Overslaan en naar de inhoud gaan

Ten zuiden van Alba strekt zich de Langhe uit, een oogstrelend land van golvende heuvels die excellente wijnen, hazelnoten, heerlijke kazen en truffels oplevert. Dit is een culinaire natuurreis met schitterende vergezichten over valleien en op besneeuwde Alpentoppen. Elk seizoen heeft er z’n charmes maar de kleurrijke herfst heeft voor fijnproevers een streepje voor wanneer de druiven in de heuvels worden geplukt, de truffels en wilde paddenstoelen worden verzameld en tal van marktjes en festiviteiten er een fijne sfeer creëren.  Hier ontstond het principe van slow food en wacht je een onvergetelijke reis die je het verhaal vertelt van de Barolo-wijnen en de hazelnoot.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

wandelreis Italië Piemonte
wandelreis Italië Piemonte
wandelreis Italië Piemonte

Programma

Programma

A Dag 1
Alba

Je komt aan in Alba, 'truffel-hoofdstad' van de Langhe-streek in de Italiaanse regio Piemonte. Je kan er kuieren over de kasseien tussen barokke en renaissance paleizen. Er zijn weinig landen waar de kerken zo rijk versierd zijn, dus ook hier is een bezoekje aan de 'duomo' de moeite waard. In Alba verblijf je in een klassiek maar degelijk stadshotel vlakbij het centrum en het station, een handige vertrekbasis waar je ook zonder probleem je wagen kan achterlaten.

Overnachting op hotel of in een agriturismo. 

B Dag 2
Roddi - Vergne (of Barolo)

Ten zuiden van Alba strekt zich de Langhe uit, een oogstrelende streek die van wijndorpjes en hazelnoten. De taxi pikt je op om 9 uur en brengt je naar het startpunt van de wandeling bij Roddi. Het pad leidt over de met wijngaarden overdekte heuvels naar het rustieke stadje La Morra en verder tot het piepkleine Vergne, een gehuchtje niet ver van Barolo. Onderweg kan je je op verschillende plaatsen tegoed doen aan een wijnproeverij. Indien er in de agriturismo in Vergne geen beschikbaarheid is overnacht je in Barolo en wordt de wandeling iets korter vandaag.

Roddi - Vergne: 15 km, 4 uur, + 509 m / - 383 m.
Roddi - Barolo: 13 km, 4 uur, + 446 m / - 409 m.

Overnachting in een sfeervolle agriturismo. (O)

C Dag 3
Vergne (of Barolo) - Monforte d'Alba

Eerst gaat het naar Barolo, het dorpje dat zijn naam geleend heeft aan de droge rode wijn die zo kenmerkend is voor deze streek. Om deze naam waardig te zijn, moet deze wijn gemaakt worden van de nebbiolo-druif. De wandeling is niet zo lang vandaag dus je hebt uitgebreid de tijd om rustig door de straatjes van Barolo te kuieren, het Museo del Vino ‘WIMU’ te bezoeken of je te goed te doen aan een tasting.  De route vandaag loopt bijna volledig doorheen de beste wijngaarden van de nebbiolo-druif. Je wandelt langs het kasteel van Novello, en verder naar Monforte d’Alba met z’n levendige dorpsplein.

Vergne - Monforte d'Alba: 12 km, 4 uur. + 447 m / - 390 m.
Barolo - Monforte d'Alba: 8 km, 3 uur, + 440  / - 200 m.

Overnachting op hotel of in een B&B. (O)

D Dag 4
Monforte d'Alba - Roddino - Cissone

Vandaag maakt het landschap van alomtegenwoordige wijngaarden plaats voor hazelnootbomen, die de hoge Langhe charmeren. Je maakt een prachtige wandeling over de beboste heuvels die Serralunga omringen. Van hieruit klim je steil omhoog naar Roddino en naar het piepkleine dorpje Cissone. Je picknick kan je genieten onder een oude eik met zicht op de vallei van Sinio. Vandaag en morgen verblijf je op een bijzonder adresje, een prachtig gelegen agriturismo met zwembad en fijn restaurantje.

Wandeling van 19 km, 5 à 6 uur. + 680 m / - 565 m. 

Overnachting in een agriturismo met zwembad. (O)

Dag 5
Cissone

Cissone is een mooie plek voor een rustdagje aan het zwembad maar wij kunnen je de aangeboden rondwandeling zeker aanbevelen. Van bij de agriturismo trek je de beboste heuvels in naar het bijzondere dorpje Serravalle Langhe en terug. Bijna de ganse wandeling krijg je een panorama van besneeuwde Alpentoppen voorgeschoteld. Een ontspannen tochtje van enkele uren waarna een duik in het zwembad eens zoveel deugd doet!

Luswandeling van 8,5 km, 3 uur. + 307 m / - 307 m.

Overnachting in een agriturismo met zwembad. (O)

E Dag 6
Cissone - Cravanzana

De wandeling voert naar de Alta Langha, het hoger gelegen deel in het zuiden van de Langhe-regio tegen de grens met Ligurië. Je maakt kennis met een heel ander soort landschap; hier maakt wijnbouw plaats voor bossen en voor de hazelnoot. Daar waar de hellingen te steil zijn om te cultiveren zijn ze bebost met eiken. Dit is ook de regio van de 'Tuber Manatum' of de wereldberoemde witte truffel van Alba. Het is de langste maar misschien ook wel de mooiste tocht van de reis. 

Wandeling van 20 km, 5 uur. + 600 m / - 665 m. Evt. in te korten met 7 km door een transfer tot Boscolaschetto (€ 20 ter plaatse te betalen).

Overnachting op hotel of in een agriturismo. (O)

F Dag 7
Cravanzana - Cortemilia

Vanuit Cravanzana daal je licht af naar Torre Bormida, waar je de gelijknamige rivier oversteekt. Er volgt een steile klim naar Bergolo, één van de kleinste dorpjes van de Alta Langha, maar zeker niet met het minste karakter. Het laatste deel van je tocht loopt doorheen de bossen en door vele hazelnootplantages naar Cortemilia, een wel erg oud dorpje dat dateert uit Romeinse tijden...Je logeert in het hotel van een gerenommeerde kok, een culinaire topper om deze wandelweek in schoonheid af te sluiten. 

Wandeling van 13 km, 5 uur. + 450 m / - 790 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 8
Einde

Einde na het ontbijt. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt
 • bagagevervoer 
 • transfer Alba - Roddi 
 • informatiepakket met Engelstalige wandelbeschrijvingen (meer informatie bij wandelniveau)
 • gebruik van een wandel-app
 • dagkaarten  met ingekleurde route
 • GPS-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • transfer Cortemilia - Alba
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. inkomgelden
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Toeslag eenpersoonskamer alleenreizend: € 425
 • Toeslag eenpersoonskamer samenreizend: € 280
 • Transfer Turijn luchthaven - Alba (2 pers): € 230
 • Transfer Cortemilia - Turijn luchthaven (2 pers): € 280
 • Transfer Cortemilia - Alba station (2 pers): € 90
 • Extra overnachtingen Alba tweepersoonskamer met ontbijt: € 85
 • Extra overnachtingen Turijn tweepersoonskamer met ontbijt: € 87

 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 april tot/met 15 november 2024.

Als je reist op een zondag moet je er rekening mee houden dat er geen bus rijdt tussen Cortemilia en Alba de laatste dag.  Je kan dan een taxi nemen, op voorhand (zie toeslagen) of ook makkelijk ter plaatse te regelen. 

Bij vertrek op een donderdag of een vrijdag overnacht je in Barolo in plaats van in Vergne, tenzij je een extra nacht in Vergne verblijft (zie toeslagen).

Piemonte is een mooie reisbestemming in ieder seizoen maar er is geen mooiere periode dan de herfst. Ook op culinair vlak is de herfst de beste reistijd omdat dit de oogstperiode is voor druiven, paddenstoelen en witte truffels. Het mooie heuvellandschap wordt dan omgetoverd in een bont kleurentapijt, een ideaal wandelseizoen voor frisse-neuzen-liefhebbers.

Heen- en terugreis

Met de wagen

Heenreis

Afstand Brussel - Alba: ca. 1050 km. Je kan de wagen gedurende de ganse week achterlaten op de ondergrondse parking van het hotel in Alba voor € 8 per dag. Een goed alternatief is de overdekte betaalparking bij het station van Alba, Centro Stazione, Piazza Trento E Trieste. Hier betaal je voor een week ca. € 35.

Terugreis

Om terug te keren naar je wagen op het einde van de reis neem je in Cortemilia (Paese) de bus terug naar Alba (ritduur ca. 55 min - GelosoBus lijn 162). Er zijn een vijftal vertrekken per dag van ma tot za. Op zondag kan je enkel met een taxi in Alba geraken maar in Italië zijn taxi's niet zo duur.

Met het vliegtuig*

Heenreis

Vlucht naar Turijn - Caselle Airport. Op de luchthaven neem je de bus of een taxi tot station Torino Porta Susa (ritduur: 40 min. vertrek om de 20 min.). Hier is er elk uur een rechtstreekse trein naar Alba (reisduur: ca. 70 min.). Hou rekening met beperkte verbindingen op zondag. Je kan ook een taxi nemen tot in Alba (85 km, ca. € 130). 

Terugreis

Bus Cortimilia - Alba.  Als je verder naar de luchthaven moet dan neem je weer de trein tot Turijn Porta Susa (ca. 90 min.) en reis je verder per taxi of bus tot op de luchthaven. Op zondag kan je enkel een taxi (beperkt) nemen tussen Cortemillia en Alba. 

Transfers naar Alba vanuit Turijn luchthaven (en terug) en vanuit Cortemilia naar Alba of Turijn kunnen op voorhand geregeld worden (zie toeslagen).

Voor treinen in Italia, zie Trenitalia.

Vervoer tijdens de reis

De transfer van Alba naar Roddi of Verduno 's ochtends voor de start van de wandeling is inbegrepen. 

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 1 en 2 stappertjes. Wandelingen van 8 tot 20 km met hoogteverschillen van max. 680 m stijgen en 790 m dalen. Het niveau van de wandelingen gaat in stijgende lijn naarmate de reis vordert en met in het midden een rustdag, een ideale niveau-opbouw. De eerste twee wandeldagen zijn 1 stappertje. Wandeldagen 3 en 4 zijn 2 stappertjes.

Je wandelt vaak tussen wijngaarden over oneffen paden, boswegjes en ook over rustige asfaltweggetjes. Soms wandel je ook over de beroemde 'strade bianche' of witte onverharde wegen die zo typisch zijn voor de streek. De ondergrond van de paden in de wijngaarden kan glibberig worden na regen en een wandeling kan daardoor gevoelig zwaarder worden. Tijdens het eerste ‘deel’ van de reis is er weinig schaduw, vanaf dag vier wandel je vaker door bosrijk gebied en door hazelnootplantages.

De paden zijn goed gemarkeerd. Je volgt deels de rood-witte GR-markeringen en deels de Bar-to-Bar route. Als leidraad ontvang je Engelstalige wandelinstructies, kaarten en gps-tracks. Bovendien kan je ook gebruik maken van een handige en gebruiksvriendelijke wandelapp. Kleine stukken op de route gaan off-track, daar is het gebruik van de app of gps zeker aan te raden.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. Je bagage wordt vervoerd van het ene logies naar het andere.

Logies

Verblijf op basis van tweepersoonskamers met private badkamer. In Alba overnacht je in een klassiek maar degelijk stadshotel in de omgeving van het station en op korte afstand van het centrum. Hier kan je ook makkelijk je wagen achterlaten tijdens de wandelweek. Er zijn volop winkels en restaurantjes in de buurt. 

Op de overige plaatsen overnacht je in hotelletjes of in een agriturismo. De dorpjes en stadjes zijn dikwijls klein waardoor het aantal logiesmogelijkheden eerder beperkt is en het comfortniveau uiteenlopend (maar overal goed!). Een speciale vermelding verdient het logies in Cissone waar je twee nachten verblijft. Niet alleen de mooie ligging maar ook de vriendelijke familie, de excellente keuken, het heerlijke zwembad en het prachtige uitzicht verdienen een pluimpje.

​De hierbij vernoemde hotels zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen en is op de meeste plaatsen vrij uitgebreid naar Italiaanse normen.
 • De lunch is niet inbegrepen. Ofwel doe je zelf je aankopen voor de picknick ofwel eet je in een restaurantje onderweg. Soms kan je ook een lunchpakket laten klaarmekn in het logies. Uitgebreide informatie krijg je op voorhand in je informatiepakket.
 • Ook het avondmaal is niet inbegrepen, het is fijn om zelf een keuze te kunnen maken. In Alba, Barolo en Monforte d'Alba is er genoeg keuze. In Vergne zal de logiesuitbater je adviseren om in een restaurantje in de buurt te eten (geen restaurant in het logies zelf). In Cissone, Cravanzana en Cortemilia beschikt het hotel over een prima keuken. De dorpjes op de route zijn vaak piepklein waardoor je voor het diner geen uitgebreide lijst aan restaurants moet verwachten. Je geniet er vaak van streekspecialiteiten van een hoger culinair niveau.

Honden

Kleine honden zijn toegelaten. Ter plaatse te betalen maar door te geven bij inschrijving. Prijs per nacht varieert van €10 tot €30.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren