Overslaan en naar de inhoud gaan

De Machame of Whiskey route leidt je in 6 dagen naar de top van de Kilimanjaro en terug. Je beklimt de berg via de zuidwestkant en daalt af via de zuidelijke Mweka route. Onder professionele begeleiding van een gids, een kok en een klein legertje dragers bedwing je Afrika's hoogste bergtop! Tijdens deze privébeklimming overnacht je telkens in een tent en geniet je van vol pension. Het eerste deel van de trekking wandel je door tropisch regenwoud, vervolgens verandert het landschap naar een veen-/moerasgebied om af te sluiten met een ruw, alpien houden van landschap tijdens de laatste 1500 hoogtemeters. Je kan deze route ook in 7 dagen lopen, zodat je nog een extra acclimatisatiedag hebt.

De hoogtepunten van deze reis

Machame route Kilimanjaro Tanzania beklimming
Machame route

Uitdagende route waarbij je klimt en daalt langs twee verschillende routes

Top Kilimanjaro Tanzania beklimming berg Afrika
Machame route

Geniet van een onvergetelijke zonsopgang vanop het dak van Afrika

Beklimming Kilimanjaro Tanzania beklimming Afrika
Machame route

Gids, assistent gidsen, kok en dragers zorgen voor professionele, logistieke ondersteuning

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomstdag Moshi

Aankomst op Kilimanjaro Airport. Onthaal op de luchthaven en transfer naar het stadje Moshi, voor overnachting in een lodge aan de rand van de stad. Bij goed weer kan je al genieten van een prachtig zicht op de Kilimanjaro.

B Dag 2
Moshi - Machame Camp (2.850m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

De bagage die je niet wilt meenemen, kan je veilig achterlaten in de lodge. Na dik anderhalf uur rijden arriveer je aan de Machame Gate, op een hoogte van ongeveer 1.650 meter. Aan het kantoortje van het National Park, helpt de gids met enkele registratieformaliteiten, maar daarna kan de beklimming echt van start gaan. De eerste etappe van de beklimming gaat door tropisch regenwoud, dat de voet van de berg vormt. Door de hoge vochtigheid en de veel voorkomende mist, hangt hier een zeer mysterieus sfeertje. Na enkele uren wandelen wordt het pad smaller en gaat het steiler omhoog langs een bergkam. Naarmate je hoger klimt, wordt het bos minder dicht begroeid en kom je terecht in een soort heidegebied. Nog even doorlopen en je kan genieten van een stevig diner en een verdiende nachtrust in het Machame Camp.

Trekking van ca. 5 à 7uur, 10km

C Dag 3
Machame Camp (2850m) - Shira Camp (3810m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Vanuit het Machame Camp zet je de beklimming verder. Langs een steile rotswand steek je de vallei en het riviertje over en wandel je langs de westoever verder bergop. De grote vegetatie verdwijnt meer en meer en zand en heide nemen de overhand.
Trekking van ca. 5 à 7uur, 6km

D Dag 4
Shira Camp (3810m) - Barranco Camp (3975m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Vanaf het Shira Plateau, ga je via een heuvelrug verder naar het oosten. Je passeert de afslag naar de top van de Kibo, die je een groot stuk van de dag ziet liggen. Na de afslag zet je je koers verder naar het zuidoosten richting Lava Tower. Na een hele dag stijgen, gaat het laatste stukje van de route bergafwaarts tot aan de Barranco Valley. In deze schitterende vallei ligt het Barranco Camp, waar je gaat overnachten. Terwijl het diner voor je wordt klaargemaakt, kan je met een beetje geluk genieten van een prachtige zonsondergang. Op het einde van de dag logeer je bijna op dezelfde hoogte als bij het begin van de dag. Deze dag is dan ook vooral belangrijk om je lichaam te laten acclimatiseren zodat het zo goed mogelijk voorbereidt is op de top-dag.

Trekking van ca. 6 à 8 uur, 10km

E Dag 5
Barranco Camp (3985m) - Karanga Camp - Barafu Camp (4660m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Bij het ontbijt geniet je nog even van het wondermooie zicht op de Barranco Wall, een prachtige rotsmuur vlakbij de campsite. Het eerste deel van de dag ga je via deze rotsmuur zigzaggend omhoog en passeer je de Heim Glacier. Vervolgens loop je de route naar de Karanga Valley. Op dit stuk van de beklimming heb je één van de mooiste uitzichten op de Kilimanjaro. In deze vallei komt de Umbwe route samen met de Mweka route, welke je blijft volgen tot aan het Karanga Camp.

Daarna klim je verder naar het Barafu Camp. Barafu betekent 'ijs' in  Swahili en het kan hier behoorlijk koud zijn op deze smalle rots engte. Op deze hoogte werken de natuurkrachten genadeloos op je in. De koude en de harde wind, de afstand zorgt dat De top ligt nog 1.214 meter hoger en voor je op tijd in je bed kruipt, maak je je rugzak klaar om het laatste stuk aan te vatten. In je rugzak neem je enkel mee wat je op de finale beklimming naar de top nodig zal hebben.

ca. 8u stappen - 8km - 675m stijgen

F Dag 6
Barafu Camp (4675m) - Uhuru Peak (5895m) - Mweka Camp (3070m)

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na enkele uren slapen word je rond middernacht gewekt. Enkele koekjes en een kopje warme thee moeten je helemaal klaar maken voor de finale beklimming naar de top.

De klim van 6 uur naar Stella Point (5.739m) is voor de meeste klimmers een hele uitdaging. Als het weer het toelaat, rust je hier even, en als de weergoden ons goed gezind zijn, zie je vanaf hier de meest fantastische zonsopgang ooit. Vanaf dit punt ligt er waarschijnlijk sneeuw, alhoewel dit door de klimaatsveranderingen niet altijd meer het geval is. Op je eigen tempo bereik je uiteindelijk de Uhuru Peak, de majestueuze top op 5.895m. Na deze loodzware, fysieke uitdaging kan je genieten van je overwinning op het dak van Afrika. Dit is een dag om nooit meer te vergeten! Om niet teveel af te koelen, begin je snel aan de afdaling van +/- 3 uur tot Barafu Camp. Het materiaal dat je ’s ochtends hebt achtergelaten, pik je hier opnieuw op en na een korte rust daal je verder af naar de Mweka Hut. 

ca. 12u-14u - 12km - 1235m stijgen/2790m dalen

G Dag 7
Mweka Camp (3080m) - Mweka Gate (1630m) - Moshi

Inbegrepen: ontbijt

Na een deugddoende nacht en een lekker ontbijt volgt vandaag een steile maar pittoreske afdaling naar de Mweka Gate. De route loopt bijna de hele dag door het tropisch regenwoud, waardoor de temperatuur opnieuw de hoogte ingaat. Aangekomen aan de Mweka Gate worden alle formaliteiten in orde gebracht en ontvang je een gouden certificaat bij een succesvolle beklimming. Vervolgens is het nog een klein uurtje wandelen over een modderig pad tot aan het dorpje Mweka. Vanuit het dorpje rij je opnieuw naar je lodge in Moshi. Hier staat er een warme, deugddoende douche op je te wachten! 

ca. 3u-4u stappen - 10km - 1450m dalen

H Dag 8
Vertrekdag Moshi

Inbegrepen: ontbijt

Na het ontbijt is het tijd voor je transfer naar Kilimanjaro Airport (optioneel) of verleng je vakantie in Tanzania.

Optionele verlenging: safari

Ga op zoek naar de Big 5 tijdens een safari in de indrukwekkende Ngorongoro Crater en de uitgestrekte Serengeti.

Optionele verlenging: Zanzibar
Optionele verlenging: Slaap in een unieke Masai boma

Ervaar de Maasai cultuur met zicht op de Kilimanjaro, tijdens een verblijf in de Original Maasai Lodge.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Dag 8: Verleng je reis
Optionele verlenging: safari Prijs op aanvraag
Optionele verlenging: Zanzibar Prijs op aanvraag
Optionele verlenging: Slaap in een unieke Masai boma Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Luchthaventransfer Kilimanjaro Airport - Moshi
 • 2 overnachtingen (kamer met ontbijt) in Moshi
 • 5 overnachtingen in tenten tijdens de beklimming
 • 3 maaltijden per dag tijdens de beklimming
 • Aantal gids(en), Assistent gids, dragers en kok afhankelijk van je reisgezelschap
 • Park Entry fees, Rescue fees & camping fees
 • Tenten, matrassen, tafel en campingstoelen
 • Alle vermelde transfers
 • Bijdrage voor het Garantiefonds

 

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden in Moshi
 • Overige dranken (frisdrank en alcoholische dranken)
 • Slaapzak (Comfort Temperatuur -20°C - optioneel bij te huren)
 • Snacks & energierepen voor tijdens de beklimming
 • Transfer weg uit Moshi op de laatste dag
 • Supplement voor extra acclimatisatiedag op de Kilimanjaro (7-daagse beklimming ipv 6-daagse)
  • € 405 per persoon obv. 2 personen
  • € 340 per persoon obv. 3 personen
  • € 271 per persoon obv. 4 personen
 • Fooien (Belangrijk! Zie verderop)
 • Reisbijstandsverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Onze reizigers in Tanzania

Praktisch

Klimaatinfo

De maanden december tot februari en juni tot september zijn perfect voor een rondreis in Tanzania.

Wij raden ook het korte regenseizoen aan, dat loopt van midden oktober tot midden december. Er valt in die periode wel af en toe een bui, maar er zijn veel minder toeristen in de nationale parken en je safari-programma wordt er niet door beïnvloed. Minder geschikt is het lange regenseizoen, dat loopt van midden maart tot eind mei. Wildlife is in die periode moeilijker te spotten en wegen kunnen zeer modderig zijn ten gevolge van de felle regen.

De beste periode om de Great Migration in het Serengeti National Park te spotten? Die verschilt van plaats tot plaats. Meestal trekken de enorme kuddes gnoes en zebra’s op deze manier verder:

 • in juni en juli in het noordwesten van het park
 • in augustus en september in het noorden
 • in december tot maart in de zuidelijke Serengeti

Door de klimaatverandering wordt de grens tussen het droge seizoen en het regenseizoen in Tanzania elk jaar minder duidelijk. Daarom baseren we ons advies voor de beste reisperiode op de afgelopen reisseizoenen. Dit is onze ervaring met de beste reisperiode voor een safari in Tanzania en het spotten van de Great Migration. Meer details over de beste reisperiode en advies per maand vind je hier >>

Goed om weten
 • De campsites, lodges en nationale parken zijn niet omheind in Tanzania. Dieren kunnen in principe tot bij je tent of lodge. Dit kan akelig lijken, maar maakt het safari avontuur alleen maar compleet. Indien je met kinderen reist, moet er uiteraard extra opgelet worden.
 • Je paspoort moet minimum 6 maanden langer geldig zijn dan de geldigheid van het visum. Vraag je paspoort op tijd aan.  Regelmatig horen we berichten dat het weken kan duren om een afspraak te krijgen bij je stad of gemeente. De aanvraag zelf 
 • Aan de Ngorongoro krater kan het na zonsondergang flink afkoelen. Daarom raden we je aan om in elk seizoen toch een warme trui en jas mee te nemen. 

 • Waarom je safari safari boeken bij Joker? Lees hier ons duurzame safariverhaal.
 • De Toyota Landcruisers die worden gebruikt tijdens de safari beschikken over een pop-up dak, een elektrische koelkast en stopcontact voor het opladen van je smartphone of fototoestel

 • Voor je op safari vertrekt, wordt er nog even halt gehouden aan een supermarktje. Zo kan je zelf nog wat snacks of drankjes kopen voor tijdens de safari.
Fooien en geldzaken

Fooien

Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Tanzania vormt de fooi een groot deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:

Kampeersafari

 • Chauffeur/Gids : tussen $15 en $25 USD per dag per voertuig
 • Kok: Tussen de $15 en $20 per dag per voertuig

 Lodgesafari :

 • Chauffeur/Gids: tussen $15 en $25 per dag per voertuig

 Beklimmingen:

 • Hoofdgids : tussen de $15 en $25 per dag per groep
 • Assistantgids:  tussen de $15 en $20 per assistantgids per dag per groep
 • Kok: tussen de $15 en $20 per dag per groep
 • Dragers: tussen $10 en $15 per drager per dag per groep


Geldzaken

In Tanzania kan er zowel in Amerikaanse dollar (USD) als in Tanzaniaanse shilling (TZS) betaald worden. Daarom raden we aan om voldoende grote biljetten in USD mee te nemen en een deel hiervan te ruilen bij aankomst in TZS. Grote biljetten (USD50 of USD100) krijgen een betere wisselkoers naar TZS dan kleinere USD biljetten. In Tanzania en Zanzibar kan je eenvoudig met kredietkaart terecht bij een bankautomaat (ATM) om TZS af te halen. Drankjes, maaltijden en souvenirs worden meestal betaald in TZS, optionele excursies daarentegen worden vaak in USD afgerekend.  1€ = +/- 2.000TZS

Wanneer je USD bestelt bij je bank, zorg er dan zeker voor dat je USD bestelt uitgegeven na het jaar 2006. Biljetten van vóór het jaar 2006 worden in Tanzania niet aanvaard.

Een diner kost gemiddeld tussen 20.000TZS en 50.000TZS (€10 en €25 pp zonder drankjes)

Een biertje kost gemiddeld  tussen 3.000TZS en 5.000TZS (€1,50 en €2,50)

Frisdrank kost gemiddeld 1.500TZS (€0,75 cent tot €1)

Een fles wijn op restaurant kost gemiddeld tussen 20.000 TZS en 50.000TZS (€10 en €25 euro voor een fles)

 

Credit Card wordt in de meeste hotels, lodges en restaurants aanvaard maar reken op een extra 5% tot 10% als transactie fee. Daarom kan het interessanter zijn om voldoende cash in USD te voorzien, aangezien dit het meest gebruikt wordt en je geen extra kost moeten betalen zoals bij de Credit Card.

Medische info

Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Alle andere up-to-date informatie over reisgeneeskunde voor Tanzania kan je terugvinden op de website of de app van Wanda.

Waarom je safari boeken bij Joker? Ons duurzame safariverhaal.

Wanneer je een safari boekt, is de prijs belangrijk. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Bij Joker vinden we de kwaliteit van de service erg belangrijk, net als een duurzame insteek en een eerlijk loon voor alle medewerkers. We leggen je graag uit waarom je een safari beter boekt bij Joker dan bij een spotgoedkope lokale touroperator.

In een land als Tanzania – waar we heel wat safari's aanbieden – zijn er honderden safari-operators die allemaal beweren de beste, de veiligste, de betrouwbaarste en de goedkoopste te zijn én het meeste ervaring te hebben. Het is dus helemaal niet moeilijk om online of ter plaatse een safari-touroperator te vinden die enkele dollars goedkoper is of toch meer lijkt te bieden dan het programma van Joker. Boeken dan maar? Liever niet, want de werkelijkheid is toch net iets gecompliceerder.

Op safari in Afrika: service en veiligheid zijn belangrijk! Om te beginnen staat of valt je safarivakantie met de service die je geboden wordt. Wanneer je echter on- of offline rechtstreeks boekt bij een lokale touroperator, heb je geen idee van het materiaal (jeeps, kampeermateriaal,…) waar ze mee werken, je kent de achtergrond van de gidsen niet, krijgt vaak geen informatie over de exacte route die jullie zullen rijden…

 

3 veelvoorkomende problemen met goedkope safari-touroperators

Wanneer een safari-aanbieder goedkoper wil zijn dan de anderen, is dat voor hem een koud kunstje. Veelvoorkomende praktijken zijn onder andere:

Besparen op loonkost. Helemaal niet fair voor de locals, en het zorgt ervoor dat je vaker met weinig gemotiveerde en slecht opgeleide gidsen te maken kan krijgen.

Besparen op brandstof. Sterk ingekorte gamedrives door de parken beperken de brandstofkosten, maar natuurlijk heb jij dan ook veel minder wildlife kunnen zien. Onze driver/guides krijgen de vrijheid om zelf teWil je nog een extra foto bij zonsondergang vanop die heuvel? Toch nog een extra foto

Besparen op het essentiële onderhoud van de jeeps. Op die manier kan je veiligheid sterk in het gedrang komen. Een gevaarlijke situatie dus! Deze drie veelvoorkomende problemen bij safari-aanbieders in Tanzania willen we als duurzame reisorganisatie natuurlijk niet stimuleren. Daarom kiezen we bij Joker bij de individuele reizen en de meeste groepsreizen resoluut om samen te werken met een safari-operator die zelf een zo duurzaam mogelijk beleid voert en volledig transparant werkt.

 

Safari met Joker: kwalitatief materiaal & opgeleide gidsen.
De safari-aanbieder waar we voor onze individuele reizen en groepsreizen mee samenwerken heeft meer dan 20 jaar ervaring en beschikt over een eigen wagenpark en eigen kampeermateriaal. Ze hebben personeel in dienst dat instaat voor het onderhoud van de jeeps en de kampeer- benodigdheden, zodat er altijd degelijk en goed onderhouden materiaal klaarstaat om je een onvergetelijke safari te bezorgen. Alle personeelsleden bij onze safari-touroperator krijgen een eerlijk loon voor hun werk, dat zelfs een stuk boven het Tanzaniaanse gemiddelde ligt. Alle gidsen hebben massa’s ervaring en zijn meestal opgeleid door de Professional Tour Guide School (PROTS) in Arusha. Deze school, waar Joker zeer intensief mee samenwerkt, geeft lokale jongeren een kwalitatieve opleiding tot safari-, natuur- of trekkinggids.

Kies tijdens je safari voor een duurzame touroperator en steun de lokale economie Door tijdens je reis (naar Afrika of andere continenten) te kiezen voor een duurzame touroperator ben je niet alleen zeker van een kwaliteitsvolle ervaring, je steunt er ook de lokale economie mee. Geld storten voor een goed doel is altijd een nobel idee, maar als je toch ter plaatse op reis bent is er geen betere manier om de lokale bevolking te steunen dan hen een eerlijk loon betalen na een geleverde dienst. Dit zorgt voor een gezonde economie waar klant en leverancier snel samen tot een win-win-situatie komen. Wanneer je kiest voor een safari met Joker weet je zeker dat de lokale touroperator zijn personeel een eerlijk loon betaalt, waardoor vele lokale families zelf in hun eigen basisbehoeften kunnen voldoen. Bovendien doet het personeel op hun beurt aankopen met hun salaris, wat dan weer de lokale economie aanzwengelt. Natuurlijk helpen ook fooien en andere uitgaven van tevreden reizigers een handje.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren