Overslaan en naar de inhoud gaan

In het noordoosten van Frankrijk ligt het middelgebergte van de Vogezen. Het natuurgebied van de 'Ballons des Vosges' is een bosrijk massief met diepblauwe, door hoge rotswanden omgeven meren, groene valleien en toppen tot 1400 m. Deze doorgaande tocht volgt een prachtige panoramische route over de kam die de mooiste toppen met elkaar verbindt. Het spectaculaire wandelpad 'le sentier des Roches' behoort tot de mogelijkheden en mits een extra nacht kan je naar de top van de Grand Ballon klimmen.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

wandelreis Frankrijk Vogezen
wandelreis Frankrijk Vogezen
wandelreis Frankrijk Vogezen

Programma

Programma

A Dag 1
Munster

Aankomst in het stadje Munster, bekend van de munsterkaas. Tijdens een wandeling door het centrum zal je al snel de eigenaardige mengeling van de Franse en Duitse cultuur opmerken. Toen de Elzas nog deel uitmaakte van Duitsland, liep de grens met Frankrijk over de kammen van de Hoge Vogezen. Om hun koopwaar naar het buurland te smokkelen, zochten de bewoners nieuwe, geheime paden door de donkere dennenwouden. Deze paden zal je de komende dagen bewandelen.

Overnachting in Munster. 

B Dag 2
Munster - le Haut Fourneau (1288 m) - Col de la Schlucht (1139 m)

Mooie pittige klimuitdaging door een verscheiden landschap naar de Col de la Schlucht, een bergpas die haar Duitse naam dankt aan de nabijgelegen bergkloof. Voorbij de pittoreske dorpjes Hohrod en Soultzeren, die zich nestelden tussen de weelderig groene bossen, bereik je het idyllische Lac Vert (1044 m). Einde bij de Col de la Schlucht, de hoogste bergpas in de Vogezen en vaak een etappe in de Tour de France. 

Tocht van 16 km, 6u30 stappen. Hoogteverschil: + 990 m / - 270 m.

Alternatieve wandeling over de 'sentier des roches': Een spectaculairder alternatief naar de Col de la Schlucht is de populaire wandeling over de ‘Sentier des Roches’. Hiervoor neem je de trein tot Metzeral (10 min. treinen) waar je rustig start door dennenbossen en via het meer van Schiessrothried. Het pad start bij le Gascheney en voert hoog boven de toppen van de Vogezen met prachtige uitzichten die bij helder weer tot de Alpen reiken. Het pad is op sommige plaatsen smal en zeer steil waardoor het niet geschikt is voor mensen met hoogtevrees. Op sommige plaatsen is het ook vrij technisch (ladders) en vroeg op het voorjaar (mei) vaak nog niet toegankelijk omwille van sneeuw. Enkel voor ervaren bergwandelaars dus! Tocht van 16 km, + 913 m / - 244 m.

Overnachting bij de Col de la Schlucht. (O, A)

O = ontbijt     A = avondmaal

C Dag 3
Col de la Schlucht - Kastelberg (1350 m) - Le Markstein (1200 m)

Prachtige etappe langs bergkammen en toppen, je wandelt op een hoogte tussen 1200 en 1400 m, met zicht op het ganse massief. Je klimt naar de Hohneck (1363 m) en volgt de kam van het massief dat de Vogezen van de Elzasvlakte scheidt. Onderweg passeer je oa. de Kastelberg (1350 m) en de kegelvormige piek van de Rothenback (1316 m) terwijl in de verte beneden de gletsjermeren schitteren tussen de naaldbossen.

Tocht van 18,5 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 650 m / - 480 m.

Overnachting in Le Markstein. (O, A)

Tip: als je een extra overnachting boekt in Le Markstein (zie toeslagen) kan je de top van de Grand Ballon beklimmen, één van de mooiste wandelingen die je hier kan maken in de Vogezen. Het uitzicht vanaf de top is indrukwekkend. op een heldere dag reikt het zicht er tot de Alpen. Tocht van 18 km, 5,5 uur wandelen. Hoogteverschil: + 526 m /- 526 m.

D Dag 4
Le Markstein - Langenfeldkopf (1290 m) - Petit Ballon (1272 m) - Munster (370 m)

De dag start met een zachte klim naar de oude 'chaumes' (= soort bergweide), je wandelt achtereenvolgens door een afwisselende vegetatie van naaldbomen, heide en jeneverbesstruiken. De Col d'Oberlauchen wuift je nog uit op 1211 meter, waarna je de golvende kam volgt tot aan de Petit Ballon (1272 m). Hierboven word je beloond met een 360° panorama over de Elzas. Van daaruit gaat het in dalende lijn opnieuw naar Munster, waar je eventueel nog een bezoekje kan brengen aan de mooie kerk en abdij. aan de Petit Ballon (1272 m). Boven word je beloond met een 360° panorama over de Elzas. Van hieruit gaat het in dalende lijn opnieuw naar Munster, waar je eventueel nog een bezoekje kunt brengen aan de mooie kerk en abdij.

Tocht van 21 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 660 m / - 1460 m.

Einde van het programma na de wandeling of extra overnachting in Munster. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt
 • avondmaaltijden (nooit op de eerste dag)
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • originele wandelkaart
 • gps-tracks
 • btw

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • avondmaal de eerste dag en middagmaal
 • dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. andere transfers
 • evt. reisverzekering

Prijs

Geldig in 2024:

Op basis van 2 of 3 personen: € 540 per persoon

Op basis van 4 of 5 personen: € 495 per persoon

Kortingen

 • Bagage zelf dragen (2 à 3 personen): - € 80 per persoon
 • Bagage zelf dragen (4 à 5 personen): - € 35 per persoon

Toeslagen

 • Toeslag eenpersoonskamer (samenreizend): € 100
 • Toeslag eenpersoonskamer (alleenreizend): € 180
 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Munster: € 65 per persoon
 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Munster in een eenpersoonskamer: € 90
 • Extra overnachting (half pension) in Le Markstein: €110 per persoon

 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 12 mei tot en met 26 oktober 2024. Geen vertrek mogelijk op vrijdag of zaterdag, noch op donderdag als je een extra nacht boekt in le Markstein.

Heen- en terugreis

Met de trein

TGV tot Colmar via Parijs en Straatsburg. Daarna trein tot Munster (Metzeral). Rit van 20 km, 30 min. Er is ieder uur een treinverbinding. Het hotel bevindt zich kortbij het station van Munster.

Zie SNCF of Thetrainline voor de meest recente dienstregelingen.

Met de wagen

Afstand Brussel - Munster: ca. 465 km. Je kan je wagen gratis achterlaten op de afgesloten parking in de tuin van het hotel gedurende de ganse tocht. Prijs: € 5 voor 3 nachten, ter plaatse te betalen. Of je kunt hem gratis achterlaten op de parking van de feestzaal op 900 m van het hotel in het centrum van Munster. Het programma eindigt ook weer in Munster waar je wagen staat.

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 3 stappertjes  Wandelingen van gemiddeld 6 uur stappen en met hoogteverschillen van + 990 m tot - 1450 m, zie dagschema voor details. Er zijn geen technische vereisten, het parcours is goed gemarkeerd.

Bagage

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen. Je bagage wordt vervoerd van het ene logies naar het andere, hetzij door de hoteliers, hetzij door een taximaatschappij. Je kunt ook zelf je bagage dragen (zie kortingen).

Logies

Overnachting op basis van een standaard tweepersoonskamer met privaat sanitair. Wifi is meestal beschikbaar.

 • 1 x in een ***-hotel op 800 m van het centrum en vlakbij het station, tijdens de zomermaanden wordt het eten in de tuin geserveerd.
 • 1 x in een familiaal gerund chalet-hotel (***) aan de voet van het massief van Hohneck op 1100 m hoogte.
 • 1 x in een rustiek berghotel in chaletstijl bij de skipiste van Le Markstein. Eenvoudige maar nettte kamers met privé sanitair. Hotel met restaurant waar men een dagmenu serveert. Geen wifi op de kamers.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Picknicks zijn niet inbegrepen. In de beschrijvingen staat waar je eventueel kan lunchen tijdens de wandelingen. Je kan ook een lunchpakket in het hotel bestellen (ter plaatse te regelen, prijs ca. € 10).
 • Er zijn twee avondmaaltijden inbegrepen; niet op de eerste dag en op de laatste wandeldag, dan eindigt het programma na de wandeling.

Honden

Honden zijn niet toegelaten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren