Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze groepsreis voor jongeren van 24 tot 30, verkent de fascinerende natuurpracht van Zuid-Noorwegen. Met onze minibus roadtrippen we langs Noorse fjorden op zoek naar de beste uitzichten.

We beleven de natuur heel actief tijdens een 2-daagse staptocht, mountainbiken door het Noorse landschap en gaan zelfs op ijzingwekkende gletsjertocht. De natuur wisselen we af met citytrippen in het levendige Oslo, genieten in charmante berghutten en fijne ontmoetingen in Noorse steden.

Meer weten? Bekijk de online infosessie over onze jongerenreizen naar Noorwegen >>

 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Jongerenreis Noorwegen

Spectaculaire uitzichten over de vele Noorse fjorden

Groepsreis Jongerenreis Noorwegen

Wildkamperen en ons eigen potje koken, we reizen heerlijk dicht bij de natuur

Groepsreis Jongerenreis Noorwegen

Een 2-daagse trekking, gletsjertocht of kajakken, tijdens deze reis kiezen we graag voor activiteit

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Koers richting het Noorden

In de vroege uurtjes laden we onze minibus in en rijden in één ruk vanuit België dwars door Denemarken naar Hirsthals.

2 Dag 2
Voet op Noorse bodem

’s Anderendaags schepen we in op de ferry en varen een drietal uur later een grote kuststad binnen. We zoeken meteen de natuur op en trekken verder noordwest richting de fjorden. De weg slingert doorheen het indrukwekkend rotsachtig maanlandschap van het Sirdal.

3 Dag 3-6
Visuele verwennerij van het Lyse- en Hardangerfjord

Noorwegen Natuurlijk! De volgende dagen vertoeven we in een uniek gebied van Europa en rijgen we het ene hoogtepunt na het andere aaneen. Langs het Lysefjord en het Hardangerfjord roadtrippen we op het ritme van de natuur via Nasjonale Turistveger en korte ferrytochten. De grillige fjordenkustlijn, weelderige valleien en hypnotiserende watervallen zijn een streling voor het oog en de fotocamera.

We trekken onze stapschoenen aan voor een pittige tocht naar de oh zo fotogenieke Kjeragbolten. Deze geklemde rotsblok is een geliefkoosde uitvalsbasis voor basejumpers en geeft een spectaculair zicht op het Lysefjord. De Trolltunga klif bereik je na een flinke klim. Van hierboven vang je een glimps op van de Folgefonna gletjser en kijk je neer op het Ringedalsmeer. Afhankelijk van het weer en de planning, maken we op 1 van deze prachtige locaties een 2-daagse staptocht en kamperen we in het wild. 

4 Dag 7-9
In de armen van het Sognefjord

Het Sognefjord is met z’n ruim 200 km het langste fjord van Noorwegen. Een boottocht op één van de zijarmen, het Nærøyfjord, maakt ons meteen duidelijk waarom UNESCO dit smalste fjord tot werelderfgoed uitriep.

We nestelen ons in één van de vele appelboomgaarden en dit wordt onze uitvalsbasis voor een grondige verkenning van de vruchtbare omgeving, o.a. per mountainbike. De lokale appelboer leert ons alles over de fruitpluk in de regio en we komen tot rust in zijn kleine paradijs. 

5 Dag 10-12
High in de bergen

Variatie troef! De nationale parken Jostedal en Jotunheimen trakteren ons op een alpien landschap. De Jostedalsbreen is de grootste ijskap van het Europese vasteland. Wie zin heeft kan het touw aanbinden en met een lokale gids een tocht maken op één van de gletsjertongen. Via de Gamle Strynefjellsvegen trekken we landinwaarts naar het hooggebergte.

Met zicht op de reuzen van Jotunheimen maken we een onvergetelijke wandeling over de Beseggenrug, door de leden van de Noorse bergvereniging uitgeroepen tot de mooiste dagtocht van het land. Links van ons het appelblauwzeegroene gletsjermeer Gjende, rechts het diepblauwe Bessvatnet. We laten ons leiden door de rode T’s en maken ons het Noorse fjellgevoel compleet eigen in de gezellige berghutten.

6 Dag 13-15
Citytrippen in Oslo

Via het olympisch stadje Lillehammer en het bruisende Hamar rijden we zuidwaarts naar Oslo, de groene hoofdstad. Tijdens een avondwandelingetje langs het iconische operahuis en de vele gezellige havencafeetjes strekken we de benen. 

Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het Bygdøy schiereiland waar o.a. het Kontiki-, het Fram- en het Vikingskipmuseum je meenemen naar het stoere verleden. Eventueel wat Noorse specialiteiten inslaan en dan schepen we 's middags opnieuw in op de ferry voor de terugtocht.

7 Dag 16
Kiel

Vanuit Kiel rijden we terug naar huis.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 10/06/2023
Terug: 25/06/2023
Basisprijs: €1.645
+ 990 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
241
251
262
282
301
Geslacht
mannen2
vrouwen5
Vertrekvergadering op: 12/05/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Volzet
Vertrek: 08/07/2023
Terug: 23/07/2023
Basisprijs: €1.660
+ 990 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
241
262
272
282
Geslacht
mannen5
vrouwen2
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Volzet
Vertrek: 05/08/2023
Terug: 20/08/2023
Basisprijs: €1.660
+ 990 EUR budget
Nog maar 1 vrije plaats (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
251
282
292, met 1 als optie.
301
Geslacht
mannen3, met 1 als optie.
vrouwen3
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Vertrek: 02/09/2023
Terug: 17/09/2023
Basisprijs: €1.545
+ 990 EUR budget
1 boeking, waarvan 1 optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Ferry Denemarken - Noorwegen en nachtferry Noorwegen - Duitsland
 • 16 dagen minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14) (2021)
 • Brandstof minibus
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Tip: onze partner Karavaan organiseert workshops die je misschien wel interesseren en je helpen bij de voorbereiding op je reis. Leer hoe je tijdens een trekking efficiënt kan wandelen of ga mee op een leuk wandelweekend langs GR 57 of misschien wil je wel meer weten over hoe je je trekrugzak efficiënt inpakt. Ideaal om al in de reisstemming te komen!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 20 / 02 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. - Kamperen is ook meehelpen met het zetten van de tenten, koken, afwassen, ... - Regelmatig trekken we onze wandelschoenen aan om de prachtige natuur te verkennen - Afsluitende citytrip in Oslo

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Voor deze reis maken we geen gebruik van vluchten maar van een minibus, ferry's, de fiets en gaan we te voet. We doen onze inkopen voor de picknick in lokale winkels of op markten.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. We ontmoeten ze op de ferry's en op de campings en in de winkeltjes waar we ons bevoorraden en overnachten. Gelukkig spreken de meeste Noren wel een beetje Engels maar hun appreciatie is enorm als we een paar woordjes Noors hebben vanbuiten geleerd!

Documenten

Voor Noorwegen volstaat je Belgische identiteitskaart. De (co)-chauffeurs hebben het (roze) Europese rijbewijs of het bankkaarttype rijbewijs nodig.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder. Voor deze reis reizen we heen en terug vanuit België met onze minibus. Het uur en de plaats(en) van vertrek spreken we samen af op de vertrekvergadering.

Vanuit Hirtshals nemen we de ferry naar Noorwegen. Op de voorlaatste avond nemen we vanuit Oslo de nachtferry terug naar Denemarken waarna we terug naar België rijden. Tijdens de nachtferry slapen we in 4-persoonscabines aan bood.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Specifiek voor deze reis

We hebben de hele reis een minibus ter beschikking. Voor de rest gaan we te voet of nemen we de fiets. Bijna dagelijks nemen we wel een ferry.

Het gebruik van een minibus heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler!

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 14 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

Tijdens de reis overnachten we in Joker-tenten. Enkel op de ferry van Oslo naar Denemarken slapen we in een hut op de boot.

Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde tentenindeling soms onvermijdelijk. Meestal stimuleren wij tevens een wisselende tentenverdeling.

Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (opzetten tenten, koken, afwassen... ).

Joker maakt gebruik van degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - er optimaal van genieten! Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 50 euro per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak...) moet je zelf zorgen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Tijdens deze kampeerreis koken we meestal ons eigen potje. Bij het koken helpt iedereen mee. We kopen onze producten vers aan in de winkel of op lokale marktjes. Uit eten gaan behoort enkele keren tot de mogelijkheden, maar is in Noorwegen erg duur, zeker als het 's avonds is. Op de nachtferry is het avondmaal en het ontbijt inbegrepen in de prijs van de overnachting.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - dagrugzak - warme slaapzak, liefst met kap - goed isolerend slaapmatje - stevige ingelopen bergschoenen met enkelsteun én degelijk profiel - degelijke regenjas en regenbroek zijn een must (van ‘ademende’ type) - bord of gamel, beker en bestek, licht en onbreekbaar - zakmes - aansteker of lucifers - een of meerdere warme truien (fleece is ook warm als het nat is geworden) - zwemkledij - oordoppen en ooglappen (als je niet goed slaapt 's nachts) - verrekijker - zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje - zaklamp en reservebatterijen - compact gezelschapsspel, reisgids en/of ander leesboek

We reizen met huurwagens, de bagageruimte is beperkt. Er moeten ook nog tenten en kampeermateriaal mee. Probeer je bagage dus wat te beperken.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis bedraagt het budget € 900.

In Noorwegen kan je bijna overal met een kredietkaart terecht, zelfs voor kleine aankopen. Best neem je toch een klein deel van het budget cash mee.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Er zijn geen verplichte inentingen voor Noorwegen. Ben je snel wagen- of zeeziek, vergeet dan je medicatie hiervoor niet.

Conditie

Voor deze reis volstaat een goede fysieke conditie. De wandelingen in de fjorden en het hooggebergte zijn wel stevig, maar er zijn meestal wel alternatieven.

De 2-daagse tocht is best stevig te noemen. We starten aan de rand van het fjord en klimmen dan helemaal naar boven, een tocht met erg veel trappen. 's Nachts slaan we onze tent op in de wildernis om dan de 2de dag via een andere weg terug naar beneden te wandelen.

Ook het kamperen en buitenleven kan de reis zwaarder maken als je dit niet gewoon bent.

Reisperiode en klimaat
De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Noorwegen
Geografie

De oppervlakte van Noorwegen bedraagt 306.000 km², dat is ongeveer 10 keer België. Noorwegen is een lang, maar smal land met een lange kustlijn. Als je de volledige kust zou afrijden kom je uit op 25.000 kilometer! Noorwegen grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

Noorwegen is het meest noordelijke land van Europa en ook één van de meest bergachtige. Van Zuid-Noorwegen naar de Noordkaap is even ver als naar de Middellandse Zee. Ruim 60% van dit uitgestrekte land bestaat uit berggebied boven de 500 m, en 20% bestaat uit bergland en fjell (Noors voor berggebied) boven 1000 m. Bergketens en plateaus worden doorsneden door diepe fjorden en rivierdalen. Voor de kust liggen circa 50.000 eilanden.

Fauna en flora

Noorwegen is bedekt met uitgestrekte wouden, vooral naaldbossen. Hoe noordelijker, hoe ruiger het landschap en hoe minder bomen en planten er groeien. Enkel de berk weet zich daar te handhaven, net zoals rendiermos en lage struiken.

In Noorwegen leven verschillende dieren, zoals wolven, ossen en lemmings. Vele van de 30.000 Sami in Noorwegen leven een traditioneel nomadisch leven en houden rendieren in het noorden. Door de geringe bruikbare landbouwgrond zijn de Noren zich meer gaan richten op de zee en de commerciële visvangst. Noorwegen hervatte de commerciële vangst van walvissen in 1993, ook al was er een internationaal walvisvangstverbod opgelegd. De walvisindustrie wordt door de Noorse overheid gesubsidieerd.

Staatsvorm

Noorwegen heeft een monarchie. De koning is, sinds 17 januari 1991, Harald V en is een neef van onze vorige koning Albert II. Erna Solberg is momenteel de eerste minister.

Het parlement wordt 'Storting' genoemd en bestaat uit 1 kamer met 169 zetels.

Noorwegen werd onafhankelijk op 7 juni 1905 toen de unie met Zweden ophield te bestaan.

Bevolking

In Noorwegen wonen iets meer dan 5 miljoen mensen. In de hoofdstad Oslo wonen ongeveer een half miljoen mensen. Andere grote steden zijn Bergen, Trondheim en Stavanger. Het noorden is de thuisbasis van de Sami, de oorspronkelijke bevolking van Scandinavië. Zij vormen met ongeveer 60.000 mensen de grootste minderheidsgroep.

Economie

De meeste inkomsten komen uit olie en gasvoorraden voor de Noorse kust en uit visvangst en toerisme.

De munteenheid van Noorwegen is de Noorse kroon (NOK). 10 NOK komt overeen met 0,99 euro (wisselkoers van 25 november 2019)

Verse, ingeblikte en gezouten vis uit Noorwegen wordt uitgevoerd naar de hele wereld.

De belangrijkste handelspartners zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar wel van een aantal Europese projecten zoals de EVA (Vrijhandelsassociatie) en de Schengenzone.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners behoort tot de lutherse Kerk. De koning is hoofd van de kerk. Veel Noren hangen andere erkende religieuze organisaties aan zoals bijvoorbeeld de Pinksterbeweging. Daarnaast zijn er afgescheiden evangelisch-lutherse vrije kerken, methodisten, baptisten en rooms-katholieken (ruim 35.280 leden).

Lokale gebruiken en gewoonten

Wanneer je een Noors huis binnengaat, wees dan voorbereid om je schoenen uit te doen. Neem je binnenschoenen mee of loop rond op je sokken, behalve als je nadrukkelijk wordt verzocht om je schoenen aan te laten. Zie dus zeker dat je sokken zonder gaten aan hebt!

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Noorwegen.

Elektriciteit

In Noorwegen gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Noorwegen is een veilig land.

Op drukke plaatsen, zoals de vliegvelden van Gardermoen en Rygge, het Vikingmuseum in Oslo of de bushaltes voor de luchthavens moet je op je hoede zijn voor zakkenrollers. Er wordt ook afgeraden om in Oslo 's avonds alleen in slecht verlichte steegjes te wandelen.

Het wordt sterk aangeraden om steeds een identiteitsdocument op zak te hebben.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Jongerenreis Noorwegen

Wat andere reizigers vinden

Het was ongelooflijk leuk en een echte top groep! Ik had op voorhand niet durven hopen dat het zo goed zou meevallen. De dagen waren telkens goed gevuld en die 2 weken zijn voorbijgevlogen alsof het niets was.

BRAM DE COOMAN

Noorwegen is een absolute aanrader. Ongelooflijke natuur. De activiteiten zijn plezant en geven je een goed beeld van het land. Ik heb het gevoel dat ik mijn grenzen heb verlegd, zeker tijdens de tweedaagse. Maar de voldoening die je krijgt van de uitzichten en wanneer je boven aan de top staat is onbeschrijflijk. Ik zou alles zo opnieuw doen!

ANNELIES DE VULDER

Slapen in tenten, urenlange wandelingen, wildkamperen, ... alle verwachtingen die ik bij een actieve en avontuurlijke reis heb, zijn ingelost.

NATALIE

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.