Overslaan en naar de inhoud gaan

Karavaan-reisbegeleidster Marijke D'Herde neemt je samen met onze Oegandese gids en contactpersoon Moses Sanyu mee naar Oeganda off the beaten track! Behalve een homestay bij Oegandese families, gaan we 'slower' reizen en meer op Afrikaans tempo leven. Natuurlijk mag de Oegandese natuurpacht op deze reis niet ontbreken: we gaan op safari in Queen Elizabeth en Lake Mburo National Park, tracken chimpansees in Kibale, trekken onze stapschoenen aan in de Rwenzori Mountains en maken tijd voor een avontuurlijke rafting op de witte Nijl in in Jinja.

De hoogtepunten van deze reis

oeganda

Homestay bij een lokale familie. Niet louter kijken, maar meedoen, meehelpen, meedraaien in de gemeenschap door bijvoorbeeld samen te koken, op de kindjes te letten, mee te werken op het veld,...Een project dat begeleidster Marijke en gids Moses samen uit de grond hebben gestampt en de naam Empaako cultural experience meekreeg.

Oeganda

Raften op de Witte Nijl in Jinja, een adrenalinekick!

oeganda

Wildlife spotten in Queen Elizabeth N.P.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Entebbe en Lake Mburo

We landen in Entebbe, nabij de hoofdstad Kampala. Onze gids en lokale contactpersoon Moses staat ons met zijn busje al op te wachten. Eerst rijden we eerst naar het gloednieuwe ViaVia Joker Reiscafé in Entebbe waar we genieten van lekkere maaltijd. Daarna zetten we koers naar Lake Mburo National Park waar we zebra’s, elanden, impala’s, hyena’s, buffels,  exotische vogelsoorten...tijdens een game drive en voetsafari spotten. Dit kleinste wildpark van Oeganda wordt ook al de zebrahoofdstad van het land genoemd omdat er zo’n 7.000 zebra’s wonen en ze in de rest van Oeganda niet voorkomen. Een boottocht op het Mburomeer, dat vol nijlpaarden en krokodillen zit, mag natuurlijk niet ontbreken.

2 Dag 4-7
Homestay

De volgende dagen staan in het teken van een onvergetelijke homestay in de buurt van Fort Portal. Per twee worden we bij 9 lokale families onderverdeeld waar we 2 nachten verblijven. We gaan met onze gastfamilie samen naar de markt, helpen mee bij het eten, op het veld,….Tijdens een leuke ceremonie bij een kampvuur krijgen we van de lokale volksverteller behalve amusante volksverhalen ook een bijnaam (pet name, Empaako) wat een traditie is. In deze regio is je pet name belangrijker dan je echte naam en is het een teken van respect als ze je zo aanspreken.

Tijdens de homestay draait het niet om louter zitten en kijken, wel om het participeren en delen van ervaringen. Niet de activiteit, maar het proces van ons, als reizigers, samenlevend met de lokale gemeenschap staat centraal. De universele taal die zich concentreert op gevoelens en behoeften en onze onderlinge communicatie vergemakkelijkt, wordt ook wel ‘Empaako Community Experience’ genaamd. We hebben tijd om te ervaren wat samen ons verbindt, op het einde van de reis maken we deel uit van de Empaako-familie en gaan we bijna niet meer weg willen.  

Deze 9 gastfamilies worden in al april 2017 door Marijke en Moses ondergedompeld in een bad Verbindend Communiceren. Hierdoor leren de families, studenten van de lokale toerismeschool en lokale jongeren die alleen opgroeiden in een moeilijke thuissituatie het zelfvertrouwen op te bouwen om contact te maken met ons als reizigers. 

3 Dag 8-9
Op zoek naar chimpansees en de Rwenzori Mountains

In Kibale Forest tracken we de beweeglijke en onvoorspelbare chimpansees. Hun kreten zal je niet snel vergeten. Tenslotte rijden we naar de groene omgeving van de Rwenzori Mountains (de derde hoogste berg in Afrika), tijd voor een stevige wandeling!

4 Dag 10-13
Op safari in Queen Elizabeth en raften in Jinja

We rijden verder naar het zuiden, door het Queen Elizabeth NP, het meest gevarieerde park van het land. Een safari en boottocht over het Kazingakanaal garanderen honderden nijlpaarden, krokodillen en een overvloed aan vogels. We zetten onze tocht verder richting Jinja, waterliefhebbers kunnen hier een namiddagje raften op de witte, bruisende Nijl. Voor wie het rustiger mag, kan een boottocht naar de bron van de Nijl een mooi alternatief zijn. Fietsliefhebbers kunnen met de mountainbike op pad gaan.

5 Dag 14-16
Entebbe

Onze laatste stops zijn Mabamba Swamp, een van de zeldzame plaatsen waar de met uitsterven bedreigde schoenbekooievaar nog leeft, en Entebbe waar we onze reis afsluiten met een diner in het Via Via Joker Reiscafé.

Vertrekdata en prijzen

Je zinnen gezet op een groepsreis in het najaar? Wacht dan niet langer om je nog in te schrijven of een optie te nemen. Ook sneeuwreizen boek je best nu al, zo ben je zeker van je plaats (en een voordelig vliegticket wanneer dit niet inbegrepen is). Vragen? Contacteer onze reisexperts

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 24/07/2017
Terug: 08/08/2017
Basisprijs: €1.280
+ 1.680 USD budget
Vertrekvergadering op: 18/06/2017
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Entebbe en terug
 • Welkomstdiner in ViaVia Joker Reiscafé Entebbe
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport (gecharterde minibus tijdens hele reis), permit chimpansees, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

 

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 12 / 09 / 2017
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
De 2 busjes voor deze reis charteren we bij een lokale contactpersoon/gids Moses Sanyu, zo steunen we het lokaal project Empaako Community Experience: deze community based tourism-organisatie ontvangt reizigers in haar dorp en biedt hen authentieke ervaringen aan die met cultuur en omgeving te maken hebben. De hele gemeenschap wordt hierbij betrokken en de inkomsten gaan ook volledig naar hen. Een heel leuke verblijf bij een lokaal gastgezin!

Op onze wandelingen laten we nergens afval achter en respecteren we de (natuur)regels die er gelden. Zo komen we bijvoorbeeld niet dichter bij de chimpansees dan de lokale gids het toelaat.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Contact leggen in Oeganda met de lokale bevolking is een klein kunstje. Overal worden we gastvrij en met de glimlach ontvangen. Waar we kunnen bezoeken we een markt en regelmatig eten we in lokale restaurantjes. Onze begeleidster Marijke en gids Moses hebben een groot lokaal netwerk en brengen ons bij verschillende locals. We nemen tijd voor een praatje met de mensen of om te voetballen met spelende kinderen. We bezoeken verschillende projecten waardoor we een goed inkijk krijgen in het dagelijkse leven en dankzij onze chauffeurs, locals die graag veel vertellen, komen we ook veel te weten. En natuurlijk worden we tijdens onze homestay volledig bij de lokale bevolking ondergedompeld!

Documenten

Voor Oeganda kan je online een visum aanvragen: https://visas.immigration.go.ug/. Dit kost 50 USD. Je hebt voor deze aanvraag nodig:

 • international paspoort (dat nog min. 6 maanden geldig moet zijn) met twee lege pagina's
 • 2 kleuren pasfoto's
 • inenting gele koorts
 • vluchtbevestiging (je factuur)

je krijgt sowieso alle info op de vertrekvergadering.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Voor deze reis is dat nodig om een permit voor de chimpansee tracking te verkrijgen. Er worden maar een bepaald aantal mensen per dag toegelaten dus daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens strop zitten met de organisatie en dat dat gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt dan hieronder de vluchturen zoals ze beschikbaar zijn op 01/12/2016. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
We verplaatsen ons de hele reis met gecharterde 4x4-minibusjes waarvan het dak opgeklapt wordt tijdens de game drives. Regelmatig strekken we de benen voor een stevige wandeling op zoek naar chimpansees of gewoon om te genieten van de uitbundige natuur. Op het Kazingakanaal in Queen Elizabeth N.P. maken we een boottocht, een leuke manier om het wild op de oevers gade te slaan.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
We slapen in eenvoudige, maar propere, sfeervolle hotels of guesthouses.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
- matoke: dit is een puree gemaakt van groene bakbananen die vaak gegeten wordt met een pindasaus
- ugali: een soort van polenta die gemaakt wordt van maïsmeel en die gegeten wordt met bruine bonen en spinazie
- Verder verschillende aardappelsoorten, Indische gerechten zoals samosa's (bladerdeeg met vulling) en chapati's (soort pannenkoek) en heel veel vers fruit (ananas, mango's, papaya's, ....)

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
Probeer zo weinig mogelijk bagage mee te nemen en bij voorkeur niet in een rugzak maar wel in een flexibele reistas. Dit omwille van de krappe bagageruimte in de minibusjes waar we mee rond reizen. Onderweg zijn er mogelijkheden om kledij te laten wassen en we moeten nergens ver stappen met onze bagage. Voorzie een dagrugzak voor de wandeltochten en gebruik deze als handbagage op het vliegtuig.

Wat betreft je kleding: neem praktische kleding mee die zich makkelijk laat combineren (laag over laag), kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Overdag is het warm tot heet, 's avonds kan het fris worden.

Naast de voor de handliggende bagage is het aangeraden het volgende mee te nemen:

 • flexibele reistas + dagrugzak
 • beschermhoes om je reistas te beschermen tegen stof tijdens de ritten
 • een lakenzak
 • een slaapzak en slaapmatje
 • lichte doch degelijke stapschoenen
 • sandalen of ander licht schoeisel
 • wandelsokken + een paar lange kousen die je over je broekspijpen kan trekken tijdens de wandeltochten (tegen “safari ants” = agressieve en grote mieren)
 • lichte regenkledij
 • broeken met afritsbare pijpen zijn heel handig. Ook handig bij wisselende temperaturen.
 • fleece of warme pull voor de avonden
 • handdoek
 • verrekijker
 • eventueel wandelstokken
 • zwemgerief
 • zonnecrème, zonnebril en beschermende lippenzalf
 • neem een pet of hoed mee om je te beschermen tegen de felle zon. In de bergen is de ultraviolette straling sterker! Je verbrandt dus sneller.
 • uurwerk (reiswekkertje)
 • zaklamp
 • veilig opbergmiddel voor je geld en papieren (bijvoorbeeld op de buik, onder je kleren)
 • persoonlijke medicatie, persoonlijke hygiëne
 • EHBO: iets tegen blaren (compeed), diarree, maaglast, ontsmettingsmiddel, insectenspray en -zalf(zowel bescherming tegen als de verzorging van beten)
 • fototoestel
 • wereldstekker
 • reisgids
 • boek en eventueel gezelschapsspel
 • eventueel afbreekbare zeep voor een handwasje
 • eventueel oordopjes
Geldzaken

Budget ter plaatse

**Voorzie 1.680 dollar **

In Oeganda is de officiële munteenheid de Uganda Shilling (UGX).
Richtkoers (op 15/11/2016): 10.000 shilling = € 4,25

Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter

Je kan ofwel cash euro’s of USD's meenemen. Dollars zijn het meest handig omdat veel van de activiteiten en de hotels in dollar aangeboden worden en afgerekend (kunnen) worden. Let er wel op dat het recente biljetten zijn, bij voorkeur gedrukt na 2006. Zeg dit bij het bestellen van je dollars. Biljetten van voor 2003 worden in ieder geval nergens aanvaard. Je kan ook een (kleiner) deel in euro's meenemen (bvb. 200€) die we dan wisselen tegen de lokale munt. Dit gebruiken we dan vnl. voor het betalen van maaltijden en dranken.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

Voor deze reis zijn volgende inentingen vereist:

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Malariapreventie is een must. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem ook een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een antimuggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:
- telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur)
- website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Minstens zo belangrijk is een ‘open mind’ en een ‘positieve ingesteldheid’. Dat zorgt ervoor dat je de vele indrukken, de cultuurverschillen, en de vermoeidheid van het reizen beter verteert.

Reisperiode en klimaat

Oeganda ligt op de evenaar. De meeste regen komt voor van midden september tot november en van maart tot mei. Maar zelfs tijdens het regenseizoen schijnt vrijwel dagelijks de zon.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Oeganda ligt in Oost-Afrika op de evenaar. Het grenst aan de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. Qua oppervlakte is Oeganda bijna 8 keer zo groot als België.
De grens met Tanzania loopt voor een stuk door het Victoriameer, dat deels tot Oeganda, deels tot Tanzania behoort. Het meer is het grootste van Afrika en het tweede grootste zoetwatermeer op aarde (bijna 2 keer zo groot als België). Het is ook een belangrijke bron van water voor de Nijl. Daarnaast bestaat het landschap van Oeganda voornamelijk uit plateaus en bergen. Het laagste punt is het Albertmeer met 621 m, het hoogste punt is de Margheritapiek op Mount Stanley met 5.110 m.
Oeganda is ook een vruchtbaar land, vooral het zuidelijke deel. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden is de vegetatie armer. Ongeveer 12% van Oeganda's gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen.

