Overslaan en naar de inhoud gaan

In het jaar 990 stapte bisschop Sigeric van Canterbury naar Rome en legde met zijn dagboek de basis voor de Via Francigena, de belangrijkste pelgrimsroute in Europa en niet te evenaren qua landschappen en cultuurhistorische rijkdommen. De route in deze reis slingert zich door een mooi stukje Toscane. Op je pad liggen parels als San Gimignano, Siena en Montereggione en passeert een grote verscheidenheid aan landschappen de revue. Van het iconische Toscane met weidse vergezichten, cipressenlanen, wijn- en olijfgaarden trek je door een bosrijk gebied zuidwaarts naar de 'Crete Senesi', met kale kleiheuvels en eindeloze tarwevelden. Hier zeven dagen wandelen doet een mens deugd.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

 

De hoogtepunten van deze reis

Toscane Chianti
Toscane Chianti
Toscane Chianti

Programma

Programma

A Dag 1
San Miniato

Aankomst in San Miniato, een rustig heuvelstadje pal in het midden tussen Pisa en Firenze. Door de strategische ligging vervulde het een belangrijke rol op de handelsweg tussen deze grote steden en ook op de pelgrimsweg Via Francigena. Bewonder de mooie kerken en de opmerkelijke facade van het 'Palazzo del Seminario'.

Hotelovernachting.

B Dag 2
San Miniato - Gambassi Terme

De eerste wandeling is een van de mooiste van de reis. Je wandelt zuidwaarts over de flanken van zacht glooiende heuvels die in de lente getooid zijn met wilde bloemen en in de zomer met wuivende graanvelden. Midden in dit Toscaanse landschap passeer je de twee pelgrimskerken van Pieve di Coiano en Pieve a Chianni.

Tocht van 24 km, 7 uur stappen. Hoogteverschil: + 400 m / - 200 m.

Hotelovernachting. (O, A)

C Dag 3
Gambassi Terme - San Gimignano

Op naar San Gimignano. In Pieve di Cellole kan je naar de liederen van de monniken luisteren, een uniek zen-momentje op een wel zeer bijzonder plek. De prachtige romaanse kerk is een van de mooiste uit de streek. Het silhouet van San Gimignano met de 14 hoge torens spreekt tot de verbeelding in de verte. Van op de Torre Grossa krijg je een 360° panorama over het Toscaanse landschap voorgeschoteld, een lappendeken van velden en wijngaarden.

Tocht van 13,5 km, 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 350 m / - 350 m.

Hotelovernachting (O)

D Dag 4
San Gimignano - Colle Val d'Elsa (Gracciano)

Van het open Toscaans landschap van wijn- en olijfgaarden naar de bossen die de vallei van de rivier de Elsa omringen. In de schaduw van de bomen en langs frisse riviertjes bereik je het ommuurde plaatsje Colle Val d'Elsa. Deze idyllische ommuurde stad is bekend voor de productie van kristal. Onderweg kan je nog een omweg maken langs de 11de eeuwse abdij van Santa Maria a Conèo.

Tocht van 12 km, 3 uur stappen. Hoogteverschil: + 150 m / - 300 m.

Overnachting op hotel. (O)

E Dag 5
Colle Val d'Elsa - Monteriggioni

Een prachtige wandeling over desolate heuvels en door bossen leidt langs unieke plekken als de Abbadia a Isola, ooit een oude abdij, nu een ontmoetingsplaats voor pelgrims. In de verte zie je de torens en verdedigingswerken van Montereggioni al opduiken, een beeld met een zeer hoog postkaartgehalte. Deze volledig ommuurde stad op de heuvel de Monte Ala is een van de best bewaarde versterkte dorpen van heel Italië. Drink een koffie op het plein waar de pelgrims elkaar treffen of ga op zoek naar de verborgen tuinen.

Tocht van 16 km, 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 220 m / - 100 m.

Overnachting op hotel. (O, A)

F Dag 6
Monteriggioni - Siena

Je pelgrimspad loopt verder zuidoostwaarts. Rood- en okergekleurde gravelpaadjes banen zich een weg richting Siena dat net zoals Colle di Val d'Elsa op de kam van een heuvelrug ligt. Het is aangenaam slenteren over de beroemde schelpvormige Piazza del Campo, langs de indrukwekkende kathedraal en zoveel mooie middeleeuwse kerken en palazzi.

Tocht van 20 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil: + 300 m / - 250 m.

Overnachting op hotel . (O)

G Dag 7
Siena - Lucignano

Een zeer bijzondere streek vormen de heuvels van Val d'Arbia genoemd naar de rivier de Arbia en vermeld in Dante's Divina Comedia. Hier strekt zich een indrukwekkend gebied uit van geërodeerde kloven, de 'crete senesi', temidden van kale, glooiende heuvels. De witte strade bianche slingeren zich hier als een lint door het landschap. Net buiten Monterioni d'Arbia wandel je voorbij de Grancia di Cuna, een versterkte boerderij waar men destijds de graanreserves van Siena stockeerde. Overnachten doe je in Lucignano, een middeleeuws pareltje dat vooral gekend is voor San Francesco en het gotische sieraard de 'Boom des Levens'.

Tocht van 21 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 50 m / - 200 m.

Overnachting op hotel. (O, A)

H Dag 8
Lucignano - Buonconvento

Tijdens deze laatste wandeldag word je ondergedompeld in de natuur van de Valle dell'Ombrone. Deze groene vallei strekt zich uit in de provincie Grosseto en Siena en wordt begrensd door de heuvels van de Chianti in het noorden. De rivier de Ombrone creëerde hier een prachtig wandellandschap rijk aan mediterraan struikgewas. Einde in Buonconvento, volgens velen één van de allermooiste dorpen van Italië. Kunstliefhebbers moeten beslist eens binnenlopen in het Musea d'Arte Sacra, met werken uit de school van Siena. Einde na de wandeling of extra overnachting.

Tocht van 13,8 km, 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 120 m / - 150 m.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt
 • 3 x avondmaal 
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met Engelstalige wandelgids en pelgrimspaspoort (deze ontvang je ter plaatse)
 • gebruik van een wandel-app
 • GPS-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • overige maaltijden 
 • dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

Toeslag éénpersoonskamer alleenreizend: € 490
Toeslag éénpersoonskamer samenreizend: € 360
Extra overnachtingen San Gimignano in tweepersoonskamer en ontbijt: € 65
Extra overnachtingen Siena in tweepersoonskamer en ontbijt: € 80
Extra overnachtingen Buonconvento in tweepersoonskamer en ontbijt: € 60

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 april tot/met 31 oktober 2024. Voor- en najaar zijn qua weer de meest aangewezen periodes om te wandelen. De Toscaanse zomer kan erg warm worden.

Heen- en terugreis

Met de wagen

Heenreis: afstand Brussel - San Miniato: 1200 km, best af te leggen in 2 etappes. Je kan parkeren op de bewaakte parking van het hotel in San Miniato. Dit is gratis op de dag(en) dat je er logeert, en kost € 10 per dag dat je er niet logeert. Er is een gratis maar onbewaakte parking aan het station San Miniato-Fucecchio, alsook aan de Via Fonte alle Fate waar de dagjestoeristen parkeren, resp. op 3 en 1,2 km van het hotel.

Voor de terugreis neem je in Buonconvento de trein tot San Miniato-Fucecchio. Er zijn meerdere ritten per dag, met 1 overstap (in Empoli) of 2 overstappen (in Siena en Empoli). Vanaf San Miniato-Fucecchio is het nog 3 km bergop naar het hotel, dus een taxi is aangewezen (te reserveren via het hotel). Het is makkelijker om de trein tot Empoli te nemen en bij het station een taxi te nemen naar het hotel (ca. € 30), een half uurtje rijden.

Met het vliegtuig

Heenreis: Tot Pisa of Firenze en verder met de trein tot San Miniato-Fucecchio. Regelmatige verbindingen met overstappen, ritduur ca. 45 min. vanuit luchthaven Pisa en 1u20 à 2 u. vanuit luchthaven Firenze. In San Miniato neem je een taxi (kan geregeld worden via het hotel) of de bus lijn 320 tot San Miniato Alto, ritduur: 20 min. 

Terugreis: Buonconvento-Pisa Aeropuerto: trein met overstappen, 2u45 à 3u10 onderweg.
Buonconvento-Firenze Aeropuerto: bus en trein ca. 1u50 à 2u10' onderweg.

Uurregelingen vind je op CTT (bus) en Trenitalia (trein). In de uurregeling van Trenitalia krijg je ook de bustrajecten te zien. Via Google Maps kan je ook makkelijk trajecten opzoeken. 

Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er geen transfers nodig.

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 1 en 2 stappertjes.

Wandelingen van 11.3 tot 24 km op steeds heuvelend terrein (zie dagschema voor de afstanden en hoogteverschillen per dag). Je wandelt meestal over onverharde paden en gravelwegjes, ook over de beroemde 'strade bianche' of witte kiezelwegjes die zo typisch zijn voor de streek. Sommige stukken lopen ook onvermijdelijk over rustige asfaltwegen en bij het naderen van de stad al eens een eind langs een drukkere baan. Er is regelmatig kans om in de schaduw te wandelen.

Wij geven GEEN Nederlandstalige wandelbeschrijving maar dit is ook totaal overbodig gezien de Via Francigena zeer goed bewegwijzerd is. Je krijgt ook een makkelijk te installeren en gebruiksvriendelijke app (in het Engels), alsook GPS-tracks. In de officiële, Engelstalige gids van de Via Francigena die je ter plaatse ontvangt staan beknopte wandelbeschrijvingen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen. Je bagage wordt vervoerd: max. 1 stuk per persoon van max. 20 kg en 60 x 50 x 40 cm. Men is zeer streng, voor extra kilo’s en extra stuks bagage wordt er ter plaatse altijd een toeslag aangerekend.

Logies

Comfortabele kleinschalige hotels of B&B's, op basis van tweepersoonskamers met private badkamer. Het hotel in Firenze is een mooi en erg goed gelegen klassiek ***hotel.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt neem je in het logies.
 • Een picknick koop je best aan voor je aan de wandeling begint 's ochtends want onderweg zijn er nauwelijks bevoorradingsmogelijkheden
 • Het avondmaal neem je in het hotel in Gambassi Terme, Monteriggioni en Luciano, en op restaurant elders. Er is voldoende keuze aan eetgelegenheden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren