Overslaan en naar de inhoud gaan

Joker- en Karavaanmedewerkers Frank, Marij en Carla zijn helemaal zot van Berlijn. Alle drie zoeken ze iets anders op vakantie, maar ze zijn het erover eens dat Berlijn het allemaal biedt. Het is groen, open, vriendelijk en hip. Het heeft geschiedenis te over, musea in overvloed, veel parken, lekkere restaurants, trendy bars en het leeft 24u aan één stuk.

Bij Joker kijken we net iets verder dan de klassieke bezienswaardigheden als de Brandenburger Tor, Reichstag of Berlin Alexanderplatz. Deze tips voor een bijzondere citytrip Berlijn krijg je van ons, from Berlin with love!

1. Fietsen langs de Berlijnse Muur

Een fietstocht langs de route van de Berlijnse Muur. Eindig bij de urban art van de East Side Gallery (of in de Jamaïcaanse sfeer van de geïmproviseerde strandbarakken van YAAM, aan de oever van de Spree). Individueel (je Lonely Planet reisgids wijst je de weg) of in groep (bv. Fat Tire Bike Tours).

 

2. De Tempelhof luchthaven

De oude stadsluchthaven Tempelhof kent een lange geschiedenis. Orville Wright vloog er al in 1903, de eerste zeppelin landde er in 1909, de nazi’s maakten er hun luchthaven van, ze speelde een belangrijk rol voor de Luchtbrug en sloot uiteindelijk in 2008. Je kan het gebouw bezoeken en het bijhorende park, waar je kan fietsen, skeeleren, kiten enz.

3. Het Mauerpark op zondag

Op zondag naar de markt in het Mauerpark, voor vintage hunting of gewoon voor een frisse pint, een verse gemberthee of Flammenküche in een ligstoel in het zand.

 

4. Hip en trendy Mitte- Scheunenviertel

Shoppen in de fashionista boetiekjes van Berlijnse en internationale designers in de Alte Schönhauser Strasse in Mitte (metro Rosa Luxemburg). Heb je honger, ga dan ontbijten in biobakkerij Zeit für Brot of kies voor Vietnamees bij Monsieur Vuong of Koreaans bij YamYam. Als het druk is: je moet nooit lang wachten op een plaatsje!

 

5. Bauhaus design en architectuur

Het Bauhaus Archiv, het museum over deze designschool uit het Interbellum, waar je de link met IKEA moeilijk niét kan leggen bij het zien van al dat functionele design. Maar wees gerust: de tentoongestelde werken hebben de designers zelf al voor je in elkaar gezet.

6. Joodse geschiedenis

Het Jüdisches Museum, sereen maar indrukwekkend.

 

7. De boetieks van de Hakeschen Höfe

De galerijen en binnenplaatsen ontdekken in en rond de Hakeschen Höfe. Er zijn er meer dan je denkt, en in eentje (ter hoogte van het Monbijoupark langs de Oranienburger Strasse) staat de eerste cookie machine ter wereld: met verse koekjes!

 

8. Gallery Weekend

Als seizoensopener organiseren 51 kunstgalerijen jaarlijks het Gallery Weekend in april. Voor de kunstliefhebbers is dit het uitgelezen moment om een weekendje weg te gaan.

 

9. Picknicken met Turkse specialiteiten

Op dinsdag- of vrijdagmiddag je picknick samenstellen op de Türkenmarkt langs het kanaal in Kreuzberg en neerstrijken in het Urbanhafenpark.

10. Clubben en ‘s avonds ontbijten

Na een nachtje clubben in Mitte, Prenzlauer Berg, Friedrichshain en/of Kreuzberg, uitgebreid ontbijten tegen de late namiddag. Hoe later, hoe Berliner! Dankzij de website van Exberliner weet je waar je moet zijn in het Berlijnse nachtleven.

 

11. Cultuur en natuur op één plek

Een wandeling in de netjes onderhouden en uitgebreide Tiergarten, eventueel met een zijsprong naar de musea van het Kulturforum (de Gemäldegallerie leert je via een duidelijke audiogids de oude meesters kennen. Van Eyck, Breughel, Dürer, Rembrandt, Caravaggio, Rubens en Boticelli voor beginners!)

 

12. Archeologie in het Pergamon-museum

Het Pergamom-museum, waar je je op schoolreis waant in Klein-Azië. Delen van archeologische sites uit het huidige Turkije werden in dit museum weer opgebouwd. Ook de Islamitische kunstcollectie is een aanrader, met een tapijt waar de Finse design company Marimekko misschien wel jaloers op is.

13. Berlijn per kajak

Berlijn anders bekeken: per kajak vanop de Spree.

 

14. Huisje-tuintje in de DDR

Het DDR-museum, hoewel de toon er misschien wel verdacht opgewekt lijkt. Toch krijg je er een redelijk goed beeld van het gewone, dagelijkse leven tijdens het DDR-tijdperk. En: je mag alles vastnemen waardoor het allemaal nog wat meer tot leven komt.

15. Berlijn voor kids

Berlijn is een goed georganiseerde stad die ook gemakkelijk met kinderen te bezoeken is. Anders dan in Parijs of Londen maakt het geen drukke indruk: het verkeer verloopt zelfs in het centrum gedisciplineerd, de voetpaden zijn breed, je ziet er veel fietsende kinderen, er zijn veel parken en open ruimtes.

En een lekkere curryworst of een braadworst zijn overal te vinden en vallen altijd in de smaak! Hiermee scoor je zeker ook: de Zoo Berlin en de Lego Store op de Potsdammer Platz (zoek de Lego-giraf buiten voor leuke safarifoto’s).

Joker reizen naar Berlijn, individueel of in groep

Zowel alleen, met twee, met je eigen groep of in een Joker-groep kan je Berlijn ontdekken met Joker.

Met Joker kan je op groepsreis naar Berlijn. Ga je liever individueel, contacteer dan je Joker-reiskantoor voor een voorstel op maat. 

Heb je alleen een vlucht naar Berlijn nodig, bekijk dan eens de promotarieven van Brussels Airlines of andere maatschappijen

Met de trein naar Berlijn is een duurzaam en comfortabel alternatief. Van Brussel/Luik tot Berlijn kan je met de ICE, de hogesnelheidstrein. Je Joker-reiskantoor bestelt graag je tickets voor jou!

 

Viel Spass!

Deze tips krijg je van Berlijn-kenners Marij Lambert (communicatieverantwoordelijke Joker), Frank Janssens (verantwoordelijke luchtvaart Joker) en Carla Borgmans (verantwoordelijke reiswerking Karavaan).

Misschien is dit ook interessant voor jou?