Overslaan en naar de inhoud gaan

Kristien is USA-specialist bij Joker, maar trok deze keer met een groep collega’s in de winter naar Jordanië. Ze vertelt je graag alles over haar bezoek aan de historische site Petra, één van de zeven wereldwonderen. Het zien opdoemen van de ‘treasury’ aan het einde van de smalle kloof is ongelooflijk indrukwekkend, maar dat blijkt lang niet de enige reden voor een bezoek aan Petra…

Welkom in het Las Vegas van de oudheid

Donderdag 9 februari, 7 uur in de ochtend. De stad Wadi Musa wrijft haar ogen nog uit, maar onze Joker-groep staat al vol ongeduld aan de ingang van Petra. “Welcome to the Las Vegas of the Ancient!”, grapt onze gids Rabea. Met een ontzagwekkende bezieling vertelt hij ons het verhaal van Petra en de Nabateeërs. Dit volk had meer dan 2000 jaar geleden dit wondermooie gebied uitgekozen als de ideale locatie voor hun stad Petra, niet toevallig op de handelsroute tussen Azie en het oude Egypte. Dankzij een geslepen handelsvoering baadde de stad in een enorme rijkdom. De bewijzen van die rijkdom staan ons vandaag in hun eeuwige schoonheid op te wachten.

We staan aan het begin van de Siq, een smalle kloof die ons leidt naar de slapende stad. Het is nog vroeg, dus de Siq is heerlijk stil. Enkel het geluid van onze voetstappen echoot tussen de hoge rotswanden. De spanning borrelt op, want onze Lonely Planet had al verklapt wat er ons aan het einde van de Siq staat op te wachten. “Approaching is much better than reaching!”, fluistert Rabea. Zijn wijze woorden zetten onze pas in lagere versnelling. Mijn gedachten dwalen weg naar de hoogdagen van Petra. Ik beeld me in hoe het moest zijn om hier als handelaar aan te komen in deze onwezenlijk mooie Siq en verwelkomd te worden door de vele ornamenten die vandaag nog steeds zichtbaar zijn.

 

Grote emoties bij het zien van de 'treasury' 

Een plotse zonnestraal schudt me uit mijn innerlijke tijdreis. Het grote moment is aangebroken, we zijn aangekomen aan het einde van de kloof. De oranjerode rotsen baden nu weelderig in het zonlicht. Recht voor ons zien we het grootste wonder van Petra, hét symbool van Jordanië: de ‘Al-Khazneh’, beter bekend als de ‘Treasury’!

De Al-Khazneh werd gebouwd rond de eerste eeuw voor Christus. Het massieve gebouw van bijna 40 meter hoog is uitgehouwen in de kenmerkende rozerode zandsteen. Binnen zijn er grote kamers die ook diep in de berg zijn uitgehouwen.

Onze emoties gaan in overdrive. Enkele ‘waauws’ en ‘ooohs’ weergalmen tegen de façade van de oude architectuur. Een pronkstuk, zachtaardig en elegant ontworpen met perfecte proporties.

Een stapje verder doorheen Petra

Terwijl sommige flitstoeristen hier al terugkeren, gaan wij verder. Want Petra is veel meer dan de wonderlijke Treasury. De antieke stad was erg groot. In de hoogdagen van Petra woonden hier zo’n 35.000 Nabateeërs. Vele honderden overblijfselen van de magnifieke bouwwerken ontdekken we vandaag langs een 2 kilometer lange weg: de Colonnaded Street. Honderden uitgehouwen tombes, een theater en de restanten van enkele tempels staan met hun antieke charme te pronken langs alle kanten van deze vroegere hoofdbaan. Een overdondering van indrukken en verhalen laten de uren voorbijvliegen. Voor we het beseffen is het middag en staat de veelkleurigheid van de rotsen volop te blinken in het felle zonlicht.

Zoals het in het DNA van een Joker-reis geprint staat, krijgen we ook vandaag de kans om te hiken. Uit de vele trails die starten of eindigen in het centrum van het ooit bruisende Petra, kiezen we de wandeling naar de Monastery en de High Place of Sacrifice.

We trekken de veters van onze wandelschoenen nog eens goed aan en beginnen aan onze klim naar de Monastery en ‘the Best View in the World’, althans toch volgens de lokale bedoeïenen. Voor we het beseffen hebben we de 900 trappen naar de top van de klif overmeesterd. De beloning voor onze inspanning blijkt maar liefst het grootste werk van de Nabateeërs te zijn! De front row seats op de kliffen pal voor de bombastische Monastery zijn de ideale plaats voor onze ‘picknick with a view’.

Fenomenale uitzichten en prachtige wandelroutes

De tweede wandeling vanuit de Main Trail brengt ons naar de High Place of Sacrifice. Onze camera wordt erg op de proef gesteld. Achter elke hoek ligt hier wel een ander ‘best view in the world’ en elke kloof staat in als een natuurlijke pop-up voor een vakkundige fotoshoot. Het naar onze mening ‘better than best view in the world’ ligt op de top. Op de plaats waar de Nabateeërs vroeger hun offers brachten, offeren wij onze tijd op om te genieten van dit fenomenale 360° uitzicht.

Ons bezoek zit erop, maar de magische aantrekkingskracht van Petra doet ons nog niet vertrekken. Rustig kuierend op de antieke hoofdbaan, langs souvenirkraampjes van de lokale bedoeïenen en enkele nog niet opgemerkte tombes in de kliffen, komen we weer aan bij de Treasury. We zetten ons op de grond naast enkele toeristenkamelen en staren nog een tijdje naar het grote wonder. De vele duizenden stappen beginnen te zakken in onze benen en doen ons hunkeren naar vanavond. Geen betere dag dan vandaag voor een deugddoende hammam in Wadi Musa!    

Zelf dit beleven in een reis in Jordanië?

Groepsreizen naar Jordanië

Kies uit ons groot aanbod aan groepsreizen naar Jordanië. Er is voor elk wat wils: reizen voor alle leeftijden, voor 18 - 26 jaar of 24 - 30 jaar. Je kan ook kiezen voor een groepsreis met de fiets of een expeditie met stevige trekkings in Jordanië. 

Reizen met je eigen reisgezelschap naar Jordanië

Bekijk hier het aanbod aan reizen naar Jordanië die je kan maken met je partner, gezin of vrienden. 

Misschien is dit ook interessant voor jou?