Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen trekken we naar het land van bergen, kastelen en mistige meren met doedelzakmuziek op de achtergrond. Dankzij de indrukwekkende highlands wanen we ons tijdens een trekking in een scène uit Harry Potter, Skyfall of Outlander. We bezoeken Glasgow en hoofdstad Edinburgh, verkennen het mysterieuze Isle of Skye en ontdekken of er nu echt een monster ronddwaalt in de Schotse lochs.

Tijdens deze roadtrip komen we echt in aanraking met Schotland's finest!

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Schotland Ben Nevis beklimming

De beklimming van Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland

Groepsreis jongerenreis pub

Een avondje doorbrengen in de pub

Groepsreis jongerenreis Schotland Skye

De vele mooie wandelingen: door de highlands, op het eiland Skye,...

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Met de minibus naar Schotland

We starten onze reis in... België. Inderdaad, we rijden met ons minibusje naar Ijmuiden in Nederland. Hier schepen we in op de nachtferry.

De volgende ochtend worden we wakker op het Engelse eiland, namelijk in Newcastle. Geordie Shore, voor de kenners. Hier blijven we echter niet hangen, want de Schotse Hooglanden roepen ons.

2 Dag 2-5
De dramatische landschappen rond Glasgow en Fort William

Het avontuur begint nu echt, en wel aan de levendige poorten van de Highlands: Glasgow. Dit is de grootste stad van het land, en dus geen gebrek aan leuke pubs om ons wat Schotse moed in te drinken. En zien we daar een standbeeld van de Duke van Wellington met een verkeerskegel op zijn hoofd? Alleen maar hier!

We zetten onze trip verder richting de hoogste piek van Schotland, de Ben Nevis. Onderweg stoppen we om het uitzicht op de mythische landschappen en mysterieuze lochs van Glencoe in ons op te nemen. Eenmaal aangekomen aan de voet van de Ben Nevis beginnen we aan de beklimming. De uitzichten over de groene hooglanden zijn heerlijk genieten, zolang de mist geen roet in het eten gooit!

3 Dag 6-7
Isle of Skye

Met de ferry zetten we onze tocht verder naar een ander pareltje, namelijk het eiland Skye! De schoonheid van deze plek is mythisch, en hoe beter deze te ervaren dan tijdens enkele wandeltochten, met bijkomende hoogtemeters.

Old Man of Storr, Quiraing, Kilt Rock, Fairy Glen,... Het zijn enkele namen die ons nog lang zullen bijblijven! Er kan geen beter einde zijn aan ons bezoek aan dit prachtige eiland dan een frisse -of eerder koude- plons in de Fairy Pools.

4 Dag 8-11
Wee roads & mighty mountains

Welkom op de NC500! De... wat? De North Coast 500 is één van de mooiste wegen in het noorden van Schotland, en daarvan ontdekken we met veel plezier een stukje van.

We beginnen aan Eilean Donan Castle, het pittoreske kasteel op een eilandje. Verder doen we wat we willen. Een stevige wandeltocht? Aye! Een kasteel bezoeken? Aye! Een idyllische baai ontdekken? Aye! Boven op een berg de zonsondergang opwachten? Aye!

5 Dag 12
Het water op bij Inverness

De vraag die iedereen zich stelt tijdens een roadtrip in Schotland: Leven er echt monsters in de Schotse lochs? We ontdekken het tijdens het kanovaren bij Inverness. Hou dat fototoestel maar al klaar!

Om ons op te warmen zoeken we dat andere bekende Schotse water op: whisky! Een proeverij leert ons meer over het distilleerproces en geeft ons een -nieuwe- appreciatie voor de turfsmaak die zo typisch is voor deze streek.

6 Dag 13-14
Edinburgh

Afsluiten doen we Edinburgh, de fotogenieke hoofdstad van Schotland. De mogelijkheden hier zijn eindeloos.

Snuisteren in de winkeltjes of eerder een museum? Dat kan. Ook op het gemak genieten van een koffietje of  iets sterkers in een lokale pub is geen probleem in deze gezellige stad. Een heerlijke afsluiter!

7 Dag 15-16
Terug naar het Europese vasteland

Bye bye Edinburgh! We rijden terug naar Newcastle en schepen in voor onze laatste nachtferry naar Ijmuiden. Van hieruit rijden we moe maar voldaan terug naar België.

Data en prijzen

Vertrek: 02/07/2024
Terug: 17/07/2024
Basisprijs: €1.974
+ 925 GBP budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
252
271
281
293
Geslacht
mannen3
vrouwen4
Vertrekvergadering op: 01/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 15/07/2025
Terug: 30/07/2025
Eco
With this trip you opt for fewer flights
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Nachtferry H&T in meerpersoonskajuiten Ijmuiden-Newcastle
 • 2 x diner en 2 x ontbijt aan boord
 • 16 dagen minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 15)
 • Brandstof minibus
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Snel boeken is de boodschap. Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke reservaties voor de nachtferry’s in orde brengen.

Boek jij een Joker-jongerenreis? Dan krijg je zomaar een jaar gratis lidmaatschap bij onze partner Karavaan cadeau! Hun avontuurlijke jongerenactiviteiten zijn de ideale voorbereiding op je reis. Bekijk hier snel het volledige aanbod!

 • Dutch mountain trail– Expeditie en trekking | 8 - 12 mei 2024
  Hoe bereid je je voor op een expeditie? Hoe leef je uit een rugzak en kook je zonder uitgeruste keuken? Test en verbeter je expeditieskills.

 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 23 / 05 / 2024
Belangrijke documenten

Voor het Verenigd Koninkrijk heb je geldig internationaal reispaspoort nodig. Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist. 

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis maken we gebruik van een minibusje.

Voor deze reis met huurwagen is het evident dat naast de begeleider, ook ongeveer 1 of 2 deelnemers fungeren als co-chauffeur. Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 15 moeten álle deelnemers goed zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Een omniumverzekering is steeds inbegrepen. Bij deze reis is er echter een vrijstelling per schadegeval of is niet alle schade gedekt door de omniumverzekering. Deze vrijstelling of niet-gedekte schade is ten laste van de reizigers

Heen en terug

Voor deze reis reizen we heen en terug vanuit België met onze minibus. Het uur en de plaats(en) van vertrek spreken we samen af op de vertrekvergadering.

We nemen de nachtferry tussen Ijmuiden en Newcastle.

Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

 • Rugzak (geen harde koffer)

 • Dagrugzak met regenhoes

 • Ademende regenkledij

 • Slaapmatje

 • Slaapzak (comfort 5°C)

 • Ingelopen bergwandelschoenen

Duurzame tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 

 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen. 

Maaltijden

Tijdens deze reizen zorgen we vaak voor onze eigen maaltijden: ontbijt, picknick lunch en het avondmaal. Hierbij wordt verwacht dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Soms eten we in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. In dat geval kies je zelf wat je eet.   

Logies

We slapen ongeveer de helft van de nachten in 2-persoons Joker-tentjes die we meenemen vanuit België. Het sanitair is in dat geval gedeeld.

Tijdens het transport met de nachtferry (2 nachten) slapen we in 4-persoonskajuiten (zolang er beschikbaarheid is).

Voor de resterende overnachtingen, vaak in de steden, logeren we in eenvoudige jeugdherbergen, bij voorkeur uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en authenticiteit.   

We slapen in meerpersoonskamers, soms met gedeeld sanitair en soms gedeeld met andere reizigers. Een regelmatig wisselende en gemengde kamerverdeling maken deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Handdoeken zijn niet altijd aanwezig.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede conditie.

Vooral de beklimming van de Ben Nevis is een uitdaging. Hierbij klimmen we bijna 1.400m om die vervolgens weer af te dalen. Voor andere wandelingen kan er samen met de groep en de reisbegeleider gekeken worden hoe zwaar jullie de wandeling willen maken, maar voorzie je wel op wat hoogtemeters.

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om het kamperen, het weer en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren. 

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

We reizen in de zomermaanden, maar verwacht geen zomerse temperaturen. De temperatuur in het laagland klimt zelden boven de 20°C, in het hoogland is het vaak nog een stuk koeler. Wel blijft het tijdens deze maanden langer licht.

Een reis naar Schotland zonder regen en wind komt zelden voor. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.