Overslaan en naar de inhoud gaan

Simon is Joker-reisexpert gespecialiseerd in Tanzania en Sri Lanka, maar deze keer liet hij zich betoveren door Jordanië. Samen met enkele andere Joker-collega’s trok hij in 10 dagen doorheen het land, en vertelt je graag waarom jij zo snel mogelijk hetzelfde moet doen!

1. Je hoeft helemaal niet ver te vliegen

Na amper vijf uur vliegen kom je al aan in Jordanië. Met een tijdsverschil van slechts twee uur heb je ook helemaal geen last van jetlag. Simon: “Na een korte reis sta je meteen in een andere wereld. Nog helemaal fit zonder jetlag, en klaar om het land te ontdekken!”.

2. Jordanië is een reisbestemming met énorm veel variatie

“Niet veel bestemmingen in de wereld bieden zo’n verscheidenheid aan ervaringen en indrukken, die dan ook nog eens erg dicht bij elkaar liggen en zeer toegankelijk zijn. Op een tiental dagen trek je op avontuur in de woestijn, drijf je op de Dode Zee, wandel je door indrukwekkende wadi’s, bewonder je Petra, passeer je bij de wieg van het christendom en bewonder je het onderwaterleven in de Rode Zee.”

3. De Jordaanse keuken is overheerlijk

Simon vertelt: “voor mij was het de eerste échte kennismaking met de keuken van het Midden-Oosten maar Jordanië heeft me meer dan aangenaam verrast. Het kraakverse pitabrood met smeuïge humus en Baba Ganoush (een dip op basis van geroosterde aubergine), gekruid lamsvlees, de mierzoete desserts en limonana: een smoothie op basis van munt en limoen, maakten het meeste indruk op mij. Daarnaast is de Jordaanse keuken zeer gezond, wat mooi meegenomen is! Ook het lokaal gebrouwen bier ‘Carakale’ is een aanrader, je kan zelfs kiezen uit een gewone ‘lager’, een tripel en een IPA bier.”

4. Je hebt veel kans op warm en zonnig weer

Hoewel de zomer er heet is, zijn de lente en de herfst een ideale periode voor een trip naar Jordanië. Heerlijke temperaturen en amper neerslag doen je het gure Belgische snel vergeten. Je geniet van zonnig weer met een blauwe hemel. Hou er wel rekening mee dat het in de woestijn ’s avonds wel kan afkoelen. Simon: “Wij gingen in februari, en hadden uitzonderlijk koud weer gedurende de eerste dagen van de reis. Hét grote voordeel van een trip in de winter is dat er amper andere reizigers zijn, waardoor je de machtige historische sites rustig kan bezoeken.”

5. Men ontvangt je met open armen

De mensen in Jordanië staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid. Simon: “Hoewel ik mij wel vaak op mijn gemak voel op een ander continent, vond ik Jordanië toch iets spannender. Maar de vriendelijkheid van de mensen valt hier echt op. Je voelt je zeer welkom! Zelfs de (souvenir)verkopers ervaar ik als veel minder opdringerig dan in sommige andere landen.”

6. Je kan er overnachten in de mooiste woestijn van de wereld

Of Wadi Rum echt de mooiste woestijn ter wereld is moet je zelf beslissen. Volgens Simon alvast wel: “De schoonheid van de Wadi Rum woestijn moet je zelf ervaren om ze te bevatten. Het is een cliché dat je regelmatig hoort, maar het is echt wel van toepassing op deze buitenaardse omgeving. Bij zonsopkomst en zonsondergang beleef je de warme roodbruine kleuren van de rotsen en het zand op z’n best! Niet voor niets is dit de filmlocatie waar klassiekers als Lawrence of Arabia en Indiana Jones, of recenter The Martian en Aladdin werden opgenomen. Ook na zonsondergang blijft deze plek magisch met een sterrenhemel uit “1001 nacht”!

7. Streep een wereldwonder van je bucketlist

Hét hoogtepunt van een Jordanië-reis is zonder twijfel de historische site Petra: één van de zeven moderne wereldwonderen. Simon: “Ik vergaapte me aan de indrukwekkende tombes van de Treasury en de Monastary maar genoot minstens zo hard van de impressionante klim naar de High Place of Sacrifice. Een wandelpad over enorme rotsblokken, langs kleine tombes en uitgehouwen trappen in de rotswand. De beloning: een prachtig panorama over Petra en omgeving!”

8. In Jordanië kan je veilig reizen

Hoewel Jordanië omgegeven is door conflictgebieden, slaagt dit kleine koninkrijk er al decennia in om de stabiliteit en veiligheid te bewaren. Simon: “Hier slagen moslims, christenen, joden en vrijzinnigen, erin om op een respectvolle en vredige manier samen te leven. De grote sociale controle in het openbare leven, zorgen er ook voor dat je je als reiziger geen enkel moment onveilig voelt. Zelfs niet wanneer ik ’s avonds alleen over straat liep.”

9. Jordanië heeft een boeiende geschiedenis, waarvan je nog veel sporen kan zien

Simon: “De geschiedenis van (West-)Europa leerde ik op school, maar over Jordanië en het Midden-Oosten wist ik niet veel. De boeiende verhalen over de Nabateeërs en Saladin, de verhalen uit de bijbel, de Romeinse stad Jerash en de kastelen van Kerak en Ajloun doen je wegdromen en beseffen dat er meer is dan de geschiedenis van Egypte, Rome en de verhalen over de kruisvaarders.”

10. De kleurrijke onderwaterwereld moet je gezien hebben

“Helemaal in het zuiden, aan de Rode Zee ligt het plaatsje Aqaba. De stranden zijn niet zo bijzonder maar de onderwaterwereld is ronduit indrukwekkend! Prachtige koraalriffen en kleurrijk zeeleven laten zich graag ontdekken tijdens enkele duiktrips of snorkelsessies. De ideale afsluiter van een Jordaniëreis!”

Reis met je eigen reisgezelschap naar Jordanië

Op groepsreis naar Jordanië

Misschien is dit ook interessant voor jou?