Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze onvergetelijke roadtrip combineren we de natuurpracht van de Faerøer-eilanden met de IJslandse ongereptheid. Dit ontdekken we samen in onze groep 24-30 jarigen!

We leggen het volledige traject af met onze eigen minibus, waarbij een ferry ons van Denemarken tot IJsland brengt. Een bezoek aan de  Faerøer is natuurlijk een essentiële stop tijdens die tocht. De beide (ei)landen zullen ons verbazen, zullen ons bevangen met hun mystieke natuur en de eigenheid van hun bevolkingen. 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis IJsland

Van grootse watervallen tot diepe rivierkloven, de IJslandse natuurpracht is overweldigend

Groepsreis Ijsland

De 4 seizoenen op een dag zijn een unieke beleving, de middernachtzon krijgen we er gratis bij 

Groepsreis  Faerøer

De verlatenheid van de Faerøer-eilanden, waar de natuur zijn ruige karakter heeft behouden

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Met de ferry naar de Faerøer

Vanuit België rijden we in een rechte lijn naar Hirtshals, waar we inschepen op de ferry naar de  Faerøer. We spenderen de komende anderhalve dag aan boord en hebben uitgebreid de tijd om elkaar wat beter te leren kennen voor we aan het actieve deel van onze reis beginnen. Tijd voor gezelschapsspelletjes en wat leuke gesprekken! 's Avonds bereiken we terug land: de Faerøer-eilanden! We overnachten in Torshavn, de hoofdstad.

2 Dag 4-6
3-daags bezoek aan de Faerøer

Onze reis start op het grootste van de 18  Faerøer-eilanden. Vanuit Saksun, een klein afgelegen dorpje dat prachtig gelegen is in een natuurlijke lagune, rijden we verder naar Fossa falls, de hoogste waterval van de  Faerøer, waar we een korte maar prachtige wandeling maken. Hierna verlaten we Streymoy en rijden naar Eysturoy, het tweede grootste eiland. Het landschap is hier adembenemend mooi, en dat verkennen we dan ook te voet. De dag eindigen doen we in het prachtige havendorpje Gjogv.

Vanuit Gjogv rijden we naar Vestmanna, en als het weer het toelaat maken we een boottocht langs de adembenemend mooie Vestmanna kliffen naar het eiland Mykines. Op dit eiland kan je niet alleen mooie wandelingen maken, maar kunnen we ook van nabij kennis maken met de mooiste vogels van de eilanden: papegaaiduikers! Tegen de avond varen we terug naar Vestmanna, verblijven doen we op het eiland Vagar.

We beginnen weer op tijd aan onze dag, zodat we ten volle kunnen genieten van onze laatste uren op deze prachtige eilanden. We hebben het beste voor het einde bewaard, want we maken nog stops op de meest adembenemende uitzichten van de Faerøer. Om 18u vertrekken we vanuit Torshavn met de ferry richting IJsland.

3 Dag 7-8
Aankomst in IJsland

Wanneer we ’s ochtends wakker worden, komen we al aan in IJsland. We rijden meteen naar het noorden, zodat we tegen de middag aankomen aan de geothermische bronnen van Hevrir. Hier waan je je op een andere planeet, met een fantastisch landschap vol modderpoelen, stoompluimen en maanachtige taferelen. Na de lunch maken we een wandeling over de Krafla lava velden, bezoeken we een grot die nog als locatie gebruikt werd in Game of Thrones en eindigen we voor wie wil in de thermische baden van Myvatn. 

Na het ontbijt rijden we naar een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland: Detifoss. Deze waterval is gelegen in een adembenemend maanlandschap, en ook hier maken we prachtige wandelingen in het dal van Vesturdalur. Na de lunch rijden we naar de kust, want in de namiddag is er de mogelijkheid om walvissen te gaan spotten (optionele activiteit). 

4 Dag 9-11
De verlatenheid van de Westfjorden

Op onze langste reisdag van de reis, leggen we 600km af langs de noordkust van IJsland.  We bereiken de Westfjorden, een verborgen parel van het eiland.

We blijven aan de zuidkant van de Westfjorden, waar we onder meer een wandeling naar Latrabjarg, volgens de IJslanders het meest westelijke punt van Europa. We bezoeken ook het afgelegen en mysterieus rode strand van Rauðisandur en de watervallen van Dynjandi. Aan wandelopties hier geen gebrek.

Voor we met de ferry de oversteek maken van de Westfjorden naar Snæfellsjökull, passeren we nog een van de verborgen geothermische bronnen van IJsland, waar we midden in de natuur het warme water kunnen induiken.

5 Dag 12-14
Snæfellsjökull en Reykjavik

We hebben de hele dag om het schiereiland Snæfellsjökull te verkennen, en er is hier meer dan voldoende om te doen. Kirkjufell is niet voor niets een van de meest gefotografeerde plaatsen in IJsland, maar we maken zeker ook tijd voor een wandeling naar de Rauðfeldsgjá kloof, Londgrangar en de Svörtuloft vuurtoren.

Ook een wandeling naar de Glymar waterval, de tweede hoogste van IJsland, mag niet ontbreken. De kloof waarlangs we wandelen is werkelijk spectaculair. We rijden verder naar het zuiden, waar we opnieuw een wandeling zullen maken door het geothermisch gebied van Nesjavellir. Het water heeft hier een fluoblauwe kleur door alle activiteit die hier onder de aardkorst letterlijk opborrelt. Dit is IJsland op zijn best.

De volgende dag spenderen we in Reykjavik, met onder meer een bezoek aan de Hallgrimskirkja, Þúfa en het kleine, gezellige stadscentrum. 

6 Dag 15-19
De hoogtepunten van Zuid-IJsland

We hebben tijdens onze reis nu al een prachtig stuk IJsland leren kennen, maar het zuiden is weer net iets anders. Het  staat bij vele avonturiers dan ook hoog op de bucketlist, en terecht! Met onze minibus volgen we de zuidkust, we roadtrippen over de bekendste weg van IJsland: de ring road. Als eerste stop bezoeken we natuurlijk de golden circle: de impressionante hoge geysirs, de waterval Detiffoss en een wandeling tussen 2 continenten in Thingvellir.

Ook de volgende hoogtepunten laten niets aan de verbeelding over. Van spectaculaire diepe kloven tot blauwe gletsjermeren. We nemen zeker de tijd om te genieten van een dipje in een hot spring en wandelen zelfs naar een verlaten neergestort vliegtuig. 

5 Dag 20-24
Een laatste blik op de fjorden en met de ferry naar huis

Tijdens onze laatste volledige dag op IJsland, nemen we de tijd om rustig de Oostfjorden te ontdekken, waar we nog een laatste keer zullen kunnen genieten van de indrukwekkende verzichten.

Om 10u30 in de ochtend nemen we afscheid van IJsland en rijden we weer de ferry op, voor een rechtstreekse boottocht terug naar Denemarken. Tijd om een beetje uit te rusten en na te praten over alle prachtige dingen die we de afgelopen dagen gezien hebben. Vanuit Denemarken tijden we terug naar België, voor onze laatste avond maken we een stop in het gezellige Bremen. 

Vertrekdata en prijzen

Deze reis is helaas volzet. Vind je geen alternatief in het Joker-aanbod, contacteer dan gerust een Joker-reiskantoor. Tussen de groepsreizen van onze internationale partners (G Adventures, Exodus, Intrepid enz.) vinden we misschien een interessante reis voor jou! 

Vertrek: 30/06/2023
Terug: 23/07/2023
Basisprijs: €2.420
+ 1.600 EUR budget
Inschrijving enkel op aanvraagInfo
Wie gaat mee?
Leeftijd
241
271
281
294
Geslacht
mannen3
vrouwen4
Vertrekvergadering op: 03/06/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/10/2022
Volzet

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

  • Ferry Denemarken -  Faerøer - IJsland en terug, inclusief 4 avondmaaltijden
  • 4 overnachtingen aan boord in gedeelde 4-persoonskajuiten
  • 24 dagen minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 14)
  • Brandstof minibus
  • Organisatiekosten
  • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
  • KBC-reisbijstandsverzekering
  • Bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

  • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
  • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

  • Door met onze minibus te reizen zijn we heel flexibel, het geeft ons de vrijheid om te stoppen waar we willen en eventueel nog wat langer te blijven op plekken die ons helemaal overtuigen. Op deze manier maken we het beste kennis met de natuur van IJsland en de Faerøer.

  • Actie vinden we doorheen heel de reis. We gaan maken vele dagtochten in de plaatselijke natuur, waarbij we door desolate landschappen wandelen en watervallen bewonderen. We klimmen langs woeste landschappen omhoog, aanschouwen rivierkloven en aanschouwen vol bewondering gletsjers en ijsmeren. Verder zijn er nog enkele optionele activiteiten voor de echte waaghalzen, zoals: snorkelen, een gletsjerwandeling en waterskiën.

  • In de steden kuieren we rond om het lokale leven te leren kennen en plannen we de activiteiten 'as the locals do'.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

  • Voor deze reis maken we geen gebruik van transport per vliegtuig. Vanuit België rijden we met onze minibus.
  • We kiezen ervoor om naar de Faeröer-Eilanden en IJsland te reizen per ferry, met onze minibus aan boord.
  • Ter plaatse maken we gebruik van onze minibus om ons over de eilanden te verplaatsen. We nemen geregeld een lokale om ons tussen gebieden te verplaatsen.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

  • De echte IJslande hotspring zijn vooral bij de locals bekend. Je deelt de omgeving enkel met hen, het perfecte moment voor een praatje.
  • Waar mogelijk kopen we ons eten bij lokale boeren en op lokale marktjes
  • Met locals rond een kampvuur of ons laten inspireren door een lokale gids
  • We kiezen er steeds voor om te overnachten in kleinschalige hotels die lokaal gerund worden, om het maximale contact met de plaatselijke lokale bevolking te leggen.
Documenten

Voor IJsland volstaat de normale Belgische identiteitskaart of een internationaal paspoort dat minstens 3 maanden na de vertrekdatum geldig is. Voor Denemarken volstaat je Belgische identiteitskaart.

Voor de (co)-chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs in bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Specifiek voor deze reis

Voor deze reis rijden we met onze minibus naar Denemarken, waar we de ferry nemen naar de Faerøer en IJsland. Voor de heenreis zullen we 2 nachten en 2 fagen aan boord van de ferry zijn, met een tussenstop van 3 dagen op de Faerøer. Op de terugreis zullen we aansluitend 2 dagen en 2 nachten op de ferry doorbrengen. Het geeft de reis een ontzettend uniek karakter.

Het juiste vertrekuur en plaats wordt op de vertrekvergadering afgesproken.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Tijdens de volledige reis beschikken we over onze eigen minibus. Verder maken we veel gebruik van de benenwagen, tijdens de wandelingen en bezoek aan dorpen en steden. Op de Faerøer nemen we de boot voor een tocht naar een nabijgelegen eiland. In IJsland zullen we een lokale ferry nemen om een van de grote fjorden over te steken.

Het gebruik van een minibus heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen, is niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de reisvoorwaarden (art, 7.2) moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

specifiek voor deze reis

We logeren in gezellige pensions en ho(s)telletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Tijdens deze reis koken we meestal ons eigen potje. De meeste ho(s)tels hebben een gemeenschappelijke keuken waar we gebruik van kunnen maken.

In de steden kunnen we uit eten gaan en de lokale specialiteiten uitproberen. Gaan eten komt in IJsland wel met een prijskaartje. Zeker de consumptie van alcohol op café kost erg veel. Enkele IJslandse specialiteiten: - Reykjavik's Hot Dog (pylsur - Skyr is een perfect en voedzaam ontbijt - Er wordt veel lamsvlees, vis en schaaldieren gegeten. Het grootste deel hiervan wordt lokaal geproduceerd - Kaas en ijs zijn zeer lokaal en zeer lekker

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

  • een hervulbare drinkbus
  • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
  • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
  • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
  • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

4 seizoenen in 1 dag is echt iets dat IJsland typeert. We zijn dus altijd op elk type weer voorbereid. Dit doen we door veel laagjes mee te nemen. Zo is onze kledij makkelijk aanpasbaar aan het weer.

  • rugzak of soepele sporttas
  • stevige ingelopen wandelschoenen met degelijk profiel
  • degelijke regenjas
  • warme kledij (fleece blijft warm zelfs als de stof nat is geworden)
  • zwemkledij
  • een trekkingsbroek
  • t-shirts (zeker ook een exemplaar met lange mouwen), bescherming tegen zon en muggen
  • muggenmelk, zonnemelk en lippenstift
  • natuurlijk afbreekbare tandpasta, zeep, shampoo; wc-papier
  • EHBO-set: met persoonlijke medicatie
  • eventueel verrekijker
  • zonnebril, pet of hoedje
  • compact gezelschapsspel, reisgids en/of ander leesboek

Om de kofferruimte van de huurwagens optimaal te kunnen benutten, is het noodzakelijk om een soepele, niet te grote reistas mee te nemen (geen valiezen of rugzakken met metalen frame!).

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget' en op de factuur.

Een kredietkaart is overal bruikbaar, zelfs om een brood te betalen. Alcoholische dranken zijn duur in IJsland. Water daarentegen vinden we gratis en lekker ‘vers’ in de natuur. Ook op restaurant wordt vaak gratis water aangeboden.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Facultatieve activiteiten:

  • Snorkelen tussen 2 continenten in Silfra. Richtprijs: 17.000 ISK of 105 euro

  • Zeiltocht om walvissen te spotten in Husavik. Richtprijs: 12.000 ISK of 80 euro

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

** specifiek voor deze reis**

Het geven van fooien is in IJsland niet ingeburgerd en het systeem van fooi geven wordt weinig gehanteerd. Op restaurant wordt fooi enkel gegeven als men tevreden is, het is geen deel van de verloning van het personeel.

Wanneer wij deelnemen aan een free walking tour in Reykjavik, of we hebben op een andere plaats een gids, zullen we onze tevredenheid wel uitdrukken met fooien.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor IJsland en de Faerøer zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen is de vaccinatie tegen tetanus (klem). Raadpleeg hierover tijdig je arts.

We raden je aan je Europese Ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) - mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Uiteraard ben je sportief en hou je van de natuur en bergen. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen. Tijdens dagwandelingen durven we al eens stevig te klimmen.

Een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ zorgen voor een betere vertering van de hitte, het drukke programma en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Het aantal uren wandelen of fietsen wordt bepaald naar de mogelijkheden van de groep, en rustpauzes worden regelmatig voorzien.

Reisperiode en klimaat
De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Denemarken
Geografie

IJsland grenst aan de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. De oppervlakte van IJsland bedraagt 103.000 km², wat ongeveer overeenkomt met 3 keer de grootte van België.

IJsland is vooral bekend om z'n ruige binnenland met vulkanen - waarvan de Eyjafjallajökull één van de bekendste is - geisers, gletsjers, natuurlijke warmwaterbronnen, fjorden en baaien.

Fauna en flora

De meeste dieren zijn terug te vinden in de lucht (sneeuwuil) of in de zee (zeekoet, wipneusdolfijnen, zeehonden, kabeljauw,..). IJsland heeft veel verschillende vogelsoorten en voor de kust leven er wel 17 verschillende walvissoorten. Het enige landzoogdier dat IJsland wist te bereiken was de poolvos. Reptielen en amfibieën komen op IJsland niet voor. De giervalk is het nationale dier van IJsland.

IJsland heeft geen echte bossen, maar hier en daar op hoogte wel enkele bomen.

Staatsvorm

IJsland is een republiek waar de president vooral een ceremoniële functie heeft. De president is sinds 2016 President Gudni Thorlacius Johanneson. De president wordt door het volk verkozen voor een periode van 4 jaar.

De eerste minister, Katrin Jakobsdottir, bekleedt de belangrijkste politieke functie.

IJsland werd onafhankelijk op 17 juni 1944. Het werd vroeger gekoloniseerd door de Denen en de Noren.

Bevolking

Er wonen ongeveer 335.000 personen in IJsland. De overgrote meerderheid van de mensen woont in de steden. De hoofdstad Reykjavik is goed voor bijna de helft van het totaal aantal inwoners.

De IJslanders zijn afstammelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen.

Geslachtsnamen worden op IJsland bijna niet gebruikt: de IJslanders bedienen zich van patroniemen, zoals 'Karlsdóttir' ('dochter van Karl') of 'Grímsson' ('zoon van Grímur'). De voornaam is nog altijd belangrijker dan het patroniem: in telefoonboeken en andere alfabetische persoonslijsten wordt men op zijn voornaam gerangschikt.

Economie

De visvangst zorgt voor 40% van de economische omzet in IJsland. Voor de rest is ook de dienstensector belangrijk. Tot 2008 zorgden ook de vele internetbanken van IJsland voor grote winsten. Helaas is de bankensector uit elkaar gespat.

In IJsland wordt er met de IJslandse Kroon (ISK) betaald. 100 ISK komt overeen met 0.73 euro. (richtprijs 21 november 2019)

Het land is onder andere lid van de NAVO, EU, de EVA, de EER en het is toegetreden tot de Schengenzone. Het heeft geen eigen krijgsmacht.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners behoort tot de Lutherse Kerk. Er is nog een kleine minderheid die ásatrú, de oude traditionele Noorse religie volgt. Zo'n 3% is rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je ergens binnengaat, is het de gewoonte om je schoenen uit te doen.

Baby’s worden dagelijks enige uren in de buitenlucht gelegd. In de winter worden ze uiteraard dik aangekleed, het is onderdeel van het IJslands 'hard worden’.

In een bar drinken de mensen (dure!) alcoholische dranken via een rietje. De alcohol werkt dan veel sneller.

Geduld is geen overbodige luxe op het eiland. Buiten Reykjavík kent men vrijwel geen stress, want morgen is er weer een dag.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is er 2 uur tijdsverschil met IJsland. Als het in Brussel 12u is, dan is het in IJsland 10u.

IJsland kent geen winter- en zomertijd.

Elektriciteit

In IJsland gebruiken ze dezelfde stekkers als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

IJsland is een erg veilig land.

Tijdens een eerdere reis verloor de begeleider zijn camera. Een IJslander vond het toestel en spoorde via de foto's het adres van Joker op. De camera werd weer aan de rechtmatige eigenaar bezorgd!

Men dient zich wel bewust te zijn van een licht verhoogd risico op stedelijke delinquentie ten gevolge van druggebruik. Tevens is er een risico op agressiviteit in bars tijdens het weekend door excessief alcoholgebruik.

Geografie

Denemarken ligt tussen de Noordzee en de Oostzee en bestaat uit 2 duidelijke delen. Het ene deel – het schiereiland Jylland (Jutland) – hoort bij het Europese vasteland en grenst in het zuiden aan Duitsland. Het andere deel bestaat uit een archipel van meer dan 500 eilanden, waaronder de 3 grote: Funen, Seeland, en Lolland. Kopenhagen is met het Zweedse Malmö verbonden met de Sontbrug en -tunnel.

Het grootste gedeelte van Denemarken bestaat uit vruchtbare landbouwgrond en heuvels bedekt met beukenbossen en heide. In het land is geen enkele berg te vinden, de hoogste heuvel is de Yding Skovhoj in het Jutlandse merendistrict en is 173 meter hoog.

Met een oppervlakte van ruim 43.000 km² is Denemarken iets groter dan België. Bij Denemarken horen ook de Faeröer Eilanden (ten noorden van Schotland) en Groenland. Deze 2 gebieden hebben wel volledig zelfbestuur.

Fauna en flora

In Denemarken neemt landbouw een belangrijke plaats in. Een groot deel van de grond is gewonnen op de zee of op moerasgrond. Hierdoor is het landschap erg veranderd zodat er maar heel weinig oorspronkelijke begroeiing voorkomt. Ongeveer 12% van Denemarken bestaat uit bomen. De bosgebieden bestaan grotendeels uit beuken- en eikenbomen.

Qua wild is het rode hert het grootst. Het dier kan mee dan 200 kg wegen. Daarnaast zijn er ook andere hertsoorten, wilde hazen, vossen, eekhoorns, egels en dassen. Het land telt bijna 400 vogelsoorten. De meest voorkomende zijn eksters, duiven, ganzen en eenden. De nationale vogel is de zwaan. Langs de kusten kan je zeehonden spotten.

In rivieren en beken kan je vissen naar forel, sneep, baars, kabeljauw, geep, zeeforel, koolvis, griet en haring.

Er zijn ook 68 soorten inheemse vlinders te zien.

Staatsvorm

Denemarken kent een democratische monarchie. De monarch is sinds 14 januari 1972 koningin Margaretha II, zij heeft louter een symbolische functie.

Het parlement, ook Folketing genoemd, telt 179 verkozen leden en sinds 2019 is Mette Frederiksen premier van Denemarken.

Om de 4 jaar zijn er verkiezingen. Van de parlementsleden worden er 135 in districten gekozen op basis van evenredige vertegenwoordiging. De overige 40 leden worden naar evenredigheid verdeeld via de landelijke verkiezingsuitslag.

Denemarken kent referenda. In 2000 werd bijvoorbeeld de invoering van de euro in een referendum afgewezen.

Bevolking

Denemarken heeft iets meer dan 5,5 miljoen inwoners. De hoofdstad Kopenhagen is goed voor 10% van de bevolking van Denemarken. Naast de Deense meerderheid (afstammelingen van de Vikingen) zijn er Groenlandse, Faeröerse en Duitse minderheden. De levensverwachting van de Denen is 79 jaar.

Economie

Denemarken behoort tot de 10 rijkste en economisch hoogst ontwikkelde landen van de wereld.

De belangrijkste exportproducten van Denemarken zijn Carlsberg en Lego. Het haalt zijn inkomsten uit wortelgewassen (bieten, koolraap en aardappels), graangewassen (gerst, haver en tarwe), veeteelt (varkens, rund- en pluimvee), visindustrie. chemische producten, machines, metaalproducten, elektronische en vervoersapparatuur, textiel en houten producten. Het toerisme is ook een belangrijke industrie.

Denemarken is lid van de Europese Unie, maar niet van de eurozone. Je betaalt er met Deense kroon, 10 DKK komt overeen met 1,34 EUR (wisselkoers 22 november 2019). Het land is ook lid van onder andere de VN, de NAVO, de OESO en de WTO.

Religie

Zowat 80% van de Denen volgen de lutherse religie. De tweede grootste godsdienst in Denemarken is de islam.

Er zijn nog maar weinig Denen die naar de kerk gaan. Dit gebeurt wel met Kerstmis, bij huwelijken, begrafenissen,... Op 14 jaar wordt elke jongere geconformeerd, wat je kan vergelijken met de katholieke plechtige communie. Voor de jongeren is het vooral om de cadeautjes en de feestjes te doen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je van plan bent om in Denemarken naar een klasserestaurant te gaan, neem je als man best een das en een jas mee want dit is vaak verplicht na 18u.

Het Roskilde rockfestival in juni-juli, het Werchter van Denemarken, is één van de meest bekende festivals van Europa en lokt jaarlijks duizenden muziekliefhebbers.

De sprookjes van Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen zoals De Kleine Zeemeermin en Het Lelijke Eendje zijn wereldwijd bekend.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Denemarken.

Elektriciteit

In Denemarken gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Denemarken (met inbegrip van de Faeroêr eilanden en Groenland). Wel worden reizigers aangeraden om voorzichtig te zijn, in de drukke, autovrije winkelwandelstraat Strøget in Kopenhagen, op de luchthaven en op alle plaatsen waar toeristen samenkomen. Vooral tijdens de zomermaanden en vakantiedagen zijn daar zakkenrollers actief.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
  • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
  • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
  • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

  1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
  2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
  • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
  • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
  • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
  • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
  • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
  • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.