Overslaan en naar de inhoud gaan

Na een actieve dag in de sneeuw genieten van een warme chocomelk, een hete sauna of een oergezellig haardvuur: dat doet zonder meer deugd. Wij verzamelden nog extra tips om de kou te bestrijden!

Een goed excuus voor chocolade

Zonder brandstof kan een auto niet rijden. Zo kan het lichaam ook niet warm blijven als er geen of onvoldoende toevoer van voedingsstoffen is. Daarom is het belangrijk om vrij regelmatig iets te eten. Tussen je basismaaltijden door kan je het best iets calorierijk met veel vet of koolhydraten eten, bijvoorbeeld studentenhaver (noten = vetten) en gedroogde vruchten (=suikers). Ook chocolade werkt goed, dus voor een keertje mag je je even laten gaan. Alles voor een optimale lichaamstemperatuur!

Turkse thee

De Belgische Kathy woont in het feeërieke Cappadocië in Turkije. Tijdens onze Joker-reis “met sneeuwschoenen in sprookjesachtig Turkije” gaf ze ons tips om warm te blijven en zo nog meer te genieten van de indrukwekkende landschappen met ‘feeëntorens’ en rotswoningen. 

  • Eet voldoende fruit en groente om je weerstand op peil te houden. Vooral vitamine B en C zijn belangrijk.

  • Drink warme dranken. In Turkije drinken ze in de winter ‘Salep’, gemaakt van orchideeënwortels en afgewerkt met kaneel en gember. Ook gemberthee – al dan niet met honing – of wat gember raspen over je eten heeft een opwarmend effect. Gember zorgt namelijk voor een goede bloeddoorstroming. Koude drank is af te raden omdat je lichaam het vocht eerst moet opwarmen, wat gelijk staat aan energieverlies!
     

  • Smeer Turkse druivenstroop op je boterham: Turken geloven dat het je beschermt tegen winterse verkoudheden.

Zelf op reis naar de sneeuw?