Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Nepal

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Kathmandu

Kathmandu Brussel Turkish Airlines 13/04/23 - 16/06/23
03/08/23 - 09/12/23
Boek tot 16/06/23 vanaf € 931 Boek of kies andere reisdata

Partners

Over  Nepal

Geografie

Nepal wordt gekenmerkt door berggebieden zoals het Siwalikgebergte, het centrale deel van de Himalaya, de Mahabharat Lekh en een moerassige laagvlakte aan de zuidelijke grens met India, de Terai genaamd. Het land grenst in het noorden aan het machtige China, in het zuiden aan India en vormt zo een buffer tussen deze grootmachten.

Centraal-Nepal is een heuvellandschap met veel groene valleien, waar je de meeste grote steden zoals Kathmandu vindt. In het noorden van Nepal heb je de Himalaya met wel 400 km besneeuwde bergtoppen. Op weg naar dit gebied kom je in een heuvelachtig, met bossen bedekt landschap, waar ook de meeste trekkings worden georganiseerd.

Nepal meet 147.000 vierkante km in oppervlakte. Nepal is maximaal 800 km lang en tussen de 90 km en de 230 km breed. Het verschil in hoogte is gigantisch van 100 m boven de zeespiegel in de Terai tot 8.848 m op de Mount Everest (de hoogste berg ter wereld) in het Himalayagebergte. In totaal telt Nepal tien toppen boven de 8.000 m. En 80% van het Nepalese grondgebied ligt boven de 1.200 m. Dit vind je nergens anders ter wereld. De belangrijkste rivieren zijn de Kali, Gandaki, Kosi en Karnali.

Omdat Nepal zo'n uiteenlopende landschaps- en klimaatstypes heeft, is het land uniek in de wereld.

Fauna en flora

Nepal huisvest 180 verschillende dieren waarvan 30 soorten in het wild leven zoals neushoorns, olifanten, tijgers en rode panda's. Op grotere hoogtes huizen geiten, schapen, het zeldzame sneeuwjachtluipaard en de zwarte Himalayabeer. In de laagvlakte hebben krokodillen en slangen hun natuurlijke habitat.

Met 800 verschillende vogelsoorten is Nepal ook een paradijs voor vogelliefhebbers.

De zeldzame rivierdolfijn is helaas door vervuiling en groeiende bevolking met uitsterven bedreigd.

In het Nationaal Park van Chitwan kan nog je vele diersoorten spotten.

In maart of april bloeit de nationale bloem: de Rododendron.

Staatsvorm

Nepal is een federale democratische republiek. Tot juni 2008 was het een constitutionele monarchie. Het land is opgedeeld in 14 zones.

Bevolking

Ongeveer 40% van de bevolking woont in de vlakke en vruchtbare Terai, de resterende 60% woont in de heuvels en de bergen. De hooggelegen delen van de bergen zijn zeer dunbevolkt. Nepal telt ongeveer 35 verschillende etnische groepen die elk hun eigen taal en gewoontes hebben. Je vindt hier de 3 grootste:

De Indo-ariërs: bewoners van de aan India grenzende Terai. Het zijn in het algemeen hindoes die niet boven een hoogte van 1.800 m wonen. Tot deze groep behoren de Pahari, Kumhal (pottenbakkers, Dhangars, Danwars (vissers) en Tharus. De Tharus stammen oorspronkelijk af van een bevolkingsgroep uit de Tharwoestijn in Rajasthan (Noordwest-India) en dragen als enigen in Nepal voorwerpen op hun hoofd in plaats van op de rug. Er wonen in de Terai ook veel immigranten uit Noord-India.

De Tibeto-Birmanen: de oorspronkelijke bewoners van Nepal. Zij hebben ietwat mongoloïde gelaatstrekken. Tot deze groep behoren de Newars, Gurungs, Rais, Limbus, Magars, Sunwars, Thakalis en Tamangs.

Newars: wonen in de Kathmanduvallei. Het woord Newar is een fonetische variatie van het woord Nepal. Als de inwoners van deze bergstaat dan ook over Nepal spreken, bedoelen zij in het algemeen de Kathmanduvallei. De Newars zijn een volk van handelaren en handwerkslieden; beroemd zijn de houtsnijders, pottenbakkers, bronsgieters en koperslagers.

De oorspronkelijk uit Tibet komende bevolkingsgroepen, waaronder de Dolpo-la, de Manangi, de Baragaonli, de Lopa en de Sherpa’s, die hoog in de Himalaya wonen (boven de 2.700 m) en herkenbaar zijn aan hun mongoloïde-Tibetaanse gelaatstrekken. Gezamenlijk noemt men ze soms de Bhotiya’s.

Sherpa’s: beschikken over sublieme gids- en draagkunsten in de Himalaya. Vooral hun uithoudingsvermogen op grote hoogte is gekend geworden door hun assistentie bij expedities die de hoogste toppen ter wereld hebben bedwongen bijvoorbeeld die van Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay in 1953.

Economie

Nepal is 1 van de meest arme landen ter wereld. Een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het gemiddelde inkomen ligt in Nepal rond de 860 euro per jaar. 75% van de bevolking werkt in de landbouw en de meeste mensen kunnen daarom redelijk in hun voedselbehoeften voorzien. De bevolking van Nepal groeit nog steeds, met als gevolg dat de voedselproductie de laatste jaren de toename niet meer kan volgen en Nepal dus gedwongen wordt om voedsel te gaan importeren.

Ook levert de uitvoer van jute, rijst en kleding steeds minder op. Nepal is daarom nu meer dan ooit afhankelijk van hulp uit het buitenland. De tapijtindustrie is ook een belangrijke werkgever in Nepal. Ongeveer 70.000 mensen (mannen, vrouwen en kinderen) werken in de tapijtindustrie. Net als het toerisme, dat jaarlijks 350 miljoen dollar opbrengt.

Een andere bron van inkomsten is gastarbeid: verschillende Nepalezen trekken naar het buitenland, vooral naar India. Anderen komen aan de kost als soldaat (Gurkha's) in het Engelse leger. Een deel van hun inkomsten sturen zij naar hun familie in Nepal.

Religie

Nepal is overwegend hindoeïstisch (88%), 9% is boeddhistisch en 3% is moslim. Het hindoeïsme en het boeddhisme zijn in Nepal zo met elkaar verbonden, dat het zeer moeilijk is om aanhangers van een bepaalde godsdienst onder te verdelen. Vele mensen houden dan ook beide godsdiensten aan. Men bezoekt dezelfde tempels, vereert dezelfde goden en viert dezelfde feesten.

De godsdienst speelt een zeer belangrijke rol in het dagelijkse leven en overal in Nepal ziet men kleine heiligdommen of mensen die bezig zijn met religie. Tempels, godenbeelden, heilige afbeeldingen en mystieke symbolen zijn onderdeel van het straatbeeld. De majestueuze bergen met hun vreedzame omgeving hebben door de eeuwen heen dienst gedaan als gastheren voor talloze yogi’s, asceten en filosofen.

De beschermheilige van Nepal is Pashupati, de god van de heersers en dieren. Pashupati is een incarnatie van Shiva (hindoeïstische God). Zijn gouden tempel aan de oever van de heilige rivier Bagmati trekt jaarlijks vele duizenden pelgrims die zelfs uit India komen. Rondom de heilige tempel kan je sadhoes en sanyasins (monniken) zien mediteren, vaak in kleermakerszit en met een ketting van pitten (een malla) om de nek.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • Wanneer je een foto neemt, wees er dan zeker van dat de mensen het niet vervelend vinden.

  • Respecteer de gewoontes bij een bezoek aan religieuze huizen (doe je schoenen uit, en draag geen lederen voorwerpen).

  • Schrik niet van bedelaars. Wanneer de lokale bevolking hen geld geeft, is dat een goede reden om ook wat te geven.

  • Wees bewust dat Nepalezen een ander idee van tijd hebben.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later. In onze wintertijd is het in Nepal 4 uur en 45 minuten later.

Elektriciteit

Naar Nepal neemt je best een universele reisstekker mee. Voltage is 230 Volt.

Opvallend is dat in Nepal de elektriciteit vaak uitvalt of dat slechts op bepaalde tijdstippen elektriciteit aanwezig is. In de hotels en guesthouses hangt dit vaak uit, aan je gastfamilie moet je het even vragen. Voorzie dus misschien best altijd wel een extra batterij.

Veiligheid

Het reisadvies voor Nepal kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

We onthouden dat in Nepal doorgaans veilig kan gereisd worden. Stakingen en protestacties kunnen soms voorkomen en dien je best te vermijden. Let op voor zakenrollers in drukke steden. In het Teraigebied dient men extra waakzaam te zijn omwille van etnische spanningen, doch werden nog recent geen problemen gemeld in Chitwan Nationaal park dat in deze regio gelegen is.

Het is verboden om foto's te nemen van militaire installaties of van de politie.