Overslaan en naar de inhoud gaan

In 1878 ondernam de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson samen met zijn koppige ezelin Modestine een tocht van 250 km van Le Monastier-sur-Gazeille tot St-Jean-du-Gard. Deze intussen beroemd geworden tocht is nu de GR70 en loopt zigzaggend van noord naar zuid door een verscheidenheid aan landschappen in de natuurlijke regio’s Velay, Gévaudan, Mont Lozère en Cevennen. Met bovendien een resem aan pittoreske dorpjes en stadjes, is dit een mooi stukje landelijk Frankrijk om te ontdekken. Wij bieden de volledige 14-daagse tocht aan, maar je kunt ook kiezen voor een 8-daagse.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Chemin de Stevenson
Chemin de Stevenson
Chemin de Stevenson

Programma

Programma

A Dag 1
Le Puy-en-Velay

Aankomst in Le Puy-en-Velay (625 m) in de mooie Auvergne in het zuidoosten van het Centraal-Massief en al sinds de middeleeuwen een belangrijke halteplaats voor pelgrims. Het is een mooie stad, indrukwekkend ook met de vulkanische pieken waarrond ze gebouwd is. Een avondwandeling is dus zeker een aanrader.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (A)

B Dag 2
Le Monastier-sur-Gazeille

Eerste etappe die leidt naar Monastier, vanwaar Stevenson in september 1878 vertrok. Je verlaat Le Puy in zuidelijke richting, met prachtig uitzicht over het Puy-bekken. In Coubon steek je de rivier de Loire over voordat je het dorp Monastier-sur-Gazeille (930 m) bereikt.

Tocht van 19 km, 5 à 6 uur stappen. + 550 m / - 230 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

C Dag 3
Le Bouchet-St-Nicolas

Deze etappe brengt je tot in de valleien van de Gazeille en de Loire, met schitterende uitzichten. Via Courmarcès (975 m) en St-Martin-de-Fugères (1000 m) bereik je Goudet (785 m). Vervolgens wandel je door kleine gehuchten en langs weide- en akkerlanden naar Bouchet-St-Nicolas (1220 m).

Tocht van 24 km, 6 uur stappen. + 650 m / - 350 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

D Dag 4
Langogne

Een breed pad brengt je tot bij de rivier de Allier. Deze steek je over om Langogne (920 m) te bereiken. Hier kan je de prachtige romaanse kerk in Bourgondische stijl bewonderen. Het stadscentrum is omgeven door wallen en vijf gerestaureerde torens.

Tocht van 21 km, 6 uur stappen. + 250 m / - 315 m.

 
Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

E Dag 5
Cheylard l'Eveque

Vandaag wandel je het ruige gebied van Gévaudan binnen, met heide en veen, kleine bosjes, berkenbomen en granieten rotsen. Via St-Flour-de-Mercoire (1049 m), kom je aan in het piepkleine Cheylard l'Eveque (1125 m). 

Tocht van 22 km, 6 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 390 m / - 420 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

F Dag 6
Cheylard l'Eveque - La Bastide Puylaurent

Je wandelt Cheylard uit en het Gardille-bos in, in de richting van Luc (971 m) met de ruïnes van een kasteel dat ooit waakte over het oude pelgrimspad van Saint-Gilles. In Rogleton (990 m) bevindt zich de abdij van Notre-Dame-des-Neiges. Hier bracht Stevenson 3 dagen door bij de Cisterciënzermonniken alvorens richting La Bastide (1024 m) te gaan. Je kan de wandeling met 4 km inkorten door niet naar de abdij te gaan.

Tocht van 26,5 km, 6 à 7 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 655 m / - 760 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

G Dag 7
Chasseradès

Relatief korte etappe, nog steeds door het prachtige loofwoud van Gardille. Je klimt naar de top van de Mourade (1308 m) met uitzicht op de hoogvlakte. Je wandelt over de kam van het Centraal Massief. Vervolgens afdaling naar Chasseradès (1150 m).

Tocht van 13 km, 3 uur stappen. + 350 m / - 200 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

H Dag 8
Le Bleymard

Vandaag vertrek je door het bos van Goulet en klim je tot op de 1413 m hoge pas. Daarna volgt een afdaling in de richting van de bronnen van de Lot en verder tot het dorpje Bleymard (1069 m), aan de voet van en met schitterende zichten op de kale Mont Lozère (1699 m), de hoogste top van de Cevennen.

Tocht van 17 km, 5 à 6 uur stappen. + 610 m / - 690 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

I Dag 9
Le Pont de Montvert

Je wandelt het Parc National des Cevennes binnen en maakt de oversteek van de Mont Lozère (1699 m), bezaaid met afgeronde granieten rotsformaties waartussen vele bronnetjes opwellen. In het voorjaar kleurt de brem het landschap geel, in de nazomer brengen bloeiende heide en blauwe bessen afwisseling in het groen en grijs. Vervolgens daal je af langs de zuidzijde en kom je voorbij de dorpen Finiels en Rieumal. Uiteindelijk bereik je het erg schilderachtige Pont de Montvert (875 m).

Tocht van 19 km, 6 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 820 m / - 1015 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

J Dag 10
Florac

Langste etappe van de tocht, maar wel een van de mooiste. Ze brengt je naar het hart van de Cevennen, eerst door het Massif du Bougès, waarna je over de Col du Sapet wandelt en weer afdaalt naar Bédouès. Je steekt de rivier de Tarn over en bereikt Florac (546 m), een mooi stadje dat zeer levendig is in de zomer. Deze wandeling kan je inkorten door een stuk de GR68 (Tour du Mon-Lozère) te volgen.

Tocht van 28,5 km, 7 uur stappen. + 690 m / - 940 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

K Dag 11
Florac - Cassagnas

Je volgt de oude spoorlijn die een heel mooi graspad is geworden Door de vallei van Mimente wandel je tot St. Julien-d’Arpaon, met z’n mooie kasteel, en vervolgens  naar het dorp Cassagnes (693 m). Hier kan je het oude treinstation bewonderen.

Tocht van 18,5 km, 4 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 645 m / - 485 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

L Dag 12
St. Etienne-Vallée-Française

Je bent nu middenin de Cevennen, met zijn diepe dalen met kronkelende riviertjes, zijn prachtige kastanjebossen, maar evengoed zijn zonovergoten hoogten. Je doorkruist het domein van Fontmort en daalt dan af in de richting van de Col de la Pierre Planté (menhir) tot het dorp St. Etienne-Vallée-Française (489 m).  

Tocht van 24 km, 5 à 6 uur stappen.  + 350 m / - 450 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

 

M Dag 13
St Jean-Du-Gard

Je start aan de laatste etappe in de voetsporen van Stevenson. Je daalt af in de vallei van Gardon en wandelt tot op de Col St.-Pierre. En dan is het einddoel bereikt:  St.-Jean-du-Gard (189 m) waar hij zijn tocht beëindigde en zijn ezelin met pijn in het hart verkocht.

Tocht van 13 km, 4 à 5 uur stappen. + 480 m / - 600 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes. (O, A)

M Dag 14
Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O).

8-daags programma

Voor een 8-daagse versie van deze reis kan je kiezen tussen:

 • Start in Le Puy-en-Velay en einde in Chasseradès waar je ook de laatste nacht verblijft.
 • Start in Chasseradès en einde in St.-Jean-du-Gard waar je ook de laatste nacht verblijft.

Dag 1 is steeds de aankomstdag, dag 2 is dan de eerste wandeldag. Het programma eindigt steeds op dag 8 na het ontbijt.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • avondmaal
 • bagagevervoer
 • infopakket met Franstalig wandelgidsje
 • gps-tracks
 • verblijfstaks
 • btw.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • evt. parkeerkosten
 • evt. lokale transfers
 • avondmaal
 • lunch en dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Prijs

Prijs geldig in 2024

14 dagen  / 13 nachten: Le Puy - Saint-Jean-du-Gard: € 1600 per persoon

8 dagen / 7 nachten: Le Puy - Chasseradès: € 850 per persoon

8 dagen / 7 nachten: Chasseradès - Saint-Jean-du-Gard: € 950 per persoon

Toeslagen

 • Extra overnachtingen Le Puy en Chasseradès: prijs op aanvraag
 • Eenpersoonskamer 14-daagse: € 475
 • Eenpersoonskamer traject Le Puy - Chasseradès: € 260 voor 8 dagen / 7 nachten
 • Eenpersoonskamer traject Chasseradès - St. Jean du Gard: € 260 voor 8 dagen / 7 nachten
 • Navette-transfer retour 14-daagse: € 80 per persoon
 • Navette-transfer retour 8-daagse: € 50 per persoon

Kortingen

 • zonder bagagevervoer 14-daagse: € 100 p.p.
 • zonder bagagevervoer: 8-daagse: € 50 p.p.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 april tot en met 31 oktober 2024

De late lente en het vroege najaar zijn qua weer de beste periodes om te wandelen. In de zomer kan het op de middag erg warm worden. Begin mei kan het nog vrij koud zijn en in oktober is het landschap al minder groen.

Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer

Heenreis

Le Puy-en-Velay en Chasseradès zijn bereikbaar per trein: TGV tot Lyon en verder per lokale trein via St-Etienne Châteaucreux. Je bent in totaal ongeveer 7,5 uur onderweg. Naar Chasseradès ben je in totaal 8,5 uur onderweg.

Terugreis

 • Vanuit St. Jean-Du-Gard neem je de bus (1,5 uur, 5-tal ritten per dag) tot Nîmes en verder per TGV (5,5 uur) naar Brussel.
 • Vanuit Chasseradès neem je de trein naar Nîmes (2,5 uur) en verder per TGV (5,5 uur) naar Brussel.

Met de wagen

Heenreis

 • Afstand Brussel - Le Puy-en-Velay: ca. 850 km. Je kunt de wagen parkeren in een publieke parking in Le Puy - zie 'Parking Bertrand de Doue' in het centrum van de stad en achter het station. Niet overdekt en met video bewaking. Men rekent een voordelig pelgrimstarief van ca. € 10 / week.
 • Afstand Brussel - Chasseradès: ca. 910 km. Parkeren kan normaal gratis bij het hotel, afhankelijk van beschikbaarheid.

Terugreis

 • Vanuit Saint-Jean-du-Gard reis je per bus en/of trein terug naar Le Puy, je bent dan 5 à 5,5 uur onderweg. Vanuit Chasseradès ben je ca. 3,5 à 5 uur onderweg.
 • Vanuit Saint-Jean-du-Gard neem je de bus naar Alès (niet op zondag) en daar de trein naar Chasseradès (2u10 min).
 • Je kunt ook een retourtransfer boeken, zie toeslagen.

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 stappertjes. Wandelingen van 3,5 tot max. 7 uur stappen per dag. Het gemiddelde hoogteverschil bedraagt 465 m. In het dagschema worden de afstanden per dag vermeld. De zwaarte van de etappes wordt rustig opgebouwd; de eerste dagen zijn eerder één stappertje. Na La Bastide Puylaurent verandert het reliëf duidelijk en ga je meer moeten klimmen en dalen. De route is goed bewegwijzerd. Het boekje dat we meegeven zal eerder interessant zijn voor de achtergrondinformatie, de beschrijvingen zal je nauwelijks nodig hebben.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd (1 stuk van max. 13 kg) en jij draagt enkel je dagrugzak.

Je kan ook zelf je bagage dragen, je krijgt dan korting (zie prijzen), zorg in dit geval voor een goede trekkingrugzak.

Logies

Het logies is eerder basic en kan gedurende de week zeer verschillend zijn (van chambres d’hôtes, eenvoudige hotels of een gîte tot een bungalow of stacaravan in een recreatiepark).  Kamers zijn meestal voorzien van privaat sanitair maar afhankelijk van beschikbaarheid kunnen we dit niet altijd garanderen. Af en toe bevinden wc en douche zich op de gang en in Cassagnas kan het zijn dat je op een slaapzaaltje van 4 personen ligt.

Indien er een logies is volgeboekt op de route - dat kan gebeuren in de kleinere plaatsjes - kan het zijn dat je tweemaal in hetzelfde logies overnacht. Er wordt dan een transfer van en naar het start- en eindpunt van de wandeling georganiseerd. Mogelijk met toeslag.

Maaltijden

In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Ontbijt is inbegrepen en wordt doorgaans geserveerd vanaf 8 uur. Als je graag vroeger ontbijt, maak je hier best de avond voordien afspraken over met de hotelier;
 • Lunch is niet inbegrepen maar je kunt ter plaatse in het logies een lunchpakket bestellen (€7 tot €10) of zelf aankopen in de winkel. In de gids staat bij elke etappe vermeld waar je eventueel inkopen kunt doen of waar er eetgelegenheden zijn onderweg;
 • Het avondmaal is inbegrepen en neem je in het logies, vaak is dit een vast menu dat meestal wordt voorzien vanaf 19u30. Soms eet je aan de tables d’hôtes, een lange tafel die je deelt met andere gasten.

Hond

Niet toegelaten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren