Overslaan en naar de inhoud gaan

De Loirestreek, met al haar kastelen, herbergt een onbekend en groen stukje Frankrijk vol bossen en vijvers. Hier, op slechts 500 km van Brussel, sta je met beide voeten in de Sologne. Je verkent deze regio met een ezel, op het ritme van de ezel. Laat je haastige bestaan even varen en ga voor deze slow vacation. Je overnacht in twee charmante chambres d’hôtes in het groen.

Voor deze reis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Vallei van de Loire

Wandelen met een ezel als reisgezelschap

Loire

Bezoek aan de kastelen van Cheverny en Troussay

Loire

Overnachten in een charmante chambre d’hôtes

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Cheverny

Aankomst in de eerste chambre d’hôtes. Inchecken is mogelijk tussen 16 en 19 uur.

Je maakt vandaag al kennis met je ezeltje, hiervoor is een kleine verplaatsing met de wagen noodzakelijk. Tijdens een briefing krijg je allerlei tips om deze wandelweek vlot te laten verlopen.

Overnachting in de chambre d'hôtes met verwarmd zwembad. (A)

O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

B Dag 2
Van Contres naar Cheverny

Afspraak bij de ezeldrijver rond 10.30 uur, waar je je auto gedurende 5 dagen inruilt voor een ezel.

Nadat je je reisgenoot wat beter hebt leren kennen, begin je aan dit prachtige avontuur op het tempo van je ezel, te midden van de weelderige weiden en bossen van het bos van Cheverny. Kronkelend door de wijngaarden kun je het 15e-eeuwse Château de Troussay bezoeken, dat wordt beschouwd als het kleinste kasteel van de Loire.

12,7 km | 23 m stijgen | 32 m dalen

Overnachting in de chambre d’hôtes met verwarmd zwembad. (O, L, A)

C Dag 3
Lus rond Cheverny

Je maakt een wandeling in de rustige en landelijke omgeving van het gastenverblijf. Je wandelt over kleine wegen, altijd vergezeld door je vriend met grote oren. Neem tijdens je wandeling de tijd en let op de plaatselijke flora en fauna. Het is gemakkelijk om een vos of een ree te zien tussen de gehuchtjes of bij de bocht in een vijver.

11,1 km | 39 m stijgen en dalen

Overnachting in de chambre d’hôtes met verwarmd zwembad. (O, L, A)

D Dag 4
Het kasteel van Cheverny

Nadat je je een weg hebt gebaand door het platteland van de Sologne en door kleine bospaadjes, kom je langs het prachtige Château de Cheverny. Het kasteel bracht zelfs Hergé op ideeën, want het middengedeelte diende als inspiratiebron voor Kasteel Molensloot in de avonturen van Kuifje. Je kunt ook stoppen bij het Maison des Vins om wat lokale wijnen te proeven. De wandeling eindigt bij de chambre d’hôtes waar je de komende drie nachten in alle rust zal vertoeven.

11,6 km | 110 m stijgen | 90 m dalen

Overnachting in een chambre d’hôtes. (O, L, A)

E Dag 5
De vijvers van de Sologne

Weg van de drukte van het kasteel ga je diep het bos in, naar de typische vijvers van de Sologne. Monniken begonnen in de middeleeuwen met het uitgraven van de eerste vijvers. Tegen het eind van de Renaissance telde deze regio zo’n 4000 vijvers, waarvan er nu nog iets meer dan 3000 zouden overblijven. Deze beboste regio met honderden plassen is een thuishaven voor wilde dieren. Vogelliefhebbers hebben een vette kluif aan alle waterkantjes. 

11 km | 46 m stijgen en dalen

Overnachting in een chambre d’hôtes. (O, L, A)

F Dag 6
Wandeling naar Contres

Tijdens deze wandeling betreed je nog een laatste keer de majestueuze lanen van de bossen van de Sologne. Je voelt je helemaal alleen op de wereld! Nadat je een deel van het golfterrein met de centraal gelegen vijvers voorbij bent, is het moment stilaan aangebroken om je compagnon de route een laatste knuffel te geven voordat je hem naar huis brengt voor een welverdiende rust.

Hier staat ook je wagen, waarmee je terugkeert naar Cour-Cheverny.

10,9 km (optioneel +1,4 km) | 37 m stijgen | 46 m dalen

Overnachting in een chambre d’hôtes. (O, L)

G Dag 7
Einde

Einde van het programma na het ontbijt. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt
 • picknick op wandeldagen
 • avondmaal (behalve op dag 6)
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen en detailkaarten
 • toeristentaks 
 • gps-tracks
 • btw.

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • huur ezel (€ 360)
 • dranken
 • overige maaltijden
 • evt. gebruik van jacuzzi
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering
   

Prijs

Prijzen geldig in 2024:

Basisprijs volwassene tweepersoonskamer: € 810
Basisprijs volwassene driepersoonskamer of familiekamer: € 680
Eenpersoonskamer alleenreizend: € 240
Eenpersoonskamer samenreizend: € 205
Toeslag ezel: € 360

Korting kind (2 tot 11 jaar) in een tweepersoonskamer: € -55
Korting kind (2 tot 11 jaar) in een driepersoonskamer: € -240

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 april tot/met 31 oktober 2024.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.
 

Heen- en terugreis

Met de wagen

Voor deze reis is een wagen ter plaatse noodzakelijk.

Afstand vanuit Brussel - Chevigny: ca. 500 km. Voorbij Parijs volg je de A10 richting Orleans en Blois. Neem afslag 17 (Blois). Van hieruit is het nog een kleine 20 km. 

Bij aankomst bij het eerste verblijf kan je de wagen daar parkeren. Vanaf de tweede dag kan je je wagen tot dag 6 bij de verhuurder van de ezeltjes achterlaten in Contres. 

Hou er rekening mee dat er op de dag van aankomst al een briefing voorzien is bij de ezelverhuurder. Je wordt er tussen 17 en 18 uur verwacht. 

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.
 

Vervoer tijdens de reis

 • op dag 2 rijd je 's ochtends naar de ezelverhuurder waar je je wagen achterlaat tot op dag 6;
 • op dag 6 neem je na de wandeling je wagen terug mee naar de chambre d'hôtes waar je nog een nachtje verblijft.
   

Wandelniveau

. Dagtochten tussen 10 en 12 km. De hoogteverschillen blijven beperkt. Alhoewel de tochten niet lang zijn, is het toch van belang dat kleinere kinderen al goed kunnen stappen.

Kleine kinderen kunnen af en toe een stuk op de rug van de ezel meerijden. Het totale draaggewicht voor de ezeltjes is max. 15 à 17 kg (afhankelijk van grootte van ezel), inclusief pakzadel, picknick en dus evt. een kind. Men is hier zeer streng in. Bij heet weer moet je er rekening mee houden dat de ezel ook extra water moet dragen en dat het dan misschien niet mogelijk is om nog een kind te dragen, je kunt hier m.a.w. niet op 'rekenen'.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.
 

Kinderen

 • vanaf 5 jaar 
 • gemakkelijke dagtrajecten
 • verwarmd zwembad in eerste logies
 • een ezel als wandelgezel
 • toffe logeeradresjes
   

Bagagevervoer

Jij draagt enkel je dagrugzak. De hoofdbagage wordt halverwege deze reis naar de tweede chambre d'hôtes gebracht. De ezel mag max. 15 à 17 kg dragen (dit gewicht is inclusief pakzadel, picknick en evt. ander materiaal).
 

Logies

De eerste chambre d'hôtes ligt op een afgelegen domein van 6 hectare in de Sologne, ver van alle drukte. Je verblijft in een karaktervol 17de eeuws gebouw. De kamers beschikken over privésanitair met wc en douche, er is gratis wifi. Van juni tot september kan je gebruik maken van het verwarmd zwembad (van 10 tot 19 uur). Er is een speelkamer met gezelschapsspelletjes die 24/24 open blijft. Op het domein lopen ook enkele boerderijdieren (geiten, kippen). Een jacuzzi staat ter beschikking van volwassenen (€ 15 per persoon per uur).

Na drie nachten verhuis je naar je tweede logies. Je overnacht in verzorgde kamers met privésanitair. Je kunt er optimaal ontspannen in de met bomen omzoomde tuin aan de rand van een bos. Je beschikt er over gratis wifi en er is een salon met tv. Indien deze chambre d’hôtes niet beschikbaar is, wordt er uitgeweken naar een evenwaardig alternatief in de nabijheid.
 

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt is steeds inbegrepen;
 • Je krijgt een picknick mee op de wandeldagen (5 x);
 • Het avondeten is inbegrepen, behalve op dag 6. Zo kan je op de laatste avond zelf bepalen waar je gaat dineren. In een straal van 10 km rond de chambre d'hôtes zijn er voldoende restaurantjes.
   

Min. aantal deelnemers

2. Om praktische redenen is een reis met een ezel af te raden voor éénoudergezinnen met jonge kinderen. Neem contact op met een medewerker indien je hier vragen over hebt.
 

Honden

Niet toegelaten.
 

Ezelweetjes

Een tijdje in de nabijheid van ezels wandelen brengt een mens in nauw contact met de natuur. Het is een geprivilegieerd contact, zeldzaam in onze hectische tijd. Voor vele mensen is een 'ezel-stapweek' dan ook een echte openbaring. Daarnaast vormen de ezels een link met een vervlogen landelijk leven: ze doen ons de grote traditie van het vervoer per (muil)ezel herbeleven, zoals dat in vroeger tijden gebruikelijk was. En tenslotte geeft een tocht met ezels ons het besef terug van wat 'menselijke' afstanden zijn. We moeten omwille van de dieren en van onszelf immers rekening houden met de lengte van het dagtraject, de hoogteverschillen, graasmogelijkheden, drinkwatervoorziening, enzovoort. Zaken waar wij 'automensen' vaak niet meer bij stilstaan. 

Ezels zijn bijzonder taai en hebben een groot uithoudingsvermogen. Hun gevoel voor oriëntatie is sterk ontwikkeld: ze vinden gemakkelijk hun thuis terug. En het is goed om weten dat ezels speelse grappenmakers zijn, maar ook aanhankelijk en voorzichtig. Geaaid worden vinden ze nooit onprettig en af en toe een lekkernij, bv. aan appel (géén snoep) maakt ze helemaal gelukkig.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren