Overslaan en naar de inhoud gaan

Kriebelt het bij jou ook zo om Marrakech te bezoeken nadat jij het verhaal van Lotte en Rachid in het tv-programma Bye Bye Belgium hebt gezien? Ga dan zeker mee op deze korte, maar verrassende, citytrip! Locals Lotte en Rachid zijn thuis in Marrakech en nemen je via een bevoorrechte fast-lane mee naar authentieke plekken in de stad. Ze verwelkomen je natuurlijk graag in hun ViaVia Joker Reiscafé, een prachtige plek met op het dakterras een uniek uitzicht over de medina.

Op deze reis ga je ook een dag naar de Hoge Atlas én uitwaaien aan zee in Essaouira, waar je kennismaakt met een heel ander Marokko. Fietsen, wandelen, koken, proeven, ruiken, surfen, gemasseerd worden, Arabisch leren en lunchen met onze voeten in het water van de Ourika,… dit wordt een gevarieerde trip om nooit te vergeten!

Lees zeker ook onze reisblog: Zo bezorgt local Lotte je een originele citytrip in Marrakech.

De hoogtepunten van deze reis

Fietsen in Marrakech

De wervelende stad Marrakech op een alternatieve manier bezoeken samen met Lotte en Rachid van ViaVia Joker Reiscafé

Bazaar in Marrakech Marokko

De geuren en de kleuren van de bazaar

Haven met sloepen in Essaouira Marokko

Uitwaaien aan het idyllisch kuststadje Essaouira

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Citytrippen in het magische Marrakech

De eerste dagen vertoeven we in Marrakech, de stad die de thuis is van Lotte en Rachid die je kent van Bye Bye Belgium op tv! We worden verwelkomd in hun ViaVia Joker Reiscafé, een gezellig pand dat ze helemaal renoveerden en waar je vanop het dakterras een totaalzicht krijgt over de stad. We genieten van een welkomstdiner en babbelen over de Marokkaanse dingen des levens en cultuur, en schrapen onze keel om zelf een mondje Darija te spreken, het Marokkaans Arabisch.

Lotte van ViaVia neemt ons mee voor een stadswandeling door haar Marrakech. Daar horen de klassiekers bij zoals de Koutoubia moskee en het Bahia paleis, maar ook de verborgen hoekjes van de medina waar zij zo van houdt. Het is op die plekken dat ambachtslui hun atelier hebben want in deze stad wordt met veel passie én know-how aan traditionele producten en kunst gewerkt. Dankzij de leerlooiers, metaalbewerkers, tapijtwevers,..is Marrakech een walhalla voor souvenirshoppers.

Daarnaast fietsen we een halve dag door de smalle steegjes van de stad en manoeuvreren tussen volgeladen stootkarren en snelle brommers. Twee jonge Marokkanen startten een fietsersorganisatie toen ze merkten dat jongeren steeds vaker op een brommer dan op de fiets klimmen. Nu promoten deze toffe kerels het voordeel van fietsen in de stad én gidsen ze ons langs statige paleizen, via grote en kleine moskeeën, van de medina binnen de stadsmuren tot de luxueuze villawijk daarbuiten.

En wat dacht je van een bezoek aan de meest Instagrammable locatie van Marrakech? Welkom in Jardin Majorelle! Ooit woonde modeontwerper Yves Saint Laurent hier, nu is de botanische tuin met het blauwe huis een iconische plek. We bezoeken de tuin en het museum om meer over het werk en leven van YSL te ontdekken.

Marrakech bestaat niet enkel uit toeristische trekpleisters. De reden waarom Lotte en Rachid verliefd zijn op de stad heeft ook alles te maken met de plaatselijk cultuur. Om ons letterlijk onder te dompelen in die Marokkaanse cultuur, kunnen we genieten van een hammam. Het is misschien schrikken hoe hard onze huid geschrobd wordt met bruine zeep, maar het resultaat -een zacht babyvelletje- voelt heerlijk. Een deugddoende massage is sowieso de kers op de taart!

Dat de stad leeft, ontdekken we ’s avonds op Djemaa El Fna. Het centrale stadsplein is één groot openluchtrestaurant en meteen ook het podium van verhalenvertellers, zangers en muzikanten die rekenen op applaus en een zakcentje van de omstaanders. We laten ons helemaal meeslepen in deze gezellige drukte!

2 Dag 4
Een dagje natuur in de Ourikavallei

We trekken de natuur in! Na ongeveer 1,5 uur rijden zitten we midden in de Ourikavallei in het Hoge Atlasgebergte. De rivier die hier tussen de bergen stroomt is voor de inwoners van Marrakech een ontspannende daguitstap. Wij maken er een wandeling met af en toe een beetje klimmen en klauteren. Dat het de moeite waard is, wordt duidelijk als we genieten van de prachtige uitzichten.

In deze regio zijn veel coöperatieven die de vruchten van de arganboom verwerken tot olie en andere producten. Deze boom wordt niet voor niks de ‘boom der schoonheid’ genoemd. Een niet te missen Marokkaanse specialiteit dus! Uitrusten doen we op een kleurrijke terrasje. De tajines staan reeds te pruttelen zodat we ook nog kunnen genieten van die andere Marokkaanse specialiteit: de overheerlijke keuken. Als we willen, lunchen we met onze voeten in het water!

3 Dag 5-6
Uitwaaien aan het strand van Essaouira

Vandaag reizen we naar het kuststadje Essaouira. Dit is de thuishaven van artiesten, muzikanten én surfers, en dus niet te missen! In deze stad hangt een gemoedelijke sfeer en daar profiteren we volop van. We kuieren over les remparts of historische stadswallen, door de medina en langs de vismarkt. Wie wil pakt het actiever aan en gaat surfen in de golven of paardrijden op het strand. We sluiten de dag af met de zonsondergang aan de Atlantische Oceaan.

Naar de kust kunnen we niet vertrekken met een lege maag. Gelukkig hebben Lotte en Rachid daarvoor de ideale oplossing: we gaan naar de markt zodat we zelf kunnen proberen enkele traditionele Marokkaanse gerechten te maken! Tegenover de ViaVia is een markt waar men groenten en fruit, kip en vis, olijven en opgelegde citroenen verkoopt. Een avontuur op zich waarbij we de Marokkaanse kruiden en specerijen ruiken en proeven, en we leren over diens geneeskrachtige kwaliteiten! Achteraf gaan we, samen met de kok van de ViaVia, aan de slag om alle verse ingrediënten om te toveren tot een heerlijke zelfgemaakte lunch.

4 Dag 7
Afscheid van Marrakech, en Lotte en Rachid

Nadat we de avond voordoen een feestje hebben gebouwd op het dakterras van ViaVia Joker Reiscafé van Lotte en Rachid, maken we ons op voor de terugvlucht naar Brussel. De kans is groot dat je nog voor het opstijgen zal beslissen dat je zeker wil terugkomen naar Marrakech!

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 30/10/2021
Terug: 05/11/2021
Basisprijs: €746
+ 800 EUR budget
Inschrijving enkel op aanvraagInfo
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-358
36-453
46-551
Geslacht
mannen5
vrouwen8
Vertrekvergadering op: 03/10/2021
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/03/2021
Volzet
Vertrek: 05/02/2022
Terug: 11/02/2022
Basisprijs: €710
+ 800 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/06/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Marrakech en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomstetentje in ViaVia Joker Reiscafé Marrakech
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering 

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. 
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Bijkomende info

Voor deze reis in 2021 is een geldig COVID-19 vaccinatiebewijs vereist. We volgen daarbij de richtlijnen van de lokale overheid. Alleen wie volledig gevaccineerd is en dit kan bewijzen, kan er immers aan het openbare leven deelnemen (restaurants, bezienswaardigheden, overnachten in hotels…).

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 20 / 07 / 2021
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

We fietsen door Marrakech met een Marrakchi (iemand die in de stad woont). De fiets is de beste manier om ook het leven buiten de stadsmuren te ontdekken. Geuren en kleuren zal je non-stop ruiken, observeren, voelen tijdens de wandelingen door Marrakech. Tijdens de kookworkshop kan je proeven en maak je zelf je lunch. Er staat een lichte bergwandeling op het programma en je kan surfen of paardrijden in Essaouira.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

ViaVia Marrakech is onze partner bij deze reis. De visie en missie van de ViaVia Reiscafés sluit helemaal aan bij onze duurzame manier van reizen. ViaVia kiest voor betrouwbare partners, voor faire lonen en vergoedingen voor de medewerkers, voor investeren in de gemeenschap, voor lokale producten op het menu, voor respect voor de cultuur en gewoonten van gasten en Marokkanen,...

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Lotte en Rachid van ViaVia Marrakech zijn ons aanspreekpunt. Als Belgisch-Marokkaans koppel wonen ze samen in Marokko, werken ze met een Marokkaans team en stellen ze ons voor aan de plaatselijke gids en chauffeurs. In de souks van Marrakech word je sowieso door verkopers aangesproken. Uiteraard wil de verkoper graag dat jij een souvenir koopt maar als je geen interesse hebt in het product, dan zit er misschien wel een fijn gesprek in. Aan het begin van de reis leer je een paar basiswoorden Darija, het Marokkaans Arabisch, dat zal het aanknopen van gesprekken nog makkelijker maken.

Documenten

Voor Marokko heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog 90 dagen geldig is vanaf vertrek uit Marokko. Meer informatie op http://diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 30/10/2021

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 30/10/21 - 07:10
MADRID BARAJAS INTL 30/10/21 - 09:35
MADRID BARAJAS INTL 30/10/21 - 11:00
MARRAKECH - MENARA INTL 30/10/21 - 12:00
MARRAKECH - MENARA INTL 05/11/21 - 14:00
MADRID BARAJAS INTL 05/11/21 - 16:00
MADRID BARAJAS INTL 05/11/21 - 20:05
BRUSSELS AIRPORT 05/11/21 - 22:30

Reis met vertrek op 05/02/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 05/02/22 - 07:25
MADRID BARAJAS INTL 05/02/22 - 09:50
MADRID BARAJAS INTL 05/02/22 - 11:25
MARRAKECH - MENARA INTL 05/02/22 - 13:20
MARRAKECH - MENARA INTL 11/02/22 - 13:55
MADRID BARAJAS INTL 11/02/22 - 15:55
MADRID BARAJAS INTL 11/02/22 - 20:05
BRUSSELS AIRPORT 11/02/22 - 22:30
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis: In Marrakech ontdekken we de stad vooral te voet en met de fiets. Voor de daguitstap naar Ourika en ons verblijf in Essaouira rijdt een chauffeur met zijn minibus ons naar de bestemmingen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. We verblijven in een riad in de medina van Marrakech, dat is een traditioneel gastenhuis rond een patio. De kamers zijn voor 2, 3 of 4 personen, afhankelijk van de groepssamenstelling. Ook in Essaouira verblijven we in een gastenhuis in het centrum van de kuststad.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

De Marokkaanse specialiteiten zijn couscous en tajine! In Marrakech is de lokale specialiteit tanjia, dat is een stoofpot van rundvlees. In Essaouira eet je verse vis die net uit de Atlantische Oceaan is gevist. Een aanrader tijdens deze reis zijn ook de variatie aan Marokkaanse salades (aubergine, wortelen, rode biet, linzen,...).

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • schoenen of sandalen waar je makkelijk mee wandelt (op een citytrip leg je uiteindelijk per dag veel kilometers te voet af)
 • lichte kledij
 • warme trui ('s avonds koelt het af en in Essaouira kan er veel wind zijn)
 • zonnecrème

Marokko is een islamland, weet dat minirokjes en -shorts niet overal gepast zijn. Marrakech is een zonnige bestemming maar het kan 's ochtends en 's avonds fris zijn, ook aan de kust staat er vaak veel wind. Zorg dus voor een mix van kledij in je bagage.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.De medische infrastructuur en verzorging zijn van relatieve kwaliteit. De privé-klinieken geven een verzorging die de kwaliteit van Europa benadert.

Inentingen en vaccins Er zijn geen verplichte inentingen voor Marokko. Vaccin tegen hepatitis A is wel sterk aangeraden, alsook een update van de vaccins tegen polio, difterie en tetanus. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur) - website: www.wanda.be

Veiligheid water en voedsel In de toeristische centra en in de grote steden is de hygiëne over het algemeen goed. Diarree is een frequent probleem op reis. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. Het is aangeraden de gebruikelijke voorzichtigheid in acht te nemen: flessenwater drinken, ijsblokjes vermijden, enkel geschild fruit eten, groenten grondig wassen met flessenwater, handen wassen voor eten...

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Een ‘open mind’ en 'positieve ingesteldheid' helpen om de cultuurverschillen, de weersomstandigheden en de onverwachte Marokkaanse momenten beter te verteren.

Reisperiode en klimaat

In november is het overdag rond de 20 graden. 's Ochtends, 's avonds en 's nachts zakt de temperatuur tot zo'n 10 graden. Het is zonnig met stralend blauwe lucht. In november is er een kleine kans op regen. Maart t.e.m. mei en september t.e.m. november zijn de beste periodes om naar Marrakech te reizen, zo vermijd je de hete zomers en de koelere wintermaanden.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Marokko ligt aan de westkust van Noord-Afrika en de hoofdstad is Rabat. Even ten zuiden van Rabat ligt Casablanca, het commerciële centrum en de grootste stad van Marokko. Marokko grenst ten zuiden aan de Westelijke Sahara, in het oosten aan Algerije en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Het land wordt van Spanje gescheiden door de nauwe Straat van Gibraltar.

Marokko is landschappelijk heel gevarieerd en heeft zowel kust, steppe-, woestijn- als berglandschappen. Zo zijn er: het Rifgebergte, een sterk geërodeerd en weinig toegankelijk bergland; het bergmassief van de Atlas en de bergketens Midden-Atlas, Hoge Atlas en Anti-Atlas, de steppe van Oost-Marokko, de vruchtbare kustvlakte, de oase van Marrakech...

De hoogste berg van Noord-Afrika ligt in Marokko, 63 km ten zuiden van Marrakech: de Jebel Toubkal, 4.167 m hoog. In de winter is de berg bedekt met sneeuw en ijs.

Fauna en flora

Het noorden van Marokko heeft een typisch mediterrane plantengroei met grote aantallen kurkeiken. Naar het zuidwesten toe en langs de kust is de vegetatie meer tropisch en dan is er nog de Saharawoestijn die een groot deel van het land in beslag neemt. Toch vind je ook daar nog kruiden en kleine struiken. Op de vochtiger locaties in het land zijn er uitgestrekte weiden en boomgaarden met citrusvruchten. Een speciale vermelding verdient de argania, een boom die gebruikt wordt voor cosmetische producten (zoals arganolie) en medicijnen.

De dierenwereld is een mix van Europese en Afrikaanse soorten. Er leven o.a. schapen, makaken en verschillende soorten gazelles. Daarnaast kun je in Marokko vele soorten vogels aantreffen zoals flamingo’s, pelikanen, valken, leeuweriken, zwaluwen, duikers... En in het zoute zeewater van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee tenslotte, leven vele vissoorten. Helaas is deze fauna aangetast door roofjacht, overbevissing en vervuiling.

Staatsvorm

Marokko is een parlementaire constitutionele monarchie. Aan het hoofd van de regering staat een premier en het parlement heeft een uitvoerende macht. Staatshoofd is Koning Mohamed VI die in 1999 de troon besteeg. De politieke macht van de koning is altijd groot geweest: hij kan ministers ontslaan en het parlement ontbinden. Er wordt geen belangrijke politieke beslissing genomen zonder de instemming van de koning. Echter met de nieuwe grondwet van 2011 werden een aantal koninklijke bevoegdheden overgedragen aan de premier. Bovendien kreeg ook de premier de macht om het parlement te ontbinden. Verder werden bepaalde grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting, de gelijkheid van vrouwen, de onafhankelijkheid van rechters en rechten van minderheden gegarandeerd.

Bevolking

De bevolking van Marokko bestaat hoofdzakelijke uit Arabieren en Berbers. Ongeveer driekwart van de huidige Marokkanen is van Berberse afkomst. Die Berbers zijn de oorspronkelijke bevolkingsgroep van het land en zij wonen in de bergen en de woestijn. De Arabieren zijn dan weer afkomstig uit Spanje. Toen deze daar in de 15de eeuw werden verdreven, vestigden ze zich in Marokko. Zij wonen vooral in de grote steden en in de kustregio. Daarnaast zijn er ook nog negroïde Marokkanen, een slinkende Joodse minderheid en buitenlanders van Franse en Spaanse origine.

De officiële taal is (standaard) Arabisch, maar de meest gesproken taal is een dialect van het Arabisch. Ook de berbertalen zijn belangrijk, net als het Frans als tweede taal. In het noorden kan je ook Spaans horen.

Marokko telt zo'n 35,2 miljoen inwoners (geschat aantal). 57% woont in de steden, vooral in Casablanca (3.2 miljoen), Rabat (1.7 miljoen), Fes (1 miljoen), Marrakech (900.000)en Tanger (768.000).

Economie

De lokale munteenheid is de Dirham (MAD).

De economie van Marokko heeft zich ontwikkeld tot een gedifferentieerde, open en marktgeoriënteerde economie die een gestage groei kent. De inflatie is laag en de werkloosheid neemt geleidelijk aan af. Een slechte oogst en de crisis in Europa heeft echter ook de Marokkaanse economie geïnfecteerd en de groei enigszins afgeremd. De werkloosheid, armoede en ongeletterdheid is vooral in de rurale gebieden nog steeds hoog. De toeristische sector is een belangrijke bron van inkomsten. De allergrootste inkomstbron is echter de export van fosfaat. Daarnaaast zijn ook de landbouw en textiel belangrijke sectoren.

Religie

De Soennitische Islam is de staatsgodsdienst. De koning, die als religieuze leider optreedt, wordt aanzien als familie van de profeet Mohammed. Het land telt ook een klein percentage christenen en joden. Marokko kent slechts een beperkte godsdienstvrijheid. Een moslim kan er beter maar niet aan denken om zich te bekeren tot een andere godsdienst: er over spreken is alleszins verboden. Op pogingen om moslims te bekeren tot een andere godsdienst staat voor burgers van Marokko een gevangenisstraf. Daarnaast is het voor een christen verboden om zijn geloof te verkondigen.

Ramadan

De islam kent 5 basisplichten die elke moslim moet nakomen en één daarvan is de jaarlijkse vasten tijdens de negende maand, ook ramadan genoemd. Gemeten naar de christelijke jaartelling begint de ramadan elk jaar op een andere datum. Tijdens de ramadan onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken, roken en seksuele omgang. Ze bidden, kijken televisie of bezoeken boekenmarkten. De vasten wordt iedere dag gezamenlijk verbroken; bij het horen of zien van het kanonschot vangt de maaltijd aan. De ramadan is geen rouwmaand, maar een feestmaand. Het einde van de ramadan wordt op grootse wijze gevierd met het Suikerfeest (Ied Al-Fitr).

In 2020 start de ramadan op 23 april en eindigt die op 23 mei. Tijdens de reizen die in de ramadan vallen, eten en drinken we niet op straat en terrasjes zijn onbestaande. Het leven gaat er iets rustiger aan toe. Hoe het is om te reizen in een moslimland tijdens de ramadan, lees je aan de hand van een paar getuigenissen op de Joker-website: http://www.joker.be/nl/reisblog/reizen-anders-bekeken/hoe-reizen-moslimlanden-tijdens-de-ramadan

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Eten: met linkerhand wordt niet gegeten omdat deze onrein is.

 • Drinken: de meeste moslims drinken uit geloofsovertuiging geen alcohol.

 • Handen schudden: een stevige handdruk wordt gegeven als men de andere wilt overheersen. Dit is dus in Marokko zeer ongepast. Een slappe hand getuigt van vriendelijkheid.

 • Een plaatsje zoeken: een man gaat niet zomaar naast een vrouw zitten in de bus, trein of taxi.

 • Een foto: vooral vrouwen en kinderen worden niet graag gefotografeerd. Maar als je het vraagt heb je toch een kans dat het mag.

 • Kleding: onbedekte knieën en schouders worden niet gewaardeerd.

Tijdsverschil

In Marokko is het 1 uur vroeger dan in België.

Elektriciteit

220V, je hebt dus geen speciale reisstekker nodig.

Veiligheid

In gevolge de interventie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS, is verhoogde waakzaamheid geboden.

Landgenoten worden verzocht om hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

Meer informatie op diplomatie.belgium.be

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.