Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Laos

Geografie

Laos is het enigste land in Zuidoost-Azië dat geen kustlijn heeft. Met meer dan 5.000 km aan landgrenzen heeft het China, Myanmar, Cambodja, Vietnam en Thailand als buren. De grootste rivier is de Mekong, het hoogste punt is slechts 2.817 m. Verrassend misschien om weten dat Laos de hoogste watervallen van Zuidoost-Azië telt!

Het noorden is bergachtig, bezaaid met karstgebergtes waar rivieren hun weg tussen banen. Sommige kleine dorpen kan je enkel bereiken via de rivier, geen weg die je er naartoe leidt. En als er al wegen te bespeuren zijn in dit bergachtig gebied, zijn ze vaak moeilijk berijdbaar. Deze regio leent zich perfect voor het maken van enkele stevige wandelingen.

De belangrijkste ontwikkelde steden zijn Vientiane en Luang Prabang. Grootsteden zijn het echter niet, de hoofdstad Vientiane telt zelfs amper 300.000 inwoners. In deze regio vind je de meer dichtbevolkte gebieden van Laos dat in totaal slechts 7 miljoen inwoners telt.

Meer naar het zuiden kom je in de streek van de plateaus met koffieplantages en in het meest zuidelijke deel, waar het vooral vlak is, kan je duizenden eilanden rond de Mekong vinden, de plaats om te genieten van zon, zee en water!

Fauna en flora

Door de moeilijke bereikbaarheid, de afwezigheid van industrie en het bergachtige gebied heeft Laos nog een groot oppervlakte aan tropisch regenwoud. Helaas tast de deels illegale houtkap het regenwoud aan. En ook buurlanden rekenen op Laos voor het aanleveren van grondstoffen wat uiteraard ook een effect heeft op de natuur, vooral in het noorden.

Laos kent een enorme diverse dierenwereld: luipaarden, antilopen, gibbons, beren,... Men is ervan overtuigd dat - vooral het noorden - nog talrijke onbekende soorten herbergt.

In het zuiden spot je mogelijk de Irrawaddy-dolfijnen die in het zoete water van de Mekong leven.

Laos stond vroeger bekend als het land van de miljoenen olifanten, helaas blijft daar tegenwoordig amper nog iets van te zien. Op een paar plaatsen kan je ze nog vinden in het wild maar acht de kans echter nihil om ze tegen het lijf te lopen. In de buurt van Luang Prabang zijn er echter wel nog reservaten waar ze olifanten houden. Soms worden ze ook nog ingezet om het land te bewerken.

Staatsvorm

Laos is sinds 1975 een Democratische Volksrepubliek met een communistische eenpartijstaat. Ongeveer 60 jaar leefde Laos onder de verovering van de Fransen. Vandaag merk je nog steeds de aanwezigheid van de Fransen door de heerlijke baguettes, de mooie koloniale bouwstijlen in Luang Prabang, de pannenkoekenkraampjes,...

In 1991 realiseerden ze pas hun grondwet.

De hele geschiedenis samenvatten is echter onbegonnen werk aangezien het land de speelbal geweest is van heel wat grootmachten zoals Thailand, Amerika, Vietnam en Japan.

Bevolking

Er zouden maar liefst 68 verschillende etnische groepen in Laos wonen. Dat elk van hen hierbij trouw blijft aan hun tradities hoeft niet te verbazen. Het is dus zeker niet abnormaal om groepen volkeren tegen te komen die nog vasthouden aan een bepaalde kledingstijl. Vooral in de afgelegen dorpen in het noorden is dit nog steeds merkbaar.

De gemiddelde leeftijdsverwachting bedraagt slechts 57 jaar.

Economie

Laos behoort tot 1 van de armste landen ter wereld. Ongeveer de helft van de bevolking leeft onder het bestaansminimum.

Ongeveer 70% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw. Rijst is het belangrijkste landbouwproduct, maar de opbrengst is laag en kan de binnenlandse behoefte vaak niet dekken. Andere landbouwproducten zijn maïs, aardappelen, groenten, sojabonen, fruit en suikerriet.

In de bergen van Noord-Laos wordt veel opium verbouwd, hoewel internationale organisaties proberen om dit tegen te gaan, vaak tevergeefs.

Industrie is weinig aanwezig.

Religie

Het grootste deel van de bevolking in Laos is aanhanger van het boeddhisme. De overige 40% die vooral in de bergen leven, blijven trouw aan het animisme. Er is slechts een beperkt percentage dat er een andere godsdienst of helemaal geen godsdienst op nahoudt. In Laos is men vrij te kiezen welke godsdienst men beoefent.

In Laos zal je heel wat monniken treffen die in de tempelcomplexen wonen voor een bepaalde periode. Het is een ervaring om de ochtendrituelen te zien wanneer de bevolking voedsel offert aan de monniken.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • Broeken en rokken tot op de knie worden in Laos aanvaard maar wees niet beledigd als men je aanstaart. Dit zal dan eerder te maken hebben met het feit dat ze onder de indruk zijn van je witte huidskleur.

  • Een Laotiaan begroet je door je handpalmen voor je borst tegen elkaar te drukken, een wai. Tegenwoordig zal je wel merken dat meer en meer mensen ervoor kiezen om elkaar de hand te schudden. Kinderen kun je begroeten met een glimlach.

  • Emoties worden niet snel getoond in Laos en wordt ook niet geapprecieerd, zelfs al ben je een buitenlander. Je zou hen er enkel maar mee in verlegenheid brengen.

  • Als je een huis of tempel bezoekt, doe je je schoenen uit. In tempels moeten je schouders altijd bedekt zijn. Raak monniken nooit aan, zeker als je een vrouw bent!

  • Voeten zijn 1 van de vuilste onderdelen van het lichaam en je gebruikt ze nooit om mee te wijzen. Je voeten richting Boeddha wijzen is dan ook volledig uit den boze. Het hoofd daarentegen zien ze als één van de belangrijkste onderdelen en raak je nooit aan. Dus ook niet bij kinderen, iets wat in onze cultuur wel algemeen aanvaard is.

  • Een Laotiaan is extreem bijgelovig en laat zich regelmatig de toekomst voorspellen door een astroloog.

  • Typisch voor Laos is de Baci-ceremonie waar je tijdens de reis mogelijk mee geconfronteerd wordt.

  • Leuk om weten is dat een Laotiaan nooit zal horen klagen! Waarom je energie daaraan verspillen!?

  • Nooit iemand wenken met je handpalm naar boven!

  • Tijd wordt net iets anders beleefd dan bij ons. Dit zal je ook snel merken aan de manier waarop ze in het leven staan.

Tijdsverschil

De tijd in Laos + 5 uur GMT, tijdens de winter + 6 uur GMT.

Elektriciteit

Een universele reisstekker is in Laos niet nodig. Hou er alleen rekening mee dat de elektriciteit al eens kan uitvallen. Voltage is 220.

Stroom wordt in kleinere plaatsen dikwijls opgewekt door een generator die ’s nachts uit gaat. Een zaklamp is daarom handig. Ook kan op het platteland regelmatig de stroom uitvallen en komt het voor dat er zelfs helemaal geen elektriciteit is.

Veiligheid

In Laos kan men doorgaans veilig reizen. Het volledige reisadvies voor Laos kan je vinden op http://diplomatie.belgium.be/nl .