Overslaan en naar de inhoud gaan

In het uiterste noordwesten van Portugal, tussen de twee grote rivieren de Minho en de Douro, ligt de Minho-streek. Dankzij regelmatige regenval tijdens het voor- en najaar is dit een regio waar het groen blijft tot diep in de zomer. Je verkent er de ruige bergen van het Nationaal Park Peneda-Gerês waar de natuur en de mens een harmonieus en adembenemend landschap creëerden.  Je bent er te gast bij een Belgisch koppel in hun prachtige ecolodge met zwemvijver, een eigen skateparkje en een heerlijke keuken. Een heerlijke buitenvakantie voor jong en oud in de Portugese natuur.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

wandelreis Minho
wandelreis Minho
wandelreis Minho

Programma

Programma

A Dag 1
Ponte da Barca.

Aankomst in het logies op een achttal kilometer van het gezellige centrum van Ponte da Barca waar je al wat kan relaxen aan de zwemvijver of meteen de natuur kan in trekken. 's Avonds geniet je al van een eerste heerlijk maaltijd dat opgediend wordt onder een pergola van druivenranken. Op dagen wanneer het diner niet inbegrepen is, kies je zelf een goed restaurantje uit. Suggesties krijg je ter plaatse.

Overnachting in een unieke ecolodge met zwembad in Ponte da Barca. (A)

O = ontbijt    A = avondmaal

B Dag 2
Serra Amarela

Na een lekker ontbijt rijd je naar het plaatsje Germil in de gele bergen van de Serra Amarela. Met een hoogte van 1361 m is Louriça het hoogste punt  van het nationaal park Peneda Gerês. De ruige vegetatie van hulst, heide en brem werd geschapen door het klimaat maar ook door de mens want op deze vergane landbouwterrassen werd ooit maïs geteeld. Je volgt deels de GR34.

Tocht met mooie vergezichten van 7,4 km, max. 277 m stijgen en dalen. Rit van 20 km. 

Overnachting. (O)

C Dag 3
'Vezeiras en Brandas' in Ermida

'Vezeiras en Brandas' oftewel 'herders en hutten' zijn het thema voor een tweede tocht in de Serra Amarela. Dit keer vertrek je vanuit Ermida, een plaatsje waar je  een verfrissende duik in een meertje kan nemen. In deze streek bestaat nog de ‘vezeira’, waarbij elke familie beurtelings een herder levert om de kudden van het hele dorp te hoeden. Tot enkele decennia geleden trokken de boerenfamilies met hun vee heen en weer tussen de zomer- en winterdorpen. Getuigen in het landschap zijn de kleine nederzettingen van iglo-achtige hutten, ook wel "brandas" genoemd.

Tocht van 11,2 km, max. 300 m stijgen en dalen. Rit van 20 km.

Overnachting. (O, A)

D Dag 4
Ponte da Barca

Vandaag maak je een rondje vanuit het logies. Je trekt langs kleine dorpjes waar je de mensen bezig kan zien op hun velden. Je zal ook de tijd hebben voor een bezoekje aan Ponte da Barca waar je alvast een gezellig restaurantje kan uitkiezen voor het avondmaal. Naast het maken van mooie wandelingen is er in de ruimere omgeving keuze uit heel wat recreatieve activiteiten zoals paardrijden, golfsurfen, mountainbike, kajak, raften. Ter plaatse helpt men je graag met het maken van een keuze, wij geven alvast een overzicht: 

 • MTB-tocht langs de oevers van de rivier de Lima (€ 25 /dag, kinderfietsen beschikbaar vanaf +/- 9 jaar)
 • Surfinitiatie aan de Costa Verde (€ 25 p.p. voor 2 uur, vanaf 8 jaar)
 • Tocht te paard in Mezio (€ 28 p.p. voor 2 uur, vanaf 8 jaar, min. 2 pers.)
 • Raften op de Minho Verde (1 uur rijden, € 40 p.p. voor 2,5 uur)
 • Kajak op de Rio Vez (vertrek in Arcos, € 25 p.p. voor 2 uur)

Tocht van 17,5 km, max. 370 m stijgen en dalen.

Overnachting. (O)

E Dag 5
Nossa Senhora da Peneda

Prachtige rit naar het startpunt van de tocht bij de beroemde bedevaartkerk van  Nossa Senhora da Peneda. Onderweg passeer je oude dorpjes zoals Rouças en Soajo en zie je misschien wel een ree (symbool van het park), wilde geiten en kleine paarden die hier zomaar los lopen in de bergen. Je klimt doorheen een desolaat landschap bezaaid met grote granietblokken en zit nu volop in het nationaal park van Peneda-Gerês. Na de wandeling kan je in het bergdorpje Tibo zwemmen in een natuurlijk zwembekken.

Tocht van 10 km, max. 425 m stijgen en dalen. Rit van 50 km.

Overnachting. (O, A)

F Dag 6
Serra de Peneda

Sistelo is het startpunt voor een mooie tocht in de Serra de Peneda. Tegen de bergflanken liggen geïrrigeerde terrassen voor akkertjes met maïs en groenten, de hellingen rondom zijn bebost. De weelderige vegetatie, terrasbouw, riviertjes en kleine watervalletjes geven het geheel haast een exotisch karakter. In de piepkleine dorpjes lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Tractoren passen niet in dit landschap, hier wordt het land nog bewerkt met os en kar. Na afloop kan je in Porta Cova afdalen naar de rivier en op zoek gaan naar een schaduwrijk plaatsje om wat uit te blazen.

Tocht van 12,5 km, max. 545 m stijgen en dalen. Rit van 29 km.

Overnachting. (O)

G Dag 7
Cortinhas

Tijdens je laatste tocht in de Serra Amarela geniet je van prachtige zichten op de ruige bergen van de Serra da Peneda en op het stuwmeer van Vilarinho das Furnas. Het dorpje Vilarinho aan de rivier de Homem moest in de jaren zestig plaats maken voor de aanleg van een groot stuwmeer. In droge periodes en bij lage waterstand steken de overblijfselen van het dorpje Vilarinho boven het water uit, een uniek zicht.

Tocht van 9,9 km, max. 475 m stijgen en dalen. Rit van 25 km.

Overnachting. (O, A)

H Dag 8
Einde

Einde na het ontbijt. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • 4 x avondmaal
 • infopakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • overzichtskaart van de streek 
 • wandel-gps in bruikleen ter plaatse + een initiatie gps
 • GPS-tracks 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken, behalve koffie en thee bij het ontbijt
 • transfers ter plaatse
 • evt. inkomgelden
 • evt. verzekering

Prijs 2024

€ 670 per persoon bij verblijf in een kamer met privé-sanitair

€ 640 per persoon bij verblijf in een tent-lodge met privé-sanitair in apart gebouwtje

€ 300 per kind van 3 t.e.m. 14 jaar in de tent-lodge bij de ouders of ernaast in een bijzettent

€ 630 per kind van 3 t.e.m. 14 jaar in een aparte lodge 

Gratis voor kinderen t.e.m. 2 jaar op de kamer of in de tent-lodge van de ouders

Toeslagen

 • eenpersoonsbezetting in een kamer of tent-lodge: € 195

 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 27 mei tot/met 30 november 2024.

Bij voorkeur aankomst op zaterdag, andere dagen zijn steeds op aanvraag. De beste reisperiode loopt van einde mei tot juni en van september t.e.m. november. Hete zomermaanden. 

Het noordwesten van Portugal heeft een gematigd maritiem klimaat met een aangenaam voor- en najaar en warme zomers. In de zomermaanden is het overwegend droog, de meeste regen valt van oktober tot mei waardoor de natuur vaak zeer groen blijft tot diep in de zomer.

Heen- en terugreis

Vlucht* tot Porto (Sá Carneiro International Airport). Verder met een huurwagen tot Ponte da Barca (ca. 1 uur rijden). In het kader van het wandelprogramma is een wagen ter plaatse absoluut noodzakelijk.  

Vervoer tijdens de reis

In het kader van het wandelprogramma is een wagen ter plaatse noodzakelijk. Voor de meeste wandelingen moet je zelf naar het startpunt van de wandeling rijden en er ook weer van terugkeren. De af te leggen afstanden vind je terug in het dagschema.

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 1 en 2 stappertjes.

Wandelingen van 7 tot 16,5 km met max. hoogteverschillen van 470 m stijgen en dalen. Een aantal wandelingen zijn vrij schaduwrijk, andere eerder onbeschut. Het traject is vaak wat avontuurlijk en overgroeid met bramen, varens, brem of een omgevallen boom waardoor die het wandeltempo kunnen vertragen.

Ter plaatse ontvang je een wandel-gps en een overzichtskaart, een uitgebreide initiatie is voorzien. Wandelaars ondervinden over het algemeen weinig moeite om de wandelingen goed te kunnen volgen. De weg vinden met een gps is makkelijk, dit in tegenstelling tot wandelen met kaarten in dit gebied. Op nieuwe kaarten worden de mooie, oude paden vaak niet meer aangebracht waardoor ze tot verdwijning zijn gedoemd. Indien je graag je persoonlijke gps gebruikt kan dat uiteraard ook, ter plaatse kan je de gps-files uploaden.

Logies

Charmant en ecologisch logies middenin de natuur, gerund door een Belgisch echtpaar. De tuin is heel natuurlijk aangelegd, er is een zwemvijver en een terras onder de druivelaar. Verder kan je nog genieten van een kleine wellness in de tuin waar massages en allerlei behandelingen worden aangeboden (indien de drukte het toelaat).

Je hebt de keuze tussen een verblijf in één van de zes lodges die verspreid liggen in de tuin, of  in een traditionele tweepersoonskamer.

Lodges:

 • Allemaal voorzien van een voortuintje en een zithoek.
 • Met wanden van tentzeil dat overdag heerlijk luchtig is en veel licht binnenlaat.
 • Volledig ambachtelijk en uit natuurlijke materialen vervaardigd.
 • In elke lodge staat een slaapbank die geschikt is voor max. 2 kinderen tot 1m40 of 1 groter kind.
 • Het sanitair is privé, maar ondergebracht in een apart gebouwtje waar elke lodge zijn eigen badkamer met douche, lavabo en toilet heeft.
 • Kinderen kunnen ook apart slapen in bijzettent die naast de lodge wordt geplaatst, hierin staan twee éénpersoonsbedjes van 2 m x 70 cm.

Verder zijn er nog twee smaakvol ingerichte tweepersoonskamers met king sized bed en eigen sanitair + eigen terras. Deze twee kamers zijn ook in een apart gebouw ondergebracht.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • eenvoudig ontbijt
 • lunch is niet inbegrepen
 • 4 x avondmaal inbegrepen bestaande uit hapjes, hoofdgerecht en dessert. De overige avondmalen zijn niet inbegrepen, hiervoor kan je terecht in één van de plaatselijke restaurantjes. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren