Overslaan en naar de inhoud gaan

Jordanië, het land waar je steeds onthaald wordt met een glaasje thee en zoetigheid, door ongelooflijk gastvrije locals. Maar klopt dat stereotype wel? Joker-medewerkster Carmen reisde doorheen Jordanië en heeft niets dan lof over het land, zijn inwoners en zijn heerlijke keuken.  

Carmen vertelt: “Ik ben met heel veel verwachtingen vertrokken op reis naar Jordanië, en ben énorm voldaan en héél aangenaam verrast naar huis gekomen van een fantastisch avontuur. De meeste mensen in Jordanië zijn enorm gastvrij en verwelkomen je met open armen, zodat je de beste ambassadeur wordt voor hun land. En of ze daarin slagen! Opgepast, want na het lezen van deze blog wil je vast ook naar Jordanië vertrekken."

Al snel na aankomst in Amman kuierden we door de souks. Het opsnuiven van alle geuren van kruiden, groenten, fruit en noten was al een feest voor de zintuigen.

De eerste lunch was ook spot on: een fantastische kennismaking met de vele heerlijke dipjes die de Jordaanse keuken rijk is. Hummus, baba ganoush, tahina salat, muttabal, fattoush en lekker plat pitabrood om mee te dippen, alles in het midden van de tafel en gezellig delen maar! O ja, en daarbij nog de beroemde falafel natuurlijk.

Snelcursus Jordaanse gerechten:
Hummus: dip op basis van kikkererwten
Baba ganoush: dip op basis van geroosterde auberging
Tahin salat: salade met een dressing van tahin (sesampasta)
Muttabal: dip van aubergine en sesampasta (tahin)
Fattoush: salade met stukjes gefrituurd brood
Falafel: balletjes van geplette kikkererwten, gefrituurd
Jordaanse dips

Ook het eerste dessert was een binnenkopper van formaat. Op straat gingen we aanschuiven aan een kraampje voor een portie Knaeffe (ook Knafeh genaamd). Een atypische combinatie van warme kaas met een zoete laag erbovenop, afgewerkt met pistachenoten: heerlijk!

’s Avonds werden we getrakteerd op een heerlijk diner. We genoten van de welbekende koude dipjes, aangevuld met warme kaasflapjes, lamskoteletjes, mixed grill, en frietjes. Met vers fruit en lokale gebakjes als afsluiter. Voor wie er ook heen wil: wij aten in restaurant Tawaheen al-hawa.  

Wanneer we van Amman naar Aljoun Castle reisden, stopten we onderweg voor een lunch op een speciale plek. Hier hebben enkele vrouwen een sociaal project opgestart, waar enkel vrouwen een typische lunch serveren. Chef kokkin had “Maqluba” ( = upside down dish ) voor ons klaargemaakt, en draaide met heel veel vrouwenmacht een supergrote zware kookpot ondersteboven. Daarin zat een heerlijke rijststoofpot, op basis van kip, groenten ( o.a. aubergine, tomaat en bloemkool) rijst en heerlijke lokale kruiden. Gelukkig was het een buffet en mochten we onze borden zo vaak bijvullen als we wilden, want ook dit was heerlijk!

Na al dat lekkers geproefd te hebben, wilden we ook zelf wel eens proberen hoe moeilijk het nu echt is om Jordaanse gerechten klaar te maken. Daarom boekten we een kookworkshop in Petra Kitchen. Samen met een lokale chef-kok maakten we enkele gerechten … en aten we ze ook weer op. De recepten kregen we mee naar huis: perfect om straks de thuisblijvers ook te laten kennismaken met al het lekkers dat we hier leerden maken.

Tijdens een overnachting in een tentenkamp middenin de woestijn Wadi Rum, kregen we een culinaire verrassing van formaat. We aten namelijk “Zarb”, oftewel een ondergrondse barbecue, typisch voor de bedoeïnen. Heerlijke kip, geit, lam, groenten en aardappelen, dit alles uren gegaard onder de grond in een speciale soort oven met drie etages.

Carmen
"Je merkt het, niet alleen het wondermooie, fascinerende landschap van Jordanië of zijn culturele highlights zijn een reden om het land toe te voegen aan je top 10 reisbestemmingen. Ook de gastvrijheid en de overheerlijke keuken zijn een reden om snel naar Jordanië te reizen!
Carmen in Jordanië

Zelf op reis naar Jordanië?

Bekijk alle groepsreizen naar Jordanië:

Bekijk alle reizen naar Jordanië met je eigen reisgezelschap: 

Misschien is dit ook interessant voor jou?