Overslaan en naar de inhoud gaan

Wil je niets missen van IJsland ? Dan is onze meest complete reis zeker iets voor jou. Naast de klassiekers bezoek je ook talloze minder bekende, maar daarom niet minder fantastische locaties. Alle facetten van de IJslandse natuur die rondom het volledige eiland terug te vinden zijn en met de huurwagen bereikbaar, inclusief de Westfjorden en het Snaefellsnes schiereiland. De afwisseling in natuurfenomenen is zo verbazingwekkend en laat je vaak met open mond achter. IJsland kruipt in je huid en hoofd, een ervaring die je nooit vergeet !

 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (NH).

De hoogtepunten van deze reis

Skogafoss - Noorderhuis

Bezoek zeker de watervallen van Skógafoss en Seljalandsfos, niet ver van Reykjavík.

Reynisfjara - Noorderhuis

Spectaculaire kuststroken in Reynisfjara

Stykkisholmur - Pixabay

Idylische haventjes op Snæfellsnes

Programma

Programma

A Dag 1
Vlucht naar Reykjavik
50 km

Net voor het vliegtuig landt, merk je dat IJsland geen gewone bestemming is. Vanuit de lucht zie je het oerlandschap van het Reykjanes schiereiland samengesteld uit groen- en zwarttinten doorspekt met azuurblauwe en roestkleurige vlekken. Het zijn eindeloze lavavelden bedekt door een dik en eeuwenoud mostapijt met hier en daar mineraalrijke waterpoelen en vlaktes van geoxideerde mineralen. Op sommige plaatsen ontsnapt stoom uit de aarde en zie je duidelijke scheuren in de bodem. Het versterkt het mythische karakter van IJsland en zorgt voor hooggespannen verwachtingen die moeiteloos zullen ingelost worden. Na het afhalen van de huurwagen gaat het richting Reykjavik en krijg je hetzelfde landschap in detail te zien. Een mooi begin van een boeiende reis.

B Dag 2
Wandelen tussen 2 werelden
140 km

Vandaag volg je de Mid-Atlantische Rug, de breukzone die over de bodem van de Atlantische Oceaan loopt en de grens vormt tussen het Noord-Amerikaanse en Europese continent. Op IJsland loopt deze breuk boven de zeespiegel wat duidelijk te zien is in het Þingvellir Nationaal Park. Iets verderop ligt het Geysir gebied waar de Strokkur-geiser met vaste regelmaat een warmwaterfontein laat zien. En net voordat de weg het ruige binnenland bereikt, zie je de Gullfoss waterval die gletsjerwater van de ‘witte’ rivier in twee trappen, en met veel gedonder, door een nauw canyon afvoert.

C Dag 3
Puimsteen- en lavavelden
220 km

Via een onbekende, maar mooie omweg rijd je door de lava- en puimsteenvelden aan de voet van de Hekla vulkaan. Eens je de zuidkust bereikt, wijzigt het landschap. Een bergmassief lijkt op te rijzen uit de Atlantische Oceaan. Het is bedekt met gletsjers, gedrapeerd met watervallen en vormde ooit de rand van het eiland.

Je reist daarna verder via de Ringweg naar Kaap Dyrhólæy.  De zuidelijkste punt van het eiland, vormt letterlijk en figuurlijk een toegangspoort tot het eiland. Tijdens het broedseizoen vind je hier papegaaiduikers en andere zeevogels hun jongen klaarstomen voor de terugtocht.
Het geheel wordt afgelijnd door een smalle kuststrook met zwarte zand- en keienstranden.

D Dag 4
Zwarte sandurs en witte woestijnen
220 km

Je kruist de zwarte spoelvlaktes of sandurs vooraleer je Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull en het gelijknamige nationale park bereikt. Het volledige gebied beslaat ongeveer 14.000 km² en is daarmee Europa’s grootste beschermde gebied.
In de oksel van de gletsjer, tussen ijstongen, ligt Skaftafell. Een wandelgebied in een boeiend en zeer gevarieerd landschap. De Svartifoss waterval is hier hét hoogtepunt, maar ook een aantal uitzichtpunten op de omringende ijswereld zijn indrukwekkend.
Tussen de Vatnajökull en de Atlantische Oceaan liggen ook een paar ijsmeren waaronder Jökulsárlón het bekendste is. IJsbergen van eeuwenoud, blauw getint ijs worden door de gletsjer uitgebraakt in de lagune. Ze drijven af naar open zee om de cyclus van het water af te ronden op het zwarte zandstrand van Diamond Beach

 

E Dag 5
Oost-IJsland: een vergeten gebied
290 km

Van zodra je de gletsjerlandschappen van het Vatnajökull NP achter de rug hebt, rij je door een decor dat geologisch gezien tot de oudste gebieden van IJsland behoort. Het is een verzameling van natuurelementen: fjorden, baaien, bergen, binnenzeeën, diepe gletsjerdalen en geothermische bronnen. Hier en daar passeer je een geïsoleerde nederzetting of vissersdorp, krijg je een fantastisch panorama te zien en kan je de benen strekken voor een wandeling.
Onze IJslandvaarders kenden deze plaats ook en zochten er een veilig onderkomen bij storm.

F Dag 6-7
Het Mývatn meer
190/230 km

Langs de rand van een van ’s werelds meest uitgestrekte as- en lavawoestijnen, de Ódáðahraun, naar het Mývatn meer. Onderweg krijg je uitzonderlijke landschappen te zien.
De regio rond het Mývatn meer is uiterst vulkanisch. De aardkorst is hier flinterdun en de hotspot of magmakamer ligt kort onder het aardoppervlak. Ontembare krachten zorgen voor fabelachtige verschijnselen zoals kokende modderpoelen, zwavelbronnen, stoomzuilen, schijnkraters, lavaformaties, warme bronnen en kratermeren.
Maar er is meer. Langs de machtige gletsjerrivier, Jökulsá a Fjöllum, vind je een aantal bijzondere plaatsen zoals de Dettifoss en Selfoss watervallen, de basaltformaties van Hljóðaklettar, de Hafragilsfoss waterval, de Ásbyrgi canyon,…

En iets verderop kan je te Húsavík inschepen voor een walvistocht en op zoek gaan naar bultruggen, blauwe vinvissen, dwerg vinvissen…

 

G Dag 8
Zeehonden spotten
340 km

Via de ‘waterval der goden’ en de hoofdstad van het Noorden, Akureyri, brengen we je naar ‘de stenen draak’ via een onbekende kustroute waar ook zeehonden gespot worden. Het ligt aan het begin van de Westfjorden, een uitgestrekt fjordensysteem

H Dag 9
De vergeten haringfabriek
200 km

Vandaag krijg je volgens onze mening een van de mooiste en wildste trajecten onder de wielen geschoven. Via een grindpiste volg je de contouren van de oostkust. Een traject langs scherp afgelijnde bergen, idyllische baaien en stranden met samengepakt drijfhout, grauwe maar imposante steenlandschappen, drooggevallen fjorden, valleien ingekleurd met tientallen groentinten,…
En uiteindelijk, in the middle of nowhere, kom je aan een vervallen haringfabriek en een van de meest noordelijk gelegen natuurlijk verwarmde zwembaden aan de rand van de Noordelijk IJszee.
Deze kustroute is tegelijkertijd spectaculair, mysterieus, woest en sprookjesachtig.

I Dag 10
Gletsjers en warme bronnen
260 km

Je keert via dezelfde kustroute terug naar het zuiden om via de hoogvlakte naar het fjordencomplex van Ísafjarðardjúp te rijden. Hier kies je voor de route naar het einde van de wereld om uit te komen aan de enige overgebleven gletsjer van de Westfjorden: de Drangajökull. Ooit lag het volledige gebied bedolven onder een metersdikke ijslaag.

J Dag 11
Fjorden en nog meer fjorden
135 km

De route naar Isafjorður volgt de contouren van het fjordencomplex van Ísafjarðardjúp. Je wordt een volledige dag ondergedompeld in een wereld van fjorden en eindeloze vergezichten.
Watervallen, kloven, zeehonden en de zoutwinning van Reykjanes zorgen voor nog meer afwisseling op de slingerende route.

K Dag 12
Bruidsluiers en vogelrotsen
210 km

Het eindpunt voor vandaag zijn de vogelkliffen van Látrabjarg op het meest westelijke punt van IJsland.
Tijdens het broedseizoen, mei tot mid-augustus, spot je hier duizenden zeevogels: een kakofonie van gekrijs en gefladder.
Om er te geraken moet je via de Westelijke Alpen, diepe fjorden, verlaten nederzettingen en een koffiehuis waar je een Belgische wafel kan eten.
Ook de fameuze Dynjandi waterval ligt op het traject. Het is de mooiste ‘bruidsluier’ van IJsland.

L Dag 13
Ferry naar Stykkishólmur
110 km

Al kronkelend via grindwegen bezoek je het “rode strand” waarvan het zand, naargelang lichtinval en vochtgehalte, verkleurt van goudgeel tot oranje. Nadien neem je de ferry om 3 uur later voet aan wal te zetten in het kleurrijke vissersdorpje Stykkishólmur op het Snæfellsnes schiereiland.

M Dag 14
Snæfellsnes
150 km

Het Snæfellsnes schiereiland wordt gevormd door een uitgerekte bergketen waarbij de noordkant bestaat uit een fjordenkust en de zuidkant vlak uitloopt in gele en zwarte stranden, bemoste lavavelden en verweerde rotskusten met restanten van oude vulkaankraters.
Het volledige gebied is een synthese van wat IJsland te bieden heeft.

N Dag 15
Wandelen of slenteren

Op weg naar Reykjavik zijn er heel wat wandelmogelijkheden. Er moeten keuzes gemaakt worden. Kies je voor de wandeling naar de op 1 na hoogste waterval van het eiland of liever naar de rand van een krater met zicht op het Snaefellsnes-gebergte? Of wat dacht je van de pittige tocht naar de top van Mount Esja met schitterend zicht op Reykjavik en de baai?
Het liever wat rustiger aan doen? Rij dan naar Reykjavík en verken dan al slenterend de vele straatjes en kleurrijke steegjes.

O Dag 16
Reykjavik

Een volledige dag om de stad grondig te bezoeken en te bekomen van de vele indrukken van de voorbije dagen.

P Dag 17
Terugvlucht
50 km

Naar de internationale luchthaven waar je de wagen inlevert en incheckt voor de terugvlucht.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Overweeg een upgrade van je huurwagenPrijs op aanvraag
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • 3 hotelnachten te Reykjavík op basis van een 2 pers. kamer met privé-sanitair en ontbijt
 • 12 overnachtingen op het platteland op basis van een 2 pers. kamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • 1 hotelnacht op het platteland op basis van een 2 pers. kamer met gedeeld sanitair en ontbijt. Het gaat om een superlocatie waar maar 1 hotel staat. Het is een van de oudste hotels op IJsland met een ongelooflijke charme en geschiedenis.
 • huurwagen type VW Golf of gelijkwaardig van en tot de luchthaven, onbeperkt aantal km’s, verzekering huurwagen met verlaagde franchise (eigen risico € 440), de bodemplaat en de banden zijn op IJsland nooit verzekerd.
 • 2e chauffeur
 • autoferry op dag 13
 • uitgebreid, Nederlandstalig infopakket met algemene informatie de do’s en dont’s, wegenkaart, routeboek en het Dominicus reishandboek
 • IJslandse taksen
   

Niet inbegrepen

 • Vluchten
 • overige maaltijden
 • brandstof auto
 • toegangsprijzen
 • facultatieve excursies:
  • Dag 1: Blue Lagoon: 96 à 115 euro pp
  • Dag 4: Gletsjerwandeling: 115 euro pp
  • Dag 4: Zodiactocht op Jokulsarlon: 115 euro pp
  • Dag 6/7: Walvistocht vanuit Husavik: 102 euro pp
 • Annulerings- en/of bijstandsverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Verzekering Huurwagen

- Prijzen zijn op basis van ongelimiteerd kilometeraantal met in3begrip van een verzekering die het eigen risico in geval van schade door ongeval of opspattend grind (gravel protection) beperkt tot €440 (gewone wagens).

- Een aparte verzekering tegen as- en stormschade kan afgesloten worden aan €11/dag. 

- Wil je alle risico's uitsluiten en de franchise terugbrengen naar €0, dan kies je voor een extra premium verzekering aan €17/dag. Deze verzekering dekt tevens as- en stormschade zonder franchise.

Opgelet:  op Ijsland zijn de bodemplaat en banden nooit verzekerd.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren