Overslaan en naar de inhoud gaan

De lage Alentejo is Portugal op z’n best: hoge kliffen, verse vis, een authentiek dorpsleven en warme gastvrijheid. Deze kust-wandelreis volgt de prachtige Costa Vicentina van het natuurpark 'Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina'. Je struint langs eindeloze gouden stranden en verlaten baaitjes met enkel het geluid van de golven en de frisse zeebries op je gezicht, een heerlijke manier om te ontspannen! De laatste stapdag keer je landinwaarts en wandel je ook een stukje over het Portugese platteland. De hotelletjes zijn stuk voor stuk met veel zorg uitgekozen en van uitstekende kwaliteit. Dit is een schitterende wandelreis voor liefhebbers van de zee.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Een fijne mix tussen kust en binnenland.

Een fijne mix tussen kust en binnenland.

Charmante lokale logies

Charmante lokale logies

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Cercal

In Cercal do Alentejo, een plaatsje op zo’n 150 km ten zuiden van Lissabon, start deze prachtige reis. Verscholen in een beboste vallei achter de kustlijn ligt je gasthuis, een heerlijke en aparte plek. Kunstwerken kleuren er de witte muren, knusse hoekjes nodigen uit tot relaxen, jazz klinkt op de achtergrond. 

Hotelovernachting met zwembad.

 

B Dag 2
Cercal - Porto Covo

Van het platteland met graanvelden en weiden wandel je richting het lage strand met geërodeerde keien noordwaarts richting het vissersdorpje Porto Covo. Aan de kleine haven is een cafeetje waar je iets kan drinken of waar je misschien al kan lunchen in afwachting van de transfer terug. Porto Covo is bekend voor z’n zeevruchten, gegrilde sardienen en slow cooking.

13 km | 78 m stijgen | 229 m dalen

Hotelovernachting met zwembad. 

C Dag 3
Cercal - Vila Nova de Milfontes

De kust lonkt. Bij het verlaten van het logies wandel je eerst een stukje door het bos. Met de geur van wilde kruiden in de neus nader je de kust waar je zuidwaarts wandelt. Enkele oude forten herinneren er aan de tijd dat deze kusten geteisterd werden door piraten. Langs verlaten baaitjes en mooie stranden bereik je het gezellige havenstadje Vila Nova de Milfontes aan de monding van de rivier de Mira.

20,5 km | 150 m stijgen | 308 m dalen

Overnachting in een guesthouse.

D Dag 4
Vila Nova de Milfontes - Longueira-Almograve

Je start de dag met een boottochtje over de Mira-rivier. Aan de overkant gaat het agrarisch landschap over in een zee van mediterrane planten en kruiden. De Vicentina-kust is een aaneenschakeling van stranden die geprangd liggen tussen hoge kliffen. Je wandelt tot het strand van Longueira waar je opnieuw wordt opgepikt voor een transfer naar Vila Nova de Milfontes. De wandeling is kort dus je hebt ruim de tijd om de stad te verkennen of wat tijd door te brengen op het strand.

12 km | 142 m stijgen | 122 m dalen

Overnachting in een guesthouse.

E Dag 5
Longueira-Almograve – Zambujeira

’s Ochtends word je terug afgezet waar je gisteren de wandeling eindigde, bij het strand van Longueira (Odemira). Voorbij de vuurtoren van Cabo Sardão kleurt het zand wit, geel en rood terwijl de duinen steeds ruiger en hoger worden. Hoog tegen de schist-rotsen nestelen tientallen ooievaars, een uniek schouwspel dat je van dichtbij kan bekijken. Met de oceaanwind in de haren bereik je Zambujeira do Mar, een klein vissersdorpje dat uitkijkt over drie schitterende stranden. Je logeert midden in de velden in een charmant landhuis met zwembad.

18,9 km | 275 m stijgen | 240 m dalen

Hotelovernachting met zwembad. 

F Dag 6
Odeceixe - Zambujeira

Ochtendtransfer tot bij het strand van Odeceixe, waar hoge kliffen de Algarve aankondigen. Hier vormt de rivier de Ceixe de natuurlijke grens tussen de Algarve en de Alentejo. Door een zee van kleurrijke bloemen, vooral het vetplantje de ‘hottentottenvijg’ doet het hier goed, wandel je hoog boven de kust terug naar het logies. Geniet nog een laatste keer van de oceaan en neem een duik bij de prachtige baai want morgen keer je landinwaarts.

20,8 km | 317 m stijgen | 264 m dalen

Hotelovernachting met zwembad. 

G Dag 7
Ponte do Sol Posto - Odemira

Ochtendtransfer landinwaarts, naar Ponte do Sol Posto waar de wandeling start naar Odemira. In de groene vallei van de Torgal, de belangrijkste rivier van de regio, stromen talloze beekjes die worden omzoomd door wilgen, es en els. Je doorkruist het mooie witte stadje Odemira dat je zeker zal weten te bekoren. Alweer verblijf je op een prachtige locatie; een landgoed tussen de olijfboomgaarden.  Voor het avondmaal moet je naar het nabijgelegen stadje Odemira.

15 km | 251 m stijgen | 251 m dalen

Hotelovernachting met zwembad.

G Dag 8
Odemira

Einde na het ontbijt. 

 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies en ontbijt
 • bagagevervoer 
 • transfers in het kader van het wandelprogramma
 • wandelkaart Rota Vicentina
 • Engelstalig digitaal reisinformatiepakket + app
 • btw

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • transfer van Funcheira - Cercal
 • transfer van Odemira - Lissabon
 • bootoverzet op dag 4 (€ 5)
 • toeristentaks (max. € 3 / nacht p.p. - ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering

Prijs 2024

Basisprijs laagseizoen 25/03-26/06 + 27/09-28/10: € 1175
Basisprijs hoogseizoen 30/08-26/09: € 1250

Toeslagen

Vervoer bij aankomst van Funcheira (1 tot 4 personen): € 75

 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode: van 25 maart tot/met 26 juni 2024 en van 30 augustus tot/met 28 oktober 2024

De beste reisperiodes zijn het voor- en najaar. De zomermaanden zijn af te raden omwille van de hitte. 

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig*

Heenreis

Vlucht tot Lissabon. Lissabon luchthaven heeft geen treinstation. Op de luchthaven neem je de pendelbus die in ca. 20’ naar het station ‘Entrecampos’ rijdt, het belangrijkste treinstation van Lissabon. Hier neem je de trein naar Funcheira. Reistijd: 1u45’. Er zijn een drietal treinen per dag. Je reserveert best je plaatsen op voorhand online, het zijn genummerde zitplaatsen. 

Vanuit Funcheira is er een zeer beperkte busverbinding naar Cercal en enkel tijdens schooluren. Ofwel regel je zelf een taxi ofwel regelen wij een transfer voor jou (zie toeslagen).

Terugreis

Je boekt best een late namiddag- of avondvlucht terug om comfortabel te kunnen reizen. In Odemira, het stadje waar je de laatste nacht verblijft kan je de bus van maatschappij Rede Expressos nemen naar Lissabon. Je regelt dan best vervoer in het logies naar het station van Odemira. Er is een vertrek om 9u55 met aankomst in Lissabon om 12u50, Terminal Rodoviario de Sete Rios. Prijs: ca. € 18. In het station Sete-Rios kan je de metro (24 min.) nemen naar de luchthaven van Lissabon. Je bent dan ongeveer 3 uur onderweg.

Voor de dienstregelingen van de treinen kan je terecht op de site van de Portugese spoorwegen.

Vervoer tijdens de reis

Een aantal transfers zijn inbegrepen, respectievelijk:

 • dag 2: na de wandeling vanuit Porto Covo terug naar het logies 
 • dag 4: ‘s ochtends neem je het bootje van Vila Nova Milfontes naar de overkant van de rivier waar de wandeling start – na de wandeling transfer Almograve – logies Vila Nova Milfontes
 • dag 5: ochtendtransfer Vila Nova Milfontes - Almograve
 • dag 6: ochtendtransfer Zambujeira logies - Odeceixe
 • dag 7: ochtendtransfer Zambujeira logies – Ponte do Sol Posto

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 1 en 2 stappertjes. Wandelingen van 13 tot 20,8 km overwegend over vlak terrein. Op één wandeling in het binnenland na lopen de wandelingen allemaal langs de kust. Soms wandel je over brede zandvlaktes, soms ook door duinenzand, deze stukken zijn fysiek een stuk zwaarder door het mulle zand. Het kustpad volgen is vrij evident, los daarvan zijn de wandelpaden ook goed gemarkeerd. Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau van de reis, kunnen hoge temperaturen de wandelingen wel als zwaarder doen aanvoelen, mede ook omdat er hier nauwelijks schaduw is. Je ontvangt een Engelstalige wandelapp met gps-tracks, er zijn geen wandelbeschrijvingen.

Bagagevervoer

De hoofdbagage wordt vervoerd. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.

Logies

Op het laatste logies na overnacht je telkens telkens 2 maal op hetzelfde adres. Stuk voor stuk logeer je in karaktervolle hotelletjes die met veel smaak zijn ingericht en vaak ondergebracht in mooie landhuizen die typisch zijn voor de streek. Bij elk logies is er een zwembad, behalve in Vila Nova Milfontes, maar hier is het strand vlakbij. Je verblijft op basis van een standaard tweepersoonskamer met privé sanitair tenzij anders aangegeven bij reservatie.

Maaltijden

 • Het ontbijt is inbegrepen.
 • Lunch is niet inbegrepen, op de plaatsen waar er geen winkel in de nabijheid is kan je best de avond voor de wandeling een lunchpakket vragen aan de hotelier.
 • Avondmaal is niet inbegrepen. Je kan dineren in het hotel zelf of soms in een restaurantje in de buurt. In het uitgebreide informatiepakket krijg je tips over restaurantjes in de buurt of onderweg. Als je in het laatste logies wil dineren dien je dit 48 uur op voorhand te reserveren, je kan ook naar het stadje Odemira wandelen (ca. 5 km heen en terug).

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren