Overslaan en naar de inhoud gaan

In het noordoosten van Frankrijk ligt het middelgebergte van de Vogezen. Het natuurgebied van de 'Ballons des Vosges' is een bosrijk massief met diepblauwe, door hoge rotswanden omgeven meren, groene valleien en toppen tot 1400 m. Deze doorgaande tocht volgt een prachtige panoramische  route over de kam die de mooiste toppen met elkaar verbindt. 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

Programma

Programma

A
Dag 1

Munster

Aankomst in het stadje Munster, bekend van de munsterkaas. Tijdens een wandeling door het centrum zal je al snel de eigenaardige mengeling van de Franse en Duitse cultuur opmerken. Indertijd toen de Elzas nog deel uitmaakte van Duitsland, liep de grens met Frankrijk over de kammen van de Hoge Vogezen. Om hun koopwaar naar het buurland te smokkelen, zochten de bewoners nieuwe, geheime paden door de donkere dennenwouden. Deze paden zal je de komende dagen bewandelen.

Overnachting in  Munster. (-)

O = ontbijt        L = lunch          A = avondmaal

B
Dag 2

Munster - Col de la Schlucht

Mooie pittige klimuitdaging door een verscheiden landschap naar de Col de la Schlucht (1139 m), een bergpas die haar Duitse naam dankt aan de nabijgelegen bergkloof.  Voorbij de pittoreske dorpjes Hohrod  en Soultzeren,  die zich nestelden tussen de weelderig groene bossen, bereik je het idyllische Lac Vert (1044 m). Einde bij de Col de la Schlucht, de hoogste bergpas in de Vogezen en vaak een etappe in de Tour de France.  Tocht van 16 km, 6u30 stappen, + 990 m / - 270 m.

Overnachting bij de Col de la Schlucht (O, A)

C
Dag 3

Col de la Schlucht - Grand Ballon

Je klimt steeds hoger. Eerst gaat het richting de Kastelberg, met z’n 1350 m één van de hoogste toppen van de Vogezen, daarna naar de kegelvormige piek van de 'Rothenbachkopf'. Transfer naar het logies aan de voet van de fameuze Grand Ballon. Tocht van 18 km, 6u30 stappen, + 650 m / - 570 m.

Overnachting aan de voet van de Grand Ballon. (O, A)

D
Dag 4

Munster

Transfer naar Le Markstein. De dag start met een zachte klim naar de oude 'chaumes' (= soort bergweide) eerst die van le Markstein, daarna die van Steinlebach.   Je wandelt achtereenvolgens door een afwisselende vegetatie van naaldbomen, heide en jeneverbesstruiken. De Col d' Oberlauchen wuift je nog uit op 1211 meter, waarna je de golvende kam volgt tot aan de Petit Ballon (1272 m). Hierboven word je beloond met een 360° panorama over de Elzas. Van daaruit gaat het in dalende lijn opnieuw naar Munster, waar je eventueel nog een bezoekje kan brengen aan de mooie kerk en abdij. Tocht van 21 km, 5u30 stappen, + 655 m / - 1460 m.

Einde van het programma na de wandeling of extra overnachting in Munster. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • 3x ontbijt en 2x avondmaal (niet de eerste dag)
 • bagagevervoer
 • infopakket met routebeschrijvingen
 • originele IGN wandelkaart
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • evt. andere transfers
 • avondmaal de eerste dag en middagmaal
 • evt. inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer 4D/3N (samenreizend): € 95
 • Eenpersoonskamer 4D/3N (alleenreizend): € 170

Extra nachten:

 • Munster (kamer en ontbijt): € 55 p.p.

Prijs

Prijzen geldig in 2020:

4 dagen / 3 nachten:

Op basis van 2 of 3 deelnemers: € 490 p.p.
Op basis van 4 of 5 deelnemers: € 430 p.p.
Op basis van 6 of 7 deelnemers: € 415 p.p.

Indien je zelf je bagage draagt: € 410 p.p.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 10 mei tot/met 25 oktober 2020

Deze reis is mogelijk van 10/5 tot 25/10/2020. Geen vertrek mogelijk op  vrijdag of zaterdag.

Wandelniveau

Niveua 3  Wandelingen van gemiddeld 6 uur stappen en met hoogteverschillen van + 655 m tot - 1450 m. Je wandelt op een hoogte tussen 370 m (Munster) en 1424 m (le Grand Ballon). Er zijn geen technische vereisten, het parcours is goed gemarkeerd.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. Je bagage wordt vervoerd van het ene logies naar het andere.

Logies

Overnachting op basis van een standaard tweepersoonskamer met privaat sanitair.

 • 1 x in een wat groter stadshotel (**) in Munster. Centraal gelegen in het centrum van Munster en vlakbij het station, het hotel beschikt over een tuin en buitenzwembad.
 • 1 x in een familiaal gerund chalet-hotel (***) aan de voet van het massief van Hohneck op 1100 m hoogte.
 • 1 x in een rustiek en comfortabel berghotel, mooi gelegen op 1350 m hoogte bij de Grand Ballon.
   

Maaltijden

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Picknicks zijn niet inbegrepen. In de routebeschrijvingen staat waar je eventueel kan lunchen tijdens de wandelingen. Je kan ook een lunchpakket in het hotel bestellen (ter plaatse te regelen, prijs ca. € 10).
 • Er is 2x avondmaal inbegrepen behalve de eerste dag bij aankomst en op de laatste wandeldag, dan eindigt het programma na de wandeling.

Huisdieren

Honden toegelaten, te betalen bij reservatie. Toeslag van € 6 / nacht.

Heen- en terugreis

Met de trein:

TGV tot Colmar via Parijs en Straatsburg. Daarna trein tot Munster (Metzeral). Rit van 20 km, 30'. Er is ieder uur een treinverbinding. Het hotel bevindt zich kortbij het station van Munster. Zie https://www.sncf.com/fr.

Met de wagen:

Afstand Brussel - Munster: ca. 465 km. Je kan je wagen achterlaten op de parking voor het hotel.

 • Voor informatie over de toestand van de wegen in Europa, buitenlandse verkeersreglementen, milieumaatregelen, een druktekalender, enz. kan je op deze link terecht. 
 • Lees zeker de aanbevelingen omtrent het rijden naar sneeuwbestemmingen, voor vele cols zijn bijvoorbeeld sneeuwbanden of -kettingen verplicht. Ook is het van belang om de route via GPS te checken, sommige routes of cols zijn tijdens de wintermaanden vaak niet toegankelijk voor autoverkeer omdat deze niet sneeuwvrij worden gemaakt.

Wat je moet weten over deze reis

Over Frankrijk

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren