Peru is zo veel meer dan Machu Picchu. Het is ook perfect voor avonturiers die houden van trekkings door de bergen of raften op wilde rivieren. Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in de steden Arequipa, Lima en Cusco. En dan hebben we het nog niet over de mooie natuur gehad! Of je nu kiest voor een georganiseerde rondreis of een reis in groep naar Peru, het land zal je sowieso verrassen met zijn veelzijdigheid.
Kies uit verschillende reisroutes en reis met vrienden, je partner of je gezin doorheen Peru. We werkten verschillende routes uit om je de perfecte vakantie te bezorgen, van toeristische highlights tot een trip off-the-beaten-track. Bekijk hier het aanbod aan georganiseerde rondreizen met je eigen reisgezelschap.
Groepsreizen
Individuele rondreizen
Vluchten naar Peru
Bestemming | Vertrek | Maatschappij | Vertrek tussen | Boek tot | Prijs | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Lima |
Lima | Brussel | Delta |
09/01/23 - 14/06/23 16/08/23 - 10/12/23 | Boek tot 31/12/23 | vanaf € 680 | of kies andere reisdata |
Partners
Over Peru
Peru ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika aan de Stille Oceaan. Het grenst aan Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. De hoofdstad is Lima. De totale oppervlakte van het land bedraagt 1.285.220 vierkante kilometer, vergelijkbaar met 42 maal België. Het hoogste punt van het land bevindt zich in de Andes, de Nevado Huascarán, op 6768 meter hoog.
Je kan Peru opdelen in 3 stukken: de kust (Lima), het hoogland (Machu Picchu, Titica, Arequipa) en de jungle (Iquitos). De 2.400 km lange kust ligt tussen Stille Oceaan en is heel droog. Dan heb je de Andes met een gemiddelde hoogte van 4.000 m. Ten oosten van de Andes (aan de grens met Brazilië) heb je het Amazone laagland waar je de spectaculaire jungle kan bewonderen.
Danzkij zijn verschillende klimaattypes staat Peru bekend om zijn prachtige en diverse fauna en flora. Palmbomen, zeeleeuwen, dolfijnen, pelikanen en cactussen aan het strand; planten en papegaaien in de jungle en lama's en chinchilla's in de Andes. Meer dan 400 soorten zoogdieren, 300 soorten reptielen, 1700 soorten vogels en 50.000 plantensoorten vind je hier! Ook kan je in Peru tal van N.P.'en bezoeken. Symbool van Peru is de lama, het dier staat afgebeeld op geld, postzegels en luciferdoosjes. Ook vind je er vele familieleden van de lama: de alpacas (berglama's), guanacos (wilde lama's) en vicuñas (kleine broertjes van de lama).
Tijdens de Inca of Salkantay Trail zal je ook vele orchideeën, bomen, vogelsoorten en herten tegenkomen.
Peru verwierf zijn onafhankelijkheid van Spanje op 28 juli 1821, 28 juli is ook de nationale feestdag in Peru. Het is een republiek en heeft als president Martín Vizcarra (23 maart 2018). Een president kan 5 jaar zijn ambt uitvoeren en voor maximaal 2 ambtstermijnen verkozen worden.
In het verleden waren de presidenten militairen uit de Peruviaanse krijgsmacht die hebben gestreden voor de onafhankelijkheid van het land en in de Salpeteroorlog tegen Chili. Om die reden wordt de president van Peru ook wel aangeduid als de "Beschermer van Peru" (in het geval van José de San Martin) en "Opperste Beschermer" (in het geval van Andrés de Santa Cruz).
Peru telt 32 miljoen inwoners. 47% van de Peruaanse bevolking bestaat uit indíginas (dit zijn indianen, nakomelingen van de Inca's), 32 procent uit mestiezen (een vermenging van blanken en indíginas), 12 procent uit blanken en 3 procent uit Aziatische en Afrikaanse herkomst. De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazonegebied terwijl blanken en mestiezen aan de kust en in de grotere steden (Lima) wonen. De hoogland-indianen van de bergstreken (zo'n 40 stammen) behoren voornamelijk tot de Quechua's. Rond het Titicacameer vind je vooral Aymara-indianen. De gemiddelde levensverwachting van de Peruaan is 74 jaar.
In Peru betaal je met de sol. Peru haalt zijn belangrijkste inkomsten uit visserij, mijnbouw (koper), toerisme, aardgas en olie. belangrijke exportproducten van het land zijn rietsuiker, katoen, koffie, coca en rijst. De laatste jaren doet Peru het economisch als één van de besten van Zuid-Amerika. Het land heeft een jonge beroepsbevolking die volop consumeert. Peru heeft ook een goede geografische ligging. Via de Stille Oceaan exporteert het veel naar de Verenigde Staten, Canada, China en Japan.
Sinds 1969 hebben Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela onderling een samenwerkingspact, het zogenaamde Andespact. Ook de Europese Unie heeft een samenwerkingsakkoord met de landen van het Andespact. En bovenop heeft Peru ook bilaterale handelsovereenkomsten met zijn buurlanden.
Het merendeel van de mensen (81%) in Peru is rooms-katholiek, de rest is protestants. Sommige missen worden ook in Quechua, Aymará en andere indianentalen gehouden. Vele pre-Columbiaanse en natuurtradities zijn in het katholicisme geslopen, zo wordt Pachamama (Aarde) en Maria naast elkaar vereerd. Ook wordt de Semana Santa (voor Pasen) uitbundig gevierd. Op Paasmaandag en Witte Donderdag vindt er een spectaculaire processie in Cuzco ter ere van de beschermheilige Nuestro Señor de los Temblores plaats.
In Peru heb je zo'n 3000 feesten per jaar, meestal om de dag van een lokale beschermheilige te vieren. We mogen hier zeker Inti Raymi op 24 juni niet vergeten, een Incafestival dat in het teken staat van de zonnegod.
Inti Raymi, het Festival van de Zon dat elk jaar op 24 juni plaatsvindt, is het grootste festival in Peru en brengt duizenden bezoekers naar Cuzco.
Een populair drankje in Peru is de pisco sour. Het is een cocktail gemaakt van de lokale sterke drank pisco, geklopt eiwit, rietsuikerstroop, ijsblokjes en veel limoen- of citroensap.
Peruanen eten cuy, en nee dit is geen koe op Vlaamse wijze, maar cavia.
Bij hoofdpijn leggen ze schijfjes aardappel op hun voorhoofd.
Vooraleer ze samen iets drinken laten ze enkele druppels op de grond vallen om Moeder Aarde (Pacha Mama) te bedanken.
Het kennen van een paar Spaanse woordjes wekt sympathie/respect op bij de lokale bevolking. Iemand vriendelijk goeiedag zeggen wordt steeds geapprecieerd.
Korte broeken worden niet echt als beledigend ervaren, maar in de minder toeristische gebieden kies je toch beter voor een lange broek.
Warm, stromend water is niet altijd vanzelfsprekend in Peru. Ga er zo zuinig mogelijk mee om.
Blijf tijdens wandelingen op de officiële paden en laat geen afval achter.
Het kauwen van cocabladeren helpt tegen hoogteziekte.
In Peru is het in de zomer 7 uur vroeger dan in België, in de winter 6 uur.
Het voltage is in Peru meestal 220 Volt, maar ook 110 Volt komt voor in de jungle van Puerto Maldonado. Neem best een wereldstekker of adaptor mee.
Vooral in Lima en de grote steden komen straatcriminaliteit, diefstal en overvallen voor. Loop dus niet demonstratief met je geld, camera of fototoestel op straat. Bewaar kostbare bezittingen (je paspoort!)en grote sommen geld in een kluis van je hotel of accommodatie. Neem enkel taxi's van erkende taxibedrijven.
Meer info vind je via http://diplomatie.belgium.be/nl/.