Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze citytrip ontdekken we de authentieke plekken van Marrakech. Locals Lotte en Rachid verwelkomen ons graag in hun ViaVia Joker Reiscafé, een prachtige plek met op het dakterras een uniek uitzicht over de medina.

Op deze reis gaan we ook een dag naar de Hoge Atlas én uitwaaien aan zee in Essaouira, waar we kennismaken met een heel ander Marokko. Fietsen, wandelen, koken, surfen, Arabisch leren en lunchen met onze voeten in het water van de Ourika,… dit wordt een gevarieerde trip om nooit te vergeten!

Lees zeker ook onze reisblog: Zo bezorgt local Lotte je een originele citytrip in Marrakech.

De hoogtepunten van deze reis

Fietsen in Marrakech

De wervelende stad Marrakech op een alternatieve manier bezoeken samen met Lotte en Rachid van ViaVia Joker Reiscafé

Bazaar in Marrakech Marokko

De geuren en de kleuren van de bazaar

Haven met sloepen in Essaouira Marokko

Uitwaaien aan het idyllisch kuststadje Essaouira

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Citytrippen in het magische Marrakech

De eerste dagen vertoeven we in Marrakech, de stad die de thuis is van Lotte en Rachid die je kent van Bye Bye Belgium op tv! We worden verwelkomd in hun ViaVia Joker Reiscafé, een gezellig pand dat ze helemaal renoveerden en waar je vanop het dakterras een totaalzicht krijgt over de stad. We genieten van een welkomstdiner en babbelen over de Marokkaanse dingen des levens en cultuur, en schrapen onze keel om zelf een mondje Darija te spreken, het Marokkaans Arabisch.

We fietsen door de smalle steegjes van de stad en manoeuvreren tussen volgeladen stootkarren en snelle brommers. Twee jonge Marokkanen startten een fietsersorganisatie toen ze merkten dat jongeren steeds vaker op een brommer dan op de fiets klimmen. Nu promoten deze toffe kerels het voordeel van fietsen in de stad én gidsen ze ons langs statige paleizen, via grote en kleine moskeeën, van de medina binnen de stadsmuren tot de luxueuze villawijk daarbuiten.

En wat dacht je van een bezoek aan de meest Instagrammable locatie van Marrakech? Welkom in Jardin Majorelle! Ooit woonde modeontwerper Yves Saint Laurent hier, nu is de botanische tuin met het blauwe huis een iconische plek. We bezoeken de tuin en het museum om meer over het werk en leven van YSL te ontdekken.

Dat de stad leeft, ontdekken we ’s avonds op Djemaa El Fna. Het centrale stadsplein is één groot openluchtrestaurant en meteen ook het podium van verhalenvertellers, zangers en muzikanten die rekenen op applaus en een zakcentje van de omstaanders. We laten ons helemaal meeslepen in deze gezellige drukte!

2 Dag 3
Een dagje natuur in de Ourikavallei en zonsondergang in de Agafay woestijn

We trekken de natuur in! Na ongeveer 1,5 uur rijden zitten we midden in de Ourikavallei in het Hoge Atlasgebergte. De rivier die hier tussen de bergen stroomt is voor de inwoners van Marrakech een ontspannende daguitstap. Wij maken er een wandeling met af en toe een beetje klimmen en klauteren. Dat het de moeite waard is, wordt duidelijk als we genieten van de prachtige uitzichten.

Uitrusten doen we op een kleurrijke terrasje. De tajines staan reeds te pruttelen zodat we ook nog kunnen genieten van die andere Marokkaanse specialiteit: de overheerlijke keuken. Als we willen, lunchen we met onze voeten in het water!

Van de bergen rijden we naar de woestijn! De natuur is in deze rotsachtige woestijn op z’n mooist bij zonsondergang. In de Agafay woestijn genieten we van een diner, kampvuur, muziek en de sterrenhemel.

3 Dag 4
Verwennerij in de hammam en de souks

Marrakech bestaat niet enkel uit toeristische trekpleisters. De reden waarom Lotte en Rachid verliefd zijn op de stad heeft ook alles te maken met de cultuur. Om ons letterlijk onder te dompelen in die Marokkaanse cultuur, kunnen we genieten van een hammam. Het is misschien schrikken hoe hard onze huid geschrobd wordt met bruine zeep, maar het resultaat -een zacht babyvelletje- voelt heerlijk. Een deugddoende massage is sowieso de kers op de taart!


Op een stadswandeling door Marrakech bezoeken we de klassiekers zoals de Koutoubia moskee en het Bahia paleis, maar ook de verborgen hoekjes van de medina zoeken we op. Het is op die plekken dat ambachtslui hun atelier hebben want in deze stad wordt met veel passie én know-how aan traditionele producten en kunst gewerkt. De souks zijn een gigantisch grote kleurrijke markt. Dankzij de leerlooiers, metaalbewerkers, tapijtwevers,..is Marrakech een walhalla voor souvenirshoppers.

4 Dag 5-6
Uitwaaien aan het strand van Essaouira

Vandaag reizen we naar het kuststadje Essaouira. Dit is de thuishaven van artiesten, muzikanten én surfers, en dus niet te missen! In deze stad hangt een gemoedelijke sfeer en daar profiteren we volop van. We kuieren over les remparts of historische stadswallen, door de medina en langs de vismarkt. Wie wil pakt het actiever aan en gaat surfen in de golven of paardrijden op het strand. We sluiten de dag af met de zonsondergang aan de Atlantische Oceaan.

5 Dag 7-8
De geheimen van de Marokkaanse keuken

We laten ons terug voeren naar Marrakech. Hier gaan we naar de markt zodat we zelf kunnen proberen enkele traditionele Marokkaanse gerechten te maken! Tegenover de ViaVia is een markt waar men groenten en fruit, kip en vis, olijven en opgelegde citroenen verkoopt. Een avontuur op zich waarbij we de Marokkaanse kruiden en specerijen ruiken en proeven, en we leren over diens geneeskrachtige kwaliteiten! We gaan samen aan de slag om alle verse ingrediënten om te toveren tot een heerlijke zelfgemaakte lunch.


We sluiten af met een feestje op het dakterras van ViaVia Joker Reiscafé en nemen afscheid van Lotte en Rachid. We maken ons op voor de terugvlucht naar Brussel. De kans is groot dat je nog voor het opstijgen zal beslissen dat je zeker wil terugkomen naar Marrakech!

Data en prijzen

Vertrek: 22/10/2023
Terug: 29/10/2023
Basisprijs: €1.503
+ 330 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-356
36-451
46-553
56-652
Geslacht
mannen1
vrouwen12
Vertrekvergadering op: 30/09/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2023
Volzet
Vertrek: 11/02/2024
Terug: 18/02/2024
Basisprijs: €1.712
+ 330 EUR budget
al 5 boekingen (Als jij nu boekt, is de reis gegarandeerd!)
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-352
+652
Geslacht
mannen1
vrouwen4
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/06/2023
Vertrek: 27/10/2024
Terug: 03/11/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Marrakech en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomstetentje in ViaVia Joker Reiscafé Marrakech
 • Pakket geregeld via ViaVia Joker Reiscafé Marrakech t.w.v. 660 EUR
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering 
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten (buiten pakket), plaatselijk transport (buiten pakket), luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden (buiten pakket). 
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 26 / 09 / 2023
Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzaam op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

We compenseren de CO2-uitstoot van alle vluchten van onze reisbegeleiders via Bos+.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Marrakech en Essaouira

Wat andere reizigers vinden

Een kort en krachtige onderdompeling in de Marokkaanse cultuur! Elke dag leerden we weer een ander aspect van de cultuur kennen, en geen enkele dag was dezelfde.

Anoniem

Ik keek sowieso uit naar Marrakesh, maar het heeft me nog meer positief verrast dan gedacht. Het is een ander werelddeel, een andere cultuur, een andere wereld, en dat voel je aan alles. Het eten is er exotischer en meer gekruid, het verkeer is er rommeliger, de mensen warmer en de riads gezelliger. De manier hoe Joker de reis ingevuld heeft, met fantastische activiteiten als fietsen, hammambezoek, kookworkshop, paragliden, ballonvaren, paardrijden, woestijnbezoekje, Viavia bezoek, ... maakte het helemaal top!

Tinneke

De reis was ongelofelijk. Dit was mijn allereerste Joker-reis en absoluut niet mijn laatste. Als ik terugkijk naar de trip naar Marokko, kijk ik echt met een fijn gevoel terug. De activiteiten waren allemaal bucketlist-waardig, de groep was fantastisch en de reis sloot helemaal aan bij mijn wensen

Jessica Goris

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".