Fauna en flora

Niemand heeft beter de uitbundige dieren- en plantenweelde van Oeganda beschreven als Sir Winston Churchill, toen hij als correspondent in Afrika werkzaam was: ‘De trouwe lezers van mijn reisverslagen zullen willen weten welke boodschap ik mee terugbreng. Ik kan het in enkele woorden uitleggen: concentreer u op Oeganda! Wat een schoonheid, wat een rijke variëteit in vorm en kleur, wat een overvloed aan natuurschoon, wat een rijkdom aan planten, vogels, insecten, reptielen en groot wild, en dat alles in een onmetelijke ruimte…! Oeganda is werkelijk de parel van Afrika.’

In de vele natuurparken en wildreservaten worden dieren en planten beschermd, en elk park heeft zijn eigen karakteristieken. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven, in Bwindi Impenetrable N.P. leven zeldzame berggorilla's, in Kibale Forest voelen chimpansees zich thuis. In de meeste parken leven olifanten en giraffen, maar ook buffels, nijlpaarden, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen en bavianen. Jammer genoeg zijn er ook stropers aan het werk. Ook voor vogelliefhebbers heeft Oeganda veel te bieden. Er zijn 9 soorten ijsvogels, 8 soorten neushoornvogels, 8 soorten bijeneters, en nog veel, veel meer...

Uitdagingen zijn de ontbossing en de erosie van de vruchtbare bodem. In het Victoriameer heerst dan weer een waterhyacintenplaag. Deze waterplanten groeien zo snel dat andere planten en dieren in de verdrukking komen en dood gaan.

Staatsvorm

Oeganda is een republiek met als staatshoofd president Museveni. Het parlement telt 282 leden waarvan 214 direct gekozen en de rest wordt aangesteld door kiescolleges. Om de 5 jaar zijn er verkiezingen. De laatste verkiezingen dateren van 18 februari 2016.

Vanaf 1962, toen het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, tot 1998, kende Oeganda een grote instabiliteit met 8 regeringswisselingen en enkele wrede, dictatoriale regimes (Obote, Idi Amin en opnieuw Obote). Burgeroorlog en het uitschakelen van honderdduizenden tegenstanders gingen daarmee gepaard. De wankele, politieke situatie van het land zou ondermeer te wijten zijn aan de enorme etnische verscheidenheid van Oeganda. Sinds Museveni het land bestuurt (1986-heden), gaat het bestuurlijk met het land beter. Zo is er sinds 2005 is een meerpartijenstelsel, maar persvrijheid is er evenwel niet.

Bevolking

In Oeganda leven meer dan 38 miljoen mensen, in de hoofdstad Kampala wonen 1,9 miljoen mensen. De bevolking van Oeganda behoort tot één van de jongste van de wereld. Bijna de helft van de inwoners is jonger dan 15 jaar, 70% is jonger dan 25 jaar en slechts 4.5% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 55 jaar, voor mannen 54 en voor vrouwen 57 jaar. Een groot probleem vormt aids. Veel mensen zijn besmet met het virus en overlijden eraan. Maar er is hoop. Geleidelijk aan neemt het aantal mensen met aids af. De regering doet er veel aan om mensen over deze verschrikkelijke ziekte te informeren.

In Oeganda leven meer dan 40 verschillende etnische groepen. De belangrijkste zijn: Baganda 16.9%, Banyankole 9.5%, Basoga 8.4%, Bakiga 6.9%, Iteso 6.4%, Langi 6.1%, Acholi 4.7%, Bagisu 4.6%, Lugbara 4.2%, Bunyoro 2.7%.
Buiten de steden leven de mensen vooral van de landbouw. Vanwege de droogte en de zware leefomstandigheden in het noorden trekken veel mensen uit deze gebieden naar de steden, in het meer vruchtbare zuiden. In die stedelijke gebieden wonen ook veel Indiërs. Tijdens de Britse kolonisatie werden Indische arbeidskrachten aangetrokken voor de aanleg van spoorlijnen. Na de onafhankelijkheid bleef een groot deel van hen in Oeganda wonen.

Economie

Oeganda kende lange tijd alleen maar oorlog en Oeganda takelde af tot één van de armste landen ter wereld. Sinds de politieke stabilisering vanaf 1986 herstelde de economie zich geleidelijk aan en ook de levensstandaard verbeterde. De laatste jaren zit Oeganda in het midden van een economische explosie. Maar de groeicijfers hebben enkel impact op een klein deel van de Oegandese bevolking.
Sectoren als telecommunicatie, infrastructuur, wegenaanleg, enz. groeien snel. Toch leeft nog steeds 82% van de Oegandezen van de landbouw. Die landbouwactiviteit concentreert zich op de productie van koffie, thee, katoen, rietsuiker, fruit en groente.
Het land beschikt over substantiële natuurlijke hulpbronnen waaronder goud, koper, kobalt en uranium. In 2006 werd een grote olievoorraad, naar schatting 2 miljard vaten, gevonden bij het Albertmeer, tegen de grens met de Democratische Republiek Congo. Die rijkdom heeft het potentieel om de economie te transformeren maar toch gebeurt het niet. Aanvankelijk had het land niet de middelen om mineralen, olie en aardgas goed te exploiteren, vandaag worden nog steeds niet-duurzame mijnbouwmethodes gehanteerd en zijn de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden slecht.

Religie

In Oeganda is 42% van de bevolking is katholiek, 42% protestant en 12% moslim. Ongeveer 4% van de bevolking hangt een inheemse godsdienst aan. Animistisch geloof is vaak vermengd met andere godsdiensten. Nu er opnieuw Aziatische werkkrachten worden aangetrokken, neemt de islam weer in betekenis toe. De islam wordt echter op milde wijze beleden.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Hoewel elke regio zijn eigen tradities heeft, houden alle Oegandezen van dansen, zingen en feesten. Elke stam heeft zijn eigen muziek die hij doorgeeft van generatie op generatie.

 • Oegandezen zijn erg vriendelijk en voor een persoonlijke begroeting wordt tijd gemaakt. Ze willen weten hoe het gaat en elk gesprek wordt met uitgebreid handenschudden afgerond. Het wordt ook als onbeleefd beschouwd als je doorloopt terwijl iemand een praatje met je wil maken. Ook tijdens het praten loop je niet gewoon door.

 • Oegandezen houden van omhelzingen. Zodra je iemand iets beter kent, wordt er bij een ontmoeting stevig geknuffeld. Je hand gedurende het gehele gesprek vasthouden kan ook.

 • De christenen in Oeganda zijn streng gelovig. Homo’s worden niet geaccepteerd en ook abortus is verboden.

 • Bij een huwelijk betaalt de man een bruidsschat aan de schoonfamilie. Hoe hoger de status van de bruid, hoe meer koeien de man zal moeten schenken.

 • 'Wij hebben de klok en de Oegandezen de tijd!' Afspraken zijn dan ook moeilijk te maken.

 • Mzungu’s (blanken) worden door kinderen nageroepen met 'Hi mzungu, how are you?’ en ze zullen steevast je hand willen vastpakken.

 • In een auto bestemd voor 6 personen passen er minstens 15, ook al vraagt dat wat gepuzzel.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Oeganda 1 uur later dan in België en in de winter is dat verschil 2 uur.

Elektriciteit

Het hoogspanningsnet in Oeganda gebruikt 220/240 volt, met een Engelse 3-polige stekker. Een wereldstekker is dus aangewezen.

Veiligheid

Een uittreksel van het advies van het ministerie van Buitenlandse zaken m.b.t. Oeganda:

'Oeganda is een relatief veilig land voor toeristen (uitgezonderd bovenvermelde regio's). Toch doen zich incidenten voor van kleine criminaliteit, zoals diefstal van handtassen, gsm's, inbraken in huizen en auto's, enz. Bijgevolg wordt afgeraden onnodig waardevolle voorwerpen of grote sommen geld bij zich te hebben of in auto's achter te laten of zich ’s nachts te voet te verplaatsen in onverlichte buurten.'

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar we geven ook wereldwijde opleidingen, zetten ons eigen solidariteitsfonds in en realiseren meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen dan de VN gemiddeld op rekenden. Om van de Happy Elephants nog maar te zwijgen! Iets concreter, dat wordt het in dit blogartikel over al onze duurzame initiatieven.

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".