Overslaan en naar de inhoud gaan

Washington DC, de hoofdstad van de Verenigde Staten, maar zó anders dan de andere steden in dit land! Als je dacht dat je hier naast het Capitool en het Witte Huis alleen maar statige gebouwen en grijzige straten zou aantreffen, nodigen we je graag uit om hier eens op ontdekking te gaan. Naast de vele plaatsen die verhalen vertellen over het land, de mensen, het verleden en wat we eruit kunnen leren, vinden we hier de meest eclectische buurten met een ongeziene diversiteit en inclusiviteit!

Je start je citytrip in de kern van de stad, op de National Mall, waar de monumenten en de musea je hoofd én je benen de hele dag zullen bezighouden. Trek ook naar Downtown DC, waar je van het Witte Huis via het Black Lives Matter Plaza steeds verder trekt naar hippe buurten als Adams Morgan, Dupont Circle of U-Street. Verken het historische Georgetown en laat je verleiden door de romantische looks van de oude kasseistraten. Aan de andere kant van de stad vind je de gloednieuwe stadswijk The Wharf. Ga ook net buiten de stadsgrenzen, naar Arlington en Alexandria en de staat Virgina, of National Harbor in de staat Maryland.  

1. de National Mall

The National Mall wordt ook wel eens de voortuin van de Verenigde Staten genoemd. Dit is waar Amerikanen hun geschiedenis herdenken, maar ook geschiedenis maken. De vele memorialen en monumenten vertellen de verhalen van helden en gebeurtenissen uit de voorbije eeuwen van de Amerikaanse geschiedenis. 

De groene strook midden in de hoofdstad is zo'n drie kilometer lang, van het Lincoln Memorial tot het Capitool. Maar om de vele memorialen te bezoeken zal je wat meer kilometers wandelen. Dus onze tip: huur een fiets om je vlot te verplaatsen. Fiets rond de glinsterende Tidal Basin voor een bezoek aan de memorialen voor Martin Luther King, Franklin Delano Roosevelt en Thomas Jefferson. Poseer op de trappen van het Lincoln Memorial waar Martin Luther King zijn overweldigende 'I have a dream' speech gaf. Ga binnen en laat je imponeren door het beeld van Abraham Lincoln. Ontdek de verhalen achter de adembenemende memorialen van Vietnam en Korea. Fiets via de Reflecting Pools naar het WO II Memoriaal. Sta aan de voet van het Washington Monument, de hoogste obelisk ter wereld en werp een blik op de Oval Office van het Witte Huis. 

Helemaal aan de andere kant van the Mall staat het imposante Capitool te schitteren. Om dit gigantische overheidsgebouw in je lens te krijgen, neem je best een foto vanaf het Ulysses S. Grant Memirial. Benieuwd naar de binnenkant van de U.S. Capitol? Boek dan je gratis rondleiding op www.visitthecapitol.gov!

Aan de grote boulevards langs de National Mall vind je veel van de grootste en belangrijkste musea van het land. De meeste behoren tot de Smithsonian Institution en zijn gratis te bezoeken. Maak je keuze uit de hele geschiedenis van de lucht- en ruimtevaart in het Air & Space Museum, de herkomst van mens en dier in het Natural History Museum, de meest uitgebreide kunstcollectie in de Gallery of Art, de wreedheden in de maatschappij in het Museum of the African American of wandel door de prachtige US Botanic Gardens.

2. Downtown

Wanneer je denkt dat je in Washington DC vooral zal rondmarcheren tussen monumenten en statische overheidsgebouwen, ontdek je in downtown DC een overheerlijke diversiteit aan culturen, smaken en curiositeiten!

Start je verkenning bij het beroemdste huis van het land, het Witte Huis. Op Lafayette Square kan je tot heel dichtbij de achterzijde van het Witte Huis komen. Ga ook langs het gratis bezoekerscentrum (op 1450 Pennsylvania Avenue). Vanaf het najaar van 2024 zal je je helemaal kunnen wentelen in de verhalen en settings van de binnenkant van het Witte Huis, in de nieuwe attractie "The People’s House: A White House Experience" (op 1700 Pennsylvania Avenue). 

Marcheer verder over Pennsylvania Avenue langs het FBI hoofdkwartier, volgens sommigen het lelijkste gebouw van het land! Ga binnen in de Old Post Office en neem gratis de lift naar de toren voor een fantastisch uitzicht over de stad. Ga langs het Ford's Theater waar president Lincoln werd vermoord. 

Trek naar Dupont Circle, de rotonde met fontein die de hele gelijknamige buurt centraliseert. Je vindt er grote winkels, kleine boetieks, musea, bars en restaurants. Is Dupont Circle nog te groots? Trek dan noordelijker naar Adams Morgan. Rond 18th Street vind je vele historische rijhuizen, beladen met shops, koffiehuizen, live bars en restaurants. Het is een heel kleurrijke wijk omdat kunstenaars, bohémiens, yuppies en hispanics er samenleven. Van Logan Circle tot U Street vind je een eclectische buurt met een ongeëvenaard muziek- en nachtleven. Kuier langs restaurants en winkels in gerenoveerde red-brick panden, podia voor theater en muziek (zoals Studio Theater) en een hele reeks stijlvolle boetieks. Het bekendste eethuisje hier is ongetwijfeld Ben's Chili Bowl. Locals, presidenten en beroemdheden kwamen hier rond 1958 eten aan de originele krukken en booths, voor de traditionele DC-half-smoke gesmoord in chilisaus. Een prachtige muurschildering buiten is een eerbetoon aan beroemde zwarte Amerikanen.

3. Georgetown

Georgetown is de oudste buurt van Washington DC, de enige buurt die er al was toen men eind 18e eeuw de stad begon aan te leggen. Het is een erg gezellige buurt met kasseistraten, historische huizen, muurschilderingen, een ontspannende waterfront, en véél winkels, bars en restaurants. 

M-Street is de hoofdader van Georgetown. Vele winkels, restaurants, koffiezaken, enz. vind je langs deze bruisende straat. Tussen al het winkelen en tafelen kan je het oudste gebouw van Washington DC bezoeken, het Old Stone House uit 1765.

Niet ver van M-Street ligt het ruime Waterfront Park. Vooral in de zomermaanden is hier veel activiteit, zoals gratis yoga en gratis filmnachten. Hier moet je ook zijn als je wil gaan kajakken, paddleboarden, of met de watertaxi wil varen.

Tussen M-Street en het Waterfront Park ligt het C&O Canal (Chesapeake & Ohio), een smal kanaal onderbroken door oude sluizen, omringd door veel groen, tussen historische gebouwen en romantische huisjes in allerlei kleuren. Zoek je een leuke activiteit om even aan de drukte van de stad te ontsnappen? Huur een fiets en volg het C&O Canal, na een uurtje fietsen sta je aan de adembenemende Great Falls!

Om het even waar je van M-Street uitwijkt en de kleine straten bergop gaat, kom je meteen in hele gezellige woonbuurten met vele rijhuizen in koloniale stijl. Door het hoogteverschil zijn er ter hoogte van 36th Street zelfs trappen gebouwd, dit zijn de 'Excorcist Stairs' waar de gelijknamige film werd opgenomen. Locals gebruiken de trappen als hun outdoor fitness. 

Foggy Bottom strekt zich uit van de Potomac-rivier tot de westelijke rand van Georgetown en ontleent zijn naam aan de mist die hier van nature blijft hangen. Hier vind je de grote culturele en diplomatieke gebouwen. Het John F. Kennedy Center for the Performing Arts is een levend monument ter nagedachtenis aan president John F. Kennedy, waar bijna elke dag muziek-, dans- en toneelvoorstellingen van wereldklasse doorgaan. Boek tijdig je tickets op www.kennedy-center.org, je vindt er ook veel gratis voorstellingen. Voor een verrassende rooftop bar ga je naar het Watergate-gebouw.

4. The Wharf

The Wharf is de nieuwste buurt van Washington DC, nog geen tien jaar oud en toch al één van de populairste buurten van DC. Het is een levendige buurt aan de rivier met een mooi uitzicht, een jachthaven, veel uitgaansmogelijkheden, en veel recreatie.

The Wharf is de ideale locatie om rustig je dag uit te glijden. Maak je keuze uit één van de toprestaurants met nieuwe concepten en elegante interieurs, zoals Mi Vida, het beste Mexicaans restaurant buiten Mexico! Sluit dan nog af met een zonsondergang op de pier, of maak een concert mee in The Anthem, waar vaak erg bekende artiesten optreden. 

Op het uiteinde van The Wharf vind je de langst continu werkende openluchtvismarkt van het land. Zonder de Maine Avenue Fish Market zou er geen Wharf zijn. Schepen met krab en oesters serveren hier al sinds 1805 heerlijke zeevruchten. Ga naar Jessie Taylor Seafood, The Virgo Fish House of Captain White’s Seafood City voor kant-en-klare lekkernijen. 

Op wandelafstand vind je L'Enfant Plaza, dat nu weer aantrek krijgt door de aanwezigheid van het International Spy Museum. Tussen interactieve tentoonstellingen en de belangrijkste spionageartefacten ter wereld ga je zelf als spion aan de slag. Ook het Museum of the Bible vind je verderop. Dit ultramoderne museum richt zich op de geschiedenis, het verhaal en de impact van de Bijbel.

5. Arlington

Aan de overkant van de Potomac River bevind je je in Arlington in de staat Virginia. Je ziet het al van op de National Mall, hier staan wél wolkenkrabbers (in DC mag geen gebouw hoger zijn dan het Washington Monument). Tussen een aaneensluiting van start-ups en grote bedrijven, en een jonge gemeenschap en hippe lifestyle, vind je nog enkele belangrijke must-sees.    

Bezoek het beroemde Arlington National Cemetery, opgericht als Amerikaanse militaire begraafplaats tijdens de burgeroorlog. De begraafplaats ligt op het terrein van het huis van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee, Arlington House. Amerikaanse veteranen uit alle oorlogen liggen begraven op de begraafplaats, van de Amerikaanse Revolutie tot de Oorlog in Irak. Het graf van president John F. Kennedy is hier ook, gemarkeerd met de 'Eeuwige Vlam'. Een bezoek aan Arlington Cemetery is gratis, voor een begeleide tour kan je tickets kopen in het bezoekerscentrum.

Net buiten Arlington Cemetery vind je het Iwo Jima Memorial, of US Marine Corps War Memorial. Het wereldberoemde standbeeld toont de zes mariniers die de tweede Amerikaanse vlag ophieven in Iwo Jima op de Japanse vulkaaneilanden op 23 februari 1945, wat het einde betekende van het Amerikaanse conflict in de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Pentagon is het hoofdkwartier van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Zoals de naam het zegt, is het in een vijfhoek gebouwd. Naast het Pentagon ligt het 9/11 Pentagon Memorial, een nationaal monument ter nagedachtenis aan de tragische gebeurtenissen op 11 september 2001. 

6. Alexandria

Alexandria loopt over van geschiedenis. De schilderachtige oude binnenstad aan de rivier werd in 1749 gesticht als tabakshaven. Je vind er nog vele charmante kasseistraten, 18e-eeuwse gebouwen en een bruisende eet- en winkelscène. King Street is de hoofdader, die loopt tot aan de gezellige Waterfront. Vervoer naar Alexandria kan met eigen wagen, met de gele of blauwe metrolijn, of met de Potomac Water Taxi. 

Wandel langs King Street langs historische gebouwen en meer dan 200 lokale en onafhankelijke winkels en restaurants. Je kan ook gebruik maken van de gratis King Street Trolley Shuttle. Een must-stop voor Instagrammers en fotografen, is Spite House, het dunste historische huis in Amerika op (slechts twee meter breed). Dwaal verder langs de historische rode bakstenen trottoirs van de oude binnenstad voor meer fotowaardige rijtjeshuizen uit de afgelopen eeuwen.

Old Town Farmer’s Market is één van de langstlopende boerenmarkten van het land op één locatie. Deze markt mag dan meer dan 260 jaar oud zijn, de producten zijn de dag voordien geplukt. De markt bruist het elke zaterdagochtend in de schaduw van het stadhuis. 

Slechts 13 kilometer ten zuiden van Alexandria ligt het meest bezochte historische landgoed in Amerika: Mount Vernon, het voormalige huis van George Washington. Nu is het een museum vol documenten die ooit toebehoorden aan één van de belangrijkste spelers in de Amerikaanse geschiedenis. Je kan het landgoed bezoeken, langs het huis, de boerderij, tuinen en zelfs de laatste rustplaats van Washington. De leukste manier om naar Mount Vernon te gaan is met de fiets, vanuit Alexandria of Washington DC!  

7. National Harbor

National Harbor is de jongste stad die je ooit zal bezocht hebben. Alles is hier gloednieuw, van de straatriolering tot de meeste excentrieke bars, niets is ouder dan 15 jaar! De perfectie van de stad trekt bezoekers aan om hier in alle sereniteit te komen vertoeven in de winkels, de resorts, het nachtleven en de casino's. 

National Harbor ligt aan de Potomac River in de staat Maryland. Vanuit de stad heb je zicht op de stad Washington DC met het Washington Memorial die in de verte naar je wenkt. Aan de overkant van het water zie je de lichtjes van Alexandria knipperen. Dankzij de uitmuntende ligging aan de oostelijke kant van het water, heb je in National Harbor de beste zonsondergangen van de hele DC regio! Geen betere manier om van een prachtige zonsondergang te genieten dan vanuit het reuzenrad aan de kade, the Capital Wheel. 

Ga zeker eens binnen in het Gaylord National Resort, en je komt terecht in een sprookjesstad, helemaal overkoepeld. Neem je foto bij The Awakening, de reus die uit zand tevoorschijn komt. Of ga het water op, de Potomac River nodigt je uit voor een toertje met een kajak, SUP of fietsbootje.    

National Harbor ligt op twintig minuutjes met de auto van Washington DC. Met de metro geraak je hier gemakkelijk als je overstapt in Alexandria. Ook met de Water Taxi vanuit Georgetown of the Wharf geraak je vlot in deze stad. 

Klaar voor een citytrip in Washington DC?

Misschien is dit ook interessant voor jou?