Overslaan en naar de inhoud gaan

Geprezen voor zijn wijnen, geliefd voor zijn schilderachtige dorpen en indrukwekkende burchten is de Elzas een prachtig wandelgebied. Vanuit Colmar rijg je een aantal mooie dorpjes en stadjes aan elkaar. Tussen de wijngaarden en langs zonovergoten hellingen klim je omhoog naar één van de talrijke burchten en historische plaatsen die eens de glorie van het gebied uitmaakten: Haut-Koenigsbourg, Mont Sainte Odile, Ortenbourg,...Het logies werd met zorg uitgekozen omwille van de ligging, sfeer en goede keuken.  

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

wandelreis Elzas
wandelreis Elzas
wandelreis Elzas

Programma

Programma

A Dag 1
Colmar

Met haar fraaie herenhuizen, vele kanaaltjes en steegjes zal deze stad je zeker weten te bekoren.  Een bevoorrechte ligging aan de poort van de Elzasser wijngaarden hebben van Colmar een geliefde uitvalsbasis gemaakt om deze regio te verkennen. Kleurrijke uitstalramen lonken en restaurantjes nodigen uit tot het proeven van de lokale keuken boordevol Duitse tradities en specialiteiten.

Overnachting.

B Dag 2
Eguisheim - Turckheim

Een taxi brengt je naar de startplaats van je eerste wandeling, in Eguisheim. Deze middeleeuwse stad ligt aan de voet van de imposante middeleeuwse burcht van Hohlandsbourg die de ganse vlakte overschaduwt. Aankomst in Turckheim, een  wijn- en vestingstadje waar de laatste nachtwacht van Frankrijk rondwaart. 

Wandeling van 14,2 km, ca. 5 uur stappen. Hoogteverschil: + 650 m / - 600 m.

Overnachting. (O)

C Dag 3
Turckheim - Riquewihr

Vandaag maak je een tocht langs mooie dorpjes waarbij Niedermorschwihr een speciale vermelding verdient. 's Middags word je in Kaysersberg getrakteerd op een lunch in een typische wijnherberg. Door de wijngaarden bereik je uiteindelijk Riquewihr, verstopt in de uitlopers van de Vogezen. Dit stadje ligt in een van de vruchtbaarste wijnbouwstreken van de Elzas waar maar liefst zeven streekeigen druivenrassen rijpen. Je vindt er een uitzonderlijk goed bewaarde omwalling, 16de en 17de-eeuwse huizen en talloze souvenirwinkeltjes. 

Wandeling van 16,6 km, ca. 5,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 656 m / - 623 m.

Overnachting. (O, L)

D Dag 4
Riquewihr - Thannenkirch

Mooie etappe door het Massief van Taennchel, een geklasseerde stiltezone waarvan de hoogste top oprijst tot 988 m. Indrukwekkende rotsen omzomen het wandeltraject. Vannacht verblijf je in een herberg die buitengewoon mooi gelegen is en vanwaar je uitkijkt over de ganse vallei. 's Avonds proef je van de lokale keuken in het hotel.

Wandeling van 18,8 km, ca. 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 965 m / - 773 m.

Overnachting. (O, A)

E Dag 5
Thannenkirch - Châtenois

Vandaag klim je naar het beroemde laatmiddeleeuwse kasteel van Haut Koenigsbourg (755 m), een kasteel met een hoog Efteling-gehalte gebouwd op een indrukwekkende rotskam. Je kijkt er uit tot aan het Zwarte Woud en bij helder weer tot aan de Alpen. Over heuvels en valleien gaat het verder naar Châtenois. Avondeten in het hotel.

Wandeling van 11,5 km, ca. 4 uur. Hoogteverschil: + 330 m / - 608 m.

Overnachting. (O, A)

F Dag 6
Châtenois - Itterswiller

Mooie etappe via de ruïne van de burcht van Ortenbourg en langs vele wijngaarden en -makers. Je krijgt volop de kans om te proeven in de verschillende dorpjes onderweg. Misschien kan je straks wel het onderscheid maken tussen wijnen van de vlakte of wijnen die op de hellingen worden geteeld? Overnachting aan de voet van de Mont Sainte Odile, in Itterswiller.

Wandeling van 19,3 km, ca. 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 594 m / - 533 m.

Overnachting. (O)

G Dag 7
Itterswiller - Mont Sainte-Odile - Colmar

De vlakte van de Elzas wordt gedomineerd door de Mont Sainte-Odile. Door dichte bossen bereik je op 763 meter de top en het mooie klooster, een belangrijk pelgrimsoord dat werd vernoemd naar de patrones van de Elzas. Boven kijkje uit over de vlakte van de Elzas. De kilometerslange blokken muur of de  'mur païen' die de berg omgeeft is nog steeds een historisch raadsel. Per taxi word je terug naar Colmar gebracht (aankomst 15u30) waar je eventueel nog een nachtje extra kan verblijven (zie toeslagen).

Wandeling van 18,1 km, ca. 5,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 1036 m / - 524 m.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies
 • ontbijt 
 • 2 x avondmaal (in Thannenkirch en Châtenois)
 • 1 x lunch in Kaysersberg
 • taxitransfer op dag 2
 • een wijndegustatie bij een wijnboer
 • transfer terug naar Colmar op het einde van de reis
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • originele topografische wandelkaarten
 • GPS-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering 

Toeslagen

Extra nachten:

 • Colmar (kamer met ontbijt): € 70 p.p.
 • Colmar (kamer met ontbijt): eenpersoonskamer: € 100
 • Colmar (half pension): € 100 p.p.
 • Colmar (half pension): eenpersoonskamer: € 130

Toeslag eenpersoonskamer:

 • alleenreizend: € 255
 • samenreizend: € 195

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is het hele jaar door mogelijk.
Voornamelijk de lente (april - mei) en de herfst (september - oktober) zijn uitermate geschikt om te wandelen.

Heen- en terugreis

Met de trein

TGV tot Colmar met overstap in Parijs. Er rijden 3 à 4 treinen per dag, ritduur: ca. 6 uur. Op het einde van de reis word je terug naar het station gebracht. Je wordt opgepikt na de wandeling bij het klooster van Mont Saint Odile om 14u30. Aankomst in Colmar is voorzien rond 15u30.

Informatie over treinreizen, zie SNCF en The Trainline. Voor bussen:  Trace.

Met de wagen 

Afstand Brussel - Colmar: 530 km, ca. 6 uur rijden. Er is geen parking aan het hotel. Betalend parkeren, ca € 45 / week. Op het einde van de reis word je terug naar je wagen gebracht. Deze transfer is inbegrepen.

Vervoer tijdens de reis

 • dag 2: taxi naar het startpunt van de wandeling in Eguisheim
 • dag 7: taxi van het eindpunt van de wandeling in Mont Sainte Odile naar het station van Colmar / je wagen of het hotel bij een extra overnachting

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 stappertjes. Doorgaande tochten van 14 tot 19 km en gemiddeld 4 tot 6 uur stappen per dag. De hoogtemeters zijn de gecumuleerde hoogtemeters per dag (totaal aantal stijgings- en dalingsmeters).  Goed gemarkeerde wandelingen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd. Je draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

Je logeert in goede en comfortabele familiehotels (***) die zijn uitgekozen omwille van hun karakteristieke uitstraling (vaak in vakwerkhuizen), sfeer en charme. Sommige van deze hotels zijn gerenommeerd voor hun keuken.

Je overnacht telkens op basis van een tweepersoonskamer met eigen sanitair.

Maaltijden

In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt is inbegrepen.
 • Eén lunchpakket is inbegrepen (in Kaysersberg). Verder zijn er geen lunches inbegrepen. Onderweg heb je vaak de mogelijkheid om te gaan eten in een lokaal restaurantje (dit staat aangegeven in de wandelbeschrijvingen). Je kan ook een lunchpakket laten klaarmaken in het hotel als je dit de avond voordien aangeeft aan de hotelier.
 • Er zijn twee avondmaaltijden inbegrepen (driegangenmenu), nl. in Thannenkirch en in Châtenois. De overige dagen kies je zelf een restaurant uit voor 's avonds, wij doen in ieder geval een aantal suggesties zodat je optimaal kan kennismaken met de streekkeuken van de Elzas.
 • Eveneens inbegrepen: wijndegustatie in een traditionele 'wijnstube' in Kaysersberg

Wat je moet weten over deze reis

Over Frankrijk

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren