Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze groepsreis voor jongeren van 24 tot 30, verkent de fascinerende natuurpracht van Zuid-Noorwegen. Met onze minibus roadtrippen we langs Noorse fjorden op zoek naar de beste uitzichten.

We beleven de natuur heel actief tijdens een 2-daagse staptocht, mountainbiken door het Noorse landschap en gaan zelfs op ijzingwekkende gletsjertocht. De natuur wisselen we af met citytrippen in het levendige Oslo, genieten in charmante berghutten en fijne ontmoetingen in Noorse steden.

Meer weten? Bekijk de online infosessie over onze jongerenreizen naar Noorwegen >>

 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Jongerenreis Noorwegen

Spectaculaire uitzichten over de vele Noorse fjorden

Groepsreis Jongerenreis Noorwegen

Wildkamperen en ons eigen potje koken, we reizen heerlijk dicht bij de natuur

Groepsreis Jongerenreis Noorwegen

Een 2-daagse trekking, gletsjertocht of kajakken, tijdens deze reis kiezen we graag voor activiteit

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Koers richting het Noorden

In de vroege uurtjes laden we onze minibus in en rijden in één ruk vanuit België dwars door Denemarken naar Hirsthals.

2 Dag 2
Voet op Noorse bodem

’s Anderendaags schepen we in op de ferry en varen een drietal uur later een grote kuststad binnen. We zoeken meteen de natuur op en trekken verder noordwest richting de fjorden. De weg slingert doorheen het indrukwekkend rotsachtig maanlandschap van het Sirdal.

3 Dag 3-6
Visuele verwennerij van het Lyse- en Hardangerfjord

Noorwegen Natuurlijk! De volgende dagen vertoeven we in een uniek gebied van Europa en rijgen we het ene hoogtepunt na het andere aaneen. Langs het Lysefjord en het Hardangerfjord roadtrippen we op het ritme van de natuur via Nasjonale Turistveger en korte ferrytochten. De grillige fjordenkustlijn, weelderige valleien en hypnotiserende watervallen zijn een streling voor het oog en de fotocamera.

We trekken onze stapschoenen aan voor een pittige tocht naar de oh zo fotogenieke Kjeragbolten. Deze geklemde rotsblok is een geliefkoosde uitvalsbasis voor basejumpers en geeft een spectaculair zicht op het Lysefjord. De Trolltunga klif bereik je na een flinke klim. Van hierboven vang je een glimps op van de Folgefonna gletjser en kijk je neer op het Ringedalsmeer. Afhankelijk van het weer en de planning, maken we op 1 van deze prachtige locaties een 2-daagse staptocht en kamperen we in het wild. 

4 Dag 7-9
In de armen van het Sognefjord

Het Sognefjord is met z’n ruim 200 km het langste fjord van Noorwegen. Een boottocht op één van de zijarmen, het Nærøyfjord, maakt ons meteen duidelijk waarom UNESCO dit smalste fjord tot werelderfgoed uitriep.

We nestelen ons in één van de vele appelboomgaarden en dit wordt onze uitvalsbasis voor een grondige verkenning van de vruchtbare omgeving, o.a. per mountainbike. De lokale appelboer leert ons alles over de fruitpluk in de regio en we komen tot rust in zijn kleine paradijs. 

5 Dag 10-12
High in de bergen

Variatie troef! De nationale parken Jostedal en Jotunheimen trakteren ons op een alpien landschap. De Jostedalsbreen is de grootste ijskap van het Europese vasteland. Wie zin heeft kan het touw aanbinden en met een lokale gids een tocht maken op één van de gletsjertongen. Via de Gamle Strynefjellsvegen trekken we landinwaarts naar het hooggebergte.

Met zicht op de reuzen van Jotunheimen maken we een onvergetelijke wandeling over de Beseggenrug, door de leden van de Noorse bergvereniging uitgeroepen tot de mooiste dagtocht van het land. Links van ons het appelblauwzeegroene gletsjermeer Gjende, rechts het diepblauwe Bessvatnet. We laten ons leiden door de rode T’s en maken ons het Noorse fjellgevoel compleet eigen in de gezellige berghutten.

6 Dag 13-15
Citytrippen in Oslo

Via het olympisch stadje Lillehammer en het bruisende Hamar rijden we zuidwaarts naar Oslo, de groene hoofdstad. Tijdens een avondwandelingetje langs het iconische operahuis en de vele gezellige havencafeetjes strekken we de benen. 

Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het Bygdøy schiereiland waar o.a. het Kontiki-, het Fram- en het Vikingskipmuseum je meenemen naar het stoere verleden. Eventueel wat Noorse specialiteiten inslaan en dan schepen we 's middags opnieuw in op de ferry voor de terugtocht.

7 Dag 16
Kiel

Vanuit Kiel rijden we terug naar huis.

Data en prijzen

Vertrek: 28/07/2024
Terug: 12/08/2024
Basisprijs: €1.695
+ 1.030 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
241
251
261
272
292
Geslacht
mannen2
vrouwen5
Vertrekvergadering op: 21/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 01/09/2024
Terug: 16/09/2024
Basisprijs: €1.625
+ 1.030 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
242
261
271
281
291
301
Geslacht
mannen4
vrouwen3
Vertrekvergadering op: 04/08/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/01/2024
Vertrek: 20/07/2025
Terug: 04/08/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 31/08/2025
Terug: 15/09/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Ferry Denemarken - Noorwegen en nachtferry Noorwegen - Duitsland
 • 16 dagen minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14) (2021)
 • Brandstof minibus
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Boek jij een Joker-jongerenreis? Dan krijg je zomaar een jaar gratis lidmaatschap bij onze partner Karavaan cadeau! Hun avontuurlijke jongerenactiviteiten zijn de ideale voorbereiding op je reis. Bekijk hier snel het volledige aanbod!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 23 / 05 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Noorwegen heb je een geldige identiteitskaart nodig.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/

Als je (co)chauffeur bent tijdens deze reis, heb je een geldig Belgisch rijbewijs nodig (vernieuwd bankkaartmodel).  

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

We reizen heen en terug vanuit België met onze minibus. Het uur en de plaats van vertrek worden op de vertrekvergadering meegedeeld door de reisbegeleider.
Vanuit Hirtshals nemen we de ferry naar Noorwegen. Op de voorlaatste avond nemen we vanuit Oslo de nachtferry terug naar Duitsland, van waaruit we terug naar België rijden. 

Ook tijdens de reis maken we vooral gebruik van onze minibus. Daarbuiten verplaatsen we ons met de ferry, met de fiets en te voet.

Voor deze reis met huurwagen is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als (co)chauffeur. Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 15 moeten álle deelnemers goed zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Een omniumverzekering is steeds inbegrepen. Bij een aantal reizen is er echter een vrijstelling per schadegeval of is niet alle schade gedekt door de omniumverzekering. Deze vrijstelling of niet-gedekte schade is ten laste van de reizigers. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Het definitieve vertrekuur vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

 • Grote trekkersrugzak of soepele reistas 

 • Dagrugzak

 • Warme slaapzak (voor september comforttemperatuur minimum 5°) + slaapmatje met thermische capaciteit

 • Fleece, eventueel thermisch ondergoed, wandelsokken

 • Wandelbroek, bij voorkeur met afritsbare pijpen

 • Goede jas tegen regen en wind

 • Goed ingelopen en waterdichte stapschoenen (bij voorkeur Type B)

 • Kledij voor warme dagen en koude avonden

 • Wandelstokken (indien gewenst)

Omdat we met huurwagens reizen vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Harde koffers of rugzakken mét uitwendig frame worden absoluut afgeraden. 

Duurzame Tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 

 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen. 

Maaltijden

Tijdens deze kampeerreis wordt er vaak zelf gekookt. We ontbijt op de camppings, picknicken en koken 's avonds onze maaltijd op onze kampeervuurtjes. Iedereen steekt de handen uit de mouwen en draagt bij aan het opzetten van tenten, winkelen, koken en afwassen. 

We eten af en toe ook in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest steeds zelf wat je eet. Hou er rekening mee dat uit eten gaan in Noorwegen prijzig is. Vooral alcohol is erg duur. 

In de Noorse keuken primeert gezond, vers en eenvoudig. Het is als vegetariër mogelijk om alternatieve gerechten te kiezen. Ook tijdens het kampeerkoken wordt er zo veel mogelijk rekening gehouden met maaltijdrestricties of allergieën. 

Logies

Tijdens de reis overnachten we in Joker-tenten. Hoewel de reis hoofdzakelijk een kampeerreis is, slapen we ook af en toe in een echt bed. In Oslo kiezen we meestal voor een ho(s)tel, we kiezen hier charmante kleine logies, die een fijne afwisseling vormen met het kamperen. Op de nachtferry Oslo - Kiel slapen we in 4-persoons hutten. 

Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde tentenindeling soms onvermijdelijk. Meestal stimuleren wij tevens een wisselende tentenverdeling.

Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (opzetten tenten, koken, afwassen... ).

Joker maakt gebruik van degelijke tenten van het duurzame merk Vaude, ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 65 euro per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak...) zorg je zelf. Meer info hierover ontvang je op de vertrekvergadering. 

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Tijdens dit onderdeel van de reis is een goede conditie vereist. Er staan stevige tochten met dagrugzak met veel stapuren op het programma. De lengte van de wandelingen is soms nog aanpasbaar en bespreekbaar met de groep. Er zit ook een 2-daagse trektocht op het programma, waarbij we onze rugzak meedragen met eten, kleding en kampeergerief voor 2 dagen en 1 nacht.

Klimmen en dalen, onzekere weersomstandigheden en soms moeilijk begaanbare paden kunnen de inspanning zwaarder maken. Goede wandelschoenen (bij voorkeur type B) zijn noodzakelijk.

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de vermoeidheid na geleverde inspanningen en het drukke reisprogramma beter te verteren.

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Mei en juni zijn statistisch in Scandinavië de mooiste maanden, met de minste regenval.  

In de zomer kan het warm en zonnig zijn, maar het kan ook wisselvallig en regenachtig zijn. 's Nachts kan het fris worden, zeker naar het einde van de zomer toe. September is al kouder, maar er is ook beduidend minder toerisme. 
 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Jongerenreis Noorwegen

Wat andere reizigers vinden

Fysiek grote inspanningen leveren om de mooie natuurpracht van Noorwegen te mogen ontdekken en dan heel trots zijn dat je er bent geraakt! Overal waar je kijkt is het "postkaartwaardig" en sta je bijna met je mond open te gapen naar al het schoons dat de natuur te bieden heeft. Kortom een reis vol verwondering...

Evi Van Herreweghe

De grootsheid van het Noorse landschap doet je klein voelen als mens, je reisgenoten laten je dan weer deel voelen van een sterke groep. Een intense maar prachtige reis, de vergezichten waren de pittige wandelingen waard!

Lien Janssens

Ik had hoge verwachtingen van Noorwegen, die ingelost werden en zelfs meer dan dat. De fysieke inspanning tijdens het klauteren op de rotsen onderweg naar boven met een adembenemend uitzicht als beloning, maakten het helemaal af! Ook onderweg naar ons uiteindelijke doel, konden we steeds genieten van prachtige uitzichten en onvergetelijke natuurpracht. Noorwegen is een aanrader voor iedereen die van natuur en avontuur houdt. Ik zal nog heel lang met heel veel plezier terugdenken aan deze reis!

Annelien Monstrey

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.