Overslaan en naar de inhoud gaan

De opmars van de Peruaanse keuken

Vroeger, toen een bezoek aan Machu Picchu nog een impulsbeslissing kon zijn en guerillabewegingen de bevolking nog stevig in haar greep hadden, kortom toen Peru nog niet in de spotlights stond op de toeristische kaart, toen aten reizigers er vooral de menú del día. 8 keer op 10 bestond de maaltijd uit: kip, rijst of aardappelen en wat groenten. Anno 2014 is de Peruaanse keuken hip in Londen, en geeft ze een extra dimensie aan de culturele rijkdom van dé topbestemming in Latijns-Amerika. Ontdek dus snel samen met ons het allerlekkerste uit de Peruaanse keuken.

Om toekomstige Peru-reizigers al te doen watertanden, vroegen wij bij Joker rond naar culinaire tips in de hoofstad Lima. O.a. bij Tula, onze Peruaanse collega, bij collega Tom, die getrouwd is met een Peruaanse, bij onze lokale partner Annelies en bij de allround foodies onder de Jokers. Hun respons was succulent, van basic tot high end, en delen we graag met jullie.

Niet lezen op een lege maag!

La Rústica: de back catalogue van de Peruaanse keuken

La Rústica is een ideaal startpunt voor je culinaire reis door Peru. Twee redenen:

  1. Het buffet dat er geserveerd wordt biedt een overzicht van nationale en regionale gerechten

  2. Het restaurant dat wij met stip aanraden om de Peruaanse keuken te leren kennen ligt in Barranco, een gezellige uitgaansbuurt buiten het centrum (neem ’s avonds best een taxi). Er zijn massa’s restaurants, bars, peñas met muziekoptredens, de zee is vlakbij en iedereen is er vrolijk. Opgelet: La Rústica is een keten, en varieert in kwaliteit afhankelijk van de vestiging. In Barranco is het alleszins heel lekker.

 

Restaurant Heydi: ceviche en zeevruchten

Voor superlekkere ceviche, het nationale gerecht van Peru en zeer kenmerkend voor de Peruaanse keuken, moet je bij Restaurant en Cevichería Heydi zijn, gelegen in de hoofstad Lima. Ceviche is the next big thing nu de sushi-hype aan het bekoelen is. Het is een gerecht op basis van rauwe vis gemarineerd in limoensap en versterkt door de Peruaanse variant van chilipepertjes (aji) en ajuin. De jaléa de mariscos (zeevruchtengerecht) smaakt er ook heerlijk, al dan niet met een lokaal pintje erbij. Het restaurant serveert heerlijke Peruaanse gerechten en is niet voor niets populair onder de Limeños. Slechts af en toe zie je er een verloren gelopen toerist. De prijzen zijn gemiddeld en de kwaliteit top.

 

Mi Barrunto: Peruaanse keuken en voetbal

De lekker volkse cevichería Mi Barrunto vind je naast het voetbalstadion van Allianz Lima. Dit restaurant serveert het typisch Peruaanse gerecht ceviche.

 

Antigua Taberna Queirolo: pisco zoals het hoort

Deze oude bar Queirolo bestaat al sinds 1880 en serveert naast degelijke snacks ook met zorg uitgekozen Pisco en wijn.

 

Astrid&Gastón: trending in New York, thuis in Lima

De droom van elke foodie met een zwak voor Peru, en een uitgekomen droom voor het Duits-Peruaanse koppel Astrid en Gastón. Hun creatieve keuken werd beloond, want Astrid&Gaston mag de titel dragen van beste restaurant van Latijns-Amerika. Een niet te missen culinaire stop tijdens je reis door Peru.

Bij het googelen naar de website van Astrid&Gastón, vonden we deze grappige quote uit één van hun menu’s: “Tired of being rejected by the world, the guinea pig decided to disguise itself as a Peking duck, dressed with rocoto and purple corn crêpe. It got a standing ovation from everyone.” Culinair genieten met een knipoog van het beste uit de Peruaanse keuken.

 

Cafeladería 4D: tropische ijsjes in Lima

4D is een Peruaans ijssalon met een Italiaanse touch. Je vindt verschillende vestigingen van de keten in Peru, maar het originele salon ligt in de wijk Miraflores, vlakbij de archeologische site van Huaca Pucllana. Aan de prijzige kant, maar oh zo lekker. Probeer zeker (ook) de smaken op basis van Peruaans fruit zoals lúcuma.

 

AmaZ: ah ma zo’n lekkere keuken!

Als jij niet naar het Amazonegebied gaat, dan komt het wel naar jou, aan tafel in AmaZ! Ze profileren zich als ambassadeur van de gastronomie en cultuur “amazónica” en dat doen ze verbluffend smaakvol. Culinair genieten in Lima van de beste Peruaanse gerechten, dat doe je hier!

 

De vismarkt: neus dicht, ogen open

Vis vanuit de zee, uit de bergrivieren en uit de jungle: het ligt allemaal te blinken op de Peruaanse markten als waren het zilveren Inca-schatten. Inclusief gigantische meervallen die je ongegeneerd aanstaren!

En verder deze Peruaanse specialiteiten:

 

  • Anticuchos: vroeger spiesjes van runderhart, maar nu een algemene naam voor de typische vleesspiesjes die je koopt aan eetkraampjes op straat.

  • Chifa: fusion cuisine tussen de Chinese en Peruaanse keuken, die alsmaar verfijnder wordt dan toen de doodgewone rijstschotel arroz chaufa nog het chifa-uithangbord was.

  • Cuy: gegrilde cavia, redelijk herkenbaar geserveerd. Smaakt als een variant tussen kip en konijn.

  • Nikei: fusion cuisine tussen de Japanse en Peruaanse keuken.

  • Papa: de aardappel, in zo’n 1000 soorten beschikbaar. De populairste gerechten zijn papa rellena (gevulde aardappel) en papa a la huancaína (aardappel in schijfjes met een saus op basis van aji)

  • Picarones: een typisch dessert gemaakt op basis van zoete aardappel, Peruaanse variant van de donut.

  • Tamales: gestoomde bananenbladeren gevuld met maïs en vlees of kaas.

 

Onze tipgevers over de Peruaanse keuken

Bedankt aan onze culinaire tipgevers: Tula Perez-Lopez (Joker Antwerpen), Tom De Block (Joker Luchtvaart), Jeroen Vincken (Joker Sales), Marij Lambert (Joker Communicatie), Annelies Hamerlinck (lokale partner in Peru)

Zelf op reis naar Lima, Peru?

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

Misschien is dit ook interessant voor jou?