Overslaan en naar de inhoud gaan

Met kinderen naar Afrika? Geen enkel probleem! Avonturiers van dienst Tom en Anita reisden met hun kinderen Jip (toen 9) en Sid (toen net geen 8) richting Tanzania en Zanzibar. Op het programma: adembenemende kampeersafari’s en indrukwekkende (onder)waterpret. Lees hier hun reiservaringen!

Individuele reis met het gezin naar Tanzania en Zanzibar

Tom en Anita: “Onze kinderen gingen graag nog eens met het vliegtuig op vakantie, dus besloten we een verre reis te maken richting Tanzania en Zanzibar. Voor ons was het ook de eerste keer dat we zo’n reis ondernamen, best wel spannend dus!

Hun oog viel op onze individuele reizen. Ze combineerden de trips Tanzania Kampeersafari Serengeti (6 dagen) en Relaxen op Zanzibar.

Een lange vlucht, een aangename ontvangst

We landen op Kilimanjaro Airport en worden naar ons hotel in Arusha gebracht. Jip en Sid kruipen – onder lichte dwang – even onder de wol en als ze wakker zijn, ontmoeten we Peter. Hij geeft ons de nodige info over de komende dagen en ook nog enkele tips. In de namiddag maken we een kleine wandeling.

Met gids Bariki en kok Fouraha richting Ngorongoro-krater

We overnachten nog een keer in Arusha en de volgende ochtend worden we opgewacht door Bariki (onze gids) en Fouraha (onze kok). Zij rijden met ons richting Ngorongoro-krater. Onderweg kopen we rode bananen, deze zijn net iets zoeter dan de gele. Eens we de stad verlaten komen we enkele Masaï op onze weg tegen. We eten onze lunch op Simba kampsite waar we één nacht zullen overnachten. Tentjes worden voor ons opgezet. We kunnen met twee personen in een tent en spreken af dat onze kinderen afwisselend bij mama of papa mogen slapen.

Wilde dieren spotten op jeepsafari in Tanzania

Tijdens onze eerste safari dalen we af in de Ngorongoro-krater en komen daar de eerste wilde dieren van de reis tegen: wrattenzwijnen, struisvogels, hyena’s, een heleboel vogels, gnoes, nijlpaarden, zebra’s, apen en uiteraard ook enkele leeuwen. Tijdens het regenseizoen kan je hier ook flamingo’s zien. Bariki weet ons een heleboel over alle dieren te vertellen en geeft ons alle tijd om ze te bekijken en te fotograferen. Jip en Sid vinden het super in de Jeep, zeker als het dak omhoog gaat. Bariki vraagt ook welk dier ze zeker willen zien. Voor Jip is dat de cheeta, Sid wil wel eens een salamander zien (en daar vlieg je dan helemaal voor naar Tanzania!).

Kamperen in de nationale parken van Tanzania

Op het einde van de dag brengt onze gids Bariki ons terug naar de kampsite. We krijgen nog de goede raad om geen voedsel mee in de tent te nemen want daar komen de dieren ‘s nacht op af. Ondertussen heeft Fouraha voor ons avondeten gezorgd. De keukens op de kampsite zijn echt een lust voor het oog. Elke groep heeft zo wat zijn eigen kok bij en die staan allemaal gezellig samen te koken op hun gasvuurtjes in de daarvoor voorziene ruimtes. Nadien kruipen we onder de wol. Best wel spannend, zeker als je weet dat er ‘s nachts af en toe een beestje durft langs te komen. Ergens midden in de nacht word ik wakker van trappelende hoeven. Nadien bleken het zebra’s te zijn maar dat weet je pas als je ‘s morgens opstaat. Er zijn ergere dingen.

Nog meer safaripret in Serengeti National Park

De volgende trekken we verder richting Serengeti – waar prachtige salamanders zitten, dus alvast een heel gelukkige Sid! We lunchen op de volgende kampsite. Nadien trekken we de Serengeti in en komen nog veel meer wilde dieren tegen: grote gazellen, thompsongazellen, heartbeast, giraffen, een kudde olifanten en zelfs een jachtluipaard in een boom – maar om dat te zien moet je heel goeie ogen of een verrekijker hebben. Ook hier komen we een heleboel leeuwen en leeuwinnen met welpjes tegen. Heel gek, die beesten liggen gewoon gezellig tussen de jeeps te slapen. Zo zou je bijna vergeten dat ze wild zijn…

Ons hoogtepunt van de safari: een cheeta met 2 kleine welpjes

Na het avondeten – smaakvol bereid door Fouraha – gaan de kinderen alvast slapen, het was een vermoeiende dag. Tom en ik zetten ons nog even voor de tent en genieten van de stilte en de prachtige sterrenhemel. Daar kan niets tegen op. Deze nacht horen we de hyena’s ronddwalen in onze buurt. Dat is toch wel iets anders dan zebra’s…

De volgende ochtend zijn we iets vroeger uit de veren en na een lekker ontbijt met o.a. pannenkoeken trekken we met de 4×4 de andere kant uit. Serengeti National Park heeft een heel gevarieerd landschap. In dit deel zijn er veel meer korte grassen en zien we een heleboel vogels, een eenzame leeuw en 2 cheeta’s, die broers blijken te zijn. Jip is erg gelukkig, het zijn dan ook echt hele mooie beesten.

Tegen de middag gaan we naar onze kampsite voor de lunch. Nadien hebben we enkele uren vrij om ons op te frissen. De kampdouches zijn aan de k-k-k-koude kant maar een haardroger heb je dan weer niet nodig. Later in de namiddag trekken we er voor de laatste keer op uit en komen we nog een cheeta met 2 heel kleine welpjes tegen. Toch wel één van de hoogtepunten van onze safari. We keren pas terug als de zon onder gaat en ook dat is weer een lust voor het oog.

Via de Tanzaniaanse stad Arusha richting Zanzibar

Na ons ontbijt en het opbreken van de tenten, wordt alle materiaal in de jeep geladen en volgt onze transfer naar Arusha. Daar overnachten we nogmaals om de dag erna door te reizen naar het paradijselijke eiland Zanzibar, waar we landen in Stone Town. Een stad met vele kleine straatjes, winkels, katten en mannen (je ziet er heel erg weinig vrouwen op straat). We overnachten in een gezellige guesthouse met vriendelijk onthaal, goeie bedden, proper sanitair, lekker ontbijt.

Kuieren in sfeervol Stonetown

‘s Avonds dwalen we af naar de haven. We komen terecht op een marktje waar ze allerlei vers gevangen vissen verkopen en saté’s  en pizza’s bakken. Het ruikt verrukkelijk maar we laten het toch maar links liggen. Tot nu toe geen darmproblemen gehad, houden zo. Stone Town op Zanzibar is de geboorteplaats van Freddy Mercury en dus eten we in Mercury’s met Queen op de achtergrond. Het biedt een heel mooi zicht op het strand waar jongeren volop acrobatische toeren uithalen en voetballen tot de zon onder is.

Schildpadden en zeesterren spotten, snorkelen over het koraalrif op Prison Island

We boeken een excursie naar Prison Island. Daar zitten reuze-landschildpadden, sommigen zijn wel 200 jaar oud. Als we aanmeren is het eerste wat we zien een zeester! En het is niet de enige, er liggen er tientallen in alle kleuren en formaten. Prachtig! Na een kleine wandeling op het eiland gaan we ook snorkelen. Dit is voor ons allemaal de eerste keer dus best even wennen. Jip ziet het wel zitten en zwemt met papa over het rif. We hebben geen zwemvliezen mee dus is het echt wel oppassen geblazen want het koraal is vlijmscherp. Sid is eigenlijk niet zo een stoere zeebonk en blijft liever op de boot (dat is al een hele overwinning). Na een tijdje varen we verder richting een zandbank. De kinderen spelen in het warme water en wij genieten wat van het heerlijke weer en een boek. In de loop van de namiddag loopt de zandbank stilletjes onder water. We pakken onze spullen en varen terug richting haven.

Idyllisch logeren aan de paradijselijke oostkust van Zanzibar

Daarna reizen we door naar de oostkust van Zanzibar waar we nog enkele dagen in Evergreen Bungalows verblijven. Een heel leuk ‘hotel’. Aanrader! Het bestaat uit een restaurant/receptie en 8 strandhuisjes. Super leuk ingericht, prima sanitair, goeie service en knal aan de Indische Oceaan. Kortom: idyllischer kan het niet. Avonds geef je door wat je wil eten, tegen welk uur en aanschuiven maar. Bovendien komt de vis er echt recht uit de zee.

Dit is de perfecte locatie om te relaxen: zwemmen in de zee, schommelen in de hangmat, schelpjes rapen en wandelen langs de kustlijn. De golfslag is net krachtig genoeg om leuk te spelen, het water is superwarm en dank zij de wind is het er nooit te warm. Je goed insmeren met zonnecrème is wel een must.

Snorkelen in de Blue Lagoon, fietsen op het strand van Zanzibar

We gaan nogmaals snorkelen, ditmaal in de Blue Lagoon. Mr. Goodprice (en dat geloven we dan maar) regelt het materiaal en een bootje met 2 zeebonken en brengt ons er naartoe. Azuurblauwe zee, heel veel leuke visjes en – opgepast- heel wat zee-egels. Op deze stranden zitten ook heel veel kleine en iets grotere krabben die zich meestal verstoppen in een schelp.

We trekken er ook met de fiets op uit naar Paje Beach. Fietsen op het zand is niet van de poes, maar dankzij de wind kom je toch aardig vooruit. Onderweg kregen we 2 lekke banden door de hitte. Daar waren we niet op voorbereid, maar gelukkig is iedereen op Zanzibar (en in Tanzania) heel behulpzaam en met het nodige geduld en geld was dit probleem ‘snel’ opgelost. Op Paje Beach kan je goed kitesurfen, maar daar waagden we ons met kleine kinderen erbij niet aan.
 

Tanzania en Zanzibar: een geslaagde reis!

De reis met het hele gezin naar Tanzania en Zanzibar was een fantastisch avontuur. Je moet wel even wennen aan de armoede en de manier van leven die soms haaks staat op wat wij gewoon zijn/vinden. Heel veel verlaten hotelletjes, onverzorgde terreinen en krotten langs de weg. Maar we kunnen zeker nog iets leren van de vriendelijkheid. Jambo, heel de dag door, tegen iedereen die je tegenkomt.

Na een hele mooie tijd komt er een einde aan ons groot Tanzaniaans avontuur en vertrekken we terug naar huis. Volledig opgeladen en met een rugzak vol verhalen en prachtige schelpen kunnen Jip en Sid binnenkort aan een nieuw schooljaar beginnen. Eén ding weten we zeker, dit smaakt naar meer!”

Zelf op reis naar Tanzania en/of Zanzibar?

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

Misschien is dit ook interessant voor jou?