Overslaan en naar de inhoud gaan

Peru is 1.285.216 km² groot en heeft kust, bergen, jungle, woestijn en een sterke inheemse cultuur en boeiende geschiedenis. Tenzij je een jaar de tijd hebt om rond te trekken, kan je niet elke hoek van dit prachtige land zien, dus kiezen is de boodschap.

Wij vroegen Joker-medewerkers naar hun persoonlijke hoogtepunten. Nog geen idee wat je allemaal wil zien tijdens je trip naar Peru? Deze 9 insider-tips uit onze reizigersharten helpen je verder!

1. Letterlijk hoogtepunt

Een nogal letterlijk hoogtepunt: een bergpas bedwingen tijdens de meerdaagse Salkantay-trekking in de buurt van Machu Picchu. Op 4.600 meter bevindt zich de top. 

Sofie Stans - Communicatie en Marketing
De Salkantay-trekking was een hele uitdaging maar absoluut de moeite waard. De uitzichten zijn echt adembenemend. Ook wel letterlijk want de hoogte zorgt er voor dat het moeilijker is om te ademen. Zorg dat je enkele dagen voor de trekking al geacclimatiseerd bent zodat je geen hoogteziekte krijgt. Werk aan je conditie en neem voldoende warme kledij mee en kleed je in laagjes. Overdag vallen de temperaturen mee maar 's nachts kan het erg koud zijn in je tent. Je krijgt wel de mooiste sterrenhemel te zien als beloning na je inspanning. We kregen dankzij onze koks ook het lekkerste eten van heel de reis.
Salkantay-trekking

2. Machu Picchu

Machu Picchu is een klassieker, maar eentje die je écht niet kan overslaan als je voor het eerst naar Peru reist. De ervaring wordt des te intenser als je ook een permit voor de berg Huayna Picchu reserveert: na een klim van 1,5 u geniet je een prachtig zicht over de hele Incastad. Dat is sowieso een moment om stil van te worden. Fans van archeologische sites nemen best ook de tijd om andere Incasteden in de Heilige Vallei te bezoeken, zoals Ollantaytambo.

"Deze foto is genomen aan de Sun Gate, de oude toegangspoort tot Machu Picchu. Vanop die plek keken we voor het eerst over de oude stad. Indrukwekkend gewoon!
De berg achteraan op de foto is Huayna Picchu. Wij maakten de pittige klim in de mist. En dat maakte ons bezoek extra mysterieus. Eenmaal boven aangekomen trokken de wolken open en kwam Machu Picchu beetje bij beetje door de wolken tevoorschijn. Euforisch, waren we!"

Valerie De Ceuster - Joker-reiskantoor in Mechelen

 

3. De vele kleuren van de Rainbow Mountain

“Naar de Rainbow Mountain ofte Vinicunca ga je voor de kleurenpracht: fel rood en groen dat sterk contrasteert met besneeuwde bergtoppen. Zeer indrukwekkend. Het is een perfecte daguitstap vanuit de toffe stad Cusco. We maakten er een wandeling van om en bij de 7 km. Dat bleek best wel pittig, op meer dan 5000 meter hoogte. Zeker op het einde, waar de tocht een stuk bergop ging.”

Jellemieke Vandebroek – experte individuele rondreizen naar Peru

4. Condors spotten vanuit de 3.140 m diepe Colca Canyon

“Een korte, tweedaagse trekking is echt een meerwaarde bij een bezoek aan de Colca Canyon. Je wandelt langs kleine, bedrijvige dorpen waar soms de tijd even lijkt stil te staan. Tijdens de tocht zijn de landschappen ronduit spectaculair. Je slaapplek is aan de oase Sangalle, waar je een zeer verfrissende duik kan nemen in het water.

De klim terug naar boven op dag 2 is best wel pittig – de Colca Canyon is een stuk dieper dan de beroemde Grand Canyon. Maar je vergeet de vermoeidheid snel bij een blik op die grote condors, koningen van de Andes, die boven je hoofd mee naar boven cirkelen.”

Wouter Plinke - Joker-reiskantoor in Gent

5. Scenic route: van de zuidelijke stad Arequipa naar Chivay, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Colca Canyon

“De mooiste rit in heel Peru is zonder twijfel de tocht van Arequipa naar de stad Chivay, die voor een groot stuk loopt langs het natuurreservaat Salinas y Aguada Blanca. Onderweg spot je sowieso vele lama’s en alpaca’s, de meest fotogenieke dieren van het land. Een grote kans dat je ze aantreft terwijl ze rustig aan het grazen zijn, met op de achtergrond de hoge toppen van het Andesgebergte.”

Leen Leemans – Joker-reiskantoor in Wilrijk

6. Sandboarden in de woestijn

Woestijn in Peru? Ja hoor! Oasestad Huacachina is omringd door kilometers zand en duinen. Een mooie ervaring om, na het omhoogklauteren op zo’n duin, in alle rust te genieten van een mooie zonsondergang.

"Adrenaline verzekerd bij het sandboarden tussen de vele duinen! Afhankelijk van de hoogte van de duin kan je op je buik of poep naar beneden glijden. Of gewoon rechtstaand (maar dat was – eerlijk gezegd – toch met een bang hartje…). Om tot bij de goeie duinen te komen, pakt een gids je mee met een dune buggy die vlot over het mulle zand manoeuvreert.

Jammer genoeg krijgt ook Peru bezoek van onrespectvolle toeristen die hun afval gewoon achterlaten in de woestijn. Echt zonde… En dus namen we ook even de tijd om het rondvliegende plastic afval te verzamelen in enkele zakjes die we vonden."

Jellemieke Vandebroek - experte individuele rondreizen in Peru

7. Enkele dagen in het Amazonewoud

“Een deep dive in de jungle is mijn ultieme tip voor iedereen die naar Peru gaat. Heerlijk om vol spanning te starten aan een trekking door het dichtbegroeide regenwoud. En dan de ontlading die je voelt als je daar plots, hoog in een boom, een toekan spot, een troep apen aan de takken ziet slingeren of, samen met je metgezellen, even stilstaat om de kleurrijke, overvliegende ara’s te bewonderen.

Ik herinner me ook nog levendig onze vele pogingen om vanuit een houten kano die snelle reuzenotters goed op beeld te krijgen. En de schijnbaar verbaasde blik in de ogen van de capibara’s op de rivieroever wanneer we rustig voorbij hen dobberden.”

Ann Fransen - Communicatie en marketing

8. Couleur locale

Op reis gaan naar Peru = ook de culturele diversiteit omarmen. Elke regio kent haar eigen feesten, die vaak nog hun wortels hebben in die oude Inca-cultuur. Zo’n feest gaat meestal ook gepaard met een specifieke klederdracht (meestal heel kleurrijk), bepaalde muziek en dansen, en veel en lekker eten.

“Dit zijn enkele foto’s genomen in Chinchero, een dorp in de Heilige Vallei, niet ver van de stad Cusco. Er was een feest aan de gang met mensen uit de wijde omgeving. Veel ambiance dus! En voor ons een unieke ervaring: we konden meegenieten van het feestgedruis én tegelijk nog restanten bewonderen van een Inca-tempel en een prachtige kerk die de Spanjaarden daarop lieten bouwen.”

Katrijn Sleurs, Joker-reiskantoor in Mechelen

9. Ayacucho: ongerept Peru

Ayacucho was lange tijd het terrein van het Lichtend Pad, een terroristische beweging. Daardoor werd het pas eind jaren ’90 toegankelijk voor het toerisme. Nu nog steeds is het een weinig toeristisch en gezapig stadje. Onze tip: bezoek er zeker het ViaVia Joker Reiscafé: je kan er eten, slapen en als je wil organiseren ze ook uitstappen, kookworkshops, een Spaans taalbad en nog veel meer voor je!

Zelf op reis naar Peru?

Misschien is dit ook interessant voor jou?