Overslaan en naar de inhoud gaan

In 1878 ondernam de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson samen met zijn koppige ezelin Modestine een tocht van 250 km van Le Monastier-sur-Gazeille tot St-Jean-du-Gard. Deze intussen beroemd geworden tocht is nu de GR70 en loopt zigzaggend van noord naar zuid door een verscheidenheid aan landschappen in de natuurlijke regio’s Velay, Gévaudan, Mont Lozère en Cevennen. Met bovendien een resem aan pittoreske dorpjes en stadjes, is dit een mooi stukje landelijk Frankrijk om te ontdekken. Wij bieden de volledige 14-daagse tocht aan, maar je kan ook kiezen voor een 8-daagse.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Chemin de Stevenson
Chemin de Stevenson
Chemin de Stevenson

Programma

Programma

A Dag 1
Le Puy-en-Velay

Aankomst vanaf de late namiddag in Le Puy-en-Velay (625 m), gelegen in de Auvergne in het zuidoosten van het Centraal-Massief en al sinds de middeleeuwen een halteplaats voor pelgrims. Het is een mooie stad, indrukwekkend ook met de vulkanische pieken waarrond ze gebouwd is. Een avondwandeling is dus zeker een aanrader.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (A)

B Dag 2
Le Puy-en-Velay - Le Monastier-sur-Gazeille

Eerste etappe die leidt naar Monastier, vanwaar R. L. Stevenson in september 1878 vertrok. Je verlaat Le Puy in zuidelijke richting, met prachtig uitzicht over het Puy-bekken. In Coubon steek je de rivier de Loire over voordat je het dorp Monastier-sur-Gazeille (930 m) bereikt.

Tocht van 19 km, 5 à 6 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 640 m / - 390 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

C Dag 3
Le Monastier-sur-Gazeille - Le Bouchet-St-Nicolas

Deze etappe brengt je tot in de valleien van de Gazeille en de Loire, met schitterende uitzichten. Via Courmarcès (975 m) en St-Martin-de-Fugères (1000 m) bereik je Goudet (785 m). Vervolgens wandel je door kleine gehuchten en langs weide- en akkerlanden naar Bouchet-St-Nicolas (1220 m).

Tocht van 24 km, 6 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 758 m / - 495 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

D Dag 4
Bouchet-St-Nicolas - Langogne

Een breed pad brengt je tot bij de rivier de Allier. Deze steek je over om Langogne (920 m) te bereiken. Hier kan je de prachtige romaanse kerk in Bourgondische stijl bewonderen. Het stadscentrum is omgeven door wallen en vijf gerestaureerde torens.

Tocht van 28,5 km, 7,5 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 395 m / - 690 m.
 
Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

E Dag 5
Langogne - Cheylard l'Eveque

Vandaag wandel je het ruige gebied van Gévaudan binnen, met heide en veen, kleine bosjes, berkenbomen en granieten rotsen. Via St-Flour-de-Mercoire (1049 m), kom je aan in het piepkleine Cheylard l'Eveque (1125 m). Indien er geen overnachtingsmogelijkheid is in Cheylard, wandel je naar Chaudeyrac.

Tocht van 16,5 km, 4 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 445 m / - 235 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

F Dag 6
Cheylard l'Eveque - La Bastide Puylaurent

Je wandelt Cheylard uit en het Gardille-bos in, in de richting van Luc (971 m) met de ruïnes van een kasteel dat ooit waakte over het oude pelgrimspad van Saint-Gilles. In Rogleton (990 m) bevindt zich de abdij van Notre-Dame-des-Neiges. Hier bracht Stevenson 3 dagen door bij de Cisterciënzermonniken alvorens richting La Bastide (1024 m) te gaan.

Tocht van 27 km, 7 uur stappen met omweg naar de abdij. Gecumuleerd hoogteverschil: + 675 m / - 770 m.
Tocht van 20 km, 5,5 uur stappen zonder bezoek aan de abdij. Gecumuleerd hoogteverschil:  + 410 m / - 500 m.

Indien je hebt overnacht in Chaudeyrac, is het 30,5 km maar bestaat de mogelijkheid om in te korten.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

G Dag 7
La Bastide Puylaurent - Chasseradès

Relatief korte etappe, nog steeds door het prachtige loofwoud van Gardille. Je klimt naar de top van de Mourade (1308 m) met uitzicht op de hoogvlakte. Vervolgens afdaling naar Chabalier en Chasserades (1150 m).

Tocht van 13 km, 3 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 900 m / - 850 m. (deze hoogteverschillen zijn gerekend over de ganse tocht van 30 km tot Le Bleymard)

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

H Dag 8
Chasseradès - Le Bleymard

Vandaag vertrek je door het bos van Goulet en klim je tot op de 1413 m hoge pas. Daarna volgt een afdaling in de richting van de bronnen van de Lot en verder tot het dorpje Bleymard (1069 m), aan de voet van en met schitterende zichten op de kale Mont Lozère (1699 m), de hoogste top van de Cevennen.

Tocht van 17 km, 3 à 4 uur stappen.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

I Dag 9
Le Bleymard - Pont de Montvert

Je wandelt het Parc National des Cevennes binnen en maakt de oversteek van de Mont Lozère (1699 m), bezaaid met afgeronde granieten rotsformaties waartussen vele bronnetjes opwellen. In het voorjaar kleurt de brem het landschap geel, in de nazomer brengen bloeiende heide en blauwe bessen afwisseling in het groen en grijs. Vervolgens daal je af langs de zuidzijde en kom je voorbij de dorpen Finiels en Rieumal. Uiteindelijk bereik je het erg schilderachtige Pont de Montvert (875 m). Hier kan je de mooie stenen brug en de authentieke klokkentoren bekijken. 

Tocht van 21 km, 5 à 6 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 670 m / - 820 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

J Dag 10
Pont de Montvert - Florac

Langste etappe van de tocht, maar wel een van de mooiste. Ze brengt je naar het hart van de Cevennen, eerst door het Massif du Bouges, waarna  je over de Col du Sapet wandelt en weer afdaalt naar Bédouès. Je steekt de rivier de Tarn over en bereikt Florac (546 m), een mooi stadje dat zeer levendig is in de zomer. 

Tocht van 30 km, 8 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 820 m / - 1180 m. Mogelijkheid om 4 km in te korten.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

K Dag 11
Florac - Cassagnas

Je volgt de oude spoorlijn die een heel mooi graspad is geworden Door de vallei van Mimente wandel je tot St. Julien-d’Arpaon, met z’n mooie kasteel, en vervolgens  naar het dorp Cassagnes (693 m). Hier kan je het oude treinstation bewonderen.

Tocht van 18,5 km, 4 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 645 m / - 485 m.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

L Dag 12
Cassagnas – St. Etienne-Vallée-Française

Je bent nu middenin de Cevennen, met zijn diepe dalen met kronkelende riviertjes, zijn prachtige kastanjebossen, maar evengoed zijn zonovergoten hoogten. Je doorkruist het domein van Fontmort en daalt dan af in de richting van de Col de la Pierre Planté (menhir) tot het dorp St. Etienne-Vallée-Française (489 m).  

Tocht van 16 km, 4 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 480 m / - 660 m tot Saint-Germain de Calberte + 10 km tot St. Etienne-Vallée-Française.

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

M Dag 13
St. Etienne-Vallée-Française - St Jean-Du-Gard

Vandaag volgt de laatste etappe in de voetsporen van Stevenson. Je daalt af in de vallei van Gardon en wandelt tot op de Col St.-Pierre. En dan is het einddoel bereikt:  St.-Jean-du-Gard (189 m) waar hij zijn tocht beëindigde en zijn ezelin met pijn in het hart verkocht.

Tocht van 12.5 km, 3 uur stappen. Gecumuleerd hoogteverschil: + 745 m / - 1055 m (= hoogteverschil te rekenen vanaf St. Etienne-Vallée-Française)

Overnachting in hotel of chambre d'hôtes (O-A)

M Dag 14
Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O).

8-daags programma

Voor een 8-daagse versie van deze reis kan je kiezen tussen:

 • het traject Le Puy-en-Velay - Chasseradès of 
 • het traject Chasseradès - St.-Jean-du-Gard

Dag 1 is steeds de aankomstdag, dag 2 is dan de eerste wandeldag. Het programma eindigt steeds op dag 8 na het ontbijt.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • avondmaal
 • bagagevervoer
 • infopakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • topografische deelkaartjes op schaal 1:25.000
 • GPS-tracks
 • verblijfstaks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • evt. lokale transfers
 • avondmaal
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Prijs

Geldig in 2022

 • 8 dagen / 7 nachten Le Puy - Chasseradès: € 750 p.p.
 • 8 dagen / 7 nachten Chasseradès - St Jean du Gard: € 750 p.p.
 • 14 dagen / 13 nachten  Le Puy - St Jean du Gard: € 1375 p.p.

Toeslagen

 • éénpersoonskamer 14-daagse: € 450
 • éénpersoonskamer 8-daagse: € 230
 • transfer retour 14-daagse: € 80
 • transfer retour 8-daagse: € 40

Kortingen

 • zonder bagagevervoer: 8-daagse: - € 45 p.p.
 • zonder bagagevervoer 14-daagse: - € 100 p.p.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 april tot/met 31 oktober 2022

De late lente en het vroege najaar zijn qua weer normaalgezien de beste periodes om te wandelen. In de zomer kan het op de middag erg warm worden.

Heen- en terugreis

Heen naar Le Puy-en-Velay of Chasseradès.
Terug vanuit St. Jean-Du-Gard of Chasseradès

Met openbaar vervoer

Heenreis: 
Le Puy-en-Velay en Chasseradès zijn bereikbaar per trein: TGV tot Lyon en verder per lokale trein, resp. ca. 7.5 en 8.5 uur onderweg. 

Terugreis:
Het traject van St. Jean-Du-Gard naar Brussel leg je af per bus (1.5 uur) naar Nîmes en verder per TGV (5.5 uur) naar Brussel.
Vanuit Chasseradès neem je de trein naar Nîmes (2.5 uur) en verder per TGV (5.5 uur) naar Brussel.

Met de wagen

Heenreis:
De afstand vanaf Brussel naar Le Puy-en-Velay bedraagt ca. 850 km. Je kan de wagen parkeren in een publieke parking in Le Puy (€20 à 22 per week). 
De afstand van Brussel naar Chasseradès bedraagt ca. 910 km. Je kan je wagen gratis parkeren bij het hotel. 

Terugreis:
Vanuit St. Jean-Du-Gard reis je per bus en/of trein terug naar Le Puy, 5 à 5.5 uur onderweg, onderweg of je kan via Anders Reizen een taxitransfer reserveren aan € 80 per persoon.
Vanuit Chasseradès reis je per bus en trein terug naar Le Puy, ca. 3.5 à 5 uur onderweg of je kan via Anders Reizen een taxitransfer reserveren aan € 40 per persoon.
Vanuit St. Jean-Du-Gard neem je de bus naar Alès (niet op zondag) en daar de trein naar Chasseradés (2u10 min).

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 stappertjes. In het programma worden de afstanden per dag vermeld. Hoogteverschillen van 140 tot max. 600 m per dag. De route is goed bewegwijzerd. De hoogteverschillen die vermeld staan in het dagschema zijn de gecumuleerde hoogteverschillen te rekenen over de ganse wandeldag.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd (1 stuk van max. 13 kg) en jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

Je slaapt in chambres d’hôtes of in eenvoudige hotelletjes, in tweepersoonskamers met meestal privaat sanitair. Af en toe bevinden WC en douche zich op de gang. 

Maaltijden

In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

Je neemt ontbijt en avondmaal (vaak met een vast menu) in het logies. Voor 's middags kan je in het logies een lunchpakket bestellen (€7 tot 10) of zelf  aankopen in de winkel. 

Hond

Niet toegelaten.

Wat je moet weten over deze reis

Over Frankrijk

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren