Wandelen door eindeloze rijstvelden, relaxen aan het strand en olifanten spotten op safari. Een reis naar Sri Lanka is enorm gevarieerd. We hebben prachtige uitgewerkte programma's voor je klaar staan, in groep of met een privégids.
Groepsreizen
Individuele rondreizen
Een lokale gids/chauffeur neemt je mee op een begeleide reis langs de allermooiste plekken van Sri Lanka. Ook perfect voor gezinnen met (jonge) kinderen!
Vluchten naar Sri Lanka
Bestemming | Vertrek | Maatschappij | Vertrek tussen | Boek tot | Prijs | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Colombo |
Colombo | Brussel | Swiss International Airlines |
01/01/23 - 25/06/23 | Boek tot 31/03/23 | vanaf € 573 | of kies andere reisdata |
Colombo |
Colombo | Brussel | Turkish Airlines |
01/01/23 - 16/06/23 03/08/23 - 09/12/23 | Boek tot 16/06/23 | vanaf € 916 | of kies andere reisdata |
Partners
Over Sri Lanka
Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en kan je situeren in het zuidoosten ten op zichte van het meest zuidelijke punt van India. India en Sri Lanka zijn eigenlijk met elkaar verbonden door een soort van natuurlijke brug, bestaande uit zandbanken, koraalriffen en enkele eilanden.
De totale oppervlakte is ongeveer 65.000 vierkante kilometer. Noord en zuid liggen 445 km uit elkaar, oost en west 225 km.
Sri Lanka wordt ook wel de parel van de Indische Oceaan genoemd.
Centraal-Sri Lanka is redelijk bergachtig met Horton Plains als belangrijkste gebied met mooie weides en nevelwouden. Het is hier dat op de lager gelegen gebieden de talrijke theeplantages liggen. Eens dichter naar de kust veranderen de grasweides naar tropische wouden, waar de kuststrook bezaaid wordt met prachtige zandstranden en lagunes.
De feitelijke hoofdstad van Sri Lanka is Colombo. Sri Jayewardenapura Kotte heeft de functie van administratieve hoofdstad.
Sri Lanka kent een rijke fauna en flora, waaronder makkelijk te spotten: olifanten, vlinders, slangen en meer dan 400 soorten vogels. Meer zelfs, voor zo een relatief klein eiland kent Sri Lanka eigenlijk een groot aantal endemische dierensoorten. Vooral rond de grote waterreservoirs, 'tanks', kunnen we veel planten-en dierenweelde spotten! Naast olifanten leven er ook nog luipaarden, herten, apen waar de grijze langoer over heel het eiland voorkomt.
In de tropische regenwouden groeien vooral teak en ebbenhout, maar ook bamboe en kleurrijke orchideeën dragen bij tot een weelderig flora. Sri Lanka doet bovendien veel inspanningen voor het behoud van hun natuurlijke rijkdommen.
Sri Lanka is sinds 1972 een republiek met een gekozen parlement. Aan het hoofd staat een president die om de 6 jaar verkozen wordt. In januari 2015 waren er verkiezingen en werd Maithripala Sirisena de nieuwe president.
25 jaar lang was er een burgeroorlog tussen de regering en de Tamiltijgers maar sinds 2009 kwam hier een einde aan.
Sri Lanka heeft een bevolking van ongeveer 18 miljoen inwoners die hoofdzakelijk bestaat uit Singalezen en Tamils, waarbij de eerste groep een meerderheid telt van 70%. Daarnaast leven er nog een aantal minderheidsgroepen, waarvan de Tamils met 17% de grootste groep zijn: afstammelingen van Nederland, de Arabische wereld, Maleisië, enz. Daarnaast heb je ook nog zigeuners, die al lang geleden naar het eiland verhuisden en vandaag nog steeds rondtrekken. Er zijn verschillende groepen, maar de belangrijkste zijn de slangenbezweerders, apentrainers, enz. De sociale structuur van de Singalezen bestaat uit een uit 14 groepen bestaand kastenstelsel, echter niet gebaseerd op afkomst, maar wel op hun beroep.
Sri Lanka moeten we nog steeds tot de ontwikkelingslanden rekenen, waarbij heel veel mensen onder de armoedegrens leven, vooral op het platteland en het noordoosten waar de gevolgen van de burgeroorlog nog steeds voelbaar zijn. Toch zorgt de overheid ervoor dat weinig mensen honger lijden en zijn de sociale voorzieningen best wel redelijk te noemen. Sinds 2009, na de burgeroorlog, zit toerisme weer in de lift en durven buitenlanders weer te investeren. Toerisme is dus een belangrijke inkomstenbron geworden. Rijst wordt enkel geteeld voor binnenlands verbruik. Belangrijke exportproducten zijn rubber en kokosnoten. Sri Lanka is wel de grootste thee-exporteur ter wereld. Minerale bronnen hebben ze niet. Enkel rond Colombo wordt aan industrie gedaan.
Boeddhisme is de grootste godsdienst in Sri Lanka, een geloof dat ook een bijzondere rol speelt in het maatschappelijke leven. Tijdens je rondreis kom je ongetwijfeld heel veel staande boeddha's tegen of de typische stupa's, koepelvormige heiligdommen met een lange kegel op de top.
De stad Anuradhapura is een heilige stad voor boeddhisten, te vergelijken met Jeruzalem voor de joden en Mekka voor de moslims. Waarom? In deze stad bevindt zich één van de meest aanbeden relikwieën van Sri Lanka: de Sri Maha Bodhi, een stuk van een heilige boom waaronder Boeddha zijn verlichting ontving.
Naast het boeddhisme is het hindoeïsme, vooral onder de Tamils in het noorden, de grootste godsdienst.
De Singalezen reizen veel in eigen land naar allerlei religieuze sites. Zo wil iedereen ooit Adam’s Peak eens beklimmen en gaan sommigen 1 keer per jaar naar Kataragama, een ander pelgrimsoord. Dit doen ze vooral in april in de week na Nieuwjaar. Wanneer ze tempels bezoeken zijn ze meestal helemaal in het wit gekleed, de kleur van de puurheid. Dikwijls wordt er dan een brandende kokosnoot neergesmeten en wanneer deze netjes in 2 breekt is dat een teken van voorspoed!
Op de bus zijn er vooraan enkele plaatsen voorbestemd: voor de oudere mensen en zwangere vrouwen, maar ook voor de monniken, andere geestelijken en nonnen.
Monniken herken je aan de oranje-rode pij. In de bergen wonen monniken die nooit naar buiten komen. Maar iedere dag is er wel iemand die hen gaat bezoeken en eten geven.
Mooi om te beleven in Sri Lanka, is dat de mensen met een verschillend geloof samen eenzelfde berg beklimmen of in een zelfde tempel gaan bidden. Er zal dan een boeddhistisch en een hindoeïstisch schrijn zijn. Soms staat er ook een moskee op de tempelsite. De Singalezen zelf zijn er heel fier op dat ze met verschillende religies zo broederlijk naast elkaar leven en hun geloof beleven.
Als je een trouwend paartje tegenkomt, dan zal je heel dikwijls zien dat de vrouw in het rood gekleed is. Dat is de 2de dag van het trouwfeest, wanneer de vrouw voor altijd bij de familie van de man intrekt. Ouders beslissen nog altijd over de keuze van de partner van hun kind. Daarbij wordt ook zeker overwogen of beide families even begoed zijn en is het gebruikelijk dat een astroloog wordt geraadpleegd om de trouwdatum vast te leggen. Jongeren zullen niet vaak tegen de zin van hun ouders met iemand anders trouwen.
Soms zal je langs de weg zien dat een huis helemaal wit versierd is. Dat wil zeggen dat er iemand gestorven is. Er wordt dan 3 dagen gerouwd en de hele buurt komt met eten en drinken langs. De boeddhisten begraven hun mensen ergens in de natuur dicht bij hen. Je zal dus af en toe zomaar ergens in de natuur een wit graf zien liggen.
Wanneer Singalezen een cadeautje krijgen, dan gaan ze het met 2 handen en gebogen hoofd ontvangen en er vooral niet naar kijken. Want dat geeft de indruk dat je al lang wachtte op dat cadeautje, wat niet beleefd is.
Door de kolonisatie zijn er nog een paar 100 woorden Nederlands echt in omloop. Zo kan je 1 kg aardappelen gaan kopen, ze zullen je verstaan! Ook het woord kerkhof kennen ze, en nog een hele reeks andere woorden , test het zelf maar eens uit!
De olifanten hier zijn heel slim. Er is een bepaalde weg en als je die wilt nemen, dan koop je voor je vertrek best een watermeloen. Want de kans is groot dat een olifant die daar zijn habitat heeft de weg blokkeert en niet wijkt voor jij een watermeloen gooit! Best beangstigend als zo’n 10-tonner niet wilt wijken. En let maar op want in een groot deel van het land kan je zo maar op straat een wilde olifant tegen komen!
De tijd in Sri Lanka: Belgische tijd + 4u30 (winter) en + 3u30 (zomer).
De netspanning in Sri Lanka is 230 volt. Belgische stekkers passen meestal niet in de stopcontacten. Breng dus zeker een universele reisstekker mee.
We onthouden dat in Sri Lanka veilig kan gereisd worden, maar dat je je - ondanks de huidige politieke stabiliteit - wel weghoudt van mogelijke manifestaties.
Het reisadvies voor Sri Lanka kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.