrië. Eindigen doe je bij de abdij van Farfa. Vaak loop je over Romeinse heirbanen en volg je de beroemde 'strade bianche', in een decor van verstilde dorpjes en machtige abdijen. 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Roccantica

Roccantica

Gastronomisch vegetarische agriturismo in Mompeo

Gastronomisch vegetarische agriturismo in Mompeo.

Een oogstrelend heuvelachtig landschap

Een oogstrelend berglandschap

Programma

Programma

11-daagse

Tijdens deze 11-daagse reis start je in het centrum van Spoleto in Umbrië, om via het Meer van Piediluco door te stoten naar de Sabijnse heuvels ter hoogte van Greccio. Deze uitbreiding volgt grotendeels de paden van de Via Francigena, de beroemde middeleeuwse pelgrimsweg die het Engelse Canterbury met Rome verbindt.

Dag 1: Spoleto

Aankomst in Spoleto, een charmant kunststadje met mooi middeleeuws centrum en gelegen tegen de westelijke flanken van de Apennijnen. Erg mooi is de 12de-eeuwse kathedraal van Santa Maria Assunta, met 15de-eeuws renaissanceportaal en de pauselijke burcht “Rocca Albornoziana”. Verder vind je er o.a. de oudchristelijke basiliek van San Salvatore en  de romaanse kerk van San Ponziano. Over de Ponte delle Torri, 230 m lang en 76 m hoog, bestaat het gezegde: ‘Mi rimane il ponte di Spoleto’ (er rest mij enkel de brug van Spoleto). De brug was nl. berucht vanwege het aantal mensen dat er zich van afwierp.

Hotelovernachting.

Dag 2: Ferentillo

Van Spoleto word je naar Forca Le Porelle (910 m) gebracht. Monte Luco was voor de Romeinen al een heilige plek en Sint Franciscus stichtte er enkele kluizenarijen. Een makkelijk pad leidt naar de mooie vallei van de Val Nerina bij Ferentillo.
Lichte optie: 14,20 km. Hoogteverschil: + 316 m / - 1052 m
Medium optie: 14,28 km. Hoogteverschil:  + 485 m / - 1081 m 

Overnachting in een agriturismo met zwembad. (O, A) 

Dag 3: Labro

Na een bezoekje aan het Mummie museum (aangeraden) wandel je door de vallei ‘Val Nerino’ langs de Nera rivier die bekend is omwille van de lekkere forel. Van bij het dorpje Arrone gaat het op en neer , eerst naar Forca dell’Arrone, daarna naar het meer van Piediluco (399m) en het gelijknamige dorpje. Je verlaat Umbrië en wandelt stilaan Latium binnen. 
Etappe van 20,5 km. Hoogteverschil + 702 m / - 437m. 

Overnachting in een B&B. (O)

Dag 4: Greccio

In Labro geniet je van een fantastisch zicht op het meer van Piediluco en het Terminillo massief, de hoogste top van de omgeving. Via de vlakte van Rieti bereik je de Sabijnse heuvels en wouden om uit te komen bij het ommuurde Greccio. Je logeert er in een gerestaureerd historisch gebouw uit de 17de eeuw.  
Etappe van 16,28 km. Hoogteverschil: + 782 m / - 664 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 5 = Dag 2 van het 8-daagse programma

A
8-daagse

Dag 1: Aankomst in Greccio

Het ommuurde Greccio, met een uitzicht op de Valle Santa van Rieti, geeft meteen een goed beeld van wat deze wandelreis je gaat bieden: vriendelijke dorpjes en intieme stadjes waar toeristen nog zeldzaam zijn. Je logeert er in een gerestaureerd historisch gebouw uit de 17de eeuw.

Hotelovernachting.  (A)

O = ontbijt     L = lunch     A = avondmaal

B Dag 2
Vacone

Van Greccio klim je omhoog langs een mooi steil pad tot aan een kapelletje waar Franciscus van Assisi zich terug trok om te mediteren. Waarom? Dat zal je snel begrijpen, je geniet hier van een grandioos zicht op de Valle Santa en de omliggende bergen. Langs een mooi beukenbos daal je af naar Prati di Cottanello, een heerlijke plek van bergweilanden waar koeien, varkens, paarden en schapen grazen. Overnachting in een agriturismo in Vacone.

Etappe van 14,8 km. 6 uur stappen. Hoogteverschil + 835 m / - 1174m.

Overnachting in een agriturismo. (O, L, A)

C Dag 3
Casperia

Over een oud pad trek je naar Madonna di Collefonte. Vanaf hier zijn er twee opties. Voor de dappersten is er een bergroute langs bossen en bergweilanden met Maremmana koeien. Boven krijg je een mooi panorama over de Tiber-vallei, de vulkanische bergen van Viterbo en de Soratteberg. Langs plattelandswegen daal je af naar het historische Casperia waar je te gast bent in een klein palazzo uit 1500. De lichte optie gaat via Montasola, langs olijf- en wijngaarden.

Lichte optie: 10,4 km, 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 422 m / - 425 m.
Zware optie: 17,8 km, 8 uur stappen. Hoogteverschil: + 1196 m / -1199 m.

Overnachting in een B&B. (O)

D Dag 4
Monte San Giovanni

Je kan opnieuw kiezen tussen twee opties. De pittige optie brengt je naar het hartje van de Monti Sabini; een tijdloos landschap vanwaar je bij mooi weer schitterende zichten hebt op het meer van Bracciano en de Tibervallei. De medium optie gaat langs Roccantica en brengt je zo naar Monte San Giovanni.


Medium optie: 16,5 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil:  + 1143 m / - 956 m.
Zware optie: 18,5 km, 9 uur stappen. Hoogteverschil:  + 1150 m / - 942 m.

Overnachting in een agriturismo met zwembad. (O, L, A)

E Dag 5-6
Mompeo

Over een mooi antiek pad wandel je via  het dorpje Montenero met mooie panorama's naar Mompeo. Hier word je verwelkomd door een enthousiast Belgisch/Italiaans echtpaar in hun schitterend gelegen agriturismo. Het zicht vanuit het zwembad is werkelijk enig en je gastvrouw maakt de heerlijkste vegetarische gerechten klaar. ’s Anderdaags kan je de mooie vallei van Farfa ontdekken (excl., geleide wandelingen met picknick aan de rivier mogelijk). Een geleid bezoek aan de Romeinse ruïnes is incl. 

Tocht van 14,8 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil:  + 609 m / - 882 m.

Overnachting in een agriturismo met zwembad. (2 x O, 2 x A)

F Dag 7
Farfa Sabina

Vandaag laat niets nog vermoeden dat de abdij van Farfa ooit de machtigste en rijkste van Europa was, de stilte is hier heer en meester. Deze abdij bezat de meeste landerijen in de streek en promootte de olijfbouw. Door de vele twisten tussen ridders en boeren ontstonden de ommuurde bergdorpjes van de Sabina, wat dit schitterende wandellandschap opleverde!

Tocht van 11 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil van + 642 m / - 692 m.

Overnachting in een agriturismo bij de abdij. (O)

G Dag 8
Einde

Einde na het ontbijt. (O)

Verlenging Rome

Combineer dit wandelprogramma met een bezoekje aan Rome: verblijf in een B&B, zeer goed gelegen in het centrum van de stad, op 5 minuten wandelen van de Piazza Navona (zie toeslagen).

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • maaltijden volgens dagschema: 
  • 8-daagse: 5 x avondeten en 2 x lunchpakket
  • 11-daagse: 6 x avondeten en 2 x lunchpakket
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen en originele wandelkaarten
 • GPS-tracks
 • transfer op dag 2 (11-daagse)
 • transfer bij aankomst in het station van Greccio of Rieti naar het eerste logies (8-daagse)
 • transfer van Fara Sabina naar het station op de laatste dag
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. bijkomende transfers 
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • verlenging naar de 11-daagse: € 240
 • éénpersoonskamer 8-daagse € 138 p.p. (samen reizend), € 265 p.p. (alleen reizend)
 • éénpersoonskamer 11-daagse: € 215 p.p. (samen reizend), € 410 p.p. (alleen reizend)
 • Extra overnachting Rome B&B (kamer en ontbijt): € 81 p.p.
 • Extra overnachting andere locaties: op aanvraag        
 • reizen tijdens het Spoleto festival (24/6-12/7) en met Pasen (3/4-5/4): € 26 p.p.

Kortingen

 • driepersoonskamer 8-daagse: € 84 p.p.
 • driepersoonskamer 11-daagse: € 122 p.p.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 maart tot/met 15 november 2021.

Tijdens de zomermaanden is het te heet om te wandelen en wordt het afgeraden om naar deze streek te reizen. Prachtige natuur in het voor- en najaar met temperaturen rond de 20°C. 

Heen- en terugreis

Vliegtuig: Tot Rome en verder:

 • 8-daagse reis: met het openbaar vervoer (trein of bus) reis je verder tot Greccio. Hier word je opgepikt en naar je eerste logies gebracht. Deze transfer is inbegrepen. Om geen taxi te hoeven nemen tot Greccio kom je best niet later toe in Rome dan 15u00 en voor de terugreis neem je best geen vlucht die vertrekt voor 10u00.
 • 11-daagse: vanuit Roma Termini (= hoofdstation in Rome) kan je een rechtstreekse trein nemen naar Spoleto (duur 1u30'). Van het station naar het centrum is het 2,5 km, regelmatige busdienst. 

Voor de terugreis: transfer van het laatste logies naar het station van Fara Sabina (incl.). Verder naar de luchthaven van Fiumicino per trein, ritduur 1u30'. Of verder naar de luchthaven van Ciampino;  trein tot Rome Tiburtina (40') en metro tot Termini, van daaruit per shuttle bus verder naar de luchthaven, ritduur: 1 uur.

Vervoer tijdens de reis

Bij de 11-daagse reis is de transfer van Spoleto naar Forca Le Porelle (910 m) op dag 2 inbegrepen. 

Reizen met het openbaar vervoer in Italië is goedkoop. In en rond grote steden zijn bussen en treinen over het algemeen goed op elkaar afgestemd. Dit moet je zeker weten als je de trein of bus neemt:

 • Bustickets koop je best voor het vertrek aan de automaat, in een kiosk, een tabakswinkel (‘tabacchi’, herkenbaar aan de grote ‘T’) of krantenwinkel. Als die er niet is kan je ze vaak ook op de bus aankopen (zorg dan wel dat je kleingeld bij de hand hebt). Je moet je ticket ook ontwaarden bij het opstappen.
 • Het grootste deel van de Italiaanse spoorwegen wordt beheerd door Trenitalia. Tickets koop je ter plaatse aan de automaat of het loket. In Italië zijn verschillende soorten treinen:
  • Diretto en de Interregionali = lokale treinen
  • Intercity (IC): deze verbinden de verschillende regio’s en grote steden met elkaar, ze zijn iets duurder. Je kan op voorhand een zitplaats reserveren.
  • Eurostar (ES): dit is de Italiaanse versie van de hogesnelheidstrein, hij verbindt grote steden met elkaar. Dit is de duurste trein, je moet op voorhand een zitplaats reserveren. Dat kan ter plaatse bij het loket of online.
 • Blijf je een paar dagen in een stad dan is een dag- of meerdagenkaart vaak het voordeligst, soms in combinatie met een kortingkaart voor bezienswaardigheden, ga hiervoor langs op het toerismebureau of check online voor je vertrek.
 • Afkortingen die vaak worden gebruikt in uurregelingen van treinen en bussen:

  F: Rijdt van maandag tot en met zaterdag, soms ook aangeduid met twee gekruiste hamertjes (corso solo feriari)
  H: Rijdt op zon- en feestdagen (corso solo festiva)
  G: Rijdt dagelijks (giornaliera)
  L: Rijdt van maandag tot en met vrijdag, op werkdagen dus (corso solo feriari da lunedi a venerdi)
  S: Rijdt enkel op schooldagen (scolastica)
  †: Rijdt enkel op feestdagen (festivi)

Treinen: http://www.trenitalia.com
Bussen: http://www.sitabus.it/en/http://www.cotralspa.it en http://www.terravision.eu

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 en 3 stappertjes. Tochten van uiteenlopend niveau qua lengte en hoogteverschillen (zie programma). Bij de meeste wandelingen heb je de keuze tussen een lichte, medium en soms ook een zware optie. Je kan je op die manier de zwaarte van de reis aanpassen al naargelang je conditie. Als je kiest voor de zwaarste wandelingen, neigt het niveau naar 3 stappertjes.

75% van de paden is gemarkeerd, af en toe wandel je kleine stukjes over asfalt. Wandelstokken zijn aangeraden voor sommige etappes als je kiest voor de zwaardere tochten.

Voor een vlotte interpretatie van de wandelbeschrijvingen is ervaring met kompaslezen een groot pluspunt, zorg dat je er ééntje mee hebt indien je geen gebruik maakt van een gps-toestel.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Wordt vervoerd. Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen.

Logies

Tijdens deze reis overnacht je in charmante agriturismo's, hotels en in B&B ’s die soms zijn ondergebracht in historische gebouwen. Standaard overnacht je in een tweepersoonskamers met eigen sanitair. Wifi is meestal beschikbaar, soms enkel in gemeenschappelijke ruimtes. Tijdens de 8-daagse reis is er drie keer een logies met zwembad. In de 11-daagse reis vier keer.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunch is soms inbegrepen (zie dagschema).
 • Verder zijn er nog een aantal avondmaaltijden inbegrepen, meestal op de plaatsen waar er geen andere mogelijkheden zijn in de buurt. Speciale aandacht verdient de keuken van het logies in Mompeo. Hier wordt er uitsluitend vegetarisch gekookt. Met veel aandacht voor versheid en vaak met eigen geteelde ingrediënten tovert men schitterende gerechten op tafel: zelfgemaakte pasta, vers brood, huisgemaakte confituren, heerlijke huiswijn, koffie crème brûlée,...Viergangenmenu. 

Huisdieren

Honden toegelaten mits reservatie en supplement op voorhand te betalen: € 50 voor de 8-daagse, € 60 voor de 11-daagse.

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren