Overslaan en naar de inhoud gaan

Het imposante Dachsteinmassief is met recht een van onze lievelingsregio's in Oostenrijk. Hoewel de 2996 m hoge Dachstein net geen 'drieduizender' is, is hij dankzij zijn opvallende zuidwand een van de bekendste bergen van de Alpen. Deze 5-daagse rugzaktocht rond de Dachstein laat je als ervaren en fitte wandelaar proeven van het hooggebergte en brengt je naar 4 indrukwekkend gelegen berghutten (hoewel het woord hut hier een understatement is). 3 etappes volgen de 'Dachstein Rundwanderweg'. Daarna buig je af naar het noorden en wandel je in 2 etappes naar het idyllische Hallstatt. 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Gletsjerijs en bergmeren

Gletsjerijs en bergmeren

Ruige rotsen en bizarre pieken
 • Ruige rotsen en bizarre pieken
Groene alpenweiden en oerbos
 • Groene alpenweiden en oerbos

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Gosau am Dachstein

Aankomst in Gosau am Dachstein, gelegen aan een prachtig meer.

Overnachting in een hotel of pension (A).

B Dag 2
Zwieselalm - Hofpürglhütte

Transfer per bus (ca. 12 min.) naar het startpunt van de tocht, bij het dalstation van de Gosaukammbahn (kabelbaan) aan het Gosau-meer (937 m). Daar neem je de kabelbaan naar de Zwieselalm. Hier start de Dachstein Rundwanderweg die je gedurende 3 dagen in tegenwijzerszin volgt. Je begint te wandelen langs de Gosaukamm. Je passeert de Donnerkogel, populair bij alpinisten en liefhebbers van 'klettersteig', en de 2458 m hoge Bischofsmütze. De Hofpürglhütte, je overnachtingsplaats op 1705 m, biedt vol uitzicht op deze opvallende dubbele top.

10 km, 850 m stijgen / 860 m dalen.

Mogelijke verlengingen: 

 • Te voet langs de ‘Panorama-Weg’ van Gosau naar het dalstation van de Gosaukammbahn aan het meer (i.p.v. met de bus)  - 7 km, 400 m stijgen / 200 m dalen.
 • Te voet van het Gosaumeer naar de Zwieselalm (i.p.v. met de kabelbaan) - ca. 1.5 uur, 582 m stijgen.

Overnachting in een berghut (O-A)

C Dag 3
Hofpürglhütte - Südwandhütte

Vandaag wandel je in het gebied tussen de boomgrens en het ruige kalksteenlandschap. Het hoge pad brengt je rond het dal boven Filzmoos naar de Dachstein Südwandhütte, op 1910 m. Deze berghut heeft haar naam niet gestolen. Op het terras geniet je van een welverdiend drankje, met zicht op de ronduit adembenemende zuidwand.

11 km, 762 m stijgen / 586 m dalen.

Overnachting in een berghut (O-A)

D Dag 4
Südwandhütte - Guttenberghaus

De moeilijkste etappe deze week met een lange afdaling door terrein van morenen en losliggende rotsblokken. Vanaf de hut wandel je in ca. 40 min. onder de zuidwand naar beneden tot aan het Dachstein-dalstation en neem je de kabelbaan die je 1000 m hoger brengt, helemaal over de Schladming-gletsjer. Op zich is deze rit al de moeite waard (best enkele dagen vooraf online reserveren). Het pad nr. 674 gaat door hoogalpien terrein met geen enkele beschutting, dus afgeraden in geval van mist of slecht weer. 

9,5 km, 264 m stijgen / 861 m dalen.

Optie 2: Deze route wordt aangeraden bij minder goed weer of als je hoogtevrees hebt / niet vertrouwd bent met technisch uitdagend terrein. Vanaf de hut wandel je onder de zuidwand naar beneden tot aan het Dachstein-dalstation, en verder naar het dorp Ramsau, heel de tijd met uitzicht op het Dachstein-massief. Of je neemt de lijnbus van de Türlwandhutte tot Ramsau (20 min.). In Ramsau vervoeg je de 'Anton Baum Weg' (pad nr. 616), een pad dat je meer dan 1000 m de hoogte invoert naar het ruig gelegen Guttenberghaus (2164 m).

15 km, 1048 m stijgen / 785 m dalen.

Overnachting in een berghut (O-A)

E Dag 5
Guttenberghaus - Wiesberghaus

Vandaag verlaat je de Dachstein Rundwanderweg en buig je af naar het noorden. Decor voor de tocht is de Am Stein-hoogvlakte, een schoolvoorbeeld van een alpien plateau. Door een grillig en uitgestrekt karstlandschap wandel je richting Krippenegg en uiteindelijk naar het grote en gemoedelijke Wiesberghaus (1884 m).

13 km, 241 m stijgen / 1781 m dalen.

Overnachting in een berghut (O-A)

F Dag 6
Wiesberghaus - Hallstatt

Vanaf het Wiesberghaus wandel je in de richting van de berg Plassen (1953 m) en passeer je de naar verluidt oudste zoutmijn ter wereld en de Rudolfsturm. Het pad slingert naar beneden tot je in het idyllische Hallstatt terechtkomt, aan het gelijknamige meer. En hier zit de tocht erop! Je kan wat rondkuieren in het centrum om vervolgens de bus te nemen naar Gosau.

12 km, 278 m stijgen / 1614 m dalen.

Overnachting in een hotel of pension (O-A)

G Dag 7
Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O).

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies 
 • Ontbijt
 • Avondmaal
 • 1 x kabelbaan Zwieselalm
 • Busrit Hallstatt-Gosau   
 • Informatiepakket met deels Duits-/Engelstalige en deels Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • Originele wandelkaart
 • Btw.

Niet inbegrepen

 • Heen-en terugreis 
 • Middagmaal
 • Dranken
 • Bagagevervoer
 • Verblijfstaks: € 1 à € 3 per persoon per nacht (ter plaatse te betalen)
 • Evt. busrit dag 2
 • Evt. Dachstein-kabelbaan
 • Evt. inkomgelden
 • Evt. reisverzekering.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

In de zomer mag je je vaak verwachten aan mooi weer. Aangename dagtemperaturen en een stralend blauwe hemel zijn eerder regel dan uitzondering. Maar…in de bergen kan het weer vrij snel omslaan en kan de temperatuur nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. Hevige wind en onweer kunnen altijd voorkomen, zij het eerder meestal in de avond. ’s Avonds en ’s nachts kan het sterk afkoelen. 

Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer

Je kunt met de dag- of nachttrein tot Steeg-Gosau reizen en verder per bus (20 min.) naar Gosau. Meer info over treinen op The Train Line of ÖBB of Deutsche Bahn.

Met eigen wagen

De afstand vanuit Brussel bedraagt ongeveer 940 km. Je kunt parkeren bij het logies in Gosau of op een publieke parking. In Oostenrijk is een vignet verplicht voor het gebruik van snelwegen.

Vervoer tijdens de reis

Op dag 2 neem je bus van Gosau naar de Gosaukammbahn (niet inbegrepen) en vervolgens de kabelbaan naar de Zwieselalm (inbegrepen). Op het einde van de tocht neem je de bus van Hallstatt naar Gosau (inbegrepen).

Op dag 4 kan je optioneel van de Dachstein-kabelbaan gebruik maken. In de zomervakantie kan het daar druk zijn en is het aangeraden om enkele dagen vooraf je rit te boeken. Je kunt hier online reserveren

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 3 stappertjes. Moeilijk terrein met rotsblokken en morenen. Op bepaalde plaatsen is het pad hoogtevreesgevoelig.

Het zelf dragen van je rugzak is geen criterium in het bepalen van het zwaarteniveau van de reis, maar het kan het wandelen uiteraard wel zwaarder maken.

In het programma zijn de afstanden en hoogteverschillen per dag aangegeven. Je wandelt in alpien terrein, dus ervaring met bergwandelen is aangewezen. Je kan deze tocht als alleenreizende ondernemen.

Bagagevervoer

Tijdens de huttentocht draag je je persoonlijke bagage voor 4 nachten, lakenzak, kussensloop, en telkens lunchpakket & drank voor 1 tocht. Hiervoor volstaat een rugzak met een volume van 40 à 50 liter. Je kunt de bagage die je niet nodig hebt op de trekking in het logies in Gosau achterlaten.

Logies

Je slaapt 2 x in een comfortabel hotel of pension in Gosau, in een tweepersoonskamer met privésanitair. 

4 nachten slaap je in vrij grote berghutten in slaapzaaltjes. Het sanitair is gemeenschappelijk (en basic in de Südwandhütte). Een lakenzak & kussensloop dien je zelf mee te brengen. 

Maaltijden

In het programma staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Het ontbijt is steeds inbegrepen, ook in de hutten. Je kunt een lunchpakket bestellen voor de volgende dag in het logies.
Tijdens de huttentocht wordt voor het avondmaal een vast menu geserveerd. Op dag 1 en dag 6 eet je in het hotelrestaurant.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren