Overslaan en naar de inhoud gaan

Jordanië is een klein land dat groots is in gastvrijheid. Dat weten wij bij Anders Reizen al 35 jaar. Na een bezoek aan de ‘highlights’ rond Amman - Jerash, Mount Nebo, Dode Zee en Madaba - reis je zuidwaarts voor twee uitzonderlijke wandelavonturen. Eerst nemen wij je mee naar Petra voor een meerdaagse verkenning te voet van deze magische rotsstad. Dan is er de trekking in Wadi Rum, een van de mooiste woestijnen ter wereld. De rust van de woestijn, kamperen rond een vuur, het contact met de Bedoeïenen en hun levenswijze,… Dat zijn belevenissen die je nooit meer vergeet. Aan ons standaard programma kan je het bijzondere combo Dana-Feynan toevoegen en/of een of meerdere dagen aan de Rode Zee.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Wadi Rum
Wadi Rum

Wandelen in de Wadi Rum-woestijn

Dode zee
Dode zee

Dobberen in de Dode zee

Gastvrijheid
Gastvrijheid

Ontdek het gastvrije Arabisch koninkrijk.

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Amman

Aankomst op de moderne luchthaven van Amman, Queen Alia International Airport. Hier word je opgewacht door een medewerker van het plaatselijk agentschap. Vervolgens word je naar het hotel in Amman gebracht (ca. 45 min.).

Hotelovernachting in Amman. 

A Dag 2
Amman – Jerash - Amman

Na het ontbijt reis je in ongeveer een uur naar Jerash, een van de mooiste en best bewaarde Romeinse provinciesteden in het Midden-Oosten. Op je eentje of o.l.v. een lokale gids wandel je door de antieke straten: colonnade, theater, tempels, nymphaeum, propyleeën, enz.

Terug naar Amman, waar de rest van de dag vrij is. Amman is de laatste decennia enorm gegroeid, zowel in oppervlakte als in populatie. Het is dan ook een erg drukke metropool. Vanaf de citadel kan je naar  'downtown' wandelen, het oude centrum van de stad met een levendig (om niet te zeggen lawaaierig) straatleven, winkeltjes, koffieshops, straatventers. Op je pad ligt het Romeins amfitheater en de Al-Hussein moskee, het spirituele centrum van de stad. Ook de mooie King Abdullah moskee is het bezoeken waard, maar voor niet-moslims enkel te bezoeken in de voormiddag (en niet op vrijdag).

Hotelovernachting in Amman (O)
(O=ontbijt, L= lunch en A=avondmaal)

B Dag 3
Amman – Madaba – Mount Nebo – Dode Zee – Petra

Na het ontbijt reis je naar Madaba waar je de 6de-eeuwse mozaïekkaart van Palestina in de St.-Gregoriuskerk kan bezichtigen. Daarna gaat het verder naar de berg Nebo (1200 m), waar Mozes voor het eerst het heilige land mocht aanschouwen en waar hij – volgens sommige bronnen althans – ook stierf. Op een heldere dag kan je van hier Jeruzalem zien liggen. 
Vervolgens rijd je verder naar de Dode zee, gelegen op 394 m onder de zeespiegel en meteen het laagste punt op aarde. De chauffeur brengt je naar een resort, waar je vanaf het privé-strand wat kan ronddobberen op het uiterst zoute water; kopje-ondergaan is er niet bij. Je kan ook gebruik maken van het zwembad en de douches in het resort en je kan hier desgewenst aanschuiven aan het lunchbuffet. (Ter info: je kan niet ‘in het wild’ gaan baden in de Dode Zee De stranden worden beheerd door hotels/resorts, of zijn beperkt of helemaal niet toegankelijk in het kader van natuurbeheer.)
Verder naar Petra (ca. 3 uur).
 
Hotelovernachting in Petra (O)

TIP Wie graag iets bijzonder op zijn wandelpalmares schrijft, maakt best een tussenstop in Dana Nature Reserve, een heilzame bestemming voor vogels, herders en wandelaars. Je overnacht eerst in het dorp Dana, waar nog wat Ottomaanse architectuur te bewonderen valt, om daarna op eigen houtje door de Wadi Dana (vallei van Dana) - 900 m dalen en 16 km - naar de bedoeïennederzetting Feynan te wandelen. Hier slaap in een lodge die tot de top 25 van ’s werelds beste ecolodges behoort. Een magische plek.

B Dag 4
Petra

Petra werd, op enkele gebouwen na, volledig uitgehouwen in de rotsen door de Nabateeërs en was tussen de 4de eeuw v.Chr. en 106 n.Chr. het centrum van hun rijk. Het werd enkele jaren geleden verkozen tot een van de nieuwe wereldwonderen. De ligging alleen al is adembenemend: aan de rand van Wadi Araba, volledig omringd door grote en kleine heuvels en bergen.
Om de historische stad te bereiken, moet je door de Siq (toegangskloof) lopen. Aan het einde opent de kloof zich en sta je oog in oog met Al Khazneh (Treasury), terecht het beroemdste en meest fotogenieke zicht van Jordanië. De meeste toeristen wandelen dan algauw terug. Maar Petra is veel te mooi om het enkel hierbij te houden Na de begeleide tocht heb je de gelegenheid om op eigen houtje wat verder op ontdekking te gaan.

Hotelovernachting in Petra (O, L)

B Dag 5
Petra

Transfer naar El Beiddha, ook bekend als Little Petra, en vandaar zet je, samen met je gids, je tocht te voet verder. Je ontdekt stap voor stap dat deze stad een belangrijk stuk geschiedenis herbergt; de oudste ruïnes gaan tot 9000 jaar terug. Kleurrijke rotsformaties in gitzwart, chocoladebruin, bordeauxrood en donkerpaars), prachtige kloven en mooie landschappen maken de inspanningen meer dan waard.

Hotelovernachting in Petra (O, L)

C Dag 6
Petra – Wadi Rum

Afscheid van Petra. We rijden eerst over de Desert Road, nadien over een klein wegje tussen veelbelovende indrukwekkende rotsmassieven naar Rum. Daar bevindt zich het 'hoofdkwartier' van de Desert Patrol, die in vroegere tijden over de stammenvrede waakte en zich verplaatste per kameel, en de ingang van de 'Wadi Rum Protected Area'. In dit gebied van 720 km² zijn de Bedoeïenen de baas en speelt ons woestijnavontuur zich af. De fotogenieke Wadi Rum-woestijn is niet voor niets de laatste jaren een favoriete locatie in vele topfilms (waarvan Dune de laatste in het rijtje is). 
Je leeft enkele dagen op het ritme van de Bedoeïenen en genieten van de stilte en de schoonheid. De woestijn is dé plaats bij uitstek om tot rust te komen...

Overnachting in een mooi gelegen tentenkamp (O, L, A)

C Dag 7 - 8
Wandeltochten in Wadi Rum

Na het ontbijt neemt je gids je mee op ontdekking doorheen Wadi Rum, maar liefst 74.000 hectare zand en rotsen die samen een prachtig woestijnplaatje opleveren: smalle kloven, natuurlijke bogen, torenhoge kliffen, hellingen, landverschuivingen en grotten. Om de mooiste locaties te bereiken wordt er soms gebruik gemaakt van de jeep, wat een extra portie avontuur én adembenemende zichten oplevert. 

Overnachting in een mooi gelegen tentenkamp (O, L, A)

TIP Wil je het graag iets avontuurlijker? Dat kan! In plaats van te overnachten in het vast tentenkamp, kampeer je telkens op een ander uniek plekje in dit prachtige woestijnlandschap. De gids die met je meestapt weet de beste plaatsjes uit te kiezen.

D Dag 9
Wadi Rum - Amman

In de late namiddag loopt je woestijnavontuur ten einde en begint je terugtocht (3 à 4 uur) naar Amman.

Hotelovernachting in Amman (O, L)

TIP Geniet van zon en strand met een of meerdere extra dagen aan de Rode Zee. Mogelijkheid tot zwemmen, snorkelen en duiken bij de mooie koraalriffen. Je kan kiezen tussen een stadshotel in het centrum van Aqaba, of een comfortabel resort gelegen aan Tala Bay, 15 km zuidelijker dan Aqaba.

Optioneel: een of meerdere extra dagen aan de Rode Zee
In plaats van onmiddellijk terug richting Amman te rijden, kan je een paar extra dagen inlassen aan de Rode zee om te genieten van zon en strand.Mogelijkheid tot zwemmen, snorkelen en duiken bij de mooie koraalriffen. Je kan kiezen tussen een stadshotel in het centrum van Aqaba, of een comfortabel resort gelegen aan Tala Bay, 15 km zuidelijker dan Aqaba.
D Dag 10
Vertrek vanuit Amman

Vrije dag tot aan de transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

 

Uitbreiding Dana Natuurreservaat

Indien je het programma wenst uit te breiden met een verkenning van het natuurpark Dana dan reis je op dag 3 naar Dana ipv naar Petra. Het dagschema ziet er dan als volgt uit:

Dag 3
Amman – Madaba – Mount Nebo – Dode Zee – Dana
Na de bezoeken aan Madaba, Nebo en de Dode Zee kom je aan in het dorp Dana, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op Wadi Dana, het gebied dat je morgen te voet gaat verkennen. Je overnacht in een comfortabel guesthouse dat verbonden is aan het RSCN (Royal Society for the Conservation of Nature) dat instaat voor het natuurbehoud en -beheer van het reservaat en de lokale bevolking op een duurzame manier hierbij tracht te betrekken.

Overnachting in een guesthouse met een schitterend uitzicht over de bergen (O,A)

Dag 4
Wandeling naar Feynan
Vandaag maak je een zestien kilometer lange wandeling (niet begeleid) dwars door het natuurreservaat, dat maar liefst 300 m² groot, en daardoor het grootste natuurreservaat van Jordanië, is. Dankzij het grote hoogteverschil in het park, gaande van ca. 1200m tot ongeveer zeeniveau, is het het enige park waar je de vier verschillende biogeografische zones uit het land treft wat dan ook een bijzonder afwisselende fauna en flora met zich meebrengt. Via zandstenen kloven en rotsformaties daal je via een goed begaanbaar pad langs de droge rivierbedding van Wadi Dana af naar de bedoeïenennederzetting Feynan. Tussen de duinen van Wadi Araba ligt je sprookjesachtige overnachtingsplaats voor vanavond: Feynan Ecolodge. Voor het donker wordt kan je vanuit de lodge nog een korte wandeling met gids maken om de zonsondergang te bewonderen, een magisch moment! De dag wordt afgesloten met een heerlijke vegetarische schotel bij kaarslicht. 

Overnachting in een bijzonder sfeervolle ecolodge (O,L,A)

Dag 5
Petra
Rustige ochtend om nog wat te genieten in en rond de ecolodge.
Na de lunch transfer naar Petra.  Op dag 6 begin je dan aan het bezoek van Petra.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 9:
Optioneel: een of meerdere extra dagen aan de Rode Zee Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies
 • Maaltijden zoals vermeld
 • Drinkwater bij lunchpakketten in Petra en tijdens trekking in Wadi Rum
 • Alle transfers met privé-wagen en Engelssprekende chauffeur
 • Engelssprekende lokale gids in Petra en Wadi Rum
 • Inkomticket voor Petra (2 dagen)
 • Inkomticket voor Wadi Rum.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden
 • Overige dranken
 • Fooien
 • Evt. reisverzekering
 • Overige inkomgelden (prijzen onder voorbehoud)
  • Jerash: 10 JOD inkom (gratis tot 12 j.) – 30 JOD lokale gids per bezoek
  • Dode Zee: 20 JOD + evt. buffetlunch 15 JOD
  • Mount Nebo: 3 JOD inkom
  • Madaba: 2 JOD inkom kerk.

Toeslagen

 • Toeslag uitbreiding Dana & Feynan op basis van 2 personen: € 500
 • Toeslag uitbreiding Dana & Feynan op basis van 4 personen: € 455
 • Toeslag uitbreiding Aqaba - hotel*** in centrum: € 68
 • Toeslag uitbreiding Aqaba - resort ***** in Tala Bay: € 130
 • Toeslag uitbreiding Aqaba - transfers Wadi Rum-Aqaba-Amman: vanaf: € 80
 • Toeslag vrij kamperen Wadi Rum: € 35
  De prijs is berekend op een dollarkoers van 0.92. Wanneer je deze reis wenst te boeken, bezorgen wij je een offerte met de exacte prijs, berekend op basis van de koers die geldt op dat moment. Die prijs is dan gegarandeerd gedurende 1 week. Eens je de offerte hebt bevestigd, is de prijs definitief gegarandeerd en worden er geen prijswijzigingen meer doorgerekend.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Tijdens de zomermaanden is het té warm voor wandelingen in Petra en Wadi Rum.

Jordanië kent (zeer) warme en droge zomers (mei-oktober) en wisselvallige winters (november-april). De meeste neerslag valt in de noordelijke Jordaanvallei en het noordwestelijke hoogland, waarbij sneeuw in januari/februari geen uitzondering is. Over het algemeen kan je stellen dat, hoe verder je zuidwaarts gaat, hoe warmer (overdag) en droger. Januari is statistisch de koudste maand en juli de warmste (gemiddelde dagtemperaturen januari/juli: 11/31° in Amman, 12/32° in Petra, 14/34° in Wadi Rum en 18/37° in Aqaba). 
Aangezien je kampeert in Wadi Rum, geven we hier een jaaroverzicht van de gemiddelde nachttemperaturen: 
Jan. 2° - Feb. 3° - Maart 6° - April 11° - Mei 14° - Juni 16° - Juli & Aug. 18° - Sep. 16 - Okt. 13° - Nov. 8° - Dec. 4°. In december en januari kan het naar de ochtend toe dus erg koud zijn. Ook daar het ene jaar al kouder (tot vriezens toe) of minder koud dan het andere.

Wandelniveau

Je hoeft geen atleet te zijn, maar een beetje conditie en een sportieve ingesteldheid zijn wel nodig. Het echte wandelen gebeurt in Petra en Wadi Rum. In Petra zijn het de hoogteverschillen die niet te onderschatten zijn. In Wadi Rum is het soms mulle zand dat het wandelen kan bemoeilijken. Het gebrek aan comfort tijdens het kamperen in Wadi Rum draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

Logies

 • In Amman  slaap je in een comfortabel hotel, op wandelafstand van de mooie King Abdullah moskee. Alle kamers zijn voorzien van een private badkamer, gratis wifi, airconditioning, een waterkoker en een minibar. Het hotel heeft een eigen restaurant dat 24u open is en waar zowel Arabische als continentale gerechten geserveerd worden.
 • In Petra slaap je in een middenklassehotel. De kamer is voorzien van een eigen badkamer met douche en een minibar. De meeste kamers kijken uit op ofwel de bergen rondom Petra, ofwel op het zwembad van het hotel. Het hotel biedt gratis wifi in de openbare ruimtes en op de eerste verdieping een restaurant. Een pluspunt is dat het hotel niet ver van de ingang van de historische site ligt.
 • In Wadi Rum slaap je in een mooi gelegen, vast tentenkamp. Er staan versterkte tweepersoonstenten met opgemaakte bedden met kussen met kussensloop, onderlaken en dekens. Jij dient zelf een lakenzak mee te brengen. Er is een semi-overdekt sanitair blok met een 2 douches,  2 toiletten en 2 lavabo's (maar het spreekt voor zich dat je je waterverbruik tot een minimum dient te beperken). Verder is er een grote eettent waar 's morgens en 's avonds een lekker vuurtje brandt (en waarvoor enkel dood hout wordt gebruikt).
  Indien je kiest voor een doorgaande tocht, slaap je in tweepersoonstentjes of in open lucht (zoals je zelf wil) op plaatsen die door de bedoeïenen worden uitgekozen. Er zijn dan geen sanitaire voorzieningen. Een warme slaapzak is een must.

Vervoer ter plaatse

Alle transfers gebeuren met privé-wagen met een Engelssprekende chauffeur. Het is een efficiënte manier van reizen waarbij je geen tijd verliest. Je wordt netjes opgepikt aan de deur van je hotel en naar de exacte plaats gebracht waar je avontuur van de dag begint. De chauffeurs zijn geen gidsen, maar tijdens een gesprek over koetjes en kalfjes valt er ook wel wat bij te leren. 

Reisdocumenten

 • Voor Jordanië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Jordanië. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen hebben een reispas nodig.
 • Bij aankomst in Amman ontvang je een gratis visum op de luchthaven. Hiervoor hebben wij een digitale kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas nodig.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren