Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze heerlijke wandelreis door Puglia in Zuid-Italië neemt je mee naar het land van miljoenen olijfbomen en witte trulli's. Je start bij de fascinerende grotwoningenstad Matera - grondgebied Basilicata - en hopt zo de grens over met Puglia. Hier wordt het ruige ravijnenlandschap omgeruild voor de idyllische vallei van Itria met het bijzondere trulli-stadje Alberobello, het witte Ostuni en de barokstad Lecce, dieper naar het zuiden. Er is tijd om te proeven van olijfolie, lekker eten en de Italiaanse gastvrijheid.

Voor deze reis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Hoogtepunten van Puglia

Wandelen langs de grotwoningen van Matera

Hoogtepunten van Puglia

Proeven van de heerlijk Italiaanse keuken

Hoogtepunten van Puglia

Wandelen in grote olijfboomgaarden

Programma

Programma

A Dag 1
Matera

Reis naar Matera, net over de grens van Puglia met Basilicata. Deze stad is zo uniek dat ze ook in deze culturele wandelreis doorheen Puglia niet kan ontbreken. Ook haar ligging boven een diep ravijn in het plateau van de Murgia Materana is op zijn minst fascinerend te noemen. Matera is de best bewaarde, meest bekende ‘sassi-stad’ van Italië. Reeds duizenden jaren geleden groeven de eerste bewoners hier holtes uit de tufstenen rotswanden, om in te wonen, als stalling, kelders of zelfs als kerkjes. Tijdens de jaren 50 van de vorige eeuw waren de woonwijkjes zo overbevolkt met vele ziektes als gevolg. De Italiaanse overheid verplichtte de inwoners om te verhuizen naar wijken buiten de stad zodat de ‘sassi’ konden worden gerestaureerd. Een groot deel van de woningen kan je nu bezoeken en ook de kathedraal op de top van de Civitas-heuvel trekt ongetwijfeld de aandacht. Zwerf gewoon wat rond en geef je ogen de kost, achter elke façade, na elk trapje en steegje valt iets nieuws te ontdekken.

Standaard overnacht je in een B&B kortbij het station en buiten het toeristisch centrum. Als je kiest voor de upgrade overnacht je in een sfeervol traditioneel hotelletje met prachtig uitzicht op de sassi.

Overnachting. 

A Dag 2
Matera

Vandaag is volledig gewijd aan de ontdekking van Matera en omgeving. Je maakt een panoramische rondwandeling in het Natuurpark van de ‘chiese rupestri’ (= rotskerkjes). Vanaf de 7de eeuw vestigden zich veel oosters-orthodoxe monniken in deze regio waar ze naast woningen ook kerken en kleine kloosters uit de rotsen hakten en met fresco’s versierden. In en rond Matera werden er meer dan 150 ontdekt! Tijdens je wandeling geniet je ook mooie uitzichten op de tegenoverliggende stad en het landschap van de omliggende Murgia Materana. Na de wandeling kan je iets opsteken over Matera’s geschiedenis in het CasaNoha waar je in korte video’s een idee krijgt van de evolutie van de Sassi. Korte transfer van bij het visitor centre naar Matera centrum, van hieruit wandel je naar je hotel.

Wandeling van 11 km, + 320 m / - 320 m.

Overnachting. (O)

B Dag 3
Matera - Locorotondo - Alberobello

In het oosten lonkt de idyllische vallei van Itria met als belangrijkste steden Alberobello, Locorotondo en Martina Franca. Van Matera word je naar het oude aquaduct van Puglia gebracht (transfer incl.). startpunt van een wandeling door de vallei van Itria met de typische ‘trulli’, de witte ronde gebouwtjes met ‘puntmutsjes’. Einde in Locorotondo met z’n cirkelvormige stratenplan en de smalle lage huisjes, ‘cummerse’ genoemd. Van Locorotondo ben je in 10 minuutjes met de trein in de ‘trulli-hoofdstad’ Alberobello. Hier is het ‘s avonds, na het terugkeren van de dagjetoeristen, veel interessanter om wat rond te kuieren. Upgrade mogelijk met overnachting in een trullo.

Wandeling van 14 km, + 140 m / - 110 m.

Overnachting. (O)

C Dag 4
Alberobello - Martina Franca

Ook s’ochtends vroeg is er nog kans om de stad in al z’n rust te verkennen. In ieder geval zal die rust snel weerkeren tijdens een mooie natuurwandeling door eikenbossen en over de zacht glooiende landwegjes die de Valle d’Itria doorkruisen. Het landschap wordt gevormd door perceeltjes grond die zijn afgeboord met kalkstenen muurtjes, trulli’s die dienstdoen als stalletjes, en olijfgaarden. In het zuiden klim je weer uit de vallei tegen de flanken van de Monte San Martino naar Martina Franca, samen met Lecce is deze stad een prachtig voorbeeld van de barokke kunst in Puglia.

Wandeling van 19 km, + 320 m / - 210 m.

Overnachting. (O)

D Dag 5
Martina Franca - Ostuni

Vandaag verlaat je trulli-land. Een transfer brengt je richting kust. Van bij een oude masseria wandel je het Parco Naturale Dune Costiere in, een waterrijk natuurpark ter bescherming van het rijke Apulische platteland met z’n oude boerderijen of ‘maseria’s’. Je wandelt door een grote verscheidenheid aan landschappen gaande van strand tot duinen, van wetlands tot oude olijfgaarden. Daarna gaat het heuvelopwaarts verder door het woud naar de charmante witte stad Ostuni. Sedert honderden jaren worden hier de huizen, trappen en zelfs straatjes er volledig wit geverfd.

Wandeling van 12 km. + 230 m / - 110 m.

Overnachting. (O)

E Dag 6
Ostuni - Lecce

Over gravelwegjes gaat het heuvelafwaarts richting de Adriatische kust en naar de rand van het Natuurpark Dune Costiere waar je gisteren al kennis mee maakte. In gans Puglia staan naar schatting 60 miljoen olijfbomen waarvan sommigen duizenden jaren oud zijn. Helaas worden de bomen al een tiental jaar ernstig bedreigt door een dodelijke bacterie, behalve het kappen van de bomen heeft men hiervoor nog geen oplossing gevonden. Tijdens je wandelingen zal je vermoedelijk veel sterk teruggesnoeide bomen en dorre bomen tegenkomen. Einde van de wandeling in Lido Morelli en transfer naar Lecce, hoofdstad van de Pugliese barok. 

Tocht van 14 km, + 10 m / - 220 m.

Overnachting. (O)

E Dag 7
Lecce - Otranto - Lecce

Vrije dag in Lecce, haar unieke ligging, op slechts een tiental kilometer van twee kusten, omgeven door wijn- en olijfgaarden lokte in het verleden vele kunstenaars en schrijvers. Niet alleen een hele resem prachtige barokmonumenten maar bovenal de heerlijke zuiderse sfeer zal je weten te bekoren. Wie zin heeft in een kustwandeling kan met de trein (1,5 uur) naar Otranto voor een lusvormige tocht naar het meest oostelijke puntje van Italië: de Capo d’ Otranto. Hier ontmoeten de Ionische en Adriatische Zee elkaar en bij helder weer kan je Albanië’s hoogste toppen zien. Otranto is klein maar het religieus erfgoed is indrukwekkend. Loop even binnen in de mooie Byzantijnse basiliek en sla zeker de kathedraal van Santa Maria Annunziata niet over. Trein terug naar Lecce.

Tocht van 8 km, 3,5 uur. + 100 m / - 100 m.

Overnachting. (O)

F Dag 8
Einde

Einde na het ontbijt. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • private transfers op dagen 2, 3, 5 en 6
 • Engelstalige wandelbeschrijvingen met gedetailleerde wandelkaarten
 • gratis te downloaden wandelapp
 • gps-tracks
 • bagagevervoer
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden
 • openbaar vervoer 
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. andere inkomgelden
 • evt. reisverzekering
   

Toeslagen

 • Toeslag superior hotels voor 8 dagen / 7 nachten:
  • € 270 per persoon (seizoen 1)
  • € 330 per persoon (seizoen 2)
  • € 470 per persoon (seizoen 3)
 • Toeslag eenpersoonskamers: op aanvraag

Luchthaventransfers: (min. 2 personen):

 • Transfer Lecce - Brindisi luchthaven: € 50 per persoon
 • Transfer Bari luchthaven – Matera: € 75 per persoon
 • Transfer Brindisi luchthaven - Matera: € 150 per persoon
 • Transfer Lecce - Bari luchthaven: € 105 per persoon

Extra overnachtingen (kamer met ontbijt) in standaard hotels in een tweepersoonskamer: 

 • seizoen 1: € 60 per persoon
 • seizoen 2: € 70 per persoon
 • seizoen 3: € 80 per persoon

Kortingen

Kinderen: prijs op aanvraag

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 april tot/met 31 december.
Tijdens de zomermaanden raden we deze reis niet aan omdat het gewoonweg te heet is om te wandelen en bovendien is er weinig schaduw, je wandelt door een open landschap. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather
 

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig*

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Brindisi en Bari. Idealiter neem je een vlucht heen naar Bari en terug vanuit Brindisi maar indien dit niet mogelijk is dan is een vlucht heen en terug naar Bari het makkelijkst.

Heenreis

Vanuit de luchthaven van Bari kan je een bus nemen tot Matera. Busmaatschappij Marozzi rijdt van maandag tot zondag een vijftal keer naar Matera. Uren voorjaar 2024: 7u00, 10u45, 17u10 en 20u35. Reistijd: 75 min., prijs ca. € 5. Ook Flixbus rijdt vanaf de luchthaven. Andere maatschappijen vertrekken meestal bij het centraal station van Bari. Daar kan je ook de trein nemen tot Matera Centrale. Reistijd: ca. 80 min. Check de treintijden op FAL (Ferrovie Appulo Lucane). Opgelet: geen treinen op zon- en feestdagen.

Terugreis

Er is een zeer regelmatige bus- en treinverbinding vanuit Lecce naar Bari en Brindisi:

 • Lecce – Bari Centrale (= station): 1u27’, rechtstreeks, prijs ca. €15. Vanuit Bari Centrale reis je vervolgens in 15 min. met de trein of in 30 min. met de bus naar de luchthaven van Bari.
 • Lecce – Brindisi: rechtstreekse shuttlebussen die in 30 à 40 min. naar de luchthaven rijden. Regelmatige verbinding, tickets kan je online kopen: Marozzi.
 • Handige website: Aeroportidipuglia.it

De transfers van Lecce naar Bari of Brindisi kunnen op voorhand voor je geregeld worden. Zie prijzen vervoer.

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.
 

Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er een aantal verplaatsingen noodzakelijk. Er zijn drie privé transfers inbegrepen en je neemt driemaal de trein (niet inbegrepen):

 • dag 2: transfer naar Matera, van hieruit wandel je naar het hotel
 • dag 3: transfer van Matera naar het startpunt van de wandeling in de Vallei van Itria. Na de wandeling neem je de trein van Locorotondo naar Alberobello
 • dag 5: transfer van Martina Franca naar Parco Naturale Dune Costiere
 • dag 6: transfer van Parco Naturale Dune Costiere – Lecce
 • dag 7: trein Lecce – Otranto en terug

Reizen met het openbaar vervoer in Italië is goedkoop. In en rond grote steden zijn bussen en treinen over het algemeen goed op elkaar afgestemd.

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 1 stappertje.  Wandelingen van 6 tot max. 19 km, 2 tot 4,5 uur stappen per dag en met nagenoeg geen hoogteverschillen. De paden volgen meestal onverharde landbouwwegjes en af en toe  een asfaltweg. 

Bagagevervoer

Wordt vervoerd van het ene logies naar het andere. 1 stuk van max. 20 kg per persoon. Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje.
 

Logies

Bij reservatie heb je de keuze tussen twee comfort-categorieën:

 • standaard: eenvoudige B&B’s en ***-hotels
 • superior: charme B&B’s en 4 ****-hotels 

Je verblijft overal in een standaard tweepersoonskamer met eigen sanitair.
 

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunch is niet inbegrepen. Je kan 's ochtends zelf je aankopen doen voor de lunch of in het hotel een lunchpakket bestellen. 
 • Avondmaal is niet inbegrepen. Er zijn voldoende eetgelegenheden in plaatsjes waar je overnacht en vaak is er ook mogelijkheid om te eten in het logies.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren